Ухвала
від 19.02.2024 по справі 916/4125/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

19.02.2024Справа № 916/4125/23

За позовом Заступника керівника Одеської обласної прокуратури

в інтересах держави в особі Одеської обласної військової адміністрації

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий термінал "Кілія"

про усунення перешкод державі у вільному володінні, користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом звільнення її від рухомого майна,

та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий термінал "Кілія"

до Одеської обласної військової адміністрації

про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора

Суддя Удалова О.Г.

Секретар судового засідання Бенчук О.О.

Представники учасників справи:

від прокуратури Чумаченко А.А.

від позивача (за первісним позовом) Кравцов Р.В.

від відповідача (за первісним позовом) Згода О.О.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 916/4125/23 за первісним позовом Заступника керівника Одеської обласної прокуратури в інтересах держави в особі Одеської обласної військової адміністрації до Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий термінал "Кілія" про усунення перешкод державі у вільному володінні, користуванні та розпорядженні земельною ділянкою шляхом звільнення її від рухомого майна, та за зустрічним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий термінал "Кілія" до Одеської обласної військової адміністрації про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 28.12.2023 вказану справу прийнято до провадження та призначено підготовче засідання на 01.02.2024 о 15:00 год.

05.01.2024 від Одеської обласної державної адміністрації надійшов відзив на зустрічний позов.

18.01.2024 від Державного підприємства "Морський торговельний порт Уст-Дунайське" надійшло клопотання про залучення його до участі у даній справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача за первісним позовом та позивача за зустрічним позовом.

Вказане клопотання мотивоване тим, що земельна ділянка, стосовно якої виник спір (кадастровий номер 5122310100:02:001:0041), відповідно до державного акту на право постійного користування землею И-ОД № 000016 від 05.02.2004 належить на праві постійного користування Державному підприємству "Морський торговельний порт Усть-Дунайське".

30.01.2024 від Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліксир Україна" надійшло клопотання про залучення його до участі у даній справі як третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача за первісним позовом та позивача за зустрічним позовом.

Вказане клопотання мотивоване тим, що відповідно до договору купівлі-продажу об`єкта малої приватизації Єдиного майнового комплексу державного підприємства «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ» від 14.04.2023, укладеного за результатами електронного аукціону з умовами між Регіональним відділенням Фонду державного майна України по Одеській та Миколаївській областях та Товариством з обмеженою відповідальністю «Еліксир Україна», нотаріально посвідченого приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Іллічовою Н.А., зареєстрованого у реєстрі за № 1376, та акту приймання-передачі від 24.08.2023, укладеного на підставі зазначеного договору купівлі-продажу (копії додаються), у власність ТОВ «Еліксир Україна» перейшов Єдиний майновий комплекс державного підприємства «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ», до складу якого, серед іншого, входить відповідна частка у праві спільної часткової власності на об`єкт нерухомого майна - Комплекс будівель та споруд, розташований за адресою: Одеська область, Ізмаїльський район, місто Кілія, вулиця Портова 4, реєстраційний номер об`єкта нерухомого майна 107418151223. Зазначений комплекс будівель та споруд (в тому числі, ті його складові частини, які входять до складу частки у праві спільної часткової власності, придбаної ТОВ «Еліксир Україна» у складі вищевказаного об`єкта приватизації) розташований на території наведеної вище земельної ділянки, кадастровий номер 5122310100:02:001:0041, усунення перешкод у володінні, користуванні та розпорядженні якою стосується первісний позов у справі та скасування державної реєстрації права власності на яку стосується зустрічний позов у справі (далі - «спірна земельна ділянка»).

31.01.2024 від Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий термінал "Кілія" надійшло клопотання про об`єднання в одне провадження даної справи та справи № 916/4911/23.

Ухвалою суду від 01.02.2024, яка занесена до протоколу судового засідання, оголошено перерву до 19.02.2024 о 14:30 год.

12.02.2024 від Одеської обласної державної адміністрації надійшли письмові пояснення.

19.02.2024 від прокуратури надішли пояснення, в яких остання не заперечує проти залучення у даній справі третіх осіб, однак заперечує проти об`єднання даної справи та справи № 916/4911/23 в одне провадження.

Крім того, 19.02.2024 від прокуратури надішли пояснення щодо зустрічного позову.

У підготовчому засіданні 19.02.2024 суд дійшов висновку про необхідність залучення до участі у даній справі третіх осіб та відмову в задоволенні клопотання відповідача за первісним позовом про об`єднання в одне провадження справ з огляду на наступне.

Стосовно клопотання відповідача за зустрічним позовом про об`єднання справ в одне провадження, суд не вбачає підстав для його задоволенню, з огляду на таке.

Відповідно до ст. 173 Господарського процесуального кодексу України, в одній позовній заяві може бути об`єднано декілька вимог, пов`язаних між собою підставою виникнення або поданими доказами, основні та похідні позовні вимоги.

Суд з урахуванням положень частини першої цієї статті може за клопотанням учасника справи або з власної ініціативи об`єднати в одне провадження декілька справ за позовами: 1) одного й того самого позивача до одного й того самого відповідача; 2) одного й того самого позивача до різних відповідачів; 3) різних позивачів до одного й того самого відповідача.

Так, у провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа № 916/4911/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Морський порт Дунай-Кілія" до відповідача Одеської обласної державної адміністрації, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача - Кілійська міська рада, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - приватний нотаріус Одеського міського нотаріального округу Чужовська Наталія Юріївна, про визнання незаконним та скасування рішення державного реєстратора, тобто іншого позивача до того ж відповідача за первісним позовом.

Проте, як вбачається з вказаної норми, об`єднання справ є правом, а не обов`язком суду.

При цьому, об`єднання вказаних справи в одне провадження, зважаючи, що в даній справі вже об`єднано вимоги як за первісним, так і за зустрічним позовом, не сприятиме пришвидшенню розгляду вказаних справ.

За вказаних обставин, суд не вбачає підстав для задоволення заяви відповідача за зустрічним позовом про об`єднання справ в одне провадження.

Поряд з цим, суд вважає за необхідне залучити Товариство з обмеженою відповідальністю "Морський порт Дунай-Кілія" (позивача у справі № 916/4911/23) як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача за первісним позовом з огляду на таке.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 50 Господарського процесуального кодексу України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Так, звертаючись до суду з даним позовом прокурор просить усунути перешкоди у вільному володінні, користуванні та розпорядженні земельною ділянкою (кадастровий номер 5122310100:02:001:0041) шляхом звільнення її від рухомого майна.

У зустрічному позові ТОВ "Зерновий термінал "Кілія" просить суд визнати незаконним та скасувати рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень, індексний номер: 68549730 від 21.07.2023, прийняте державним реєстратором приватним нотаріусом Одеського міського нотаріального округу Чужовською Наталією Юріївною, відповідно до якого було зареєстровано право власності на земельну ділянку, кадастровий номер: 5122310100:02:001:0041, площею 4.366 га за Одеською обласною державною адміністрацією.

Крім того, як встановлено судом, у провадженні Господарського суду Одеської області перебуває справа № 916/3030/23 за позовом ТОВ «Зерновий термінал Кілія» до ДП «Морський торговельний порт Усть-Дунайськ», ТОВ «Еліксир Україна», за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідачів - Фонду державного майна України, ДП «Адміністрація морських портів України», про усунення перешкод у здійсненні права користування майном та визнання укладеним договору про спільне використання технологічно пов`язаних об`єктів портової інфраструктури.

Таким чином, рішення суду у даній справі може вплинути на права та обов`язки Державного підприємства "Морський торговельний порт Усть-Дунайське", Товариства з обмеженою відповідальністю "Еліксир Україна", Державного підприємства "Адміністрація морських портів України", у зв`язку з чим суд вважає за необхідне залучити до участі у даній справі вказаних осіб як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача за первісним позовом.

Крім того, суд вважає за доцільне залучити як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача за первісним позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Морський порт Дунай-Кілія".

Відповідно до п.п. 2, 3 ч. 2 ст. 183 ГПК України суд відкладає підготовче засідання в межах визначеного цим Кодексом строку підготовчого провадження у випадках, зокрема, залучення до участі або вступу у справу третьої особи, заміни неналежного відповідача, залучення співвідповідача коли питання, визначені частиною другою статті 182 цього Кодексу, не можуть бути розглянуті у даному підготовчому засіданні.

Керуючись ст. ст. 50, 120, 121, 177, 182, 183, 233-235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти пояснення, подані прокурором та позивачем за первісним позовом.

2. У задоволенні клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю "Зерновий термінал "Кілія" про об`єднання справ № 916/4125/23 та № 916/4911/23 в одне провадження відмовити.

3. Залучити до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача за первісним позовом: Державне підприємство "Морський торговельний порт Усть-Дунайське" (68355, Одеська обл., Кілійський р-н, місто Вилкове, вул. Придунайська, будинок 2, код 01125206), Товариство з обмеженою відповідальністю "Еліксир Україна" (21029, Вінницька обл., Вінницький р-н, місто Вінниця, Хмельницьке шосе, будинок 114-В, офіс 203-6, код 41054005), Державне підприємство "Адміністрація морських портів України" (01135, місто Київ, пр. Берестейський, будинок 14, код 38727770).

4. Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача за первісним позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Морський порт Дунай-Кілія" (68300, Одеська обл., Ізмаїльський р-н, місто Кілія, вул. Портова, будинок 4, код 44795885).

5. Відкласти підготовче засідання на 18.03.24 о 14:00 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44-Б, зал № 18.

6. Викликати у підготовче засідання представників учасників справи

7. Зобов`язати прокурора, позивача та відповідача за первісним позовом направити третім особам копії заяв по суті.

8. Запропонувати третім особам надати суду пояснення щодо заявлених у даній справі позовних вимог та заперечень на такі вимоги.

9. Роз`яснити учасникам судового процесу, у порядку статті 197 ГПК України право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів. Для участі у судовому засіданні в режимі відеоконференції учасникам справи необхідно не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання подати до суду клопотання (засобами поштового зв`язку, на електронну пошту суду (підписану, за наявності, електронним підписом) або до скриньки для кореспонденції, встановленої у приміщенні канцелярії суду) про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду із зазначенням його облікового запису (логіну).

Повний текст ухвали складено та підписано 20.02.2024. Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя О.Г. Удалова

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117104221
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із земельних відносин про усунення порушення прав власника

Судовий реєстр по справі —916/4125/23

Ухвала від 27.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 15.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 13.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 08.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

Ухвала від 13.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Удалова О.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні