Рішення
від 27.03.2024 по справі 644/1132/24
ОРДЖОНІКІДЗЕВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Суддя Бабенко Ю. П.

Справа № 644/1132/24

Провадження № 2-о/644/59/24

27.03.2024

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2024 року Орджонікідзевський районний суд м. Харкова в складі: головуючого - судді Бабенко Ю.П., за участю секретаря Книшенко А.С., розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересована особа - Відділ державної реєстрації актів цивільного стану по Індустріальному та Немишлянському районах у м. Харкові, про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України,-

В С Т А Н О В И В :

Заявник просить встановити факт смерті ОСОБА_2 , який народився ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Сокаль Львівської області та помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Ялта, Крим. В обґрунтуваннязаяви посилаєтьсяна те,що ІНФОРМАЦІЯ_2 у місті Ялта помер його батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Отримати свідоцтво про смерть у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо, оскільки факт смерті відбувся натимчасово окупованій території України. Встановлення факту смерті необхідне йому для оформлення спадщини.

Заявник ОСОБА_1 в судовому засіданні заяву підтримав та просив її задовольнити. В подальшому подав заяву з проханням справу розглядати без його участі, вимоги підтримує та просить задовольнити.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з`явилася, надала заяву з проханням справу розглядати без присутності представника відділу і на розсуд суду.

Ухвалою суду від 04.03.2024 року заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі та призначено судове засідання по справі.

Згідно до п.8 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті.

Відповідно до положеньч.1ст. 317 КПК України, заява про встановлення факту смерті особи на території, на якій введено воєнний чи надзвичайний стан, або на тимчасово окупованій території України, визначеній такою відповідно до законодавства, може бути подана членами сім`ї померлого, їхніми представниками або іншими заінтересованими особами (якщо встановлення факту смерті особи впливає на їхні права, обов`язки чи законні інтереси) до будь-якого місцевого суду України, що здійснює правосуддя, незалежно від місця проживання (перебування) заявника.

Частиною1ст.17 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану»передбачено, що державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі: 1) документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров`я або судово-медичною установою; 2) рішення суду про встановлення факту смерті в певний час або про оголошення її померлою.

Згідно з ч. 2ст. 319 ЦПК Українирішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює собою документів, що видаються цими органами, а є тільки підставою для одержання зазначених документів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», Україна вживає всіх необхідних заходів щодо гарантування прав і свобод людини і громадянина, передбачених Конституцією та законами України, міжнародними договорами, усім громадянам України, які проживають на тимчасово окупованій території.

Зі змісту ч. ч. 2, 3 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території», вбачається, що будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків,крім документів, що підтверджують факт народження, смерті, реєстрації (розірвання) шлюбу особи на тимчасово окупованій території, які додаються до заяви про державну реєстрацію відповідного акта цивільного стану.

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , є сином померлого ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , що підтверджується свідоцтвом про народження.

ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій території України в м. Ялта, Автономна Республіка Крим. На тимчасово окупованій території України 05.10.2021 року видано свідоцтво про смерть ОСОБА_2 , серії НОМЕР_1 від 05.10.2021 року.

Заявником надано суду фото посвідчення про поховання ОСОБА_2 , в якому вказано, що заявник ОСОБА_1 є відповідальним за місце поховання ОСОБА_2 та фото пам`ятника, встановленого для померлого ОСОБА_2 .

В судовому засіданні було допитано в якості свідка ОСОБА_1 , який підтвердив, що ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Ялта помер його батько ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 . Саме ОСОБА_1 займався оформленням документів для поховання батька, на підставі яких отримав свідоцтво про смерть ОСОБА_2 .

Встановлення даного факту заявнику необхідно для оформлення спадщини.

З урахуванням викладеного, наданих суду доказів, які свідчать про те, що ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , помер ІНФОРМАЦІЯ_2 на тимчасово окупованій території України в м. Ялта, Автономна Республіка Крим, суд заяву про встановлення факту смерті на тимчасово окупованій території України задовольняє. При цьому суд бере до уваги неможливість реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Відповідно до ст. ст.10,76, 258-259, 263-265, 273, 293, 294, 315, 319 ЦПК України,Законом України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України», суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт смерті громадянина України ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженця м. Сокаль, Львівської області, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в м. Ялта, Автономна Республіка Крим.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Харківського апеляційногосудупротягом 30 днів з дня складення повного судового рішення. Повне судове рішення складено 27.03.2024 року.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення27.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117966706
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України

Судовий реєстр по справі —644/1132/24

Рішення від 27.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Орджонікідзевський районний суд м.Харкова

Бабенко Ю. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні