Ухвала
від 22.02.2024 по справі 916/4443/23
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про залишення апеляційної скарги без руху

22 лютого 2024 рокум. ОдесаСправа № 916/4443/23Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Богатиря К.В.

суддів: Поліщук Л.В., Таран С.В.

розглянувши апеляційну скаргу Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ»

на ухвалу Господарського суду Одеської області від 01.11.2023 про відкриття провадження в справі про банкрутство

по справі №916/4443/23

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ДНІПРОФІНАНСГРУП»

до боржника Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ»

про банкрутство,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ДНІПРОФІНАНСГРУП» звернулось до Господарського суду Одеської області із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ», посилаючись на заборгованість останнього у розмірі 5 822 344, 41 грн. та положення Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою Господарського суду Одеської області від 01.11.2023, окрім іншого, відкрито провадження у справі про банкрутство Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ»; визнано конкурсні грошові вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю «ФІНАНСОВА КОМПАНІЯ «ДНІПРОФІНАНСГРУП» до Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ» у сумі 5 822 344,41 грн. та витрати у сумі 87 140,00 грн. понесені у зв`язку із сплатою судового збору та авансування винагороди арбітражного керуючого; введено мораторій на задоволення вимог кредиторів; введено процедуру розпорядження майном Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ»; призначено розпорядником майна боржника Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ» арбітражну керуючу Венську Оксану Олександрівну.

До Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ» на ухвалу Господарського суду Одеської області від 01.11.2023 про відкриття провадження по справі №916/4443/23 про банкрутство.

Ознайомившись з вищевказаною апеляційною скаргою Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ» на ухвалу Господарського суду Одеської області від 01.11.2023 про відкриття провадження по справі №916/4443/23 про банкрутство, суд апеляційної інстанції дійшов висновку, що наведена апеляційна скарга не відповідає вимогам Глави 1 Розділу IV Господарського процесуального кодексу України та підлягає залишенню без руху з огляду на таке.

18.10.2023 набрав чинності Закон України №3200-IX від 29.06.2023 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами", яким, зокрема, внесено низку істотних змін до Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до частини шостої статті 6 Господарського процесуального кодексу України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку. Процесуальні наслідки, передбачені цим Кодексом у разі звернення до суду з документом особи, яка відповідно до цієї частини зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються судом також у випадках, якщо інтереси такої особи у справі представляє адвокат.

Південно-західний апеляційний господарський суд за допомогою системи "Електронний суд" сформував запит на отримання інформації про наявність у Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ» (код ЄДРПОУ 25428059) зареєстрованого електронного кабінету ЄСІТС та за результатами опрацювання даного запиту отримав відповідь №539758 від 22.02.2024 про відсутність у вказаної юридичної особи такого кабінету.

Статтею 258 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що до апеляційної скарги додаються, окрім іншого, докази сплати судового збору та докази надсилання копії скарги іншій стороні у справі.

Підпунктом 4 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що за подання до господарського суду апеляційної скарги у справі про банкрутство ставка судового збору становить 150 відсотків ставки, що підлягала сплаті при поданні позовної заяви, іншої заяви і скарги.

Підпунктом 9 пункту 2 частини 2 статті 4 Закону України «Про судовий збір» передбачено, що за подання до господарського суду заяви кредитора про відкриття провадження у справі про банкрутство ставка судового збору становить 10 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2023 рік» з 1 січня установлено прожитковий мінімум для працездатних осіб у розмірі 2 684,00 грн.

Таким чином, оскаржуючи ухвалу про відкриття провадження у справі про банкрутство апелянт мав сплатити судовий збір у сумі 40 260,00 грн (2 684,00 х 10 х 150%).

Однак апелянт не надав жодних доказів сплати судового збору за подачу апеляційної скарги, чим порушила вимоги п. 2 ч. 3 ст. 258 ГПК України.

Відповідно до ст. 259 ГПК України особа, яка подає апеляційну скаргу, надсилає іншим учасникам справи копії цієї скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, з урахуванням положень статті 42 цього Кодексу.

Якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення (абзац 1 частини сьомої статті 42 Господарського процесуального кодексу України).

Відповідно до ст. 1 КУзПБ сторони у справі про банкрутство (неплатоспроможність) - конкурсні кредитори (голова комітету кредиторів), забезпечені кредитори, боржник (банкрут).

Учасники у справі про банкрутство (неплатоспроможність) - сторони, арбітражний керуючий, державний орган з питань банкрутства, інші учасники справи про банкрутство, щодо прав або обов`язків яких існує спір, а також у випадках, передбачених цим Кодексом, Фонд державного майна України, Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника.

У даному випадку апелянт не надав докази направлення копії апеляційної скарги листом з описом вкладення на адресу розпорядника майна арбітражної керуючої Венської Оксани Олександрівни.

Згідно з частиною другою статті 260 Господарського процесуального кодексу України до апеляційної скарги, яка оформлена з порушенням вимог, встановлених статтею 258 цього Кодексу, а також подана особою, яка відповідно до частини шостої статті 6 цього Кодексу зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не зареєструвала його, застосовуються положення статті 174 цього Кодексу у вигляді залишення апеляційної скарги без руху.

З врахуванням викладеного колегія суддів дійшла висновку, що апеляційна скарга Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ» на ухвалу Господарського суду Одеської області від 01.11.2023 про відкриття провадження по справі №916/4443/23 про банкрутство відповідно до ст. 260 ГПК України підлягає залишенню без руху з наданням скаржнику строку з дня вручення апелянту ухвали про залишення апеляційної скарги без руху для усунення вказаних недоліків.

Керуючись ст.ст. 174, 234, 258, 260 Господарського процесуального кодексу України, Південно-західний апеляційний господарський суд, -

У Х В А Л И В:

1.Апеляційну скаргу Малого спортивно-оздоровчого приватного підприємства «БЕДБОЙЗ» на ухвалу Господарського суду Одеської області від 01.11.2023 про відкриття провадження по справі №916/4443/23 про банкрутство - залишити без руху.

2.Встановити Малому спортивно-оздоровчому приватному підприємству «БЕДБОЙЗ» строк для усунення недоліків при поданні апеляційної скарги шляхом надання Південно-західному апеляційному господарському суду 1) доказів на підтвердження реєстрації Малим спортивно-оздоровчим приватним підприємством «БЕДБОЙЗ» електронного кабінету відповідно до статті 6 ГПК України; 2) сплати судового збору у сумі 40 260,00 грн; 3) направлення копії апеляційної скарги листом з описом вкладення на адресу розпорядника майна арбітражної керуючої Венської Оксани Олександрівни протягом 10 днів з дня вручення цієї ухвали.

3.Роз`яснити Малому спортивно-оздоровчому приватному підприємству «БЕДБОЙЗ», що при невиконанні вимог даної ухвали, апеляційна скарга вважається неподаною та повертається апелянту.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню.

Головуючий К.В. Богатир

Судді: Л.В. Поліщук

С.В. Таран

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117170918
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —916/4443/23

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 21.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 06.03.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 02.02.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 05.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Богатир К.В.

Ухвала від 26.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

Ухвала від 19.01.2024

Господарське

Господарський суд Одеської області

Райчева С.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні