Рішення
від 01.04.2024 по справі 485/424/24
СНІГУРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 485/424/24

Провадження №2/485/172/24

РІШЕННЯ

іменем України

01 квітня 2024 року м.Снігурівка

Снігурівський районний суд Миколаївської області у складі

головуючої судді Бодрової О.П.,

за участю секретаря судового засідання Літвінової Д.Ю.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м.Снігурівка в порядку загального позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини,

установив:

Описова частина

Короткий зміст позовних вимог. Стислий виклад позиції позивача та заперечень відповідача

У лютому 2024 року ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини.

Позов обґрунтовував тим, що ІНФОРМАЦІЯ_1 померла мати позивача - ОСОБА_2 . Мати проживала до дня свої смерті за адресою: АДРЕСА_1 . Дане селище було під тимчасовою окупацією. За життя мати заповіт не складала. Інші спадкоємці відсутні. Позивач зазначає, що він має намір, як син померлої, прийняти спадщину, що відкрилась після її смерті. До спадщини входить земельна ділянка з кадастровим номером 4825782200:05:000:0004, площею 14,6259 га, що розташована на території Любомирівської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області. Зазначав, що нещодавно він звернувся до приватного нотаріуса щодо оформлення спадщини після смерті матері, проте нотаріус відмовив йому в неможливість видачі свідоцтва про право на спадщину, оскільки він пропустив строк для подання заяви про прийняття спадщини і для вирішення вказаного питання рекомендував звернутися до суду.

Вважав, що він пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, оскільки впродовж шести місяців, позивач не мав змоги звернутися до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини, оскільки є військовослужбовцем та проходить військову службу у лавах ЗСУ.

Посилаючись на вищевказані обставини, просив визначити йому додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини, що відкрилася після смерті матері - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 строком на чотири місяці з моменту набрання рішенням суду законної сили.

Відзив на позовну заяву до суду не надходив.

Інші процесуальні дії у справі

Снігурівський районний суд Миколаївської області своєю ухвалою від 20 лютого 2024 року вказану позовну заяву прийняв до розгляду, відкрив провадження у справі та постановив розглядати справу в порядку загального позовного провадження.

Позиції учасників справи

Позивач у підготовче судове засідання не з`явився, надав суду заяви про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги підтримує, просив суд не стягувати з відповідача понесені судові витрати.

Представник відповідача у підготовче судове засідання не з`явився, надав суду заяву про розгляд справи за його відсутності, позовні вимоги визнають.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх учасників справи фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно з ч.2 ст.247 ЦПК України.

Згідно з ч.4 ст.200 ЦПК України суд за результатами підготовчого провадження ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

За таких обставин, суд ухвалив слухати справу в підготовчому судовому засіданні.

Мотивувальна частина

Фактичні обставини, встановлені судом та зміст спірних правовідносин з посиланням на докази, на підставі яких встановлені відповідні обставини

Суд, дослідивши письмові докази по справі, приходить до таких висновків.

Суд встановив, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 є сином ОСОБА_2 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 /а.с.9/.

ОСОБА_2 померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з чим після її смерті відкрилася спадщина.

За життя спадкодавець заповіт не склала.

Як вбачається з постанови про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за законом від 12.12.2023, до приватного нотаріуса Шполянського районного нотаріального округу Курінного А.В. з заявою про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 звернувся ОСОБА_1 .

Проте, постановою приватного нотаріуса Шполянського районного нотаріального округу Курінного А.В. від 12.12.2023 року ОСОБА_1 відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину після померлої ОСОБА_2 у зв`язку з тим, що спадкоємець пропустив строк для подачі заяви про прийняття спадщини /а.с.14/.

З довідки вих.1-1 від 10.01.2024 вбачається, що ОСОБА_2 постійно проживала за адресою АДРЕСА_1 . За цією адресою ніхто не був зареєстрований та ніхто крім неї не проживав /а.с.10/.

З відповіді приватного нотаріуса Шполянського районного нотаріального округу Курінного А.В. та інформаційної довідки зі Спадкового реєстру вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 не заводилась.

Отже, інші спадкоємці за законом та заповітом відсутні.

До спадщини входить земельна ділянка з кадастровим номером 4825782200:05:000:0004, площею 14,6259 га, що розташована на території Любомирівської сільської ради Снігурівського району Миколаївської області, про що свідчить інформація Державного земельного кадастру /а.с.11/.

Позивач ОСОБА_1 у позові посилається на те, що з 08 березня 2022 року був мобілізований.

На підтвердження проходження військової служби позивачем надано посвідчення (дані не зазначаються з метою їх нерозголошення), на його ім`я /а.с.9/ та копію військового квітка, з якого вбачається, що ОСОБА_1 мобілізований 08.03.2022 /а.с.7/ .

Матеріалами справи доводиться той факт, що з 08.03.2022 по теперішній час позивач перебуває на військовій службі за мобілізацією, тобто, на час відкриття спадщини ОСОБА_1 перебував на військовій службі.

Норми права, які застосував суд

Частиною першою статті 15 ЦК України передбачено, що кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

За змістом частини першої статті 16 ЦК України кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Статтею 1216 ЦК України визначено, що спадкуванням є перехід прав та обов`язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (стаття 1217 ЦК України).

До складу спадщини входять усі права та обов`язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті (стаття 1218 ЦК України).

Згідно з частинами першою, другою статті 1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи, а часом відкриття спадщини є день смерті особи.

Відповідно до ст.1268 ЦК України спадкоємець за законом або за заповітом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Згідно ч.ч.1,2 ст.1220 ЦК України спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою. Часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою (частина третя статті 46 цього Кодексу).

За нормою ч. ч. 1, 2 ст.1269 ЦК України, спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини. Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

Для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (ст.1270 ЦК України).

Частинами 1 та 3 ст. 1272 ЦК України визначено, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого ст.1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Правила ч.3 ст.1272 ЦК України про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини можуть бути застосовані, якщо: у спадкоємця були перешкоди для подання такої заяви; ці обставини визнані судом поважними.

Подібний висновок викладений Верховним Судом України у постанові від 23.08.2017 у справі №6-1320цс17. З указаним висновком погодився Верховний Суд у постанові від 01.04.2019 у справі №643/3049/16-ц (провадження №61-39398св18).

Крім того, в постановах Верховного Суду від 26.06.2019 у справі №565/1145/17 (провадження №61-38298св18) та від 17.03.2021 у справі №638/17145/17 викладений висновок, що поважними причинами пропуску строку визнаються, зокрема: 1) тривала хвороба спадкоємців; 2) велика відстань між місцем постійного проживання спадкоємців і місцем знаходження спадкового майна; 3) складні умови праці, які, зокрема, пов`язані з тривалими відрядженнями, в тому числі закордонними; 4) перебування спадкоємців на строковій службі у складі Збройних Сил України; 5) необізнаність спадкоємців про наявність заповіту або спадщини, тощо.

Згідно з ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Обов`язок доведення поважності пропущеного строку покладається на спадкоємця.

Строк для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 закінчився 21 лютого 2023 року, а із відповідною заявою про прийняття спадщини позивач звернувся у грудні 2023 року.

У зв`язку з військовою агресією Російської Федерації проти України, Указом Президента України від 24.02.2022 №64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», введено в Україні воєнний стан із 05 год 30 хв 24 лютого 2022 року строком на 30 діб, який продовжувався і триває дотепер.

Таким чином, військова агресія Російської Федерації проти України, широкомаштабне вторгнення на територію України її військ 24 лютого 2022 року у сукупності із проходженням позивачем військової служби у лавах ЗСУ, свідчать про пропуск ним строку для подання заяви про прийняття спадщини у зв`язку з наявністю об`єктивних труднощів для своєчасного прийняття спадщини.

Враховуючи вищенаведені причини пропуску позивачем строку на прийняття спадщини, які суд вважає поважними, визнання позову відповідачем, за відсутності інших спадкоємців, суд вважає наявними підстави для задоволення позовних вимог й надання позивачу додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, що відповідатиме принципам верховенства права та справедливості.

Отже, позов ОСОБА_1 підлягає задоволенню.

Щодо розподілу судових витрат

Згідно п.6 ч.1 ст.264 ЦПК України під час ухвалення рішення суд вирішує, у тому числі, питання щодо розподілу між сторонами судових витрат.

Позивачем при подачі позову сплачено судовий збір у розмірі 1211,20 грн.

На прохання позивача, суд не стягує з відповідача понесені судові витрати.

На підставі викладеного, ст.1272 ЦК України, керуючись ст. 7, 12, 76, 81, 200, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд

ухвалив:

Позов ОСОБА_1 до Шевченківської сільської ради Миколаївського району Миколаївської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини - задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 додатковий строк на подання заяви про прийняття спадщини після смерті матері - ОСОБА_2 , яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 , тривалістю чотири місяці з дня набрання рішенням законної сили.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга протягом тридцяти днів з дня складання повного судового рішення безпосередньо до Миколаївського апеляційного суду.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 01 квітня 2024 року.

Суддя О.П.Бодрова

Дата ухвалення рішення01.04.2024
Оприлюднено04.04.2024
Номер документу118064876
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення додаткового строку для прийняття спадщини

Судовий реєстр по справі —485/424/24

Рішення від 01.04.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Снігурівський районний суд Миколаївської області

Бодрова О. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні