Ухвала
від 19.02.2024 по справі 914/133/17
КАСАЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

УХВАЛА

19 лютого 2024 року

м. Київ

Справа № 914/133/17

Верховний Суд у складі судді Касаційного господарського суду Краснова Є. В.,

розглянувши матеріали касаційної скарги Приватного підприємства "Самбіравтотранс" на постанову Західного апеляційного господарського суду від 14.09.2024 (колегія суддів: Гриців В. М., Зварич О. В., Кравчук Н. М.) у справі

за позовом Приватного підприємства "Самбіравтотранс" до відповідачів: 1) Самбірської міської ради Львівської області; 2) Товариства з обмеженою відповідальністю "Самбірське автотранспортне підприємство-14608" про визнання нечинним та скасування пункту рішення,

ВСТАНОВИВ:

У 2017 році Приватне підприємство "Самбіравтотранс" звернулося до суду з позовом до Самбірської міської ради про визнання нечинним і скасування пункту 2.5 рішення Самбірської міської ради від 14.03.2006 № 18 "Про затвердження матеріалів відведення та матеріалів інвентаризації земельних ділянок та надання їх в оренду" в частині затвердження технічної документації з інвентаризації земельних ділянок і надання в оренду терміном на 5 років Відкритому акціонерному товариству "Самбірське АТП-14608" (ВАТ "Самбірське АТП-14608") земельних ділянок площею 1,0151 га (у т. ч. ділянка № 1 площею 0,7485 га - приміська автостанція, ділянка № 2 площею 0,2666 га - міжміська автостанція), розташованих на вул. Завокзальній, 3 в м. Самборі для обслуговування будівель і споруд автостанції і платної автостоянки.

Справа розглядалася судами неодноразово.

05.01.2023 Господарський суд Львівської області ухвалив рішення про задоволення позову.

14.09.2023 Західний апеляційний господарський суд прийняв постанову, повний текст якої склав 19.01.2024, про скасування цього рішення та ухвалив нове - про відмову у позові.

08.02.2024 Приватне підприємство "Самбіравтотранс" звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою, в якій просить скасувати постанову суду апеляційної інстанції та залишити в силі рішення суду першої інстанції в частині визнання незаконним та скасування пункту 2.5 рішення Самбірської міської ради від 14.03.2006 № 18 в частині затвердження технічної документації по інвентаризації земельних ділянок і наданні в оренду терміном на 5 років Відкритому акціонерному товариству "Самбірське АТП-14608" площею 0,0151 га (в тому числі ділянка № 1 площею 0,7485 га приміська автостанція, ділянка № 2 площею 0,2666 га міжміська автостанція) по вулиці Завокзальній, 3 для обслуговування будівель і споруд автостанції і платної автостоянки.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.02.2024 справу передано на розгляд колегії суддів у складі: Краснова Є. В. - головуючого, Рогач Л. І., Мачульського Г. М.

Верховний Суд перевірив форму і зміст касаційної скарги та дійшов висновку про залишення її без руху з огляду на таке.

Згідно з пунктом 2 частини другої статті 290 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) у касаційній скарзі повинно бути зазначено, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету.

За змістом частин п`ятої, шостої статті 6 ГПК України електронний кабінет - це персональний кабінет (веб-сервіс чи інший користувацький інтерфейс) у підсистемі (модулі) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, за допомогою якого особі, яка пройшла електронну ідентифікацію, надається доступ до інформації та сервісів Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремих підсистем (модулів), у тому числі можливість обміну (надсилання та отримання) документами (в тому числі процесуальними документами, письмовими та електронними доказами тощо) між судом та учасниками судового процесу, а також між учасниками судового процесу. Електронна ідентифікація особи здійснюється з використанням кваліфікованого електронного підпису чи інших засобів електронної ідентифікації, які дають змогу однозначно встановити особу.

Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, зареєстровані за законодавством України як юридичні особи, їх територіальні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи, зареєстровані за законодавством України, реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Тож скаржник як юридична особа, зареєстрована за законодавством України, згідно з наведеними приписами ГПК України, зобов`язаний зареєструвати свій електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі) в обов`язковому порядку.

Проте Приватне підприємство "Самбіравтотранс" не зареєструвало електронний кабінет в підсистемі "Електронний суд" Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Про відсутність у цього підприємства обов`язку щодо реєстрації електронного кабінету у касаційній скарзі також не зазначено.

Згідно з частиною другою статті 292 ГПК України у разі, якщо касаційна скарга оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 290 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу, про що суддя постановляє відповідну ухвалу.

Відповідно до частини другої статті 174 ГПК України в ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Якщо ухвала про залишення позовної заяви без руху постановляється з підстави, визначеної абзацом другим частини першої цієї статті, суд у такій ухвалі зазначає про обов`язок такої особи зареєструвати електронний кабінет відповідно до статті 6 цього Кодексу.

Отже, касаційна скарга Приватного підприємства "Самбіравтотранс" підлягає залишенню без руху на підставі частини другої статті 292 ГПК України. Скаржнику необхідно усунути недоліки касаційної скарги, а саме: зареєструвати електронний кабінет, про що повідомити суд у десятиденний строк з дня вручення цієї ухвали.

Керуючись статтями 6, 174, 234, 235, 290, 292 Господарського процесуального кодексу України, Верховний Суд

УХВАЛИВ:

1. Касаційну скаргу Приватного підприємства "Самбіравтотранс" залишити без руху.

2. Установити скаржнику строк для усунення недоліків касаційної скарги протягом десяти днів з дня вручення цієї ухвали.

3. У разі усунення недоліків документи направити на адресу Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду: вул. О. Копиленка, 6, м. Київ, 01016 або через підсистему "Електронний суд".

4. Роз`яснити скаржнику, що в разі невиконання вимог суду касаційна скарга вважатиметься неподаною та буде йому повернута.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя Є. В. Краснов

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено20.02.2024
Номер документу117074111
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання нечинним та скасування пункту рішення

Судовий реєстр по справі —914/133/17

Постанова від 17.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 26.03.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Касаційний господарський суд Верховного Суду

Краснов Є.В.

Постанова від 14.09.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 10.08.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 06.03.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

Ухвала від 13.02.2023

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Гриців Віра Миколаївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні