Ухвала
від 21.02.2024 по справі 632/214/24
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 632/214/24 провадження № 2/632/306/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

про відкриття провадження, витребування доказів та призначення підготовчого провадження

21 лютого 2024 рокум. Первомайський

Суддя Первомайського міськрайонного суду Харківської області Кочнєв О.В., вирішуючи питання відкриття цивільної справи за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача виконавчий комітет Біляївської сільської ради Лозівського району Харківської області як орган опіки та піклування, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

ВСТАНОВИВ:

01.02.2024 року позивач звернувся до суду із відповідною заявою, в якій просив суд позбавити батьківських прав відповідачку відносно спільної малолітньої дитини по справі ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зі стягненням з відповідачки аліментів на користь позивача на утримання дитини у розмірі 1/4 частини її заробітку (доходу), але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи стягнення з дати звернення до суду і до повноліття дітей.

Підставою цього позивач зазначив рішення третьої особи від 22.01.2024 року №4 «Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 » відносно відповідачки, перебування дитини на повному утриманні позивача, відсутність з боку відповідачки жодних дій по утриманню та вихованню дитини та письмову згоду відповідачки на таке позбавлення.

Суддею для підтвердження місця реєстрації відповідачки був здійснений самостійний запит до Єдиного державного демографічного реєстру та отримано відповідь про наявність даних про відповідачку у вказаному реєстрі.

Справа підсудна Первомайському міськрайонному суду Харківської області. Судовий збір за вимогою про позбавлення батьківських прав сплачений. Від вимоги про стягнення аліментів позивач від сплати судового збору звільнений.

У відповідності до вимог п.1 ч.4 ст.274 ЦПК України в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, зокрема, що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя.

Таким чином, вказану справу слід розглядати у порядку загального позовного провадження з призначенням по справі підготовчого судового засідання.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, відмові у відкритті провадження чи необхідності повернення позовної заяви суддя не вбачає.

Заяв та клопотань, які потребують вирішення суддею на стадії відкриття провадження по справі, матеріали позовної заяви не містять.

19.10.2023 року набули чинності зміни до ЦПК України у зв`язку з прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документів» від 29.06.2023 року №3200-IX, відповідно до яких був встановлений обов`язок мати Електронний кабінет у ЄСІТС на підставі ч.6 ст.14 ЦПК України для наступних категорій осіб: «Адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку».

Згідно абзацу першого частини 7 статті 14 ЦПК України щодо того, що особі, яка зареєструвала електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, суд вручає будь-які документи у справах, в яких така особа бере участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення до електронного кабінету такої особи, що не позбавляє її права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою. В даній справі такою особою є виконавчий комітет Біляївської сільської ради Лозівського району Харківської області.

Відповідно до п.1 та п.5 ч.5 ст.12 ЦПК України саме суд, зберігаючи об`єктивність і неупередженість керує ходом судового процесу та запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Відповідно до ч.7 ст.81 ЦПК України суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, а також інших випадків, передбачених цим Кодексом.

Статтею 84 ЦПК України передбачений порядок витребування доказів, які за загальним правилом витребовуються ухвалою суду, постановленою у порядку окремого процесуального документу.

В даній справі у третьої особи слід витребувати докази, хто саме входив станом на 22.01.2024 року у склад виконавчого комітету Біляївської сільської ради Лозівського району Харківської області з метою підтвердження кворуму на засіданні та як відбувався розгляд питання під час затвердження рішення №4 «Про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_2 » з метою чого у третьої особи слід витребувати копію протоколу відповідного засідання або витяг з протоколу щодо прийняття питання щодо відповідачки для приєднання до матеріалів справи.

Крім цього, оскільки жодний документ у справі не містить доказів зміни відповідачкою прізвища з « ОСОБА_4 » (вказана як мати у свідоцтві про народження та в долученому витягу з державного реєстру актів цивільного стану про народження на підставі ст. 126 СК України від 17.09.2023 року) на « ОСОБА_5 », що вказує на якість підготовки позову, суддя вважає за необхідне для підтвердження саме зміни прізвища відповідачки витребувати з Первомайського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції дані про зміну прізвища відповідачки, що впливає на можливість розгляду справи.

(код ЄДРПОУ 41403927, адреса: 3 мікрорайон, Громадський центр, м. Первомайський, Харківська область, 64102) інформацію з відповідного державного реєстру щодо підтвердження або спростування факту смерті ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , РНОКПП НОМЕР_1 , який був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 .

На підставі викладеного та керуючись ч.5 ст.12, ч.7 ст.14, абзацом другим частини четвертої ст.19, ч.7 ст.81, ст. 84, ст.ст. 187, 196, 197, ч.5 ст.272, п.1 ч.4 ст.274, ч.1 ст.353 ЦПК України, суддя

УХВАЛИВ:

Відкрити загальне позовне провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні позивача виконавчий комітет Біляївської сільської ради Лозівського району Харківської області як орган опіки та піклування, про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів, та призначити по справі перше судове засідання у підготовчому провадженні на 13 годину 30 хвилин 11 березня 2024 року за адресою приміщення суду: Харківська область, м. Первомайський, 3 мікрорайон, буд. 1А, зал судових засідань №3,

Копію цієї ухвали надіслати позивачу та відповідачці, а відповідачці разом разом із копією позовної заяви та доданих до неї матеріалів. Третій особі вказану ухвалу надіслати засобами Електронного суду. Доступ до матеріалів справи третя особа має засобами Електронного суду.

Витребувати утретьої допочатку підготовчогопровадження наступнідокументи дляприєднання доматеріалів справи:склад органу опіки та піклування виконавчого комітету Біляївської сільської ради Лозівського району Харківської області (належним чином завірена копія рішення), присутні на засіданні виконавчого комітету 22.01.2024 року члени вказаного органу та обговорення та голосування вказаного питання (належним чином завірені витяг з протоколу або сам протокол засідання саме органу опіки та піклування від 22.01.2024 року).

Роз`яснити третій особі, що не виконання вказаної ухвали в частині надання витребуваних документів буде підставою для накладення штрафу на вказаного учасника провадження у порядку ст.148 ЦПК України.

Витребувати з Первомайського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Лозівському районі Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (код ЄДРПОУ 41403927, адреса: 3 мікрорайон, Громадський центр, м. Первомайський, Харківська область, 64102) для приєднання до матеріалів справи інформацію з відповідного державного реєстру щодо зміни прізвища відповідачки ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Визначити відповідачці п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали суду для подання відзиву на позовну заяву. У зазначений строк відповідачка зобов`язана надіслати суду відзив на позовну заяву, який повинен відповідати вимогам ст. 191 ЦПК України, а також усі наявні у неї докази, якими вона обгрунтовує свою позицію.

Відповідно до вимог частини четвертої ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копія відзиву та доданих до нього документів відповідачка зобов`язана надіслати іншим учасникам справи (позивачу та третій особі). У разі ненадання відповідачкою відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними в справі матеріалами.

Відповідно дочастини першоїстатті 193ЦПК Україниу строкдля поданнявідзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Питання необхідності подання відповіді на відзив та заперечення вирішити у підготовчому судовому засіданні 11.03.2024 року.

Також у підготовчому провадженні вирішити питання допиту дитини у судовому засіданні при розгляді справи по суті.

Повідомити позивача та відповідачку, що вона може отримати інформацію щодо справи, що розглядається, на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за адресою: http://pm.hr.court.gov.ua/fair/sud2030, при цьому ввівши у пошуку номер даної справи або номер провадження або за телефонами вказаними у супровідному листі до даної ухвали суду.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Суддя -

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено22.02.2024
Номер документу117131715
СудочинствоЦивільне
Сутьпозбавлення батьківських прав та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —632/214/24

Рішення від 24.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 03.04.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Кочнєв О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні