Ухвала
від 19.02.2024 по справі 553/488/24
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Ленінський районний суд м.Полтави

Справа № 553/488/24

Провадження № 2-о/553/26/2024

У Х В А Л А

Іменем України

19.02.2024м. Полтава

Суддя Ленінського районного суду м.Полтави Ткачук Ю.А., ознайомившись із матеріалами заяви ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про надання права на шлюб,

В С Т А Н О В И В:

16 лютого 2024 року заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про надання їй права на укладення шлюбу з ОСОБА_3 .

Розглянувши подану заяву, суд вважає за необхідне залишити її без руху з наступних підстав.

Відповідно доч. 3 ст. 294 ЦПК Українисправи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановленихцим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Згідно зч.9 ст.10 ЦПК Україниякщо спірні відносини не врегульовані законом, суд застосовує закон, що регулює подібні за змістом відносини (аналогія закону), а за відсутності такого - суд виходить із загальних засад законодавства (аналогія права).

ОскількиРозділом ІV «Окреме провадження» ЦПК Українине передбачено наслідків невідповідності закону поданої в порядку окремого провадження заяви, суддя, застосовуючи аналогію закону, керуєтьсяст.185 ЦПК України.

Дана заява не відповідає вимогам, встановленимст. 177ЦПК України.

Так, відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов`язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

Відповідно дост. 23 СК Україниправо на шлюб мають особи, які досягли шлюбного віку. За заявою особи, яка досягла шістнадцяти років, за рішенням суду їй може бути надано право на шлюб, якщо буде встановлено, що це відповідає її інтересам.

Отже, у даної категорії справ є перелік підстав на отримання права на шлюб до вісімнадцяти років, це:вагітність;фактичне створення сім`ї;народження дитини.

Заявником ОСОБА_1 у своїй заяві викладено підстави на отримання права на шлюб, а саме те, що з грудня 2022 вони з ОСОБА_3 стали спільно проживати за адресою: АДРЕСА_1 в домогосподарстві її матері, та на даний час мають спільний побут і спільний бюджет.

Разом з тим, в порушення ч.5 ст. 177 ЦПК України, на підтвердження зазначених обставини заявником не надано жодних доказів.

Окрім того, згідно зіст.294 ЦПК Українисправи окремого провадження суд розглядає в тому числі і за участі заінтересованих осіб. Такими особами є особи, що заінтересовані у розгляді справи і які визначаються виходячи з мети встановлення юридичного факту. При визначенні кола заінтересованих осіб у встановленні факту слід враховувати їх юридичний інтерес, а саме: - тоді, коли факти, що підлягають встановленню, можуть вплинути на їх права та обов`язки; - якщо це організації та установи, в яких заявник буде реалізовувати рішення про встановлення факту.

Із заяви про встановлення факту вбачається, що заявником не вказано заінтересовану особу (найменування, адреса), якою може бути відповідний орган державної реєстрації актів цивільного стану, оскільки саме в цій установі, заявник буде реалізовувати рішення про надання права на укладення шлюбу.

Також,заявником впорушення вимогпункту 8ч.3ст.175ЦПК України,в заяві незазначено, щодо наявності у заявника або іншої особи оригіналів письмових або електронних доказів, копії яких додано до заяви.

Згідно ч.ч. 1, 2, 3ст. 185 ЦПК Українисуддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху. В ухвалі про залишення позовної заяви без руху зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати п`яти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

За вказаних обставин заяву, слід залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення недоліків, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху.

Керуючисьст.185 ЦПК України,суд

У Х В А Л И В:

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , про надання права на шлюб залишити без руху.

Надати заявнику для усунення зазначених недоліків строк тривалістю сім днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Роз`яснити заявнику, що у випадку не усунення зазначених недоліків у встановлений строк, заява буде йому повернута. Повернення заяви у такому випадку не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для її повернення. Копію ухвали надіслати заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя Ленінського районного суду м. Полтави Ю. А. Ткачук

СудЛенінський районний суд м.Полтави
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117075838
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи, що виникають із сімейних правовідносин, з них: про надання права на шлюб

Судовий реєстр по справі —553/488/24

Ухвала від 20.05.2024

Цивільне

Полтавський апеляційний суд

Панченко О. О.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Ткачук Ю. А.

Рішення від 10.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Ткачук Ю. А.

Ухвала від 10.04.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Ткачук Ю. А.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Ткачук Ю. А.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Полтави

Ткачук Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні