Рішення
від 08.02.2024 по справі 914/1914/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08.02.2024 Справа № 914/1914/23 За позовом: Приватного акціонерного товариства «Ірокс», м. Львів

до відповідача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка 418», м. Львів

про визнання недійсним рішення установчих зборів та припинення юридичної особи

Суддя Галамай О.З.

Секретар судового засідання Бараняк Н.Я.

За участю представників:

від позивача: Алексєєнко А.А. представник;

від відповідача: Решота В.В. представник; Хвесь Ж.Б. - директор

ВСТАНОВИВ:

На розгляд Господарського суду Львівської області надійшла позовна заява Приватного акціонерного товариства «Ірокс» (надалі ПрАТ «Ірокс») до відповідача: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка 418» (надалі ОСББ «Шевченка 418») про визнання недійсним рішення установчих зборів, яке оформлене протоколом № 1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: м. Львів, вул. Тараса Шевченка, 418 від 09.10.2022 та припинення юридичної особи - ОСББ «Шевченка 418» шляхом ліквідації.

Хід розгляду справи.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 26.06.2023 відкрито загальне позовне провадження.

03.08.2023 від відповідача надійшла заява про зупинення провадження у цій справі до набрання законної сили рішенням суду у справі № 914/1652/23, що перебуває в провадженні Господарського суду Львівської області.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 13.09.2023 відмовлено в задоволенні заяви відповідача про зупинення провадження у справі з підстав, викладених в ухвалі суду та відкладено підготовче засідання у цій справі на 27.09.2023,

25.09.2023 від відповідача надійшло клопотання про зупинення провадження у цій справі до набрання законної сили рішенням суду у справі № 380/20466/23, що перебуває в провадженні Львівського окружного адміністративного суду.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 27.09.2023 відмовлено в задоволенні заяви відповідача про зупинення провадження у справі з підстав, викладених в ухвалі суду.

Ухвалою Господарського суду Львівської області від 20.12.2023 закрито підготовче провадження та призначено справу до розгляду по суті.

У судовому засіданні 08.02.2024 представник позивача підтримав позовні вимоги, просив їх задовольнити та ствердив про намір подання впродовж 5 днів після ухвалення судового рішення документів, які підтверджують витрати на професійну правничу допомогу.

Представники відповідача заперечили щодо задоволення позовних вимог. Також представник відповідача Решота В.В. ствердив про намір подання впродовж 5 днів після ухвалення судового рішення документів, які підтверджують витрати на професійну правничу допомогу.

Аргументи сторін.

Позовна заява ПрАТ «Ірокс» мотивована тим, що установчі збори співвласників багатоквартирного будинку, які оформлені протоколом № 1 від 09.10.2022 є недійсними, оскільки процедура їх прийняття не відповідає закону та містить суттєві порушення, які не можуть бути виправлені або усунуті. Посилається на те, що зазначені порушення істотно порушують права позивача, як співвласника багатоквартирного будинку, оскільки позивач не був повідомлений про час і місце проведення установчих зборів, порядок денний установчих зборів, а також при прийнятті рішень порядку денного установчих зборів був відсутній кворум, в тому числі щодо питань про створення ОСББ, затвердження Статуту та обрання статутних органів ОСББ. Таким чином, позивач вважає, що зазначені рішення установчих зборів, які оформлені протоколом №1 від 09.10.2022 є недійсними, а тому створене на таких установчих зборах ОСББ підлягає припиненню, шляхом ліквідації.

Посилаючись на приписи статей 104, 110, 385 Цивільного кодексу України (далі ЦК України), статті 4, 6, 14 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", статтю 10 Закону України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку", статті 1, 3 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" просить позовні вимоги задовольнити.

У відзиві на позовну заяву відповідач зазначив, що позивач належним чином був повідомлений про проведення установчих зборів, що підтверджується описом вкладення в цінний лист на ім`я ПрАТ «Ірокс», копією поштової накладної № 7906901354574 та копією фіскального чеку від 22.09.2022. При цьому посилається на правовий висновок викладений в постанові Верховного Суду від 21.10.2021 у справі № 910/15071/20 та зазначає, що встановлення окремих порушень (відсутність належного повідомлення позивача про проведення установчих зборів) не призводить до обов`язкового визнання недійсним рішення таких зборів.

Також відповідач посилається на те, що під час проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку, які оформлені протоколом № 1 від 09.10.2022 було дотримано кворум для прийняття рішень установчими зборами з питань порядку денного, оскільки при підрахунку голосів на установчих зборах лічильна комісія виходила не з даних, зазначених в Деклараціях про готовність об`єкта до експлуатації по секціях 1-12 багатоквартирного житлового будинку, а з даних про речові права, зазначені в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Відповідач вважає безпідставними посилання позивача на Декларації про готовність об`єкта до експлуатації по секціях 1-12, оскільки такі не є правовстановлюючими документами, на підставі яких виникає право власності на об`єкт нерухомого майна та не можуть підтверджувати право брати участь у голосуванні на установчих зборах об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

Обґрунтовуючи відзив на позовну заяву, відповідач вважає, що позивачем обрано неефективний спосіб захисту порушеного права. Поряд з цим зазначає, що задоволення позову фактично буде свідчити про втручання суду в діяльність ОСББ та призведе до порушення інтересів інших його співвласників. Тому просив відмовити у задоволенні позовних вимог.

У відповіді на відзив на позовну заяву позивач зазначив, що Декларації про готовність об`єкта до експлуатації, є документом, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівельних об`єктів та містить інформацію про точні розміри загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень, що є необхідною для правильного підрахунку наявності кворуму для прийняття рішень на установчих зборах ОСББ «Шевченка 418».

Також, позивач посилається на положення ч.1 ст. 6 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку», правові висновки викладені в постановах Великої Палати Верховного Суду від 29.06.2021 у справі № 916/964/19, від 02.12.2020 у справі № 910/8144/19 та зазначає, що при підрахунку голосів під час голосування на установчих зборах кількість голосів окремого співвласника вираховується пропорційно до загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку, тобто таких, що існують в багатоквартирному будинку відповідно до технічної документації.

Позивач, посилаючись на статті 6, 10 Закону України "Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку", правові висновки викладені в постановах Верховного Суду від 02.12.2020 у справі № 916/86/20 та від 22.06.2021 у справі № 910/9672/20, вважає, що ПрАТ «Ірокс» не був належним чином повідомлений про дату та місце проведення зборів співвласників, оскільки повідомлення про дату та місце проведення зборів співвласників не було надіслано рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить позивачу в багатоквартирному будинку в м. Львів, вул. Тараса Шевченка, 418.

Позивач вважає, що незаконним затвердженням Статуту ОСББ «Шевченка 418» було також порушено право позивача на ефективне управління багатоквартирним будинком. При цьому, зазначає, що загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку по АДРЕСА_1 становить 28 298, 75 кв.м., позивач станом на 09.10.2022 був власником квартир, загальною площею 205,6 кв.м. та нежитлових приміщень, загальною площею 2090,90 кв.м., що разом становить 2296,6 кв.м. (тобто позивач володів 8,12 % голосів співвласників багатоквартирного будинку). З цих підстав вважає, що закріплене в п. 7 Статуту ОСББ «Шевченка 418» положення про те, що кожен співвласник будинку (його представник) під час голосування має один голос, незалежно від кількості квартир й площі квартир або нежитлових приміщень, що належать йому в будинку, істотно порушує право позивача на управління багатоквартирним будинком, оскільки замість 8,12 % голосів, якими він володів відповідно до закону, кількість його голосів згідно із Статутом ОСББ «Шевченка 418» була зменшена до 1. Позивач також зазначає, що є не лише співвласником приміщень у багатоквартирному будинку, забудовником і підрядником будівництва об`єкту реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку корпус АДРЕСА_2 , але й здійснює постійне безпосереднє утримання та обслуговування будинку (як введених в експлуатацію секцій, так і тих, що перебувають у процесі будівництва) та що з цією метою у структурі товариства існує відокремлений підрозділ - Житлово-експлуатаційна контора дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «Ірокс» (ідентифікаційний код: 25557146); та існування протиправно створеного та зареєстрованого ОСББ «Шевченка 418» завдає позивачу пряму майнову шкоду та репутаційні втрати. Тому просив позовні вимоги задовольнити.

Обставини справи

ПрАТ «Ірокс» є власником квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності та інформаційними довідками з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, які долучені до позовної заяви.

Зокрема, у власності ПрАТ «Ірокс» станом на час скликання та проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку перебувало 3 квартири, загальною площею 205, 6 кв.м. та 78 нежитлових приміщень загальною площею 2090,9 кв.м. Разом площа всіх житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному житловому будинку по АДРЕСА_1 , що на праві власності належали ПрАТ «Ірокс» становила 2296, 6 кв.м.

09 жовтня 2022 року відбулися установчі збори співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 .

Відповідно до протоколу № 1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 від 09.10.2022 загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку : 374 особи; загальна кількість всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку: 460 та загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень: 22 512,31 м. кв.; у зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 192 особи, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 9 859,3 м.кв., що становить 43,8 % від загальної площі усіх житлових і нежитлових приміщень будинку. У письмовому опитуванні взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 60 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку загальною площею 3 226, 1 м. кв., що становить 14,3 % від загальної площі усіх житлових і нежитлових приміщень. Разом у загальних зборах та письмовому опитуванні взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 252 осіб, яким належать 234 житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, що становить 13 085, 4 кв.м., що становить 58,1 % від загальної кількості всіх житлових і нежитлових приміщень будинку на АДРЕСА_1 .

Згідно із протоколом № 1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку, за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 від 09.10.2022, установчими зборами вирішувалися питання про:

1.Обрання голови та секретаря установчих зборів та надання їм повноважень підписати протокол установчих зборів з додатками, уповноваження особи для подачі документів на проведення державної реєстрації ОСББ.

2.Створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку в будинку АДРЕСА_1 та обрання його найменування.

3.Затвердження Статуту ОСББ та обрання осіб для його підписання від імені співвласників.

4.Обрання статутних органів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку.

5.Piзне.

Протокол № 1 від 09.10.2022 містить результати голосування по чотирьох питаннях порядку денного установчих зборів. По п`ятому питанню порядку денного голосування та прийняття рішень не проводилося.

Так, по першому питанню порядку денного рішення прийнято. Установчі збори вирішили обрати головою установчих зборів ОСОБА_1 , а секретарем ОСОБА_2 . Проголосувало «за» 252 співвласники, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 13 085,4 кв.м., що складає 58, 1 % загальної кількості співвласників житлових та нежитлових приміщень будинку.

По другому питанню порядку денного рішення прийнято. Установчі збори вирішили створити об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка 418», скорочене найменування ОСББ «Шевченка 418» із місцезнаходженням за адресою: АДРЕСА_1 . Проголосувало «за» 252 співвласники, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 13 085,4 кв.м., що складає 58, 1 % загальної кількості співвласників житлових та нежитлових приміщень будинку.

По третьому питанню порядку денного рішення прийнято. Установчі збори вирішили затвердити статут об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка 418» у запропонованій редакції. Проголосувало «за» 252 співвласники, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 13 085,4 кв.м., що складає 58, 1 % загальної кількості співвласників житлових та нежитлових приміщень будинку.

По четвертому питанню порядку денного рішення прийнято. Установчі збори вирішили обрати правління об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка 418» у складі 9 осіб, головою правління обрано Хвесь Жанну Борисівну, обрано членів та голову ревізійної комісії та представників об`єднання співвласників багатоквартирного будинку. Проголосувало «за» 252 співвласники, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 13 085,4 кв.м., що складає 58, 1 % загальної кількості співвласників житлових та нежитлових приміщень будинку.

Протокол установчих зборів № 1 від 09.10.2022 підписано головою установчих зборів ОСОБА_1 , секретарем установчих зборів ОСОБА_2 .

Матеріали справи містять додаток № 1 до протоколу установчих зборів № 1 від 09.10.2022 відомості про результати голосування співвласників, присутніх на установчих зборах 09.10.2022 з результатами голосування з питань порядку денного, а також листки письмового опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах у кількості 60 штук.

Відповідно до опису документів, що подаються заявником для проведення державної реєстрації в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань «Державна реєстрація створення юридичної особи» (т. 2, а.с. 3) 24.10.2022 ОСОБА_1 до Управління адміністрування послуг департаменту адміністративних послуг було подано наступні документи для проведення державної реєстрації створення юридичної особи об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка 418»: статут, заява про державну реєстрацію створення юридичної особи, рішення засновників про створення юридичної особи, заява про включення до Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Згідно із відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань юридична особа - об`єднання співвласників багатоквартирного будинку «Шевченка 418» зареєстровано 26.10.2022, номер запису 1004151020000057253.

Норми права та мотиви, якими суд керувався при прийнятті рішення, висновки суду.

Щодо позовної вимоги ПрАТ «Ірокс» про визнання недійсним рішення установчих зборів, яке оформлене протоколом № 1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 від 09.10.2022 з підстави неналежного повідомлення позивача про проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку.

Зокрема, позивач посилається на те, що його не було повідомлено у встановленому законом порядку про проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку, оскільки повідомлення про проведення установчих зборів було надіслано на юридичну адресу ПрАТ «Ірокс» - м. Львів, вул. Професора Буйка, 17А, а не на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить товариству, як співвласнику в цьому багатоквартирному будинку.

Відповідач ствердив, що позивач був належним чином повідомлений про дату, час та місце проведення установчих зборів та проект порядку денного.

З матеріалів справи вбачається та не заперечується сторонами, що ПрАТ «Ірокс» (позивач) є власником квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується витягами з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності та інформаційними довідками з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна.

Зокрема, у власності ПрАТ «Ірокс» станом на час скликання та проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку перебувало 3 квартири, загальною площею 205, 6 кв.м. та 78 нежитлових приміщень загальною площею 2090,9 кв.м. Разом площа всіх житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному житловому будинку по АДРЕСА_1 , що на праві власності належали ПрАТ «Ірокс» становила 2296, 6 кв.м.

Суд встановив, що відповідно до опису вкладення в цінний лист за номером поштового відправлення 7906901354574, ПрАТ «Ірокс» на поштову адресу: 79034, м. Львів, вул. Професора Буйка, 17А, ініціативною групою зі створення ОСББ 22.09.2022 року було надіслано повідомлення про установчі збори зі створення ОСББ та проект порядку денного. (т 1, а.с. 170, 171).

Закон України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» № 2866-III від 29.11.2001 (далі Закон № 2866-III) (тут і надалі в редакції чинній станом на дату скликання та проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку) визначає правові та організаційні засади створення, функціонування, реорганізації та ліквідації об`єднань власників жилих та нежилих приміщень багатоквартирного будинку, захисту їхніх прав та виконання обов`язків щодо спільного утримання багатоквартирного будинку.

Закон № 2866-III регулює порядок створення, реєстрації, реорганізації, діяльності і ліквідації об`єднань, асоціацій; відносини суб`єктів права власності щодо користування та розпорядження спільним майном співвласників у об`єднанні; відносини між об`єднаннями та асоціаціями; відносини між об`єднаннями, асоціаціями і органами державної влади та органами місцевого самоврядування; відносини між об`єднаннями і господарюючими суб`єктами (стаття 2).

Відповідно до частини 1-4 статі 6 Закону № 2866-III об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку. Для створення об`єднання скликаються установчі збори. Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень. Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Водночас, Законом № 2866-III чітко не встановлено, що повідомлення про проведення установчих зборів необхідно надсилати на адресу реєстрації співвласників та/або за адресою розташування нежитлового приміщення.

Проте частиною четвертою статті 10 Закону України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку» № 417-VIII від 14.05.2015 (далі Закон № 417-VIII) (тут і надалі - в редакції чинній станом на дату скликання та проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку) передбачено, що повідомлення про дату та місце проведення зборів співвласників має бути вручено не пізніше ніж за 10 днів до дати проведення зборів у письмовій формі кожному співвласникові під розписку або шляхом поштового відправлення рекомендованим листом на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику в цьому багатоквартирному будинку, а також має бути розміщено у загальнодоступному місці при вході до кожного під`їзду багатоквартирного будинку.

Отже, нормою статті 6 Закону № 2866-III визначено лише способи повідомлення співвласників про проведення загальних зборів, а нормою статті 10 Закону № 417-VIII встановлено саме порядок здійснення такого повідомлення (шляхом надсилання на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить співвласнику у багатоквартирному будинку.

Аналогічний висновок викладено в постановах Верховного Суду від 02.12.2020 у справі № 916/86/20 та від 22.06.2021 у справі № 910/9672/20.

Відповідно до статті 14 Закону № 2866-III співвласник має право брати участь в управлінні об`єднанням у порядку, визначеному цим Законом і статутом об`єднання; обирати та бути обраним до складу статутних органів об`єднання; знайомитися з протоколами загальних зборів, робити з них виписки; одержувати в установленому порядку інформацію про діяльність об`єднання; вимагати від статутних органів захисту своїх прав та дотримання співвласниками правил добросусідства; одержувати в установленому статутом порядку інформацію про діяльність асоціації.

В матеріалах справи відсутні і відповідачем не подано доказів повідомлення позивача у цій справі, як співвласника багатоквартирного будинку АДРЕСА_1 , про скликання установчих зборів співвласників цього багатоквартирного будинку, що заплановано на 09.10.2022 з відповідним порядком денним під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом) не менше ніж за 14 днів до дати проведення таких зборів на адресу квартири або нежитлового приміщення, що належить позивачу, як співвласнику в цьому багатоквартирному будинку, а саме за адресою: АДРЕСА_1 .

Також відповідач не оспорює, що позивач не приймав участі в установчих зборах співвласників багатоквартирного будинку від 09.10.2022. Матеріали справи доказів протилежного не містять.

Натомість у матеріалах справи наявні докази надсилання ПрАТ «Ірокс» ініціативною групою зі створення ОСББ повідомлення про проведення установчих зборів зі створення ОСББ та проект порядку денного на юридичну адресу реєстрації товариства - АДРЕСА_3 .

Водночас, оскільки спосіб оповіщення позивача про проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку не відповідає вимогам, встановленим статті 6 Закону № 2866-III та статті 10 Закону № 417-VIII, твердження відповідача, що позивач був належним чином повідомлений ініціативною групою про установчі збори об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та порядок денний таких зборів суд оцінює критично.

Викладене свідчить про допущене щодо позивача порушення порядку повідомлення про проведення установчих зборів ОСББ, встановленого частиною 4 статті 6 Закону № 2866-III та частиною 4 статті 10 Закону № 417-VIII, чим порушено його права на участь в установчих зборах.

Так, необізнаність співвласника багатоквартирного будинку про конкретні дату, час, місце проведення та порядок денний установчих зборів може перешкодити співвласнику будинку реалізувати його право на участь в управлінні багатоквартирним будинком шляхом участі у відповідних зборах, голосування з питань порядку денного, підписання протоколу зборів тощо. Неповідомлений співвласник будинку позбавляється можливості володіти об`єктивною інформацією, що стосується управління будинком. Вплив співвласника будинку на прийняття зборами рішень не вичерпується лише голосуванням.

Недотримання ініціативною групою встановленого законом порядку повідомлення співвласників будинку, зокрема позивача, про скликання установчих зборів порушує права позивача на добровільне волевиявлення та висловлення своєї думки з приводу створення Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, які є суттєвими та могли потенційно вплинути на результати голосування, а позивач як співвласник будинку позбавляється можливості реалізувати свої права та здійснити вплив на результати голосування. (Аналогічний висновок Верховного Суду викладений також у постанові від 25 червня 2019 року у справі № 922/1500/18)

У пункті 45 постанови Великої Палати Верховного Суду від 22.10.2019 у справі №923/876/16, зазначено, що своєчасне і належне повідомлення учасника товариства про скликання загальних зборів є важливим для формування волі при прийнятті рішень загальними зборами, аби кожен з учасників міг належним чином підготуватися і сформувати своє бачення щодо питань, які розглядаються на зборах, та повноцінно взяти участь у їх обговоренні. Для визнання недійсним рішення загальних зборів товариства необхідно встановити факт порушення цим рішенням прав та законних інтересів учасника товариства та з`ясувати дотримання порядку скликання загальних зборів, зокрема, щодо належного повідомлення позивача про такі збори, а також щодо відповідності питань порядку денного зборів питанням порядку денного, які перелічені в отриманому учасником запрошенні на загальні збори учасників товариства. Якщо учасник (або його представник) узяв участь у загальних зборах і голосував на них, то ця обставина сама собою не обов`язково свідчить про те, що учасник був належним чином повідомлений про збори і мав змогу підготуватися до розгляду питань порядку денного, зокрема, вирішити, чи може він довірити участь у таких зборах своєму представнику з огляду на конкретні питання, які виносяться на розгляд зборів, чи визнати доцільним узяти участь у зборах особисто.

І хоча наведені висновки були викладені щодо діяльності товариств з обмеженою відповідальністю, а не об`єднань співвласників багатоквартирного будинку, суд вважає, що вони можуть бути враховані під час розгляду цієї справи як такі, що визначають загальні принципи участі особи в управлінні юридичною особою - товариством в розумінні частини 2 статті 83 ЦК.

Суд відхиляє як необґрунтовані посилання відповідача на те, що будинок не обслуговується поштою, тому повідомлення не було надіслано, оскільки такий не був позбавлений можливості скористатись і іншою опцією повідомлення вручення повідомлення про дату та місце проведення зборів позивачу під розписку.

Водночас, суд надає оцінку й характеру правовідносин, що фактично склалися між сторонами.

Як вбачається з матеріалів справи та відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, ПрАТ «Ірокс» є не лише співвласником житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку по АДРЕСА_1 , але й здійснює утримання та обслуговування цього багатоквартирного будинку, зокрема, через свій відокремлений підрозділ Житлово-експлуатаційну контору дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «Ірокс» (ідентифікаційний код: 25557146). Зазначена обставина не заперечується сторонами.

За вказаних обставин, суд дійшов висновку, що висловлення думки позивача стосовно створення об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, відокремленим підрозділом якого є Житлово-експлуатаційна контора дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «Ірокс», що у період до та на час скликання та проведення установчих зборів від 09.10.2022 здійснювала управління багатоквартирним будинком по АДРЕСА_1 є суттєвим та могло потенційно вплинути на результати голосування співвласниками багатоквартирного будинку.

Надаючи оцінку обставинам щодо наявності чи відсутності необхідної кількості голосів співвласників багатоквартирного будинку для прийняття рішення установчими зборами, яке оформлене протоколом № 1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку від 09.10.2022, суд зазначає таке.

Відповідно до протоколу № 1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 від 09.10.2022 загальна кількість співвласників багатоквартирного будинку: 374 особи; загальна кількість всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку: 460 та загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень: 22 512,31 м. кв.; у зборах взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 192 особи, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення багатоквартирного будинку загальною площею 9 859,3 м.кв., що становить 43,8 % від загальної площі усіх житлових і нежитлових приміщень будинку. У письмовому опитуванні взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 60 осіб, яким належать квартири та/або нежитлові приміщення у багатоквартирному будинку загальною площею 3 226, 1 м. кв., що становить 14,3 % від загальної площі усіх житлових і нежитлових приміщень. Разом у загальних зборах та письмовому опитуванні взяли участь особисто та/або через представників співвласники в кількості 252 осіб, яким належать 234 житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, що становить 13 085, 4 кв.м., що становить 58,1 % від загальної кількості всіх житлових і нежитлових приміщень будинку на АДРЕСА_1 .

У протоколі установчих зборів № 1 від 09.10.2022 зазначено, що по питаннях 1-4 порядку денного установчих зборів проголосувало «за» 252 співвласники, загальна площа квартир та/або нежитлових приміщень яких становить 13 085,4 кв.м., що визначається, як 58, 1 % загальної кількості співвласників житлових та нежитлових приміщень будинку, у зв`язку з чим рішення вважалися прийнятими.

Відповідач ствердив, що при підрахунку голосів для визначення наявності або відсутності кворуму для прийняття рішення установчими зборами лічильна комісія правомірно брала до уваги не відомості про загальну площу всіх житлових та нежитлових приміщень розташованих у багатоквартирному будинку, а відомості про загальну площу житлових та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, право власності на які зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно станом на час скликання та проведення установчих зборів.

Згідно із частиною 1-14 статті 6 Закону № 2866-III об`єднання може бути створено лише власниками квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку (багатоквартирних будинках). Установчі збори об`єднання у новозбудованих багатоквартирних будинках можуть бути проведені після державної реєстрації права власності на більше половини квартир та нежитлових приміщень у такому будинку.

Для створення об`єднання скликаються установчі збори. Скликання установчих зборів здійснюється ініціативною групою, яка складається не менш як з трьох власників квартир або нежилих приміщень.

Повідомлення про проведення установчих зборів направляється ініціативною групою не менше ніж за 14 днів до дати проведення установчих зборів. Повідомлення направляється в письмовій формі і вручається кожному співвласнику під розписку або шляхом поштового відправлення (рекомендованим листом). У повідомленні про проведення установчих зборів зазначається, з чиєї ініціативи скликаються збори, місце і час проведення, проект порядку денного.

Час і місце проведення обираються зручними для більшості можливих учасників зборів. Установчі збори веде голова зборів, який обирається більшістю голосів присутніх співвласників або їх представників.

Кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник на установчих зборах має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності. Рішення вважається прийнятим, якщо за нього проголосувало більше половини загальної кількості усіх співвласників.

Якщо в результаті проведення установчих зборів для прийняття рішення не набрано кількості голосів "за" або "проти", встановленої частиною дев`ятою цієї статті, проводиться письмове опитування співвласників, які не голосували на установчих зборах. Письмове опитування співвласників проводиться протягом 15 календарних днів з дати проведення установчих зборів. Якщо протягом зазначеного строку необхідну кількість голосів "за" не набрано, рішення вважається неприйнятим.

Письмове опитування під час установчих зборів об`єднання проводиться в порядку, передбаченому Законом України "Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку".

Рішення приймається шляхом поіменного голосування. Під час підрахунку голосів враховуються і голоси, подані співвласниками під час проведення установчих зборів, і голоси, подані під час письмового опитування. Рішення оформляється особистим підписом кожного, хто проголосував, із зазначенням результату голосування ("за" чи "проти").

Установчі збори приймають рішення про створення об`єднання і затверджують його статут. Державна реєстрація об`єднання (асоціації) проводиться у порядку, встановленому законом для державної реєстрації юридичних осіб. Об`єднання (асоціація) вважається утвореним з дня його державної реєстрації.

Згідно із частиною 12 статті 10 Закону № 2866-III кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Якщо одна особа є власником квартир (квартири) та/або нежитлових приміщень, загальна площа яких становить більш як 50 відсотків загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, кожний співвласник має один голос незалежно від кількості та площі квартир або нежитлових приміщень, що перебувають у його власності.

Отже, зі змісту частини 7 статті 6 та частини 12 статті 10 Закону № 2866-III випливає, що для встановлення кворуму для прийняття рішення установчими зборами та, зокрема, для розрахунку кількості голосів співвласників, які необхідні для прийняття рішення установчими зборами до уваги береться загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку, незалежно від того чи право власності на такі квартири або нежитлові приміщення зареєстровано в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно чи ні.

Зазначений висновок підтверджується й постановою Верховного Суду у справі № 910/8144/19 від 02.12.2020, в якій Верховний Суд погодився із судами першої та апеляційної інстанцій, які відхилили доводи позивача щодо відсутності необхідної кількості голосів для прийняття рішення установчих зборів ОСББ, при цьому здійснили перерахунок розміру загальної площі квартир на підставі технічних паспортів на багатоквартирний будинок, виданих на кожну окрему секцію.

Відповідно до абзацу 1 пункту 2 Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 року № 461 (в редакціях від 31.12.2013 та від 14.10.2014, що діяв на момент реєстрації декларацій про готовність об`єкта до експлуатації реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного нежитлового будинку корпус № 25 по генплану в мкр-1 житлового району Рясне-1 у м. Львові) прийняття в експлуатацію об`єктів, що належать до I-III категорії складності, та об`єктів, будівництво яких здійснено на підставі будівельного паспорта, проводиться шляхом реєстрації Державною архітектурно-будівельною інспекцією та її територіальними органами поданої замовником декларації про готовність об`єкта до експлуатації.

Згідно із формою Декларації про готовність об`єкта до експлуатації, що викладена у Додатку 1 до зазначеного Порядку прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 року № 461 така містить відомості про загальну площу квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Відповідно до Переліку технічної документації на багатоквартирний будинок, який затверджений наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України наказом № 176 від 17.07.2018, такою є і документ, що підтверджує прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об`єктів і технічний паспорт на багатоквартирний будинок.

Суд встановив, що згідно із Декларацією про готовність об`єкта до експлуатації - реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку, корпус 25 по генплану в мкр- 1 житлового району «Рясне -1» у м. Львів (перша черга секції 1- 2, 5, 6, 7- 8), вул. Шевченка, 418, яка зареєстрована Інспекцією ДАБІ у Львівській області 10.07.2014, за № ЛВ 143141910418 загальна площа квартир об`єкта становить 10 434,92 кв. м., а загальна площа нежитлових приміщень об`єкта становить 1 192, 2 кв.м.

Відповідно до Декларації про готовність об`єкта до експлуатації - реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку, корпус 25 по генплану в мкр 1 житлового району «Рясне 1» у м. Львові (третя черга секції 3,4) вул. Шевченка, 418, яка зареєстрована Департаментом ДАБІ у Львівській області 28.09.2015 за № ЛВ 143152721359, встановлено, що загальна площа квартир об`єкта становить 4 803,46 кв. м., а загальна площа нежитлових приміщень об`єкта становить 296, 46 кв.м.

Згідно із Декларацією про готовність об`єкта до експлуатації - реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку, корпус 25 по генплану в мкр- 1 житлового району «Рясне -1» у м. Львів (друга черга - секції 9, 10), вул. Шевченка, 418, яка зареєстрована Департаментом ДАБІ у Львівській області 25.09.2015, за № ЛВ 143152711889, встановлено, що загальна площа квартир об`єкта становить 5 863,6 кв. м., а загальна площа нежитлових приміщень об`єкта становить 608, 3 кв.м.

Відповідно до Декларації про готовність об`єкта до експлуатації - реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку, корпус 25 по генплану в мкр 1 житлового району «Рясне 1» у м. Львові (четверта черга- секції 11, 12), вул. Шевченка, 418, яка зареєстрована Департаментом ДАБІ у Львівській області 28.09.2015 за № ЛВ 143152732079, встановлено, що загальна площа квартир об`єкта становить 4 922,3 кв. м., а загальна площа нежитлових приміщень об`єкта становить 177, 51 кв.м.

Таким чином, загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень розташованих у багатоквартирному житловому будинку за адресою: АДРЕСА_1 становить суму загальних площ всіх квартир та нежитлових приміщень, згідно із відомостями, що зазначені у Деклараціях про готовність об`єкта до експлуатації - реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку, корпус 25 по генплану в мкр 1 житлового району «Рясне 1» у м. Львові, що дорівнює 28 298,75 кв.м.

Для проведення правильного розрахунку кількості голосів співвласників, які взяли участь в установчих зборах від 09.10.2022 та письмовому опитуванні суд застосовує формулу:

Кв = (Пв х100 ) / Зп , де

Кв - кількість голосів, що належать всім співвласникам, які взяли участь в установчих зборах та письмовому опитуванні;

Пв - площа квартир та нежитлових приміщень, що належать всім співвласникам у багатоквартирному будинку;

Зп - загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку.

Відповідно до вищезазначеної формули:

Кв = (13 085, 4 м2 х 100) / 28 298, 75 м2

Кв = 46,24 %

Правильність саме такого порядку обрахунку підтверджується судовою практикою, яка наведена в постанові Великої Палати Верховного Суду від 29.06.2021 у справі № 916/964/19 та постанові Верховного Суду від 02.12.2020 у справі № 910/8144/19.

Таким чином спростовуються доводи відповідача про дотримання кворуму для прийняття рішень під час проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку, які оформлені протоколом № 1 від 09.10.2022.

При цьому, суд відхиляє доводи відповідача щодо необхідності застосування для розрахунку кількості голосів співвласників, які взяли участь в установчих зборах та письмовому опитуванні даних саме Декларації про готовність об`єкта до експлуатації реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку корпус № 25 по генплану в мкр-1 житлового району «Рясне-1» у м. Львові (перша черга секції 1-2, 5, 6, 7-8) вул. Шевченка, 418, що зареєстрована Інспекцією ДАБІ у Львівській області 22.05.2014 за № ЛВ 143141350618, та відповідно до якої загальна площа квартир об`єкта становить 10 409,41 кв. м., а загальна площа нежитлових приміщень об`єкта становить 742, 3 кв.м. на противагу Декларації про готовність об`єкта до експлуатації - реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку, корпус 25 по генплану в мкр- 1 житлового району «Рясне -1» у м. Львів (перша черга секції 1- 2, 5, 6, 7- 8), вул. Шевченка, 418, яка зареєстрована Інспекцією ДАБІ у Львівській області 10.07.2014, за № ЛВ 143141910418, в якій встановлено, що загальна площа квартир об`єкта становить 10 434,92 кв. м., а загальна площа нежитлових приміщень об`єкта становить 1 192, 2 кв.м., оскільки згідно із відомостями Реєстру будівельної діяльності, що розміщений на Порталі єдиної державної електронної системи у сфері будівництва - Декларації про готовність об`єкта до експлуатації реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку корпус № 25 по генплану в мкр-1 житлового району «Рясне-1» у м. Львові (перша черга секції 1-2, 5, 6, 7-8) вул. Шевченка, 418, що зареєстрована Інспекцією ДАБІ у Львівській області 22.05.2014 за № ЛВ 143141350618 втратила чинність.

Безумовною підставою для визнання недійсними рішень загальних зборів у зв`язку з порушенням прямих вказівок закону є, зокрема, прийняття загальними зборами рішення за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення або у разі неможливості встановлення наявності кворуму (аналогічний висновок міститься у постанові Верховного Суду від 07.09.2022 у справі № 909/902/20).

Прийняття загальними зборами рішень за відсутності кворуму для проведення загальних зборів чи прийняття рішення - є безумовною підставою для визнання недійсними таких рішень, вказана обставина є самостійною та достатньою для визнання рішень загальних зборів недійними. Аналогічний правовий висновок наведений в постановах Верховного Суду, зокрема, постанові від 21.03.2018 у справі № 927/524/17, постанові від 18.04.2018 у справі № 917/1375/16, постанові від 02.05.2018 у справі № 918/373/17.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що кворум для прийняття рішень під час проведення установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку, які оформлені протоколом № 1 від 09.10.2022 був відсутній, а тому, рішення установчих зборів об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке оформлене протоколом № 1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: АДРЕСА_1 від 09.10.2022 підлягає визнанню недійсним.

Згідно з висновками Верховного Суду, викладених у постанові від 22.05.2019 у справі № 686/8227/17 щодо застосування статей 15, 16 Цивільного кодексу України у правовідносинах, пов`язаних з діяльністю Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку та визнанням недійсними рішень Об`єднання, вирішуючи спір про визнання недійсними рішень загальних зборів учасників Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку суд повинен установити наявність порушених прав позивача внаслідок порушення процедури скликання та проведення зборів, тобто не тільки недотримання норм закону під час скликання і проведення зборів, а й порушення прав і законних інтересів особи, яка їх оспорює.

Згідно зі статтею 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного законодавства.

Право кожної особи на звернення до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу закріплено статті 16 ЦК України. Суд шляхом вчинення провадження у справах здійснює захист їх прав і охоронюваних законом інтересів, які порушені або оспорюються. Наявність права на пред`явлення позову не є безумовною підставою для здійснення судового захисту, а лише однією з необхідних умов реалізації права, встановленого вищевказаними нормами.

Аналіз наведених норм свідчить про те, що підставою для звернення особи до суду є наявність у неї порушеного права та/або законного інтересу. Таке звернення здійснюється особою, якій це право належить, і саме з метою його захисту. Відсутність обставин, які б підтверджували наявність порушення права та/або законного інтересу особи, за захистом якого вона звернулася, є підставою для відмови у задоволенні такого позову.

Порушенням є такий стан суб`єктивного права, за якого воно зазнало протиправного впливу з боку правопорушника, внаслідок чого суб`єктивне право особи зменшилось або зникло як таке. Порушення права пов`язане з позбавленням можливості здійснити, реалізувати своє право повністю або частково.

Вирішуючи переданий на розгляд господарського суду спір по суті, суд повинен встановити наявність у особи, яка звернулася з позовом, суб`єктивного матеріального права або охоронюваного законом інтересу, на захист якого подано позов, тобто встановити, чи є особа, за позовом якої (або в інтересах якої) відкрито провадження у справі, належним позивачем.

Особа, яка звертається до суду з позовом, реалізуючи передбачене статтею 55 Конституції України, статтею 4 Господарського процесуального кодексу України право на судовий захист, вказує у позові власне суб`єктивне уявлення про її порушене право та/або охоронюваний інтерес та спосіб його захисту.

Позивач, звертаючись до суду з позовом, самостійно визначає у позовній заяві, яке його право та/або охоронюваний законом інтерес порушене особою, до якої пред`явлений позов, та зазначає, які саме дії необхідно вчинити суду для відновлення порушеного права/інтересу. В свою чергу, суд має перевірити доводи, на яких ґрунтуються заявлені вимоги, у тому числі щодо матеріально-правового інтересу у спірних відносинах.

Оцінка предмету заявленого позову, а відтак наявності підстав для захисту порушеного права та/або інтересу позивача, про яке ним зазначається в позовній заяві, здійснюється судом, на розгляд якого передано спір, крізь призму оцінки спірних правовідносин та обставин (юридичних фактів), якими позивач обґрунтовує заявлені вимоги.

Надаючи оцінку наявності або відсутності порушення прав та законних інтересів позивача у зв`язку із прийняттям оскаржуваного рішення установчими зборами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке оформлене протоколом № 1 від 09.10.2022, суд враховує порушення права позивача, як співвласника багатоквартирного внаслідок недотримання вимог закону про скликання установчих зборів, оскільки внаслідок вказаних порушень (зокрема щодо повідомлення позивача згідно із вимогами закону) він не зміг взяти участь в установчих зборах 09.10.2022, належним чином підготуватися до розгляду питань порядку денного, виступити на установчих зборах та таким чином повпливати на результати голосування співвласників. Неповідомлення співвласника про проведення установчих зборів в установленому законом порядку також порушує його права, зокрема право на участь в установчих зборах ОСББ та, відповідно, на участь в управлінні ОСББ, що гарантоване статтею 14 Закону № 2866-III.

Водночас, оскаржуваним рішенням порушено право позивача на участь в управлінні об`єднанням, шляхом істотного звуження обсягу права позивача на таке управління. Так, відповідно до частини 1 статті 6 Закону № 2866-III кожний співвласник (його представник) під час голосування має кількість голосів, пропорційну до частки загальної площі квартири або нежитлового приміщення співвласника у загальній площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку. Закон дозволяє співвласникам багатоквартирного будинку у Статуті ОСББ встановити інший порядок визначення кількості голосів, що належить кожному із співвласників.

Позивач станом на 09.10.2022 був власником квартир, загальною площею 205,6 кв.м. та нежитлових приміщень, загальною площею 2090,90 кв.м., що разом становить 2296,6 кв.м.

З огляду на те, що загальна площа всіх квартир та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку по вул. Шевченка, 418 у м. Львові становить 28 298, 75 кв.м., позивач володів 8,12 % голосів співвласників багатоквартирного будинку.

Натомість, у пункті 7 Статуту ОСББ, який затверджений оскаржуваним рішенням установчих зборів від 09.10.2022 встановлено: «Кожен співвласник будинку (його представник) під час голосування має один голос, незалежно від кількості квартир й площі квартир або нежитлових приміщень, що належать йому в будинку».

Отже, оскаржуваним рішенням обсяг можливого впливу позивача на прийняття рішень співвласників багатоквартирного будинку істотно знизився із 8,12 % голосів співвласників до 1 голосу.

Суд зазначає, що важливим при вирішенні вказаної категорії спорів є також врахування принципу пропорційності - справедливої рівноваги (балансу) між інтересами співвласників багатоквартирного будинку, які реалізують свої права на участь в управлінні справами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, які були присутні на установчих зборах, та інтересами позивача, та досягненням основної мети діяльності об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (такі ж висновки викладені у постанові Верховного Суду від 08.02.2022 у справі № 918/964/20).

Відповідно до постанови Верховного Суду від 15.06.2022 у справі №908/2289/20 інтереси окремого власника можуть не збігатись з інтересами інших співвласників будинку, тому вирішуючи питання щодо ефективності обраного позивачем способу захисту суди мають враховувати баланс інтересів усіх співвласників.

Поряд з цим, суд враховує, що за статтею 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (далі - Конвенція) визнається право людини на доступ до правосуддя, а за статтею 13 Конвенції - на ефективний спосіб захисту прав, і це означає, що особа має право пред`явити в суді таку вимогу на захист цивільного права, яка відповідає змісту порушеного права та характеру правопорушення.

Згідно із частиною 1, 4 статті 4 Закону № 2866-III об`єднання створюється для забезпечення і захисту прав співвласників та дотримання їхніх обов`язків, належного утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. Основна діяльність об`єднання полягає у здійсненні функцій, що забезпечують реалізацію прав співвласників на володіння та користування спільним майном співвласників, належне утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території, сприяння співвласникам в отриманні житлово-комунальних та інших послуг належної якості за обґрунтованими цінами та виконання ними своїх зобов`язань, пов`язаних з діяльністю об`єднання.

Надаючи оцінку пропорційності - справедливої рівноваги (балансу) між інтересами співвласників багатоквартирного будинку, які реалізують свої права на участь в управлінні справами об`єднання співвласників багатоквартирного будинку, які були присутні на установчих зборах, інтересами позивача та досягнення цілей, з якими відповідно до закону створюється ОСББ, суд враховує, що позивач є не лише співвласником приміщень у багатоквартирному будинку, забудовником і підрядником будівництва об`єкту реконструкція незавершеного будівництва багатоквартирного житлового будинку корпус № 25 по генплану в мкр-1 житлового району «Рясне-1» у м. Львові, але й здійснює постійне безпосереднє утримання та обслуговування будинку (як введених в експлуатацію секцій, так і тих, що перебувають у процесі будівництва), зокрема, через відокремлений підрозділ - Житлово-експлуатаційну контору дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «Ірокс» (ідентифікаційний код: 25557146).

Отже, у випадку припинення ОСББ, як юридичної особи, шляхом його ліквідації інтереси співвласників щодо утримання та використання спільного майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, утримання багатоквартирного будинку та прибудинкової території можуть бути дотримані через здійснення Житлово-експлуатаційною конторою дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «Ірокс» своїх повноважень та обов`язків.

Суд відхиляє висловлені в судовому засіданні твердження відповідача, що позов фактично спрямований на усунення конкурента, оскільки вирішення сторонами конфлікту в незаконний спосіб є недопустимим.

Водночас співвласники багатоквартирного будинку не позбавлені можливості створити об`єднання співвласників багатоквартирного будинку у випадку дотримання процедури скликання установчих зборів та за умови наявності кворуму для прийняття рішення установчими зборами, відповідно до закону.

Щодо вимоги про припинення юридичної особи - ОСББ «Шевченка 418» шляхом ліквідації.

За змістом статті 1 Закону № 2866-III ОСББ - це юридична особа, створена власниками квартир та/або нежитлових приміщень багатоквартирного будинку для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання спільного майна.

За правилами статті 92 Цивільного кодексу України, юридична особа набуває цивільних прав та обов`язків і здійснює їх через свої органи, які діють відповідно до установчих документів та закону. Порядок створення органів юридичної особи встановлюється установчими документами та законом.

Відповідно статті 104 ЦК України юридична особа припиняється лише шляхом реорганізації або ліквідації. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Статтею 110 ЦК України встановлено, що юридична особа ліквідується:

1) за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, в тому числі у зв`язку із закінченням строку, на який було створено юридичну особу, досягненням мети, для якої її створено, а також в інших випадках, передбачених установчими документами;

2) за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи через допущені при її створенні порушення, які не можна усунути, за позовом учасника юридичної особи або відповідного органу державної влади;

3) за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи в інших випадках, встановлених законом, - за позовом відповідного органу державної влади.

Відповідно до статті 28 Закону України «Про об`єднання співвласників багатоквартирного будинку» передбачено, що об`єднання вважається припиненим з дня внесення про це відповідного запису до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Об`єднання ліквідується у разі придбання однією особою всіх приміщень у багатоквартирному будинку; прийняття співвласниками рішення про ліквідацію об`єднання; ухвалення судом рішення про ліквідацію об`єднання.

Порядок ліквідації об`єднання передбачає, що у разі ліквідації об`єднання кошти що залишилися після задоволення вимог кредиторів, розподіляються між усіма співвласниками пропорційно до загальної площі квартири (квартир) та/або нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку.

Загальний порядок ліквідації юридичної особи визначений у статті 111 ЦК України. Загальна процедура ліквідації юридичної особи також передбачає низку обов`язкових дій - погашення існуючої кредиторської заборгованості, відчуження активів, звільнення працівників, передання документів до архіву тощо. Лише після вчинення цих дій і подання державному реєстратору відповідних документів в реєстр вноситься запис про припинення юридичної особи, а не запис про скасування її державної реєстрації.

Статтею 10 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців" встановлено спростовну презумпцію відомостей. внесених до ЄДР, з огляду на що запис про припинення юридичної особи не є беззастережним доказом того, що юридична особа дійсно припинилася та більше не існує. Водночас, якщо процедуру ліквідації не було здійснено належним чином, то внесення до реєстру запису про припинення цієї юридичної особи не тягне її припинення.

Отже, ліквідація юридичної особи - це встановлена законом процедура, результатом якої є припинення діяльності юридичної особи, і першочерговою умовою ліквідації законодавство визначило саме рішення її учасників про ліквідацію. Як юридична особа ОСББ може припинити діяльність у порядку, передбаченому законом, зокрема шляхом ліквідації.

Аналізуючи вище викладене, за встановлення факту відсутності кворуму для прийняття рішення співвласників про створення ОСББ «Шевченка 418» та інших рішень, що оформлені протоколом № 1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку від 09.10.2022, суд дійшов висновку, що такі порушення при створенні ОСББ «Шевченка 418» є істотними та їх не можна усунути, що беручи до уваги статтю 110 ЦК України є підставою для припинення ОСББ «Шевченка 418», шляхом ліквідації.

Відповідно до частини 3 статті 105 ЦК України учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, відповідно до цього Кодексу призначають комісію з припинення юридичної особи (комісію з реорганізації, ліквідаційну комісію), голову комісії або ліквідатора та встановлюють порядок і строк заявлення кредиторами своїх вимог до юридичної особи, що припиняється.

Враховуючи встановлений статті 111 ЦК України порядок ліквідації юридичної особи (необхідність проведення інвентаризації, виявлення та стягнення дебіторської заборгованості, погашення вимог кредиторів і т.д.), суд вважає за необхідне встановити строк для заявлення вимог кредиторів - 6 місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи та призначити ліквідатором Мандзія Романа Володимировича, оскільки такий є керівником Житлово-експлуатаційною конторою дирекції по будівництву Закритого акціонерного товариства «Ірокс», відповідно володіє інформацією, зокрема, але не виключно, щодо обслуговування будинку, наявності документації та укладених договорів, що сприятиме йому при виконанні обов`язків ліквідатора юридичної особи.

Твердження голови ОСББ Хвесь Ж.Б. про неможливість ознайомлення із технічними паспортами багатоквартирного будинку та врахування площ із Довідки "Інформація з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та його архівної складової частини щодо об`єкта нерухомого майна (щодо багатоквартирного будинку)" не беруться судом до уваги, оскільки не можуть слугувати підставою для порушення приписів закону та неврахування загальної площі всіх квартир та нежитлових приміщень, розташованих у багатоквартирному будинку.

Інші доводи відповідача, які стосуються періоду після 09.10.2022, суд відхиляє як необґрунтовані, оскільки такі не стосуються предмету спору та не входять в предмет доказування в межах цієї справи.

Щодо судових витрат.

На підставі статті 129 Господарського процесуального кодексу України, судові витрати покладаються на відповідача.

Керуючись статтями 73, 74, 129, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

УХВАЛИВ:

1.Визнати недійсним рішення установчих зборів Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Шевченка 418 (місцезнаходження: 79069, місто Львів, вулиця Шевченка Т., будинок 418, ідент код: 44732097), яке оформлене протоколом № 1 установчих зборів співвласників багатоквартирного будинку за місцезнаходженням: м. Львів, вул. Тараса Шевченка, 418 від 09.10.2022.

2.Припинити юридичну особу - Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Шевченка 418 (місцезнаходження: 79069, місто Львів, вулиця Шевченка Т., будинок 418, ідент код: 44732097) шляхом її ліквідації.

3.Призначити ліквідатором Мандзія Романа Володимировича (місце проживання: АДРЕСА_4 , ідент.номер НОМЕР_1 ), встановивши строк для задоволення кредиторами своїх вимог в шість місяців з дня оприлюднення рішення.

4.Стягнути з Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку Шевченка 418 (місцезнаходження: 79069, місто Львів, вулиця Шевченка Т., будинок 418, ідент код: 44732097) на користь Приватного акціонерного товариства Ірокс (місцезнаходження: 79034, місто Львів, вулиця Професора Буйка, будинок 17а, ідент. код: 23958651) 5 368, 00 грн на відшкодування витрат по сплаті судового збору.

Рішення господарського суду набирає законної сили в строки, визначені статтею 241 Господарського процесуального кодексу України та може бути оскаржено в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

( З урахуванням перебування 19.02.2024 судді у відпустці, повний текст рішення складено 20.02.2024).

Суддя Галамай О.З.

СудГосподарський суд Львівської області
Дата ухвалення рішення08.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117105043
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин про оскарження рішень загальних зборів учасників товариств, органів управління

Судовий реєстр по справі —914/1914/23

Ухвала від 21.05.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 16.05.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 18.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 12.03.2024

Господарське

Західний апеляційний господарський суд

Галушко Наталія Анатоліївна

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О.З.

Рішення від 08.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О.З.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд Львівської області

Галамай О.З.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні