Постанова
від 13.10.2010 по справі 2а-4589/10/1670
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІ НІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 жовтня 2010 року < ЧАС > м. Полтава Справа № 2а-4589/10/1670

Полтавський окружний ад міністративний суд у складі:

головуючого судді - Алєк сєєвої Н.Ю.,

за участю: секретаря - Кус айло Я.Г.,

представника позивача - С куріхіна С.В.,

представника відповідача - Пусана Є.В.,

розглянувши у відкритому с удовому засіданні справу за адміністративним позовом Пр иватного підприємства "РАПС - СКС" до Кременчуцької об'єдн аної державної податкової ін спекції в Полтавській област і про визнання нечинним акту , -

В С Т А Н О В И В:

28 вересня 2010 року Прива тне підприємство "РАПС - СКС" з вернувся до Полтавського окр ужного адміністративного су ду з адміністративним позово м до Кременчуцької об'єднано ї державної податкової інспе кції в Полтавській області п ро визнання нечинним акту.

В обґрунтування своїх вим ог позивач зазначив, що 19.08.2010 ро ку Кременчуцькою ОДПІ був ск ладений акт №220 про анулювання реєстрації Приватного підпр иємства "РАПС - СКС" як платник а податку на додану вартість . Вважає, що вказаний акт видан о відповідачем безпідставно та в порушення вимог Закону У країни «Про податок на додан у вартість».

Представник позивача в суд овому засіданні підтримав по зовні вимоги та просив їх зад овольнити, посилаючись на об ставини, викладені в позовні й заяві.

Представник відповідача п озов не визнав. У наданих пись мових запереченнях зазначив , що згідно бази Кременчуцько ї ОДПІ юридична адреса підпр иємства: м. Кременчук, вул. Ліз и Чайкійної, 2/6. Фактично при пе ревірці місцезнаходження пі дприємства встановлено, що П П «РАПС - СКС»по зазначеній адресі не знаходиться. Отже, п ідприємством порушено вимог и пунктів 14.1, 21 Наказу ДПА №79 від 01.03.2000 року «Про затвердження По ложення про Реєстр платників податку на додану вартість» . Таким чином згідно проведен ого аналізу фінансово-господ арської діяльності підприєм ства встановлено, що на підпр иємстві відсутні основні фон ди, статутний фонд не сформов аний, недостатня кількість п рацюючих, вид діяльності під приємства віднесено до ризик ового, податкове навантаженн я з податку на додану вартіст ь менше ніж середньогалузеві показники по області, тому да ний платник не має права на зб ереження статусу платника ПД В.

Розглянувши матеріали спр ави, заслухавши пояснення пр едставників сторін та дослід ивши інші докази у їх сукупно сті, суд встановив такі обста вини.

Приватне підприємство «РА ПС - СКС»(ідентифікаційний к од юридичної особи 34451097) зареєс троване Виконавчим комітето м Кременчуцької міської ради Полтавської області, про що в идано свідоцтво про державну реєстрацію Серії АО №681569 від 11.0 7.2006 року.

Згідно свідоцтва №23491311, видан ого Кременчуцькою ОДПІ 25.07.2006 ро ку, позивач зареєстрований п латником податку на додану в артість, індивідуальний пода тковий номер 344510916036.

19 серпня 2010 року Кременчуцьк ою ОДПІ видано акт №220 про анул ювання реєстрації платника п одатку на додану вартість ПП «РАПС - СКС»на підставі вис новку відділу адмініструван ня податку на додану вартіст ь управління оподаткування ю ридичних осіб №209 від 19.08.2010 року т а відповідно до підпункту «в »пункту 9.8 статті 9 Закону Укра їни «Про податок на додану ва ртість».

Зазначене відповідач обґр унтовує тим, що згідно провед еного аналізу фінансово-госп одарської діяльності підпри ємства встановлено, що на під приємстві відсутні основні ф онди, статутний фонд не сформ ований, недостатня кількість працюючих, вид діяльності пі дприємства віднесено до ризи кового, податкове навантажен ня з податку на додану вартіс ть менше ніж середньогалузев і показники по на додану обла сті, тому даний платник не має права на збереження статусу платника ПДВ і реєстрацію пл атника податку на додану вар тість повинно бути анульован о на підставі положень підпу нкту “в” пункту 9.8 статті 9 Зако ну України «Про податок на до дану вартість»- з будь-яких ін ших причин.

Підпунктом 25.2.2. наказу Держа вної податкової адміністрац ії України “Про затвердження Положення про реєстрацію пл атників податку на додану ва ртість” від 01 березня 2000 року № 79 передбачено, що рішення про анулювання реєстрації платн ика податку па додану вартіс ть за ініціативою податковог о органу оформляється актом про анулювання реєстрації пл атника податку на додану вар тість за формою 6-ПДВ (додаток 5). Такий акт складається у дво х примирниках комісією, утво реною відповідно до розпоряд ження керівника податкового органу, та затверджується ке рівником (заступником керівн ика) податкового органу. В акт і про анулювання реєстрації платника податку на додану в артість обов'язково вказуєть ся підстава для такого анулю вання з посиланням на відпов ідні норми Закону.

Питання анулювання реєстр ації платника податку на дод ану вартість ПП «РАПС - СКС» було винесене на розгляд ком ісії Кременчуцької ОДПІ, за р езультатами якого був складе ний висновок від 19.08.2010 року №209 пр о анулювання реєстрації плат ника податку на додану варті сть - юридичної особи - чере з відсутність підстав для пе ребування в якості платника податку на додану вартість т а, відповідно, акт від 19.08.2010 року №220 про анулювання реєстрації платника податку на додану в артість.

Подією, яка є підставою для анулювання реєстрації платн ика ПДВ в акті від 19.08.2010 року №220 в изначено ліквідацію згідно п ідпункту “в” пункту 9.8 статті 9 Закону України «Про податок на додану вартість».

Відповідно до пункту 9.8 стат ті 9 Закону України “Про подат ок на додану вартість” реєст рація діє до дати її анулюван ня, яка відбувається у випадк ах, якщо:

а) платник податку, який до м ісяця, в якому подається заяв а про анулювання реєстрації, є зареєстрованим згідно з по ложеннями підпункту 2.3.1 пункт у 2.3 статті 2 цього Закону більш е двадцяти чотирьох календар них місяців, включаючи місяц ь реєстрації, та має за останн і двадцять поточних календар них місяців обсяги оподатков аних операцій, менше за визна чені зазначеним підпунктом;

б) ліквідаційна комісія пла тника податку, оголошеного б анкрутом, закінчує роботу аб о платник податку ліквідуєть ся за власним бажанням чи за р ішенням суду (фізична особа п озбувається статусу суб' єк та господарювання);

в) особа, зареєстрована як п латник податку, реєструється як платник єдиного податку а бо стає суб' єктом інших спр ощених систем оподаткування , які визначають особливий по рядок нарахування чи сплати податку на додану вартість, в ідмінний від тих, що встановл ені цим Законом, чи звільняют ь таку особу від сплати цього податку за рішенням суду або з будь-яких інших причин;

г) зареєстрована як платник податку особа обирає відпов ідно до цього Закону спеціал ьний режим оподаткування за ставками, іншими, ніж зазначе ні у статті 6 та статті 81 цього З акону;

ґ) особа, зареєстрована як п латник податку, не надає пода тковому органу декларації з цього податку протягом двадц яти послідовних податкових м ісяців або подає таку деклар ацію ( податковий рахунок), яка ( який) свідчить про відсутніс ть оподаткованих поставок пр отягом такого періоду, а тако ж у випадку, визначених закон одавством стосовно порядку р еєстрації суб' єктів господ арювання.

Правомірність своїх дій ві дповідач обґрунтовує посила нням на підпункт “в” пункту 9.8 статті 9 Закону України “Про п одаток на додану вартість”, я ким на думку податкової інсп екції передбачено можливіст ь анулювання реєстрації з бу дь-яких інших причин.

Однак, на думку суду в даном у випадку відповідачем невір но застосовані зазначені пол оження підпункту “в” пункту 9.8 статті 9, оскільки визначенн я у даній нормі Закону будь-як их інших причин стосується в иключно причин звільнення ос оби від сплати податку на дод ану вартість при перебуванні її на спрощеній системі опод аткування.

Так, реєстрація особи в якос ті платника податку на додан у вартість з підстав, визначе них підпунктом “в” пункту 9.8 с татті 9 Закону України “Про по даток на додану вартість” ан улюється в двох випадках:

1) у випадку реєстрації о соби в якості платника єдино го податку;

2) у випадку, якщо така особа стає суб'єктом інших спрощен их систем оподаткування.

Суд зазначає, що законодавц ем визначено два види спроще них систем оподаткування, пр и переході на які реєстрація особи в якості платника пода тку на додану вартість анулю ється, а саме:

1) система оподаткування яка визначає особливий порядок нарахування чи сплати податк у на додану вартість, відмінн ий від встановленого Законо м України “Про податок на дод ану вартість”;

2) система оподаткування яка звільняє особу від сплати по датку на додану вартість. В св ою чергу визначено і причини звільнення особи від сплати податку на додану вартість, а саме: рішення суду чи будь-яка інша причина.

Суд вважає, що пункт 9.8 статті 9 Закону України “Про податок на додану вартість” встанов лює виключний перелік підста в анулювання реєстрації особ и в якості платника податку н а додану вартість, є нормою пр ямої дії та не передбачає над ання органам державної подат кової служби функцій, які пер евищують їх повноваження, вс тановлені цією нормою Закону .

Як вбачається з пояснень пр едставника позивача, ПП «РАП С - СКС»ніколи не реєструвал ося як платник єдиного подат ку або інших спрощених систе м оподаткування та ніколи не звільнялося від сплати ПДВ н і в який спосіб. Крім того, під приємство регулярно подає до контролюючого органу деклар ації з ПДВ, з яких вбачається п ро відсутність будь-яких піл ьг в підприємства.

Доказів наявності підстав для анулювання реєстрації п озивача, як платника ПДВ, пере дбачених підпунктами “а”- “г ” пункту 9.8 статті 9 Закону Укра їни “Про податок на додану ва ртість”, відповідач суду не н адав.

Відповідно до частини друг ої статті 71 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и в адміністративних справах про протиправність рішень, д ій чи бездіяльності суб' єкт а владних повноважень обов' язок щодо доказування правом ірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він запе речує проти адміністративно го позову.

Відповідачем не доведено с уду правомірності прийняття рішення (акту) про анулювання реєстрації платника податку на додану вартість Приватно го підприємства «РАПС - СКС» . У зв' язку із чим, суд вважає акт Кременчуцької об' єднан ої державної податкової інсп екції Полтавської області ві д 19.08.2010 року №220 “Про анулювання р еєстрації платника податку н а додану вартість” протиправ ним та таким, що підлягає скас уванню.

Крім того, з метою повного з ахисту прав, свобод та інтере сів позивача, суд вважає за не обхідне відповідно до частин и 2 статті 11 Кодексу адміністр ативного судочинства Україн и вийти за межі позовних вимо г та зобов' язати Кременчуць ку об' єднану державну подат кову інспекцію Полтавської о бласті поновити ПП «РАПС - С КС»в реєстрі платників ПДВ.

Частиною 1 статті 94 КАС Украї ни передбачено, якщо судове р ішення ухвалене на користь с торони, яка не є суб'єктом влад них повноважень, суд присудж ує всі здійснені нею докумен тально підтверджені судові в итрати з Державного бюджету України (або відповідного мі сцевого бюджету, якщо іншою с тороною був орган місцевого самоврядування, його посадов а чи службова особа).

Отже, понесені позивачем в итрати у вигляді сплати судо вого збору, які згідно з статт і 87 вказаного Кодексу віднося ться до судових витрат, підля гають стягненню на його кори сть.

На підставі викладеного, к еруючись статтями 7, 8, 9, 10, 11, 71, 160-163 Кодексу адміністративного с удочинства України,-

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний поз ов Приватного підприємства " РАПС - СКС" до Кременчуцької об 'єднаної державної податково ї інспекції в Полтавській об ласті про визнання нечинним акту задовольнити.

Визнати протиправним та ск асувати акт Кременчуцької об ' єднаної державної податко вої інспекції Полтавської об ласті від 19.08.2010 року №220 “Про анул ювання реєстрації платника п одатку на додану вартість”.

Зобов' язати Кременчуцьку об' єднану державну податко ву інспекцію Полтавської обл асті поновити Приватне підпр иємство "РАПС - СКС" (код ЄДРПОУ 34451097, Полтавська область, м. Кре менчук, вул. Лізи Чайкіной, 2/6, с відоцтво про реєстрацію плат ника податку на додану варті сть №23491311 від 25.07.2006 року, індивіду альний податковий номер 344510916036) в реєстрі платників податку на додану вартість з 19.08.2010 року за №344510916036 свідоцтва про реєстр ацію платника податку на дод ану вартість.

Стягнути з державного бюдж ету України на користь Прива тного підприємства "РАПС - СКС " (код ЄДРПОУ 34451097, Полтавська об ласть, м. Кременчук, вул. Лізи Ч айкіной, 2/6) витрати зі сплати с удового збору в розмірі 3,40 грн .

Постанова набирає законно ї сили після закінчення стро ку подання апеляційної скарг и. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо й ого не скасовано, набирає зак онної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного про вадження або набрання законн ої сили рішенням за наслідка ми апеляційного провадження .

Постанова може бути оскарж ена до Харківського апеляцій ного адміністративного суду через Полтавський окружний адміністративний суд шляхом подання апеляційної скарги протягом десяти днів з дня пр оголошення постанови з одноч асним поданням її копії до су ду апеляційної інстанції. У р азі складення постанови у по вному обсязі відповідно до с татті 160 Кодексу адміністрат ивного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апе ляційна скарга подається про тягом десяти днів з дня отрим ання копії постанови.

Повний текст постан ови виготовлено 14 жовтня 2010 рок у.

Суддя Н.Ю. Алєксєєва

Дата ухвалення рішення13.10.2010
Оприлюднено22.10.2010

Судовий реєстр по справі —2а-4589/10/1670

Ухвала від 23.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Рибченко А.О.

Ухвала від 28.05.2013

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Рибченко А.О.

Постанова від 13.10.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 29.09.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

Ухвала від 29.09.2010

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Н.Ю. Алєксєєва

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні