Ухвала
від 13.02.2024 по справі 915/699/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

======================================================================

УХВАЛА

про відмову в задоволенні заяви

про участь у підготовчому засіданні в режимі відеоконференції

поза межами суду

13 лютого 2024 року Справа № 915/699/23

м. Миколаїв.

Господарський суд Миколаївської області,

головуючий суддя Коваль С.М.,

розглянувши заяву товариства з обмеженою відповідальністю АГРО КАПІТАЛ ЦЕНТР,

про участь у режимі відеоконференції у підготовчому засіданні

з розгляду справи № 915/699/23

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Юрбізнессервісбезпека і К,

про поновлення строку та ухвалення додаткового рішення про розподіл судових витрат у справі №915/699/23

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Юрбізнессервісбезпека і К, 54001, м.Миколаїв, вул. Потьомкінська, 15, кв. 4,

e-mail:aidynian.a@kolt.com.ua;

до товариства з обмеженою відповідальністю АГРО КАПІТАЛ ЦЕНТР, 54001, Миколаївська обл., м. Миколаїв, вул. Потьомкінська, 114,

адреса для листування: 01054, м.Київ вул. Хмельницького Богдана (Шевченкiвський р-н), буд. 30/l0, квартира 2А, lаwуеr@рrоmеtеу.оrg.ua;

про стягнення грошових коштів у сумі 138879 грн. 31 коп.,-

В С Т А Н О В И В:

ТОВ Юрбізнессервісбезпека і К звернулося в Господарський суд Миколаївської області з заявою від 25.01.2024, про поновлення строку для подання заяви та ухвалення в порядку ч.2 ст. 221 ГПК України додаткового рішення щодо розподілу судових витрат у даній справі після ухвалення рішення по суті позовних вимог.

Ухвалою суду від 05.02.2024 призначено заяву до розгляду в засіданні на 14.02.2024 о 13 год. 00 хв.

Від ТОВ АГРО КАПІТАЛ ЦЕНТР, через електронний суд, до суду надійшла заява від 08.02.2024, зареєстрована в суді 08.02.2024 за вх. № 1601/24, про участь у засіданні, призначеному на 14.02.2024, в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду.

Згідно чинного законодавства, учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Підтвердження особи учасника справи здійснюється із застосуванням електронного підпису, а якщо особа не має такого підпису, то у порядку, визначеному Законом України "Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус" або Державною судовою адміністрацією України. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву. Суд, який забезпечує проведення відеоконференції, перевіряє явку і встановлює особи тих, хто з`явився, а також перевіряє повноваження представників. Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки. Відеоконференція, у якій беруть участь учасники справи, фіксується судом, який розглядає справу, за допомогою технічних засобів відео- та звукозапису. Відео- та звукозапис відеоконференції зберігається в матеріалах справи (ст. 197 ГПК України).

При цьому, виключний перелік випадків, у яких суд може постановити ухвалу про участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, законом не визначений, в зв`язку з чим необхідність проведення судового засідання в режимі відеоконференції визначається у кожному окремому випадку, з урахуванням обставин справи, її складності та потреби у наданні пояснень учасників справи, які за станом здоров`я чи з інших незалежних від цих осіб причин не можуть бути присутніми у засіданні суду, а їх участь є обов`язковою.

Вирішуючи клопотання заявника про проведення засідання в режимі відеоконференції, суд ураховує, що ухвалою суду від 05.02.2024 призначено розгляд заяви про ухвалення додаткового рішення на 14.02.2024 о 13 год. 00 хв., явка представників у судове засідання не визнавалась обов`язковою (з метою дотримання захисту життя і здоров`я відвідувачів і працівників суду); участь представника сторони не є необхідною для встановлення всіх обставин справи; предмет та підстави спору; стадію господарського процесу, а також, що будівля Господарського суду Миколаївської області постраждала внаслідок ракетного обстрілу, і на теперішній час суд продовжує здійснювати правосуддя з можливістю проведення відеоконференції тільки у чотирьох залах судового засідання, внаслідок чого проведення засідання в даній справі в режимі відео конференції може бути утрудненим і зайняти тривалий проміжок часу.

Ураховуючи викладене, в задоволенні заяви представника товариства з обмеженою відповідальністю АГРО КАПІТАЛ ЦЕНТР, належить відмовити.

Керуючись ст.ст. 197, 234 ГПК України, суд,

У Х В А Л И В:

У задоволенні заяви представника товариства з обмеженою відповідальністю АГРО КАПІТАЛ ЦЕНТР, про прийняття участі в режимі відеоконференції у судовому засіданні у справі №915/699/22, призначеному на 14.02.2024 о 13 год. 00 хв., відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду, проте заперечення на неї можуть бути включені до апеляційної скарги на рішення суду.

Суддя С.М. Коваль.

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117073194
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення грошових коштів у сумі 138879 грн. 31 коп

Судовий реєстр по справі —915/699/23

Рішення від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Рішення від 15.01.2024

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

Ухвала від 15.05.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Коваль С.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні