Ухвала
від 21.02.2024 по справі 606/2474/23
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/2474/23

У Х В А Л А

21 лютого 2024 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Іванченко А.М.

при секретарі Порчик Р.І.

представника позивача- адвоката Коваль Є.Б.,

представника відповідача- адвоката Тришак О.Г.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Теребовлі цивільну справу за позовом ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Коваль Євген Борисович до ОСОБА_2 , третя особа Теребовлянська державна нотаріальна контора про визнання заповіту недійсним,

В С Т А Н О В И В:

У провадженні Теребовлянського районного суду перебуває вказана цивільна справа.

Ухвалою суду від 17.01.2024 року було відкрито провадження по справі в порядку загального позовного провадження та призначено підготовче судове засідання.

Представник позивача у підготовчому судовому засіданні надав заяву про зміну предмета позову, а саме просив визнати заповіт нікчемним, заявив клопотання про витребування доказів з нотаріальної контори та Золотниківської сільської ради в подальшому для розгляду клопотання щодо призначення подчеркознавчої експертизи.

Представник відповідача не заперечував проти задоволення клопотання представника позивача, також заявив клопотання щодо допиту свідків.

Від третьої особи надійшла заява про розгляд справи без участі представника Теребовлянської державної нотаріальної контори.

Заслухавши представників позивача та відповідача, дослідивши заяву про зміну предмету позову, суд вважає за необхідне прийняти її до розгляду та долучити до матеріалів справи з наступних підстав.

Відповідно до частини першої статті 4 ЦПК України кожна особа, має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

За змістом принципу диспозитивності цивільного судочинства, закріпленого у статті 13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частина перша статті 15 ЦК України закріплює право кожної особи на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно з пунктом 2 частини другої, частиною третьою статті 49 ЦПК України крім прав та обов`язків, визначених у статті 43 цього Кодексу: позивач вправі збільшити або зменшити розмір позовних вимог до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження. До закінчення підготовчого засідання позивач має право змінити предмет або підстави позову шляхом подання письмової заяви.

Предметом позову є певна матеріально-правова вимога позивача до відповідача, стосовно якої позивач просить прийняти судове рішення. Підставу позову становлять обставини, якими позивач обґрунтовує його вимоги щодо захисту права та охоронюваного законом інтересу (постанова Великої Палати Верховного Суду від 12 червня 2019 року у справі № 487/10128/14-ц).

Предмет позову кореспондується із способами захисту права, які визначені, зокрема у статті 16 ЦК України, а тому зміна предмета позову означає зміну вимоги, що може полягати в обранні позивачем іншого/інших, на відміну від первісно обраного/них способу/способів захисту порушеного права, в межах спірних правовідносин.

Необхідність у зміні предмета позову може виникати тоді, коли початкові вимоги позивача не будуть забезпечувати чи не повною мірою забезпечать позивачу захист його порушених прав та інтересів.

Аналіз матеріалів справи свідчить про те, що позивач змінив позовну вимогу новою вимогою, тобто змінив предмет позову, у зв`язку з чим заява про зміну предмету позову підлягає до задоволення.

Щодо клопотання представника про витребування доказів суд зазнає наступне.

Згідно із вимогами ч. 1 ст. 76 ЦПК України доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Згідно ст. 84 ЦПК України у випадках, коли щодо отримання доказів у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, є складнощі, суд за їх клопотанням зобов`язаний витребувати такі докази.

Беручи до уваги, що документи, які витребовуються сторонами мають значення для прийняття законного та об`єктивного рішення по даній справі, оскільки пов`язуються із обставинами справи, які підлягають з`ясуванню в ході розгляду даної справи по суті, а тому суд вважає за необхідне клопотання представника задовольнити та витребувати запитувані документи.

Положеннями ст. 189 ЦПК України визначено, що завданнями підготовчого провадження є: остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу; з`ясування заперечень проти позовних вимог; визначення обставин справи, які підлягають встановленню, та зібрання відповідних доказів; вирішення відводів; визначення порядку розгляду справи; вчинення інших дій з метою забезпечення правильного, своєчасного і безперешкодного розгляду справи по суті.

Згідно п.15 ч.2 ст.197 ЦПК України, у підготовчому засіданні суд: призначає справу до розгляду по суті, визначає дату, час і місце проведення судового засідання (декількох судових засідань - у разі складності справи) для розгляду справи по суті.

Враховуючи, що не всі дії, необхідні для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справи по суті виконано, те, що спір між сторонами у добровільному порядку не вирішено, суд вважає за необхідне підготовче провадження відкласти для отримання необхідних доказів.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст.84, 189, 196-198 ЦПК України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти заяву представника позивача, про зміну предмету позову по цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Коваль Євген Борисович до ОСОБА_2 , третя особа Теребовлянська державна нотаріальна контора про визнання заповіту недійсним.

В подальшому розглядати справу з урахуванням заяви про зміну предмета позову.

Відкласти підготовче провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 , інтереси якого представляє адвокат Коваль Євген Борисович до ОСОБА_2 , третя особа Теребовлянська державна нотаріальна контора про визнання заповіту нікчемним на 14 березня 2024 року о 14:30 годині.

Витребувати з Теребовлянської державної нотаріальної контори: - оригінал заповіту ОСОБА_3 на користь ОСОБА_2 посвідчений 31.05.2023 року керуючою справами (секретарем Золотниківської сільської ради Тернопільської області); - оригінал заповіту ОСОБА_3 на користь ОСОБА_4 та ОСОБА_1 , посвідчений 20.08.2018 року секретарем Золониківської сільської ради Тернопільської області.

Витребувати в Золотниківській сільській раді оригінал Журналу нотаріальних дій за 2018 рік, в кому міститься підпис ОСОБА_3 про складання заповіту та оригінал Журналу нотаріальних дій за 2023 рік, в якому міститься підпис ОСОБА_3 про складання заповіту.

Роз`яснити положення частин 6 - 10 статті 84 ЦПК України, відповідно до яких будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду. Особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали. У разі неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів з причин, визнаних судом неповажними, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, передбачені цим Кодексом. Притягнення винних осіб до відповідальності не звільняє їх від обов`язку подати витребувані судом докази.

Копію ухвали направити для виконання до Теребовлянської державної нотаріальної контори та до Золотниквської сільської ради.

Витребувані докази направити на адресу Теребовлянського районного суду Тернопільської області (місто Теребовля, вулиця Князя Василька, 116) в строк до 14 березня 2024 року.

Роз`яснити відповідачу у справі право подати відзив на позов в строк, що не перевищує п`ятнадцяти днів з дня отримання копії цієї ухвали, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України. Копія відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи повинна бути надіслана одночасно з надсиланням відзиву до суду. Документи, які підтверджують надіслання відзиву іншим учасникам справи, додаються до відзиву.

Позивачу після отримання відзиву пропонується протягом п`яти днів подати (надіслати) суду та відповідачу відповідь на відзив, а відповідачу після отримання відповіді в строк п`яти днів подати (надіслати) суду та позивачу заперечення.

Про час і місце судового засідання повідомити учасників справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя А.М.Іванченко

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117138949
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —606/2474/23

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні