Ухвала
від 20.02.2024 по справі 686/22943/23
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 686/22943/23

Провадження № 1-кс/686/1652/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2024 року м. Хмельницький

Слідчий суддяХмельницького міськрайонногосуду Хмельницькоїобласті ОСОБА_1 ,з участюсекретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,розглянувши увідкритому судовомузасіданні взалі судув м.Хмельницькому клопотанняслідчого відділеннярозслідування злочиніву сферігосподарської таслужбової діяльностіслідчого відділуХмельницького РУПГУНП вХмельницькій області ОСОБА_3 ,погодженого зпрокурором,про тимчасовийдоступ доречей тадокументів,у кримінальномупровадженні №12023240000000445від 15.08.2023за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділення розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності слідчого відділу Хмельницького РУП ГУНП в Хмельницькій області ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області із клопотанням, погодженим прокурором Хмельницької обласної прокуратури ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до документів, які перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ,( АДРЕСА_1 ).

В обґрунтування клопотання слідчий зазначає, що службові особи одного з підприємств, що розташоване на території Хмельницької області, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою власного збагачення здійснили закупівлю системного забезпечення, чим спричинили тяжкі наслідки.

Згідно повідомлення про виявлення кримінального правопорушення, встановлено, що службові особи одного з підприємств, що розташоване на території Хмельницької області, зловживаючи службовим становищем, всупереч інтересам служби, з метою власного збагачення здійснили закупівлю системного забезпечення, чим спричинили тяжкі наслідки.

Згідно повідомлення про виявлення кримінального правопорушення, встановлено, що під час моніторингу здійснення закупівель послуг з надання доступу та використання функціоналу медичної інформаційної системи встановлено наступне: з 2020 року КМП Дунаєвецької міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_2 » безтерміново користується послугами наданих пакетів медичного програмного забезпечення « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які надано ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) на підставі договору № 72 від 10 березня 2020 року на загальну суму 969975 гривень. Але незважаючи на викладене в 2022 році колишнім директором КМП Дунаєвецької міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_2 » укладено договір № 512 від 04.11.2022 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) про надання послуг з доступу та використання функціоналу медичної інформаційної системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в 2022 році на загальну суму 99980 гривень. Та в подальшому з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) укладено ще один договір № 52 від 20.12.2022 про надання послуг з доступу та використання функціоналу медичної інформаційної системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 » в 2023 році терміном на один рік на загальну суму 556900 гривень. При цьому пакети медичного програмного забезпечення закуплені в 2020 році продовжували функціонувати у всіх працівників КМП Дунаєвецької міської ради « ІНФОРМАЦІЯ_2 » працюють дві медичні інформаційні системи - « ІНФОРМАЦІЯ_5 » і « ІНФОРМАЦІЯ_3 », які здійснюють фактично однакові функції щодо їх використання працівниками лікарні під час своєї діяльності.

В ході досудового розслідування для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, виникла необхідність у здійснення тимчасового доступу до оригіналів документів, що перебувають у володінні

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », код ЄДРПОУ НОМЕР_4 , з метою вилучення належним чином завірених копій, а саме: Статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », договір № 512 від 04.11.2022 про надання послуг з доступу та використання функціоналу медичної інформаційної системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 .net»з додатками, укладеного між ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та КНП ДРМ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », тендерну документацію, відомості про технічні характеристики та завдання придбаного медичного програмного забезпечення згідно договору,інформаційний лист про підтвердження фаховості осіб, у вигляді документального підтвердження (сертифікату), свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №84319 від 14.01.2019, детальний план та засоби реалізації впровадження програмного забезпечення медичної інформаційної системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 », технічний опис інтеграції « ІНФОРМАЦІЯ_7 » і « ІНФОРМАЦІЯ_5 », експертний висновок, зареєстрований в Адміністрації Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, сертифікат якості виробника, інструкцію адміністратора ІНФОРМАЦІЯ_8 », технічні і функціональні характеристики, комплектність та відомості про експлуатацію МІС « ІНФОРМАЦІЯ_5 », інформацію (технічну специфікацію) про технічні, якісні та кількісні характеристики МІС « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Вищезазначені документи необхідні для встановлення важливих обставин, що мають значення у кримінальному провадженні, та можуть бути використані як доказ під час досудового розслідування,а іншим чином довести обставини, що мають значення у кримінальному провадженні, не можливо.

Слідчий в судове засідання не з`явився, проте у клопотанні слідчого міститься прохання про проведення розгляду даного клопотання без його участі. Також, слідчий просить розглянути клопотання за відсутності особи, у володінні якого знаходяться речі та документи.

Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 107 КПК України рішення про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час досудового розслідування приймає особа, яка проводить відповідну процесуальну дію. За клопотанням учасників процесуальної дії застосування технічних засобів фіксування є обов`язковим. Фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження під час розгляду питань слідчим суддею, крім вирішення питання про проведення негласних слідчих (розшукових) дій, та в суді під час судового провадження є обов`язковим. У разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя приходить до висновку про те, що воно не підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до положень ст.159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором ч.1 ст.160 КПК України.

Відповідно до пунктів 5 та 6 ч.2 ст.160 КПК України у клопотанні повинно бути зазначено зокрема значення речей і документів для встановлення обставин у кримінальному провадженні та можливість використання як доказів відомостей, що містяться в речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, у випадку подання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Приписами частин 5 та 6 ст.163 КПК України визначено, що слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи:

1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи;

2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні;

3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбаченихчастиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно із ч. 5 ст.110 КПК України під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні надати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

У своєму клопотанні слідчий просить надати тимчасовий доступ до статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », договір № 512 від 04.11.2022 про надання послуг з доступу та використання функціоналу медичної інформаційної системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 .net»з додатками, укладеного між

ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та КНП ДРМ « ІНФОРМАЦІЯ_6 », тендерну документацію, відомості про технічні характеристики та завдання придбаного медичного програмного забезпечення згідно договору,інформаційний лист про підтвердження фаховості осіб, у вигляді документального підтвердження (сертифікату), свідоцтво про реєстрацію авторського права на твір №84319 від 14.01.2019, детальний план та засоби реалізації впровадження програмного забезпечення медичної інформаційної системи « ІНФОРМАЦІЯ_5 », технічний опис інтеграції « ІНФОРМАЦІЯ_7 » і « ІНФОРМАЦІЯ_5 », експертний висновок, зареєстрований в Адміністрації Державної служби спеціального зв`язку та захисту інформації України, сертифікат якості виробника, інструкцію адміністратора ІНФОРМАЦІЯ_8 », технічні і функціональні характеристики, комплектність та відомості про експлуатацію МІС « ІНФОРМАЦІЯ_5 », інформацію (технічну специфікацію) про технічні, якісні та кількісні характеристики МІС « ІНФОРМАЦІЯ_5 ».

Слідчий суддя зазначає, що тимчасовий доступ до речей та документів не є інструментом збору доказів. Тому його застосування можливе виключно за умови, коли сторона кримінального провадження зіткнулася з труднощами в зборі відомостей, які, зокрема, можуть убачатись в існуванні певних заборон для розголошення даних, або володільці речей та документів відмовляються добровільно надати необхідні документи.

Слідчий суддя зазначає, що відповідно до положень ч. 2 ст. 93 КПК сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних (слідчих) розшукових дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Беручи до уваги зміст положень ч. 1 ст. 86 (щодо допустимості доказу), частин 2, 3 ст. 93 КПК (щодо збирання доказів сторонами), застосування стороною кримінального провадження такого способу збирання доказів як вилучення речей чи документів (ч. 7 ст. 163 КПК) під час отримання доступу до речей і документів може здійснюватися у випадках, якщо:

а) особа, у володінні якої знаходяться речі або документи, не бажає добровільно передати їх стороні кримінального провадження або є підстави вважати, що вона не здійснить таку передачу добровільно після отримання відповідного запиту чи намагатиметься змінити або знищити відповідні речі або документи;

б) речі та документи згідно зі ст. 162 КПК містять охоронювану законом таємницю і таке вилучення необхідне для досягнення мети застосування цього заходу забезпечення.

Крім того, копія договору є в матеріалах кримінального провадження № 12023240000000445 від 15.08.2023.

А тому слідчий суддя вважає клопотання необґрунтованим і таким, що не підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст.159- 164 КПК України, слідчий суддя,

постановив:

У задоволенні клопотання відділення розслідуваннязлочинів усфері господарськоїта службовоїдіяльності слідчоговідділу ХмельницькогоРУП ГУНПв Хмельницькійобласті ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні № 12023240000000445 від 15.08.2023, за ознаками кримінального проступку, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

СудХмельницький міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117102427
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —686/22943/23

Ухвала від 03.06.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 05.05.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Приступа Д. І.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 05.02.2024

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Сарбей О. Ф.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 02.11.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

Ухвала від 13.09.2023

Кримінальне

Хмельницький міськрайонний суд Хмельницької області

Дзюбак О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні