Ухвала
від 14.03.2024 по справі 606/2474/23
ТЕРЕБОВЛЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 606/2474/23

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2024 року м. Теребовля

Теребовлянський районний суд Тернопільської області в складі:

головуючої судді Іванченко А.М.,

за участю секретаря судового засідання Порчик Р.І.,

представника позивача - ОСОБА_1 ,

представника відповідача - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Теребовля клопотання представника позивача про призначення почеркознавчої експертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_3 , інтереси якого представляє адвокат Коваль Євген Борисович до ОСОБА_4 , третя особа Теребовлянська державна нотаріальна контора про визнання заповіту нікчемним,

ВСТАНОВИВ:

В провадженні Теребовлянського районного суду Тернопільської області знаходиться цивільна справа за позовом ОСОБА_3 , інтереси якого представляє адвокат Коваль Євген Борисович до ОСОБА_4 , третя особа Теребовлянська державна нотаріальна контора про визнання заповіту нікчемним.

Ухвалою суду від 17.01.2024 року відкрито провадження у справі, постановлено розгляд справи здійснювати в порядку загального позовного провадження.

Ухвалою суду від 21.02.2024 року задоволено клопотання представника позивача адвоката Коваль Є. Б. про витребування доказів у цивільній справі, з метою проведення почеркознавчої експертизи, витребувано у Теребовлянської державної нотаріальної контори Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції: оригінал заповіту ОСОБА_5 , на користь ОСОБА_4 , посвідчений 31 травня 2023 року, ОСОБА_6 , керуючою справами (секретарем) Золотниківської сільської ради Тернопільського району, Тернопільської області, за реєстровим №140, та оригінал заповіту ОСОБА_5 , на користь ОСОБА_7 та ОСОБА_3 , посвідчений 20 серпня 2018 року, ОСОБА_8 , секретарем Золотниківської сільської ради Тернопільського району, Тернопільської області, за реєстровим №313; у Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області: оригінал Журналу нотаріальних дій за 2018 рік та оригінал Журналу нотаріальних дій за 2023 рік.

Витребувані докази були отримані судом.

У підготовчому судовому засіданні представником позивача подано клопотання про призначення почеркознавчої експертизи в цивільній справі, на вирішення якої поставити наступні питання:

-Ким: ОСОБА_5 чи іншою особою вчинено підписи в рядку таких документів: у заповіті від 31.05.2023 року, що зареєстрований в реєстрі за № 140 та посвідчений секретарем Золотниківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області,

-Чи виконано підпис від імені особи ОСОБА_5 у вказаному заповіті під впливом збиваючих факторів (природних, штучних) ?

-Чи перебувала особа, яка виконала підпис у вказаному заповіті, у незвичайному стані?

-Особою якої статі (якої групи за віком) виконано підпис у вказаному заповіті?

Представник відповідача заперечував проти задоволення поданого клопотання, вказав на недоцільність призначення почеркознавчої експертизи.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору Теребовлянської державної нотаріальної контори у підготовче судове засідання не з`явилась, однак надіслала до суду заяву, у якій просить справу розглядати у її відсутності, у зв`язку із завантаженістю.

Суд розглянувши заявлене клопотання приходить до наступного.

Згідно з вимогами статті 103 ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом. Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта.

На підставі наведеного, приймаючи до уваги те, що для з`ясування обставин, що мають значення для справи, потрібні спеціальні знання, суд приходить до висновку, що клопотання слід задовольнити та призначити почеркознавчу експертизу.

Разом з тим, враховуючи предмет позову, суд вважає за необхідне на вирішення експертизи поставити наступні питання:

-Чи належить рукописний текст (підпис) у заповіті від 31.05.2023 року, зареєстрованому в реєстрі за №140, посвідченому секретарем Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, спадкодавцю ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

-Чи виконано рукописний текс у графі «Підпис про одержання нотаріально оформленого документа», які звернулися за вчиненням нотаріальної дії» Журналу реєстрації нотаріальних дій за 2023 рік Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, де міститься запис про посвідчення за номером нотаріальної дії №140 від 31.05.2023 року на аркуші журналу 21 заповіту ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

Відповідно до статей 252,253 ЦПК України, суд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку призначення судом експертизи на час проведення експертизи.

Відповідно до вимог статті 107 ЦПК України, матеріали, необхідні для проведення експертизи, експерту надає суд, якщо експертиза призначена судом, або учасник справи, якщо експертиза проводиться за його замовленням. При призначенні експертизи суд з урахуванням думки учасників справи визначає, які саме матеріали необхідні для проведення експертизи. Суд може також заслухати призначених судом експертів з цього питання. Копії матеріалів, що надаються експерту, можуть залишатися у матеріалах справи.

Приймаючи до уваги те, що для з`ясування обставин, які мають значення для повного та всебічного розгляду справи необхідні спеціальні знання, суд вважає за необхідне призначити по справі № 606/2474/23 судову почеркознавчу експертизу та направити дану цивільну справу до Тернопільського науково-дослідницького експертно-криміналістичного центру МВС України для проведення судової почеркознавчої експертизи.

На час проведення експертизи провадження у справі зупинити.

Керуючись статтями 81,103,104,252,253,259,260,261,353,355 ЦПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представника позивача- адвоката Коваль Є.Б. про призначення почеркознавчої експертизи задовольнити.

Призначити у справі за позовною заявою ОСОБА_3 , інтереси якого представляє адвокат Коваль Євген Борисович до ОСОБА_4 , третя особа Теребовлянська державна нотаріальна контора про визнання заповіту нікчемним, почеркознавчу експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

1)Чи належить рукописний текст (підпис) у заповіті від 31.05.2023 року, зареєстрованому в реєстрі за №140, посвідченому секретарем Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, спадкодавцю ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

2)Чи виконано рукописний текст у графі «Підпис про одержання нотаріально оформленого документа», які звернулися за вчиненням нотаріальної дії» Журналу реєстрації нотаріальних дій за 2023 рік Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, де міститься запис про посвідчення за номером нотаріальної дії №140 від 31.05.2023 року на аркуші журналу 21 заповіту ОСОБА_5 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 ?

Проведення експертизи доручити експертам Тернопільського науково-дослідницького експертно-криміналістичного центру МВС України (м. Тернопіль, вул. Будного, 48).

В розпорядження експертів вищевказаної експертної установи для дослідження надати матеріали цивільної справи № 606/2474/23 та журнали реєстрації нотаріальних дій за 2018 та 2023 рр. Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, оригінал заповіту ОСОБА_5 на користь ОСОБА_4 , посвідченого 31 травня 2023 року ОСОБА_6 керуючою справами (секретарем) Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області, та оригінал заповіту ОСОБА_5 на користь ОСОБА_7 та ОСОБА_3 , посвідчений 20 серпня 2018 року ОСОБА_8 секретарем Золотниківської сільської ради Теребовлянського району Тернопільської області.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за статтями384,385 КК України.

Роз`яснити, що у разі ухилення від надання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза мають значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Витрати на оплату судової експертизи покласти на ОСОБА_3 , якого зобов`язати оплатити вартість експертизи на першу вимогу експерта.

Роз`яснити ОСОБА_3 , що в разі не оплати судової експертизи у встановлений судом строк суд скасовує ухвалу про призначення судової експертизи.

Провадження у справі на час проведення експертизи зупинити.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Тернопільського апеляційного суду або через Теребовлянський районний суд протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя А.М. Іванченко

СудТеребовлянський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення14.03.2024
Оприлюднено18.03.2024
Номер документу117681284
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування, з них

Судовий реєстр по справі —606/2474/23

Ухвала від 24.07.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 22.05.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 17.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 09.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 08.04.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

Ухвала від 17.01.2024

Цивільне

Теребовлянський районний суд Тернопільської області

Іванченко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні