Ухвала
від 16.02.2024 по справі 739/410/24
НОВГОРОД-СІВЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 739/410/24

Провадження № 2/739/130/24

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження у справі

16 лютого 2024 року м. Новгород-Сіверський

Суддя Новгород-Сіверського районного суду Чернігівської області Кочура О.О., ознайомившись із позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІНКОР-АГРО СІВЕР» про стягнення грошових коштів, -

В С Т А Н О В И В:

12.02.2024 року до суду надійшла позовна заява, заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІНКОР-АГРО СІВЕР» про стягнення грошових коштів, а саме помилково надлишково сплаченого внеску до статутного фонду в сумі 98200 гривень.

Частиною 1 ст. 19 ЦПК України передбачено, що суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають із цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється за правилами іншого судочинства.

Згідно ч.2ст.4Господарського процесуального кодексуУкраїни, юридичні особи та фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які не є підприємцями, державні органи, органи місцевого самоврядування мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

У статті 20 ч.1 п.3 ГПК України встановлено, що господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема: справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

З викладеного вище вбачається, що позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІНКОР-АГРО СІВЕР» про стягнення грошових коштів, має розглядатися в порядку господарського, а не цивільного судочинства. Пунктом 1 частини другої статті 186 ЦПК України передбачено, що суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства.

Оскільки позов ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІНКОР-АГРО СІВЕР» про стягнення грошових коштів, не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, у відкритті провадження за вказаною позовною заявою необхідно відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст.4, 20 ГПК України, ст. ст. 19, 186, 258, 260 ЦПК України, суддя,-

У Х В А Л И В:

Відмовити у відкритті провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю «ВІНКОР-АГРО СІВЕР» про стягнення грошових коштів.

Ухвала набирає законної сили з момент її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подання апеляційної скарги до Чернігівського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому повна ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених участині другійстатті 358 ЦПК України.

Суддя О.О.Кочура

Дата ухвалення рішення16.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117071103
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із правочинів, зокрема договорів (крім категорій 301000000-303000000)

Судовий реєстр по справі —739/410/24

Постанова від 03.04.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 25.03.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 21.03.2024

Цивільне

Чернігівський апеляційний суд

Висоцька Н. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Новгород-Сіверський районний суд Чернігівської області

Кочура О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні