Ухвала
від 20.02.2024 по справі 644/1132/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

20.02.2024 Суддя Бабенко Ю. П..

Справа № 644/1132/24

Провадження № 2-о/644/59/24

УХВАЛА

20 лютого 2024 року Суддя Орджонікідзевського районного суду м. Харкова Бабенко Ю.П., розглянувши заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа-Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові, про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України,-

встановив:

Відповідно до ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду.

Питання державної реєстрації смерті врегульованоЗаконом України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»та Правилами державної реєстрації актів цивільного стану в Україні, затверджениминаказом Міністерства юстиції України від 18.10.2000 року №52/5.

Відповідно доглави Vрозділу III«Правил державноїреєстрації актівцивільного станув Україні»,підставами дляпроведення державноїреєстрації смертіє,зокрема: а)лікарське свідоцтвопро смерть(форма№ 106/о); б)фельдшерська довідкапро смерть(форма№ 106-1/о), в)лікарське свідоцтвопро перинатальнусмерть. г)рішення судупро оголошенняособи померлою; ґ)рішення судупро встановленняфакту смертіособи впевний час; д)повідомлення державногоархіву абоорганів Службибезпеки Україниу разіреєстрації смертіосіб,репресованих зарішенням несудовихта судовихорганів; е) повідомлення установи виконання покарань або слідчого ізолятора, надіслане разом з лікарським свідоцтвом про смерть.

Заява не відповідає вимогам ст. ст. 177, 318 ЦПК України.

Згідно ч. 5ст. 177 ЦПК Українизаявник зобов`язаний додати до заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази заявник може додати до заяви копії відповідних доказів).

В порушення ч. 1ст. 318 ЦПК Україниу заяві про встановлення факту не зазначено, чи є наявними докази, зазначені в главі V розділу III «Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні».

Таким чином,заявнику ОСОБА_1 слід зазначитидокази,які свідчатьпро смертьйого батька ОСОБА_2 ,якими можутьбути:зокрема,лікарське свідоцтвопро смерть;дані отриманіз відритихджерел,інші доказиякі підтверджуютьфакт смерті,поховання особи (квитанції, чеки про ритуальні послуги, довідки ЖЕУ) та інше.

В порушення ч. 4 ст. 177 ЦПК України заявником до заяви не додані документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Заявник не звільнений від сплати судового збору на підставі п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до п. 21 ч. 1 ст. 5 Закону України «Про судовий збір» від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються заявники у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Тобто, у справах за заявами про встановлення фактів, що мають юридичне значення, поданих у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, заявники мають пільги виключно тоді, коли такі обставини призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Заява ОСОБА_1 про встановлення факту смерті його батька на тимчасово окупованій території подана у зв`язку з необхідністю оформлення спадщини, а не у зв`язку із збройною агресією, збройним конфліктом, тимчасовою окупацією території України, надзвичайними ситуаціями природного чи техногенного характеру, що призвели до вимушеного переселення з тимчасово окупованих територій України, загибелі, поранення, перебування в полоні, незаконного позбавлення волі або викрадення, а також порушення права власності на рухоме та/або нерухоме майно.

Отже, заявник при подачі даної заяви не має пільг зі сплати судового збору відповідно до пункту 21 частини першої статті 5 Закону України «Про судовий збір».

Відповідно до ст. 4 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється у відповідному розмірі від прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду, - у відсотковому співвідношенні до ціни позову та у фіксованому розмірі. Ставка судового збору за подання до суду заяви у справі окремого провадження, яка подана фізичною особою складає 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що на час подання заяви складає 605,60 грн.

Таким чином, заявнику необхідно надати докази сплати судового збору в розмірі 605,60 грн. відповідно до вимог Закону України «Про судовий збір».

З урахуванням викладеного, заяву слід залишити без руху, надавши заявнику строк для усунення недоліків, протягом якого слід сплатити судовий збір в розмірі 605,60 грн., зазначити в заяві і додати до заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються вимоги.

Керуючись ст. ст. 177, 185, 318 ЦПК України, - суд

ухвалив:

Залишити без руху заяву ОСОБА_1 , заінтересована особа-Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України, надавши заявнику строк для усунення недоліків - 5 днів з дня отримання копії цієї ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає і набирає законної сили з моменту її підписання.

Суддя:

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено21.02.2024
Номер документу117097260
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, з них: на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —644/1132/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні