Ухвала
від 24.01.2024 по справі 369/7293/16-а
КИЄВО-СВЯТОШИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 369/7293/16-а

Провадження №2-а/369/1/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24.01.2024 року м. Київ

Києво-Святошинський районний суд Київської області в складі:

головуючої судді Янченка А.Я.,

при секретарі судового засідання Кубарській Ю.С.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання представника позивача Державного підприємства «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» адвоката Карапетяна Армена Рафіковича про проведення земельно-технічної експертизи у цивільній справі № 369/7293/16 за позовом Державного підприємства «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» до Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, третя особи: Національний науковий центр «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України», Національна академія аграрних наук України, Бучанська районна державна адміністрація Київської області, Київська обласна державна адміністрація про визнання нечинним та скасування рішення сільської ради, -

В С Т А Н О В И В:

У провадженні суду знаходиться дана адміністративна справа.

23.11.2023 року представник позивача Державного підприємства «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» адвокат Карапетян Армен Рафікович через канцелярію суду подав повторне клопотання про проведення земельно-технічної експертизи, в якому він просив призначити у справі земельно-технічну експертизу, проведення якої доручити експертам Інституту землекористування Національної академії аграрних наук України, з попередженням експертів про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Клопотання про проведення земельно-технічної експертизи обґрунтоване тим, що в провадженні Києво-Святошинського районного суду Київської області знаходиться справа № 369/7293/16 за позовом Державного підприємства «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» до Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, третя особи: Національний науковий центр «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України», Національна академія аграрних наук України, Бучанська районна державна адміністрація Київської області, Київська обласна державна адміністрація про визнання нечинним та скасування рішення сільської ради.

Предметом розгляду справи є оскарження рішення відповідача 1 45 сесії VI скликання від 23.10.2015 року «Про затвердження генерального плану селища Гатне Києво-Святошинського району Київської області» у 2015 році.

Згідно ч. 2 ст. 77 КАС України в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльність суб`єкта владних повноважень, обов`язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

В свою чергу, стороною відповідача не надано жодного доказу на підтвердження того, що затверджуючи генеральний план селища Гатне Києво-Святошинського району Київської області, відповідач не змінив дані межі за рахунок державної земельної ділянки, яка знаходиться у постійному користуванні позивача на підставі державного акту на право постійного користування землею.

Для визначення відповідності фактичного землекористування в частині порушення меж та накладання земельних ділянок відповідно до правовстановлюючих документів та документації із землеустрою на ці земельні ділянки необхідні спеціальні знання у сфері землекористування. Жодною стороною не наданий висновок експерта з цих питань.

Розглянувши заявлене клопотання, суд вважає його обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню з огляду на наступне.

Відповідно до приписів статті 72 Кодексу адміністративного судочинства України доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи. Ці дані встановлюються такими засобами: 1) письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно частини 1 статті 101 КАС України, висновок експерта це докладний опис проведених експертом досліджень, зроблені у результаті них висновки та обґрунтовані відповіді на питання, поставлені перед експертом, складений у порядку, визначеному законодавством.

Відповідно до приписів частини 1 статті 102 КАС України суд за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) жодною стороною не наданий висновок експерта з цих самих питань або висновки експертів, надані сторонами, викликають обґрунтовані сумніви щодо їх правильності.

Частиною 2 статті 101 КАС України визначено, що предметом висновку експерта може бути дослідження обставин, які входять до предмета доказування та встановлення яких потребує наявних у експерта спеціальних знань.

Відповідно до частин 2-4 статті 102 КАС України, у разі необхідності суд може призначити декілька експертиз, додаткову чи повторну експертизу. При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд. З урахуванням обставин справи суд має право визначити експерта чи експертну установу самостійно. У разі необхідності може бути призначено декілька експертів для підготовки одного висновку (комісійна або комплексна експертиза). Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Як встановлено судом, позивач не погоджується з рішенням відповідача 1 Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області 45 сесії VI скликання від 23.10.2015 року «Про затвердження генерального плану селища Гатне Києво-Святошинського району Київської області» у 2015 році.

Суд звертає увагу, що дослідження даного питання, а також обсягу наявних в матеріалах справи матеріалів потребує спеціальних знань у земельній сфері.

Враховуючи вищенаведене, суд вважає що для повного, всебічного та об`єктивного з`ясування всіх обставин справи, слід призначити судову земельно-технічну експертизу, відповідно до ст. 102 КАС України, передбачену підпунктами 1.2.2.п. 1.2 Інструкції «Про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень» затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 року, № 53/5

Відповідно до приписів пункту 4 частини 2 статті 236 КАС України суд має право зупинити провадження у справі в разі призначення судом експертизи - до одержання її результатів.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про необхідність призначення у справі судової земельно-технічної експертизи та зупинення провадження у справі до одержання її результатів.

Керуючись ст. ст. 72, 101, 102, 103, 137, 236, 248, 250, 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання представника позивача Державного підприємства «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» адвоката Карапетяна Армена Рафіковича про проведення земельно-технічної експертизи у цивільній справі № 369/7293/16 за позовом Державного підприємства «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» до Гатненської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, третя особи: Національний науковий центр «Інститут землеробства Національної академії аграрних наук України», Національна академія аграрних наук України, Бучанська районна державна адміністрація Київської області, Київська обласна державна адміністрація про визнання нечинним та скасування рішення сільської ради - задовольнити.

Призначити по справі судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити питання:

1.Чи є зміна меж селища Гатне Києво-Святошинського району Київської області у Генеральному плані, затвердженому Гатненською сільською радою Києво-Святошинського району Київської області (рішення № 1 від 23 жовтня 2015 року сорок п`ятої сесії VІ скликання «Про затвердження генерального плану села Гатне Києво-Святошинського району Київської області» порушенням меж (або накладання) державної земельної ділянки, яка відповідно до документації із землеустрою знаходиться у постійному користуванні Державного підприємства «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН» на підставі Державного акту на право постійного користування землею?

Проведення експертизи доручити експертам Інституту землекористування Національної академії аграрних наук України (ідентифікаційний код 20589035, адреса: 03022, м. Київ, вул. Васильківська, буд. 37), попередивши їх про кримінальну відповідальність за ст. ст. 384, 385 КК України.

Затрати по проведенню експертизи покласти на позивача Державне підприємство «Дослідне господарство «Чабани» Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН».

Провадження у справі зупинити на час проведення експертизи.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку до Шостого апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня проголошення ухвали суду.

Повний текст ухвали складено 20.02.2024 року.

Суддя А.В. Янченко

Дата ухвалення рішення24.01.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117093427
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання нечинним та скасування рішення сільської ради

Судовий реєстр по справі —369/7293/16-а

Ухвала від 24.01.2024

Адміністративне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 11.10.2023

Адміністративне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Янченко А. В.

Ухвала від 24.01.2023

Адміністративне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 12.07.2022

Адміністративне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 13.10.2021

Адміністративне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Ковальчук Л. М.

Ухвала від 05.04.2021

Адміністративне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Усатов Д. Д.

Ухвала від 05.10.2020

Адміністративне

Києво-Святошинський районний суд Київської області

Усатов Д. Д.

Постанова від 22.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 14.09.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Коваленко Н.В.

Ухвала від 11.04.2017

Адміністративне

Вищий адміністративний суд України

Голяшкін О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні