Ухвала
від 20.02.2024 по справі 592/2614/24
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/2614/24

Провадження № 2-з/592/5/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2024 року м.Суми

Суддя Ковпаківського районного суду м. Суми Онайко Р.А., розглянув заяву ТОВ «СТАТУС-Е» про забезпечення позову, подану у справі № 592/2614/24 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАТУС-Е» до ОСОБА_1 , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «ФОРЕКС ПЛЮС», Товариство з обмеженою відповідальність «КОМСЕРВІС СУМИ», про визнання недійсними рішень зборів співвласників багатоквартирного будинку, оформлених протоколом зборів від 10.12.2023,

у с т а н о в и в:

19.02.2024 представник позивача звернувся до суду з позовом про визнання недійсним рішення зборів співвласників багатоквартирного будинку, оформлені протоколом зборів співвласників багатоквартирного будинку від 10.12.2023, якими зокрема вирішено питання щодо: відкликання управителя ТОВ «Форекс плюс» та обрано управителем ТОВ «Комсервіс Суми»; обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням; затвердження умов договору з управитилем та ціни послуги з управління багатоквартирним будинком, уповноваження ТОВ «Комсервіс Суми» на здачу та зберігання протоколу зборів до Виконавчого комітету Сумської міської ради.

Разом з позовом до суду подано заяву про забезпечення позову, згідно якої заявник просить вжити заходи забезпечення позову шляхом накладення заборони вчиняти будь-які дії ОСОБА_1 , пов`язані з передачею житлового будинку за адресою АДРЕСА_1 в управління ТОВ «КОМСЕРВІС СУМИ» до вирішення справи по суті та набранні чинності рішенням суду.

Ухвалою суду від 20.02.2024 відкрито провадження у вказаній справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження, призначене підготовче судове засідання на 10:30 05.03.2024.

Дослідивши матеріали заяви про забезпечення позову, суд дійшов наступного висновку.

Згідно ст.149 ЦПК України суд за заявою учасника справи має право вжити передбачених ст.150 цього Кодексу заходів забезпечення позову.

Зокрема у відповідності до ст.150 ЦПК України суд може забезпечити позов шляхом заборони вчиняти певні дії.

Згідно ч.10 ст.150 ЦПК України не допускається вжиття заходів забезпечення позову, які за змістом є тотожними задоволенню заявлених позовних вимог, якщо при цьому спір не вирішується по суті.

Вирішуючи питання про забезпечення позову суд має здійснити оцінку обґрунтованості забезпечення позову з урахуванням співмірності із заявленими вимогами, відповідності виду забезпечення позову позовним вимогам, збалансованості інтересів сторін, а також інших учасників процесу.

Оскаржуваним рішенням загальних зборів співвласників багатоквартирного будинку за адресою АДРЕСА_1 від 10.12.2023 було прийнято рішення щодо: відкликання управителя ТОВ «Форекс плюс» та обрано управителем ТОВ «Комсервіс Суми»; обрання уповноваженої особи (осіб) співвласників під час укладання, внесення змін та розірвання договору з управителем, здійснення контролю за його виконанням; затвердження умов договору з управитилем та ціни послуги з управління багатоквартирним будинком , уповноваження ТОВ «Комсервіс Суми» на здачу та зберігання протоколу зборів до Виконавчого комітету Сумської міської ради.

За твердженням представника позивача подальше укладення договору з ТОВ «Комсервіс Суми» про надання послуг з управління багатоквартирним будинком, коли діючий договір з ТОВ «Форекс плюс» не розірваний, призведе до необхідності сплати мешканцями будинку двом обслуговуючим компаніям одночасно, а довготривалий процес розірвання діючого та укладення нового договору з АТ «Сумиобленерго» може призвести до відсутності в будинку комунальної електроенергії.

У відповідності до ст. 151 ЦПК України передбачено, що заява про забезпечення позову повинна містити, зокрема, предмет позову та обґрунтування необхідності забезпечення позову; захід забезпечення позову, який належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності

Так, згідно доданих до матеріалів справи документів не знайшли свого підтвердження доводи представника позивача щодо необхідності сплати мешканцями будинку двом обслуговуючим компаніям одночасно, так як і відсутність будь яких доказів щодо тривалості укладення нового договору з АТ «Сумиобленерго», що може призвести до відсутності в будинку комунальної електроенергії.

Зважаючи на предмет позову, зміст оскаржуваного рішення зборів співвласників, яке фактично зводиться до заміни управителя будинку, та можливі наслідки у разі його задоволення, суд дійшов висновку що заявлений спосіб забезпечення позову фактично є тотожним задоволенню заявлених позовних вимог, а позов пред`явлений до особи, яка не приймала участі при в організації проведення зазначених зборів, а є тільки одним з співвласників квартири в багатоквартирному будинку, при цьому на даній стадії розгляду справи спір не вирішується по суті, а отже з огляду на ч.10 ст.150 ЦПК України є неможливим застосування заходу забезпечення позову зазначеного представником позивача.

Керуючись ст. ст. 149-153 ЦПК України, суд

п о с т а н о в и в :

У задоволенні заяви ТОВ «СТАТУС-Е» про забезпечення позову у справі за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «СТАТУС-Е» до ОСОБА_1 , треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю «ФОРЕКС ПЛЮС», Товариство з обмеженою відповідальність «КОМСЕРВІС СУМИ», про визнання недійсними рішень зборів співвласників багатоквартирного будинку, оформлених протоколом зборів від 10.12.2023 відмовити.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена безпосередньо до Сумського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в п`ятнадцятиденний строк з дня її складання.

Повний текст ухвали виготовлений 20.02.2024.

Суддя Р.А. Онайко

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117138690
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання недійсними рішень зборів співвласників багатоквартирного будинку, оформлених протоколом зборів від 10.12.2023

Судовий реєстр по справі —592/2614/24

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Онайко Р. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні