Рішення
від 13.02.2024 по справі 401/4055/23
СВІТЛОВОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 401/4055/23 ;

Провадження № 2/401/428/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"13" лютого 2024 р. м. Світловодськ

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області, в складі:

головуючий суддя Макарова Ю.І.,

секретар Горбатюк К.А.,

розглянувши увідкритому судовомузасіданні впорядку спрощеногопозовного провадженняцивільну справуза позовомадвоката ОхріменкаВалерія Броніславовичав інтересах ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Світловодськпобут" про зобов`язання припинити нарахування плати за послуги з централізованого опалення,-

ВСТАНОВИВ :

09 листопада 2023 року представник позивача звернувся до суду в інтересах ОСОБА_1 з позовною заявою до ТОВ "Світловодськпобут" в якій просить суд зобов`язати відповідача припинити нарахування плати за послуги з централізованого опалення квартири АДРЕСА_1 з моменту відключення від централізованого опалення тобто з 22 липня 2020 року.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що позивач є власником квартири за адресою: АДРЕСА_2 згідно витягу з рішення виконавчого комітету Світловодської міської ради №968 від 12 грудня 2019 року, ОСОБА_1 надано дозвіл на переобладнання квартири та встановлення систем індивідуального опалення при умові наявності технічних умов та відповідно до вимог чинних державних будівельних норм та правил, в міжопалювальний період, але не пізніше 01 жовтня 2020 року. Позивачем у 2020 році замовлено у ФОП ОСОБА_2 робочий проект реконструкції системи опалення житлової квартири АДРЕСА_1 . 20 травня 2020 року ОСОБА_1 звернувся до відповідача з заявою у якій повідомила про намір відключення від мереж ЦО та просила направити працівника для складання відповідного акту, проте представник відповідача не з`явився. 22 липня 2020 року складено Акт про відключення вказаної квартири від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води. 22 липня 2020 року позивач направила на адресу відповідача заяву, у якій повідомила про відключення належної їй квартири від мереж ЦО. Незважаючи на вищевикладені обставини, відповідач продовжує безпідставно нараховувати заборгованість за послуги теплопостачання, станом на 13 лютого 2023 року нараховано заборгованість на суму 19999грн.53коп.. Враховуючи викладені обставини позивач змушена звернутись до суду з даною позовною заявою.

Ухвалою судді від 10 листопада 2023 року відкрито загальне позовне провадження, справу призначено до підготовчого розгляду. (а.с. 22-23)

29 листопада 2023 року, від представника відповідача ТОВ «Світловодськпобут» адвоката Філоненка О.В. надійшов відзив на позовну заяву, в якому просить суд відмовити у задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 до ТОВ "Світловодськпобут". Відзив обґрунтовано тим, що позивач не отримав відповідних технічних умов у теплопостачальної організації. Натомість, після отримання робочого проєкту реконструкції системи централізованого опалення та встановлення індивідуального опалення, відразу приступив до реконструкції системи. Такі дії споживача теплової енергії відповідач вважає незаконними та самовільними. Звертає увагу також на те, що представника теплопостачальної організації не було запрошено для складення та підписання акту відключення квартири позивачів від мереж централізованого опалення. (а.с.28-36)

Ухвалою суду від 16 січня 2024 року закрито підготовче провадження по справі, призначено судовий розгляд. (а.с.44-45)

Позивач та представник позивача в судове засідання не з`явились, в матеріалах справи міститься заява представника позивача про розгляд справи без його участі та участі позивача. Позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просить їх задовольнити. (а.с.47)

Представник відповідача в судове засідання не з`явився, про причини своєї неявки суду не повідомив, про місце, дату та час судового розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується довідкою про доставку електронного документу. (а.с.47)

Враховуючи неявку в судове засідання всіх учасників справи, розгляд справи здійснюється відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України за відсутності учасників справи, без фіксування судового процесу за допомогою звукозаписуючого технічного засобу.

Дослідивши матеріали справи відповідно до ст. 229 ЦПК України, судом встановлено наступні обставини та відповідні ним правовідносини.

Відповідач ТОВ «Світловодськпобут» є постачальником послуг з централізованого опалення, постачання гарячої води в м. Світловодську Кіровоградської області, зокрема надає послуги з теплопостачання в багатоквартирному будинку АДРЕСА_3 .

Згідно копії витягу з рішення виконавчого комітету Світловодської міської ради від 12 грудня 2019 року №968 «Про переобладнання квартир та встановлення індивідуального опалення в квартирах багатоквартирних житлових будинків м. Світловодськ» ОСОБА_1 надано дозвіл на переобладнання квартири АДРЕСА_1 , та встановлення систем індивідуального опалення при умові наявності технічних умов та відповідно до вимог чинних державних будівельних норм та правил, в міжопалювальний період, але не пізніше 01 жовтня 2020 року. (а.с.7).

У 2020 році ФОП ОСОБА_2 розроблено та погоджено, на замовлення ОСОБА_1 робочий проект реконструкції системи опалення житлової квартири АДРЕСА_1 . (а.с.8-14)

20 травня 2020 року позивач звернулась до ТОВ "Світловодськпобут" з заявою про намір відокремлення (відключення) квартири від ЦО та ГВП. (а.с.16)

22 липня 2020 року складено Акт про відокремлення (відключення) квартири за адресою: АДРЕСА_2 , від мереж ЦО і ГВП. (а.с. 19).

22 липня 2020 року позивач звернулась з письмовою заявою до ТОВ «Світловодськпобут», у якій повідомила про відключення квартири від централізованого опалення. (а.с. 16 зворотній бік)

Відповідно довідки № 62 від 01 червня 2020 року, наданої СП ТОВ "Світловодськпобут" по о/р № НОМЕР_1 - станом на 01 червня 2020 року заборгованість за спожиту теплову енергію за адресою: АДРЕСА_2 відсутня. (а.с. 15). Станом на 13 лютого 2024 року заборгованість за спожиту теплову енергію складає 19 999 грн. 53 коп..

Вирішуючи порушений спір по суті, суд зазначає наступне.

Правовідносини, що існують між сторонами, регулюються нормами ЦК України, Законом України «Про теплопостачання», Правилами користування тепловою енергією, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 03 жовтня 2007 року № 1198 (далі по тексту Правила користування тепловою енергією), Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 21 липня 2005 року № 630 (далі по тексту Правила надання послуг), Порядком відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води, затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26 липня 2019 року № 169 чинними на момент виникнення спірних правовідносин.

Частиною 1 ст.19 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» (чинній на момент виникнення спірних відносин) визначено, що відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах. Частиною 6 ст.26 цього ж Закону передбачено, що у разі зникнення потреби в отриманні послуги або відмови споживача від користування послугою виконавця/виробника споживач має право розірвати договір у порядку, встановленому законом.

Згідно ст. 24 Закону України «Про теплопостачання» споживач теплової енергії має право на вибір одного або декількох джерел теплової енергії чи теплопостачальних організацій, якщо це можливо за існуючими технічними умовами.

У п. 39 Правил користування тепловою енергією передбачено право споживача вибирати теплопостачальну організацію, а також відмовитися від послуг теплопостачальної організації, про що попереджає письмово теплопостачальну організацію в строк, передбачений договором.

Пунктами 24, 25, 26 Правил надання послуг визначено, що споживачі можуть відмовитися від отримання послуг з централізованого опалення та постачання гарячої води.

Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у порядку, що затверджується центральним органом виконавчої влади з питань житлово-комунального господарства.

Самовільне відключення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води забороняється.

Відключення споживачів від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води здійснюється у разі, коли технічна можливість такого відключення передбачена затвердженою органом місцевого самоврядування відповідно до Закону України "Про теплопостачання" схемою теплопостачання, за умови забезпечення безперебійної роботи інженерного обладнання будинку та вжиття заходів щодо дотримання в суміжних приміщеннях вимог будівельних норм і правил з питань проектування житлових будинків, опалення, вентиляції, кондиціонування, будівельної теплотехніки; державних будівельних норм з питань складу, порядку розроблення, погодження та затвердження проектної документації для будівництва, а також норм проектування реконструкції та капітального ремонту в частині опалення.

Порядок відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води від 26 липня 2019 року (далі Порядок) визначає процедуру відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків (далі - споживачі) від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

Пунктом 4 Розділу І Порядку передбачено, що орган місцевого самоврядування створює своїм рішенням та затверджує склад постійно діючої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем (мереж) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води (далі - Комісія) згідно з додатком 1 до цього Порядку.

Орган місцевого самоврядування розглядає звернення про відключення від ЦО та/або ГВП у строк, визначений Законом України «Про звернення громадян».

Комісія є консультативно-дорадчим органом органу місцевого самоврядування, основним завданням якого є розгляд питань щодо відключення споживачів від ЦО та/або ГВП. Розділом ІІІ Порядку визначено процедуру відокремлення (відключення) власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків від мереж централізованого опалення та гарячого водопостачання (ЦО та ГВП).

Так, відповідно до п. 1 Порядку власники квартир та нежитлових приміщень багатоквартирного будинку, приєднаного до ЦО та ГВП, мають право відокремити (відключити) свою квартиру чи нежитлове приміщення від ЦО та ГВП у разі, якщо на день набрання чинності Законом України «Про житлово-комунальні послуги» не менше як половина квартир та нежитлових приміщень цього будинку відокремлена (відключена) від ЦО та ГВП, та влаштувати систему індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні.

Для відокремлення (відключення) від ЦО та ГВП власник квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку звертається до органу місцевого самоврядування з письмовою заявою в довільній формі із зазначенням причини відокремлення (відключення) та подає інформацію про намір влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) такої квартири чи нежитлового приміщення. (п.3)

Заява про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення багатоквартирного будинку від ЦО та ГВП передається на розгляд Комісії.

Комісія на найближчому засіданні розглядає заяву про відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП за участю заявника або його уповноваженого представника.

Комісія надає заявникові рекомендації щодо можливих варіантів влаштування системи індивідуального теплопостачання (опалення та/або гарячого водопостачання) у такій квартирі чи нежитловому приміщенні та щодо збору вихідних даних і технічних умов для виготовлення відповідної проектної документації. Витяг із протоколу Комісії з результатами розгляду звернення надається заявникові протягом десяти робочих днів. (п.п.4-6)

Згідно п. 13 Розділу ІІІ Порядку після завершення робіт із відокремлення (відключення) квартири чи нежитлового приміщення від ЦО та ГВП складається акт про відокремлення (відключення) квартири/нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води (додаток 3) - по одному примірнику для власника, представника виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії, представника виконавця комунальної послуги з постачання гарячої води, виконавця робіт з обслуговування внутрішньо будинкових систем теплопостачання, виконавця робіт з обслуговування внутрішньо будинкових систем постачання гарячої води, а також для іншого суб`єкта господарювання у разі залучення його власником для виконання робіт з відокремлення (відключення) відповідно до пункту 9 цього розділу.

Такий акт підписується присутніми під час відокремлення (відключення) власником квартири чи нежитлового приміщення і представником виконавця комунальної послуги з постачання теплової енергії, представником виконавця комунальної послуги з постачання гарячої води, представником виконавця робіт з обслуговування внутрішньо будинкових систем теплопостачання, представником виконавця робіт з обслуговування внутрішньо будинкових систем постачання гарячої води, а також іншим суб`єктом господарювання у разі залучення його власником для виконання робіт з відокремлення (відключення) відповідно до пункту 9 цього розділу.

Після підписання акта виконавець відповідної комунальної послуги повідомляє власника про перегляд умов або розірвання договору про надання послуги.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 звернулась до виконавчого комітету Світловодської міської ради Кіровоградської області із заявою про надання дозволу на відключення від мереж централізованого опалення належної їй квартири, реалізувавши власне право, надане ст.1 Закону України «Про звернення громадян». Таке право не обмежує і Порядок відключення споживачів від мереж ЦО і ГВП, оскільки воно випливає з п. 3 Розділу ІІІ Порядку та визначає особливий розгляд такого звернення.

Виконавчий комітет Світловодської міської ради Кіровоградської області своїм рішенням від 12 грудня 2019 року №968 «Про переобладнання квартир та встановлення індивідуального опалення в квартирах багатоквартирних житлових будинків м. Світловодськ» надано дозвіл ОСОБА_1 на переобладнання квартири АДРЕСА_1 та встановлення систем індивідуального опалення при умові наявності технічних умов та відповідно до вимог чинних державних будівельних норм та правил, в міжопалювальний період, але не пізніше 01 жовтня 2020 року.

На підставі наданого дозволу споживач 20 травня 2020 року звернулась до відповідача з заявою про намір відокремлення (відключення) квартири від ЦО та ГВП, та в подальшому провів відключення квартири від мереж централізованого опалення, 22 липня 2020 року складено Акт про відокремлення (відключення) квартири від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, за присутності директора КП "Житлосервіс 2012", який вказаний в акті як представник виконавця робіт з обслуговування внутрішньобудинкових систем теплопостачання; представника суб`єкта господарювання, який здійснював відокремлення від систем централізованого опалення та постачання гарячої води. Акт від 22 липня 2020 року містить підписи та печатки.

З положень Наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26 липня 2019 року №169 вбачається, що акт про відокремлення (відключення) квартири/нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води затвердження не потребує.

З аналізу вимог чинного на момент виникнення спірних правовідносин законодавства вбачається, що відсутність представника теплопостачальної організації під час робіт із відключення квартири від ЦО та ГВП, які здійснювалися залученим власником суб`єктом господарювання, та не підписання представником теплопостачальної організації акта про відокремлення (відключення) квартири/нежитлового приміщення від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води, не може мати своїм наслідком визнання відповідних дій самовільним відключенням.

Основним документом для сторін є рішення органу самоврядування - дозвіл на переобладнання та встановлення індивідуального опалення, фактично здійснення відключення квартири від внутрішньо будинкових мереж теплопостачання. Прийняття такого рішення передбачає з`ясування технічної можливості відключення та відповідність такої дії законодавчим нормам, в іншому випадку дозвіл не надається. Відповідальність за дотримання процедури покладена на державний орган. У споживача зобов`язання, в разі не бажання отримувати послугу, здійснити відключення на підставі дозволу у відповідності до технічної документації та припинити отримувати послугу.

Правомірність рішення виконавчого комітету Світловодської міської ради, підстав відключення помешкання позивача від мереж ЦО і ГВП та процедури встановлення автономного опалення не є предметом спору, що наразі розглядається судом.

Відомостей про скасування рішення виконавчого комітету Світловодської міської ради Кіровоградської області №968 від 12 грудня 2019 року матеріали справи не містять.

Таким чином, реалізацію права позивача на вибір джерела постачання теплової енергії не можна визнати самовільною чи незаконною, оскільки отриманий на це дозвіл уповноваженого суб`єкта - органу місцевого самоврядування, згідно наданого дозволу забезпечив виготовлення проєкту встановлення системи індивідуального опалення відповідно до державних будівельних норм і правил і до початку нового опалювального сезону проведено відключення квартири від централізованої мережі залученим суб`єктом господарювання.

Відповідно до принципу «належного врядування ризик будь-якої помилки державного органу треба покладати на державу та не виправляти ці помилки за рахунок осіб, яких вони стосуються (рішення Європейського суду з прав людини у справі «Рисовський проти України» від 20 січня 2012 року, заява № 29979/04). Тому певне недотримання Світловодською міською радою процедури, визначеної у розділі ІІІ Порядку саме щодо дій органу місцевого самоврядування, не може мати для позивача, жодних негативних наслідків.

Твердження представника відповідача, висловлене у поданому відзиві на позовну заяву щодо порушення теплового балансу внаслідок втручання позивача в діючі системи теплопостачання і теплоспоживання будинку не підтверджуються належними та допустимим доказами та не знайшли свого відображення в матеріалах цивільної справи.

З огляду на відсутність між сторонами письмових договірних відносин позивач правильно не ставить перед судом питання про розірвання договору, обравши способом захисту порушеного права зобов`язання відповідача до припинення правовідносин шляхом припинення нарахування плати за послуги, які позивач не отримує, що не суперечить ст. 16 ЦК України.

Відповідач порушує права позивача шляхом незаконного нарахування плати за послуги з теплопостачання, а тому відповідно до пункту 3 частини другої статті 16 ЦК України одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є припинення дії, яка порушує право, що підлягає захисту в судовому порядку шляхом задоволення позову.

Встановивши фактичні обставини справи, які мають суттєве значення для її правильного вирішення, враховуючи позицію Верховного Суду викладену в Постанові від 05 липня 2021 року по справі №401/660/20, суд прийшов висновку про те, що ОСОБА_1 здійснила відключення належної їй квартири від мереж централізованого опалення та постачання гарячої води у встановленому законом порядку згідно з рішенням Виконавчого комітету Світловодської міської ради від 12 грудня 2019 року №968, на підставі якого їй було надано відповідний дозвіл, тому відповідач зобов`язаний припинити нарахування плати за послуги з централізованого опалення з моменту відключення квартири позивача тобто з 22 липня 2020 року.

Оцінивши кожен з аргументів, наведений позивачем у позовній заяві по суті на підтвердження своїх доводів та заперечень, суд прийшов висновку про обґрунтованість позовних вимог ОСОБА_1 ..

Оскільки, позивач при зверненні з даним позовом до суду відповідно до Закону України «Про захист прав споживачів» звільнений від сплати судового збору, з відповідача в порядку ст.141 ЦПК України, підлягає стягненню на користь держави судовий збір в сумі 1073,60 грн.

Керуючись ст.ст.4, 5, 12, 13, 76-89, 141, 258, 259, 263-265, 354 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

Позовну заяву адвоката ОхріменкаВалерія Броніславовичав інтересах ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Світловодськпобут" про зобов`язання припинити нарахування плати за послуги з централізованого опалення - задовольнити.

Зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Світловодськпобут» припинити нарахування плати за послуги з централізованого опалення квартири АДРЕСА_1 з 22 липня 2020 року.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Світловодськпобут» на користь держави судовий збір в сумі 1073 (одна тисяча сімдесят три) грн. 60 коп.

Відомості про сторони:

позивач - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий 12 січня 2008 року Світловодським МРВ УМВС України в Кіровоградській області, РНОКПП НОМЕР_3 , місце реєстрації за адресою: АДРЕСА_2 ;

відповідач - Товариство з обмеженою відповідальністю «Світловодськпобут», ЄДРПОУ 31678853, юридична адреса: 27500, м. Світловодськ Кіровоградської області, вул. Григорія Сковороди, 2А

Рішення набирає законної сили в порядку ч.1 ст. 273 ЦПК України.

Рішення може бути оскаржене до Кропивницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня отримання повного судового рішення в порядку, визначеному ст. 355 ЦПК України.

Суддя Світловодського міськрайонного суду Кіровоградської області Ю.І. Макарова

Дата ухвалення рішення13.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117108701
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —401/4055/23

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 05.04.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Кропивницький апеляційний суд

Єгорова С. М.

Рішення від 13.02.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Ухвала від 16.01.2024

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

Ухвала від 10.11.2023

Цивільне

Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області

Макарова Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні