Ухвала
від 22.02.2024 по справі 910/15489/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

про продовження процесуального строку

м. Київ

22.02.2024Справа № 910/15489/23Господарський суд міста Києва у складі судді Курдельчука І.Д. дослідивши у нарадчій кімнаті заяву б/н від 19.02.2024 «Про продовження процесуального строку для подання до суду доказів і пояснень на позовну заяву» Служби безпеки України у справі №910/15489/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарт-Лізинг» до Міністерства юстиції України за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача 1) СМАРТ ІНВЕСТМЕНТС (САЙПРУС) ЛТД (англ. « SMART INVESTMENTS (CY) LTD» 2) Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Смірнової Алли Сергіївни 3) ОСОБА_1 4) ОСОБА_2 5) ОСОБА_5 6) ОСОБА_3 7) ОСОБА_6 8) ОСОБА_4 та за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача 1) Кабінету Міністрів України 2) Служби безпеки України про визнання незаконним та скасування в частині наказу Міністерства юстиції України № 1562/5 від 02.05.2023

ВСТАНОВИВ:

У провадженні Господарського суду міста Києва перебуває справа №910/15489/23 за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарт-Лізинг» до Міністерства юстиції України за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні позивача 1) СМАРТ ІНВЕСТМЕНТС (САЙПРУС) ЛТД (англ. « SMART INVESTMENTS (CY) LTD» 2) Приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Смірнової Алли Сергіївни 3) ОСОБА_1 4) ОСОБА_2 5) ОСОБА_5 6) ОСОБА_3 7) ОСОБА_6 8) ОСОБА_4 та за участю третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача 1) Кабінету Міністрів України 2) Служби безпеки України про визнання незаконним та скасування в частині наказу Міністерства юстиції України № 1562/5 від 02.05.2023.

Після повернення до господарського суду першої інстанції із суду апеляційної інстанції матеріалів справи №910/15489/23, ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.02.2024 призначено підготовче засідання у справі на 29.02.2024, залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, зокрема, Службу безпеки України, та встановлено третім особам строк для подання до суду доказів та письмових пояснень - 10 днів з дня отримання ухвали суду.

19.02.2024 через відділ діловодства суду від Служби безпеки України надійшла заява відповідно до якої заявник просить суд продовжити процесуальний строк для подання Службою безпеки України до суду доказів та пояснень на позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю «Смарт Лізинг».

Доводи заяви обґрунтовані об`єктивною неможливістю подати до суду до першого судового засідання письмові докази до пояснень третьої особи на позовну заяву з огляду на те, що підготовка та зберігання документів здійснюється різними підрозділами СБУ в силу специфіки роботи даного органу. У зв`язку з чим заявник зазначає що ним було скеровано до Головного управління контррозвідувального забезпечення об`єктів критичної інфраструктури та протидії фінансуванню тероризму Департаменту захисту національної державності СБУ лист із проханням надати копії відповідних документів для подальшого подання їх до суду. Станом на 19.02.2024 відповіді на вказаний запит не отримано.

Розглянувши заяву Служби безпеки України про продовження процесуального строку суд зазначає наступне.

Пунктом 3 частини 1 статті 42 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасники справи мають право подавати заяви та клопотання, надавати пояснення суду, наводити свої доводи, міркування щодо питань, які виникають під час судового розгляду, і заперечення проти заяв, клопотань, доводів і міркувань інших осіб.

Главою 1 РозділуГосподарського процесуального кодексу України регулюються питання щодо письмових заяв учасників справи. При цьому в кодексі диференційовано заяви по суті справи та заяви з процесуальних питань.

Відповідно до статті 161 Господарського процесуального кодексу України при розгляді справи судом в порядку позовного провадження учасники справи викладають письмово свої вимоги, заперечення, аргументи, пояснення та міркування щодо предмета спору виключно у заявах по суті справи, визначених цим Кодексом. Заявами по суті справи є: позовна заява; відзив на позовну заяву (відзив); відповідь на відзив; заперечення; пояснення третьої особи щодо позову або відзиву. Підстави, час та черговість подання заяв по суті справи визначаються цим Кодексом або судом у передбачених цим Кодексом випадках. Подання заяв по суті справи є правом учасників справи.

Відповідно до ч. ч. 1-4 ст. 168 Господарського процесуального кодексу України у поясненнях третьої особи щодо позову або відзиву третя особа, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, викладає свої аргументи і міркування на підтримку або заперечення проти позову.

Пояснення третьої особи підписуються третьою особою або її представником.

До пояснень третьої особи застосовуються правила, встановлені частинами третьою - сьомою, десятою статті 165 цього Кодексу.

Пояснення третьої особи подаються в строк, встановлений судом. Суд має встановити такий строк, який дозволить третій особі підготувати свої міркування, аргументи та відповідні докази, та надати пояснення до позову або відзиву, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення завчасно до початку розгляду справи по суті.

Відповідно до статті 251 ЦК України, строком є певний період у часі, зі спливом якого пов`язана дія чи подія, яка має юридичне значення.

Згідно статті 113 ГПК України строки, в межах яких вчиняються процесуальні дії, встановлюються законом, а якщо такі строки законом не визначені, - встановлюються судом.

Відповідно до статті 115 ГПК України строки, встановлені законом або судом, обчислюються роками, місяцями і днями, а також можуть визначатися вказівкою на подію, яка повинна неминуче настати.

Слід зазначити, що процесуальний строк виступає одним з ключових елементів господарсько-процесуальної форми та направлений на забезпечення оперативного, динамічного й просторового перебігу провадження господарського процесу у визначених ГПК України часових рамках.

З огляду на системний аналіз ГПК України, під процесуальними строками розуміють проміжок часу, протягом якого повинна або може бути вчинена певна процесуальна дія або розпочата та/чи завершена та чи інша стадія судочинства.

Водночас відповідно до частини 1, 2 статті 119 ГПК України суд за заявою учасника справи поновлює пропущений процесуальний строк, встановлений законом, якщо визнає причини його пропуску поважними, крім випадків, коли цим Кодексом встановлено неможливість такого поновлення. Встановлений судом процесуальний строк може бути продовжений судом за заявою учасника справи, поданою до закінчення цього строку, чи з ініціативи суду.

З наведеної норми процесуального права випливає, що за заявою учасника справи може бути продовжений тільки строк, який встановлений судом і який не сплив на час звернення учасника справи із заявою. Процесуальний строк може бути продовжений також з ініціативи суду.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 09.02.2024 встановлено СБУ строк у десять днів з дня отримання ухвали для подання письмових пояснень третьої особи разом з доказами.

Відповідно до п. 2 ч. 6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України днем вручення судового рішення є день отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення до електронного кабінету особи.

Частиною 11 статті 242 Господарського процесуального кодексу України визначено, що якщо учасник справи має електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-комунікаційної системи чи її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами. У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Ухвала суду від 09.02.2024 надіслана СБУ в електронній формі.

Відповідно до повідомлення про доставлення процесуального документа, ухвала суду від 09.02.2024 доставлена до електронного кабінету СБУ - 09.02.2024 о 22 год. 05 хв.

Водночас, інформацію про доставку документа в кабінет ЕС суд отримав 10.02.2024 о 10 год. 08 хв.

Таким чином строк 10 днів спливає 20 лютого 2024 року включно.

Судом встановлено що заява про продовження процесуального строку подана заявником до спливу такого строку, тобто 19 лютого 2024 року, що узгоджується з вимогами статті 119 ГПК України.

Статтею 2 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" визначено, що суд, здійснюючи правосуддя на засадах верховенства права, забезпечує кожному право на справедливий суд та повагу до інших прав і свобод, гарантованих Конституцією і законами України, а також міжнародними договорами, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Конституцією України визначено основні засади судочинства і до них, зокрема, належать законність, рівність усіх учасників судового процесу перед законом і судом, забезпечення доведеності вини, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості (ст. 129 Конституції України).

Статтею 9 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" встановлено, що правосуддя в Україні здійснюється на засадах рівності всіх учасників судового процесу перед законом і судом незалежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, мовних та інших ознак.

Отже, відповідно до вимог статті 124, пунктів 2, 3, 4 частини 2 статті 129 Конституції України, статей 4-2, 4-3 ГПК України основними засадами судочинства є рівність всіх учасників судового процесу перед законом та судом, змагальність сторін та свобода в наданні ними суду своїх доказів, а також у доведенні перед судом їх переконливості. Положеннями ГПК України, зокрема статтями 7, 13 визначено, що кожна сторона має рівні права, а суд має сприяти учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених ГПК України.

Враховуючи необхідність реалізації принципів змагальності та рівності учасників справи перед законом та судом, з метою повного та всебічного з`ясування усіх обставин справи, а також оцінивши доводи про неможливість своєчасно отримати заявником запитувані документи в межах десятиденного строку, суд вважає за доцільне задовольнити заяву СБУ та продовжити процесуальний строк на подання до суду пояснень на позовну заяву до 28.02.2024 включно.

А питання продовження строку подання доказів вирішувати у підготовчому засіданні 29.02.2023,

На підставі викладеного та керуючись статтями 119, 232-235 ГПК України, господарський суд -

УХВАЛИВ:

Задовольнити частково заяву Служби безпеки України про продовження процесуального строку.

Продовжити процесуальний строк для подання Службою безпеки України до суду пояснень на позовну заяву до 28.02.2024 включно і доказів до та

Відкласти вирішення питання продовження процесуального строку для подання Службою безпеки України до суду і доказів в обґрунтування письмових пояснень третьої особи до 29.02.2024 та вирішувати його у підготовчому засіданні.

Повідомити учасників справи про можливість одержання інформації по справі зі сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою http://court.gov.ua/.

Якщо учасник справи має електронний кабінет, суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в електронній формі виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи чи її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами. У разі відсутності в учасника справи електронного кабінету суд надсилає всі судові рішення такому учаснику в паперовій формі рекомендованим листом з повідомленням про вручення.

Судове рішення є врученим з дня отримання судом повідомлення про доставлення копії судового рішення на офіційну електронну адресу особи в модулі "Електронний суд" ЄСІТС (п.2ч.6ст.242 ГПК України), вказану такою особою під час подання документів до суду

Ухвала набрала законної сили 22.02.2024 та оскарженню не підлягає.

Суддя Ігор Курдельчук

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117174189
СудочинствоГосподарське
КатегоріяСправи позовного провадження Справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин

Судовий реєстр по справі —910/15489/23

Ухвала від 07.05.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 14.03.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 27.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 09.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Постанова від 23.01.2024

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 19.12.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

Ухвала від 27.10.2023

Господарське

Північний апеляційний господарський суд

Гаврилюк О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні