Ухвала
від 19.02.2024 по справі 914/269/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

19.02.2024 р. Справа № 914/269/24

Господарський суд Львівської області у складі судді Трускавецького В. П., розглянувши матеріали справи,

за позовом: Керівника Яворівської окружної прокуратури Львівської області, м. Яворів Львівської обл., в інтересах держави в особі,позивача:Відділу освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівській області, м. Мостиська Львівської обл., до відповідача:Товариства з обмеженою відповідальністю «Статус Енерго», м. Львів, про:визнання недійсними додаткових угод та стягнення 18922,56 грн.Представники учасників процесу не викликались (не повідомлялись). Встановив:

На розгляд Господарського суду Львівської області подано позов Керівника Яворівської окружної прокуратури Львівської області, в інтересах держави в особі, позивача: Відділу освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівській області до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю «Статус Енерго» про: визнання недійсними додаткових угод та стягнення 18922,56 грн.

Відповідно до пункту 2 частини 1 та частини 3 статті 12 Господарського процесуального кодексу України господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного). Спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Відповідно до частини 4 статті 53 Господарського процесуального кодексу України, прокурор, який звертається до суду в інтересах держави, в позовній чи іншій заяві, скарзі обґрунтовує, в чому полягає порушення інтересів держави, необхідність їх захисту, визначені законом підстави для звернення до суду прокурора, а також зазначає орган, уповноважений державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах.

Частинами 3 та 4 статті 23 Закону України «Про прокуратуру», прокурор здійснює представництво в суді законних інтересів держави у разі порушення або загрози порушення інтересів держави, якщо захист цих інтересів не здійснює або неналежним чином здійснює орган державної влади, орган місцевого самоврядування чи інший суб`єкт владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, а також у разі відсутності такого органу. Наявність таких обставин обґрунтовується прокурором у порядку, передбаченому частиною четвертою цієї статті. Наявність підстав для представництва має бути обґрунтована прокурором у суді. Прокурор здійснює представництво інтересів громадянина або держави в суді виключно після підтвердження судом підстав для представництва.

З наведених норм процесуального законодавства та приписів Закону України «Про прокуратуру» вбачається, що прокурор може бути процесуальним позивачем у справі тобто особою, яка ініціює відкриття провадження у справі на захист прав і інтересів інших осіб чи держави у випадках, коли це прямо дозволено законом.

При цьому відповідно до Закону України «Про прокуратуру» підставами представництва прокуратурою інтересів держави є наявність порушення або загрози порушення інтересів держави та не здійснення або неналежне здійснення захисту цих інтересів органом державної влади, органом місцевого самоврядування чи іншим суб`єктом владних повноважень, до компетенції якого віднесені відповідні повноваження, та за відсутності такого органу.

Зазначений позов прокурор обґрунтовує порушенням інтересів держави в особі позивача, яке полягає в укладенні додаткових угод, які призвели до безпідставної зміни істотних умов договору, зростання ціни за одиницю товару та покладення на бюджетну установу економічно невигідних зобов`язань. Необхідність звернення прокурора до суду з даним позовом обґрунтовується також і невідкладністю такого захисту, оскільки видатки за оспорюваним правочином здійснено у 2021 році, з кожним роком в Україні зростає інфляція, що здійснює зміну вартості фіксованого споживчого набору товарів і послуг. Вказане свідчить про систематичне знецінення коштів, а у разі невжиття протягом тривалого часу заходів, спрямованих на повернення неправомірно сплачених коштів Відділу освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівській області, їх використання в подальшому буде менш ефективним, оскільки зменшиться обсяг товарів і послуг, які можна буде за ці кошти придбати.

Відділ освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівській області, маючи відповідні повноваження для захисту інтересів держави, будучи обізнаним про необхідність захисту інтересів держави, про що свідчать наявні в матеріалах справи листи з якими неодноразово звертався прокурор до позивача, не вчинив жодних дій для усунення відповідних порушень зі сторони відповідача.

На думку прокурора, вказані обставини є достатнім аргументом для підтвердження бездіяльності позивача та обґрунтованою підставою для застосування представницьких повноважень прокурором з метою захисту порушених інтересів держави. Відтак, листом № 14.59/05-23-261ВИХ-24 від 19.01.2024 прокурор повідомив позивача, що ним подається позовна заява в інтересах держави в особі, позивача: Відділу освіти, молоді та спорту Мостиської міської ради Львівській області до ТзОВ «Статус Енерго» про визнання недійсними додаткових угод та стягнення 18922,56 грн.

Таким чином, як з`ясовано судом поданих матеріалів, прокурором доведено підстави для представництва держави у суді при зверненні із даним позовом, вказані у позові обставини представництва підтверджується поданими доказами, реалізація захисту охоронюваних законом прав та інтересів держави (територіальної громади) щодо предмета позову до моменту звернення прокурора не здійснювалась шляхом пред`явлення позову, доказів протилежного до матеріалів справи не долучено.

За вказаних обставин, беручи до уваги категорію та складність справи, обсяг та характер доказів у справі, кількість сторін та інших учасників справи, враховуючи усунення прокурором недоліків позовної заяви, суд дійшов висновку прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі, а розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 20, 53, 74, 120, 121, 162, 164, 176, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

ПОСТАНОВИВ:

1.Позовну заяву прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

2.Розгляд справи здійснювати за правилами загального позовного провадження.

3.Підготовче засідання призначити на 19.03.24 о 10:00 год., у приміщенні Господарського суду Львівської області (адреса: 79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128, 2-й поверх).

4.Викликати учасників процесу у підготовче засідання.

5.Встановити відповідачу строк впродовж 15 календарних днів з дня отримання цієї ухвали, для надання суду відзиву на позовну заяву відповідно до ст. 165 ГПК України. Відзив з доданими документами надіслати (надати) іншим учасникам процесу. Докази такого надіслання (надання) подати до суду.

6.Встановити прокурору та позивачу строк впродовж 5 календарних днів з дня отримання відзиву на позов, для подання відповіді на відзив. У разі подання такої відповіді до суду, зобов`язати прокурора та позивача надіслати (надати) таку відповідь не пізніше наступного дня іншим учасникам у справі. Докази такого надіслання (надання) подати до суду.

7.Встановити відповідачу строк впродовж 5 календарних днів з дня отримання відповіді на відзив, для подання заперечення. У випадку подання заперечення до суду не пізніше наступного дня надіслати (надати) його з доданими документами іншим учасникам процесу. Докази такого надіслання (надання) подати до суду.

8.Роз`яснити, що в разі ненадання відповідачем у встановлений судом строк без поважних причин відзиву, суд вирішує справу за наявними матеріалами.

9.Звернути увагу учасників процесу, що

9.1.Заяви та клопотання, які подаються до суду, повинні відповідати статтям 169-170 Господарського процесуального кодексу України.

9.2.У випадку подання доказів до суду у всіх учасників справи існує обов`язок надіслання копій таких доказів усім іншим учасникам справи заздалегідь (частина 9 статті 80 Господарського процесуального кодексу України).

Взяти участь в засіданні можливо в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду (у системі EasyCon - https://easycon.com.ua/), про що потрібно подати відповідне клопотання (див. статтю 197 Господарського процесуального кодексу України та Порядок роботи з технічними засобами відеоконференцзв`язку під час судового засідання в адміністративному, цивільному та господарському процесах за участі сторін поза межами приміщення суду, затверджений наказом Державної судової адміністрації України від 23.04.2020 № 196).

Суд звертає увагу сторін на особливості розгляду справ в період дії правового режиму воєнного стану та порядок дій учасників судового процесу під час сигналу «Повітряна тривога». Так, після надходження сигналу «Повітряна тривога» розгляд справ, призначених до розгляду у відкритому судовому засіданні, не здійснюється.

До повідомлення про закінчення повітряної тривоги заборонено пропуск учасників судового процесу на територію Господарського суду Львівської області. Якщо за об`єктивних обставин учасник справи не може прибути в судове засідання після відбою тривоги, рекомендовано подати клопотання про відкладення судового засідання з наведенням поважних причин або про проведення відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя Трускавецький В.П.

Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117105007
СудочинствоГосподарське
Суть:визнання недійсними додаткових угод та стягнення 18922,56 грн

Судовий реєстр по справі —914/269/24

Ухвала від 25.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 12.04.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 19.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Трускавецький В.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні