Ухвала
від 20.02.2024 по справі 140/19/24
ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ВОЛИНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

20 лютого 2024 року ЛуцькСправа № 140/19/24 Волинський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Ксензюка А.Я.,

розглянувши у порядку письмового провадження клопотання Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області про заміну відповідача та залучення співвідповідача в адміністративній справі за позовом Керівника Ковельської окружної прокуратури в інтересах держави до Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання бездіяльності протиправною дій та зобов`язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

Керівник Ковельської окружної прокуратури звернувся з позовом в інтересах держави до Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області про визнання протиправною бездіяльності щодо оформлення та державної реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна будівлі школи, будівлі приміщення школи спортзалу, господарські приміщення, надвірний туалет та приміщення котельні Ліцею №1, смт. Ратне ім. В. Газіна Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області; зобов`язання вжити заходи щодо оформлення та державної реєстрації права власності на будівлі приміщення школи, будівлі приміщення школи спортзалу, господарські приміщення, надвірний туалет та приміщення котельні Ліцею №1, смт. Ратне ім. В. Газіна Ратнівської селищної ради, що знаходиться за адресою; вул.Центральна, 50, смт.Ратне Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області.

Ухвалою судді Волинського окружного адміністративного суду від 29.01.2024 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі; розгляд справи призначено проводити за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

На адресу суду 14 лютого 2024 року Ратнівською селищною радою Ковельського району Волинської області подано клопотання про заміну первісного відповідача на належного відповідача Управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради та залучення до участі у справі співвідповідача Опорний заклад освіти «Ратнівський ліцей №1 Ратнівської селищної ради». Клопотання вмотивоване тим, що балансоутримувачем майна закладу освіти є Опорний заклад освіти «Ратнівський ліцей №1 Ратнівської селищної ради», утворений рішенням Ратнівської селищної ради від 13.07.2023 №27/2 «Про утворення Опорного закладу освіти «Ратнівський ліцей №1 Ратнівської селищної ради» та його філій», а органом управління закладу освіти є Управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради. Питання щодо оформлення та державної реєстрації права власності на об`єкти нерухомого майна будівлі школи, будівлі приміщення школи спортзалу, господарські приміщення, надвірний туалет та приміщення котельні Ліцею №1, смт. Ратне ім. В. Газіна Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області належать до повноважень балансоутримувача майна закладу освіти (Опорний заклад освіти «Ратнівський ліцей №1 Ратнівської селищної ради») та органу управління закладу освіти (Управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради) .

Представник Ковельської окружної прокуратури в запереченні на клопотання відповідача від 16.02.2024 заперечив щодо заміни відповідача та залучення співвідповідача, оскільки Управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради та Опорний заклад освіти «Ратнівський ліцей №1 Ратнівської селищної ради» не мають права володіти та розпоряджатись майном, яке перебуває у їх користуванні у розумінні ст. 317 ЦК України, оскільки не є власниками майно. Єдиним органом, уповноваженим управляти комунальним майном, яке знаходиться на території селища Ратне є Ратнівська селищна рада Ковельського району. Просив відмовити в задоволенні клопотання.

Відповідно до частини третьої статті 166 Кодексу адміністративного судочинства України заяви, клопотання і заперечення подаються та розглядаються в порядку, встановленому цим Кодексом. У випадках, коли цим Кодексом такий порядок не встановлений, він встановлюється судом.

Таким чином, розгляд вказані заяви за встановленим судом порядком проведено у письмовому провадженні.

Згідно із частинами третьої-шостої статті 48 Кодексу адміністративного судочинства України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача. Якщо позивач не згоден на заміну відповідача іншою особою, суд може залучити цю особу як другого відповідача. Під час вирішення питання про залучення співвідповідача чи заміну належного відповідача суд враховує, зокрема, чи знав або чи міг знати позивач до подання позову у справі про підставу для залучення такого співвідповідача чи заміну неналежного відповідача. Після заміни сторони, залучення другого відповідача розгляд адміністративної справи починається спочатку.

Відповідно до рішення Ратнівської селищної ради від 13.07.2023 року № 27/2 «Про утворення Опорного закладу освіти «Ратнівський ліцей № 1 Ратнівської селищної ради» та його філій» Ліцей № 1 смт Ратне ім. В. Газіна Ратнівської селищної ради (код ЄДРПОУ 21747967) реорганізовано шляхом перетворення його в Опорний заклад освіти «Ратнівський ліцей № 1 Ратнівської селищної ради» та затверджено Статут Опорного закладу освіти «Ратнівський ліцей № 1 Ратнівської селищної ради». Згідно зі Статутом Опорного закладу освіти «Ратнівський ліцей № 1 Ратнівської селищної ради» (код ЄДРПОУ 21747967), який є правонаступником усього майна, прав та обов`язків реорганізованого Ліцею № 1 смт Ратне ім. В. Газіна Ратнівської селищної ради, опорний заклад освіти «Ратнівський ліцей № 1 Ратнівської селищної ради» - заклад загальної середньої освіти (далі - заклад освіти), що є юридичною особою публічного права, здійснює некомерційну господарську діяльність у сфері повної загальної середньої освіти на рівні початкової, базової середньої та повної загальної середньої освіти і діє як комунальний неприбутковий заклад освіти.

Статтею 10 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» передбачено, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами (представницькі органи місцевого самоврядування).

Відповідно до статті 11 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчими органами сільських, селищних, міських рад є їх виконавчі комітети, відділи, управління та інші створювані радами виконавчі органи.

Виконавчі органи сільських, селищних, міських є підконтрольними і підзвітними відповідним радам, а з питань здійснення делегованих їм повноважень органів виконавчої влади - також підконтрольними відповідним органам виконавчої влади.

Так, відповідно до статті 29 даного Закону до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать повноваження щодо управління в межах, визначених радою, майном, що належить до комунальної власності відповідних територіальних громад.

Отже, враховуючи вищезазначене, суд дійшов висновку про залучення до участі у справі в якості співвідповідачів Управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради та Опорний заклад освіти «Ратнівський ліцей №1 Ратнівської селищної ради».

Керуючись статтями 48, 166, 248 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання Ратнівської селищної ради Ковельського району Волинської області про заміну відповідача та залучення співвідповідача, задовольнити частково.

Залучити до участі у справі в якості співвідповідачів Управління гуманітарної політики Ратнівської селищної ради (44101, Волинська область, Ковельський район, смт. Ратне, вул. Центральна, 19, код ЄДРПОУ 44079017) та опорний заклад освіти «Ратнівський ліцей № 1 Ратнівської селищної ради» (44101, Волинська область, Ковельський район, смт. Ратне, вул. Центральна, 50, код ЄДРПОУ 21747967).

Зобов`язати позивача не пізніше двох днів з дня вручення даної ухвали у справі направити співвідповідачам копію позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду.

Встановити співвідповідачам п`ятиденний строк з дня вручення копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву та доказів, які підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів позивачу.

Встановити позивачу дводенний строк з дня отримання копії відзиву на позовну заяву для подання до суду відповіді на відзив та документів, що підтверджують надіслання (надання) відповіді на відзив і доданих до нього доказів відповідачу.

Встановити співвідповідачам дводенний строк з дня отримання копії відповіді на відзив для подання до суду заперечень проти відповіді на відзив та документів, що підтверджують надіслання (надання) заперечень і доданих до нього доказів позивачу.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не може бути оскаржена.

Суддя А.Я. Ксензюк

СудВолинський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117146572
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи з приводу регулюванню містобудівної діяльності та землекористування, зокрема у сфері державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень (у тому числі прав на земельні ділянки)

Судовий реєстр по справі —140/19/24

Рішення від 25.04.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

Ухвала від 20.02.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

Ухвала від 29.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

Ухвала від 08.01.2024

Адміністративне

Волинський окружний адміністративний суд

Ксензюк Андрій Ярославович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні