Ухвала
від 19.02.2024 по справі 760/3825/24
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа №760/3825/24

1-кс/760/2279/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2024 року м. Київ

Слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 за участю секретаря ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Солом`янського районного суду міста Києва клопотання старшого слідчого СВ Солом`янського ГУ НП у м. Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Солом`янської окружної прокуратури м. Києва ОСОБА_4 про тимчасовий доступ до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю та додані до клопотання матеріали кримінального провадження № 42021102090000088 від 25.06.2021 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191КК України, -

ВСТАНОВИВ:

СВ Солом`янського УП ГУНП у м. Києві здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №42021102090000088 від 25.06.2021, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

Під час досудового розслідування встановлено, що протягом 2020-2023 службові особи АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та його відокремленими підрозділами, зокрема, філії « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за попередньою змовою з службовими особами ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та іншими, внаслідок постачання неякісної продукції за завищеними цінами, заволоділи державними коштами в особливо великих розмірах.

Зокрема, в ході досудового розслідування встановлено, що 18.04.2023 між філією « ІНФОРМАЦІЯ_2 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі заступника директора виконавчого філії « ІНФОРМАЦІЯ_5 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_5 , заступника директора виконавчого філії « ІНФОРМАЦІЯ_5 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » ОСОБА_6 та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) в особі генерального директора ОСОБА_7 укладено договір №ЦЗВ-07-01423-01 про поставку продукції, а саме: електричних акумуляторів та акумуляторних батареї на загальну суму без ПДВ 6 923 000, 00 грн (шість мільйонів дев`ятсот двадцять три тисячі гривень 00 копійок), усього з ПДВ 8 307 600, 00 ( вісім мільйонів триста сім тисяч шістсот гривень 00 копійок).

Проведеним аналізом встановлено, що ціни переможців торгів, вищі від цін інших постачальників аналогічної продукції, а також власних роздрібних ринкових цін, в середньому на 30-40 %, а за окремими товарними позиціями майже в два рази.

Так, відповідно до умов тендерної документації, затвердженої рішенням тендерного комітету філії « ІНФОРМАЦІЯ_5 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » є дискримінаційними з огляду на наступне.

По-перше, не відповідають параметрам жодного еквівалента (аналога), які можна запропонувати як альтернативну продукцію.

По-друге, вказані параметри прописані лише під одного виробника ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ЄДРПОУ НОМЕР_2 ).

Прокурором Солом`янської окружної прокуратури 02.06.2023 призначено судово-технічну експертизу, виконання якої доручено Незалежному інституту судових експертиз.

В подальшому, за результатами проведення судової електротехнічної експертизи №10256 від 05.12.2023 акумуляторні батареї лужні нікель-кадмієві 40KL 300P за фактичною ємністю не відповідають вимогам ДСТУ ІЕС 60623:2015; акумуляторні батареї лужні нікель-кадмієві 90KL 350P за фактичною ємністю не відповідають вимогам ДСТУ ІЕС 60623:2015;

У зв`язку з викладеним, з метою повного, всебічного розслідування кримінального провадження, перевірки зазначених фактів незаконного заволодіння грошовими коштами АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в особі філії « ІНФОРМАЦІЯ_6 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та проведенням подальшого аналізу документації, дослідження всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення, подальшому призначенні судових експертиз, зокрема, почеркознавчої, встановлення та документування злочинної діяльності осіб, винних у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, виникла необхідність у тимчасовому доступі та вилученні оригіналів, що знаходяться у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 .

Відповідно до ч. 1 ст. 160 КПК України, сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком випадків зазначених у КПК України.

На підставі викладеного слідчий за погодженням з прокурором звернувся до суду із відповідним клопотання.

В судове засідання слідчий не з`явився, про дату та час засідання був повідомлений належним чином. До суду надав заяву про розгляд клопотання за його відсутності у зв`язку із неможливістю прибуття у судове засідання через проведення невідкладних слідчих дій. У своїй заяві, з огляду на вимоги ч. 5 ст.163 КПК України, відповідно до якої слідчий суддя вправі постановити ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що мають місце обставини, передбачені ч.ч. 5,6 ст. 163 КПК, просив клопотання задовольнити, не вбачаючи на його відсутність, оскільки він повністю підтримує викладені у клопотанні доводи. Неявка без поважної причини сторони кримінального провадження, якою подане клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, свідчить про фактичне підтримання поданого клопотання.

Враховуючи, що слідчий, будучі повідомленим про дату та час розгляду клопотання, завчасно повідомив суд про свою неявку з поважних причин, зазначив, що підтримує клопотання та доводи, що викладені у клопотанні, слідчий суддя вважає можливим розглянути клопотання без участі сторони кримінального провадження, якою воно ініційовано.

Слідчий суддя вважає за необхідне здійснити розгляд клопотання в порядку ч.2 ст.162 КПК України без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі і документи у зв`язку із наявною загрозою знищення таких документів за плином часу.

На підставі викладеного, слідчий суддя зауважує, що дослідження обставин, визначених у ч.5, 6 ст.163 КПК України буде здійснено судом, за відсутності учасників та виключно, шляхом дослідження змісту клопотання та доданих до клопотання матеріалів.

У зв`язку із неприбуттям учасників судового розгляду аудіо-, відеофіксація судового засідання не здійснювалась, відповідно до вимог ч. 4 ст.107 КПК України.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя дійшов наступного.

Так, судом встановлено, що відомості про кримінальне провадження внесені 25.06.2021, до Єдиного реєстру досудових розслідування № 42021102090000088 за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Згідно п. 5 ч. 2 ст. 131 КПК України заходами забезпечення кримінального провадження є тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється шляхом зняття копії інформації, що міститься в таких електронних інформаційних системах або їх частинах, мобільних терміналах систем зв`язку, без їх вилучення. Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 162 КПК України, до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать відомості, які можуть становити конфіденційну інформацію, в тому числі така, що містить комерційну таємницю, доступ до якої можливий на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Згідно ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачений частиною п`ятоюцієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що сторона кримінального провадження довела, що існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення, інформація, визначена у клопотанні, містить охоронювану законом таємницю, отримання зазначеної інформації для кримінального провадження буде мати доказове значення і забезпечувати виконання завдань кримінального провадження щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування, іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою відомостей, які містяться у визначених у клопотанні документах не можливо, отже потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться у клопотанні у зв`язку із чим слідчий суддя вважає за необхідне клопотання задовольнити

Слідчим дотримано вимоги п. 7 ч. 2 ст. 160, ч. 7 ст. 163 КПК України, у клопотанні обґрунтована необхідність вилучення документів, а в судовому засіданні доведена наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення документів та таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів, у зв`язку з чим вважає за необхідне надати тимчасовий доступ до зазначених у клопотанні документів з можливістю їх вилучення для проведення судової почеркознавчої експертизи.

Керуючись ст.ст. 110, 159-164, 166 КПК України, слідчий суддя

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Надати слідчим Солом`янського УП ГУНП у м. Києві з групи слідчих, а саме: ОСОБА_3 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , прокурорам Солом`янської окружної прокуратури м. Києва з групи прокурорів, а саме: ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_4 , ОСОБА_16 тимчасовий доступ до речей і документівякі знаходяться у фактичному володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), що розташоване за адресою: АДРЕСА_1 з можливості вилучити їх оригінали (здійснити їх виїмку):

-договорів поставки №ЦЗВ-07-02323-01 від 15.05.2023, №ЦЗВ-07-01423-01 від 18.04.2023, №ЦЗВ-07-01523-1 від 19.04.2023 із специфікаціями та додатками до них, додатковими угодами, актами приймання-передачі або актами виконаних робіт, наданих послуг, звіти, податкові накладні, видаткові накладні, платіжні доручення, товарно-транспортні документи, рахунки-фактури, доручення (довіреності) на отримання товарно-матеріальних цінностей, документи, що містять інформацію щодо розрахунку за вказаними договорами, бухгалтерські документи що відображають наявність на балансі товариства предмету договорів; тендерну документацію, щодо прийняття участі у закупівлях із ідентифікаторами UA-2023-03-09-007720-а, UA-2023-03-06-011385-а, UA-2023-04-05-007892-а; письмові рознарядки на поставку товару, документи, які були надані ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » під час поставки товарів за договорами №ЦЗВ-07-02323-01 від 15.05.2023, №ЦЗВ-07-01423-01 від 18.04.2023, №ЦЗВ-07-01523-1 від 19.04.2023 для підтвердження якості товару, сертифікат якості на товар, лист представника, дилера, лист виробника про представництво його інтересів, документ, то підтверджує повноваження щодо постачання продукції виробника, у тому числі комерційні запити, що надходили із філії « ІНФОРМАЦІЯ_5 » АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що передували закупівлям із ідентифікаторами UA-2023-03-09-007720-а, UA-2023-03-06-011385-а, UA-2023-04-05-007892-а.

-60 документів із взірцями підпису та почерку Генерального директора ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » ОСОБА_7 .

-належним чином завірені копії наступних документів: статуту ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), посадової інструкції/функціональних обов`язків Генерального директора ОСОБА_7 , наказ на призначення ОСОБА_7 ; документів, що уповноважують ОСОБА_7 на підписання фінансово-господарських документів (договори, рознарядки, видаткові накладні тощо); розподілу обов`язків між працівниками ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » із зазначенням посади та анкетних даних осіб, що здійснюють свою діяльність у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 »; документація щодо закупівлі ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » матеріалів для виготовлення предметів договорів №ЦЗВ-07-02323-01 від 15.05.2023, №ЦЗВ-07-01423-01 від 18.04.2023, №ЦЗВ-07-01523-1 від 19.04.2023; документи, що підтверджують наявність виробничих потужностей у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » для виготовлення предметів договорів №ЦЗВ-07-02323-01 від 15.05.2023, №ЦЗВ-07-01423-01 від 18.04.2023, №ЦЗВ-07-01523-1 від 19.04.2023.

Визначити строк дії ухвали тривалістю в 1 (один) місяць, який обраховувати з дня постановлення ухвали слідчим суддею.

Роз`яснити, що відповідно до ч. 1 ст. 166 КПК України у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями Кримінального процесуального Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудСолом'янський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117112118
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —760/3825/24

Ухвала від 21.03.2024

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Рибак Іван Олексійович

Ухвала від 14.03.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Воронкін О. А.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Воронкін О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні