Ухвала
від 21.02.2024 по справі 485/424/24
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі

21 лютого 2024 року м.Снігурівка

справа №485/424/24

провадження № 2/485/172/24

Суддя Снігурівського районного суду Миколаївської області Бодрова О.П., розглянувши матеріали позовної заяви ОСОБА_1 до Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини

установила:

19 лютого 2024 року до суду надійшла вказана позовна заява, у якій позивач просить визначити йому додатковий строк тривалістю в чотири місяці для подання до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 в селищі Любомирівка Миколаївського району Миколаївської області, актовий запис про смерть №2228 від 22 серпня 2022 року.

Суддя Снігурівського районного суду Миколаївської області своєю ухвалою від 20 лютого 2024 року залишила вказану позовну заяву без руху.

21 лютого 2024 року позивачем надано до суду заяву про усунення зазначених в ухвалі недоліків.

Справа відноситься до юрисдикції загальних суддів та підсудна Снігурівському районному суду Миколаївської області (статті19,30 ЦПК України).

Перевіривши виконання вимог ст. 175-177 ЦПК України, вважаю, що є підстави для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі, підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення заяви чи відмови у відкритті провадження у справі не встановлено.

Відповідно до абзацу другого частини четвертоїстатті 19 ЦПК Українизагальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

Згідно з пунктом 2 частини 4статті 274 ЦПК Українив порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах щодо спадкування.

Враховуючи те, що предметом позову у даній справі є спадкове майно, а також приймаючи до уваги значення справи для сторін, обраний позивачами спосіб захисту, категорію та складність справи, характер спірних правовідносин та предмет доказування у справі, суддя вважає, що справу доцільно розглядати у порядку загального позовного провадження.

Крім того, відповідно до п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року «Про судову практику у справах про спадкування» при розгляді спадкових справ слід перевіряти наявність або відсутність спадкової справи стосовно спадкодавця у державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини, наявність у матеріалах справи обгрунтовані постанови про відмову нотаріуса у вчиненні нотаріальної дії, зокрема відмови у видачі свідоцтва про право на спадщину.

Згідно з ч. 2 ст. 294 ЦПК України з метою з`ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

Суд вважає за необхідне витребуватиу приватного нотаріуса Звенигородського районного нотаріального округу Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Київ) Курінного А.В. копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Керуючись ст.19,30,84,175,177,187,259-261,274 ЦПК України,

постановила:

Відкрити провадження у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Призначити підготовче засідання на18 березня 2024 рокуо09:30 вприміщенні Снігурівського районного суду Миколаївської області за адресою: Миколаївська область, м.Снігурівка, вул. імені Генерала Плієва І.О., 69, про дату, час та місце якого повідомити учасників справи.

Справу розглядати у загальному позовному провадженні.

Витребувати уприватного нотаріусаЗвенигородського районногонотаріального округуЦентрального міжрегіональногоуправління Міністерстваюстиції (м.Київ)Курінного А.В., копію спадкової справи, заведеної після смерті ОСОБА_3 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Направити відповідачу копію позовної заяви з копіями доданих до неї документів та встановити відповідачу строк для подачі відзиву на позовну заяву - протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

Роз`яснити відповідачу право протягом п`ятнадцяти днів із дня вручення копії цієї ухвали надати відзив на позовну заяву, який має відповідати вимогамстатті 178 ЦПК України, і всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

У разі подання відзиву на позовну заяву до суду, відповідач одночасно має надіслати копію відзиву та доданих до нього документів іншому учаснику справи.

Встановити позивачу п`ятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, яка має відповідати вимогам частини 3, 5статті 178 ЦПК України, копія якої одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншому учаснику справи.

Встановити відповідачу п`ятиденний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення, яке має відповідати вимогам частини 3, 5статті 178 ЦПК України, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншому учаснику справи.

У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, справа буде розглянута за наявними матеріалами.

За приписами частини 1статті 193 ЦПКу строк для подання відзиву відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

На офіційному веб-порталі судової влади України в мережі інтернет за веб-адресою: https://sn.mk.court.gov.ua/sud1422/147/info_sud/ учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Суддя О.П. Бодрова

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено23.02.2024
Номер документу117154197
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають із відносин спадкування

Судовий реєстр по справі —485/424/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні