Ухвала
від 21.02.2024 по справі 546/1601/23
ДИКАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 546/1601/23

Провадження № 2/529/129/24

УХВАЛА

про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи

21 лютого 2024 року Диканський районний суд Полтавської області у складі:

головуючого судді - Кириченко О.С.,

за участі секретаря судового засідання - Бурлиги Н.Л.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в селищі Диканька Полтавської області клопотання представникапозивача ОСОБА_1 -адвоката АнопольськоїРуслани Володимирівнипро призначеннясудової молекулярно-генетичноїекспертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Полтавського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Служби у справах дітей виконавчого комітету Решетилівської міської ради, про визнання батьківства,

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом про визнання його батьком неповнолітньої дитини відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . Позивач також просить зобов`язати Полтавський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції виключити відомості про батька ОСОБА_3 з актового запису № 08 від 05.02.2020 про народження дитини - ОСОБА_4 та внести зміни до цього актового запису, а саме в графі "батько" зазначити батьком ОСОБА_1 , в графі "прізвище дитини" - " ОСОБА_5 ", в графі "по батькові" - " ОСОБА_6 ".

Представник позивача ОСОБА_1 - адвокат Анопольська Р.В. подала клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи для з`ясування кровного споріднення позивача та його біологічного батьківства стосовно дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . В обґрунтування клопотання вказано, що одним із основних доказів по справі про визнання батьківства є висновок судової молекулярно-генетичної експертизи на предмет кровного споріднення між позивачем як батьком та дитиною. Представник позивача просила доручити проведення цієї експертизи Київському міському клінічному бюро судово-медичної експертизи, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Докучаєвська, 4. Відібрання біологічних зразків у дитини ОСОБА_4 та позивача ОСОБА_1 доручити вказаній експертній установі. Оплату за проведення судової молекулярно-генетичної експертизи покласти на позивача. Виклик відповідача ОСОБА_2 з сином ОСОБА_4 та позивача ОСОБА_1 для здачі біологічних зразків в експертній установі здійснювати через суд.

Позивач ОСОБА_1 та його представник - адвокат Анопольська Р.В. в підготовче засідання не з`явилися, представник позивача надала суду клопотання про підтримання ними клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи та розгляд цього клопотання за їхньої відсутності.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовче засідання не з`явилася, надала суду клопотання про відсутність заперечень проти задоволення клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи та проведення підготовчого засідання у справі за її відсутності.

Відповідач ОСОБА_3 в підготовче засідання не з`явився, надав суду заяву, в якій вказав, що не заперечує проти задоволення клопотання про призначення судової молекулярно-генетичної експертизи та просить розглянути це клопотання за його відсутності.

Представник третьої особи Полтавського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції в підготовче засідання не з`явився, до суду надійшло клопотання цього відділу про розгляд справи за відсутності його представника. Вказаний відділ у клопотанні також зазначив, що при розгляді справи покладається на розсуду суду.

Представник третьої особи Служби у справах дітей виконавчого комітету Решетилівської міської ради, будучи належним чином повідомленим про дату, час та місце розгляду справи, в підготовче засідання не з`явився, відзиву на позов, будь-яких інших заяв чи клопотань суду не надав.

Розглянувши клопотання представника позивача про призначення у справі судової молекулярно-генетичної експертизи, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню з таких підстав.

Відповідно до ч. 1 ст.103ЦПК України суд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов: 1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо; 2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

Відповідно до ч. 3 ст. 103 ЦПК України при призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Пунктом 9 постанови Пленуму Верховного суду України Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів № 3 від 15 травня 2006 року визначено, що рішення щодо визнання батьківства (материнства) має ґрунтуватися на всебічно перевірених судом даних, що підтверджують або спростовують заявлені вимоги чи заперечення проти них. Питання щодо походження дитини суд вирішує на підставі будь-яких доказів про це, у тому числі висновку судово-генетичної експертизи.

Враховуючи, що для з`ясування питання щодо біологічного батьківства позивача ОСОБА_1 стосовно дитини ОСОБА_4 , необхідні спеціальні знання у галузі судової медицини, молекулярної біології і генетики, сторонами не було надано суду відповідних висновків експертів із цього питання, з метою повного та об`єктивного розгляду справи, суд вважає за необхідне задовольнити клопотання представника позивача та призначити у справі судову молекулярно-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити питання: "чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 біологічним батьком ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ".

Враховуючи те, що позивач та дитина ОСОБА_4 , від яких будуть відбиратися біологічні зразки для проведення експертизи, проживають у Решетилівському районі, який найбільш територіально наближений до м. Полтави, в якому знаходиться Полтавський науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України, який має можливість провести молекулярно-генетичну експертизу, з метою оперативного проведення експертизи, суд вважає за необхідне доручити проведення вказаної експертизи та відібрання біологічних зразків у дитини ОСОБА_4 та позивача ОСОБА_1 експертамсаме Полтавськогонауково-дослідногоекспертно-криміналістичногоцентру МВСУкраїни. Оплату за проведення судової молекулярно-генетичної експертизи покласти на позивача. Виклик відповідача ОСОБА_2 з сином ОСОБА_4 та позивача ОСОБА_1 для здачі біологічних зразків в експертній установі здійснювати через Диканський районний суд Полтавської області. Зобов`язати експертну установу повідомити суд про дату, час та місце відібрання відповідних біологічних зразків та проведення експертизи.

Вказана експертиза повинна бути проведена у строк, визначений відповідними нормативними актами.

Суд звертає увагу учасників справи на те, що згідно зст. 109 ЦПК України, у разі ухилення учасника справи від подання експертам необхідних матеріалів, документів або від іншої участі в експертизі, якщо без цього провести експертизу неможливо, суд залежно від того, хто із цих осіб ухиляється, а також яке для них ця експертиза має значення, може визнати факт, для з`ясування якого експертиза була призначена, або відмовити у його визнанні.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст.252та п. 9 ч. 1 ст.253 ЦПК Українина час проведення судової молекулярно-генетичної експертизи провадження у справі необхідно зупинити.

На підставі викладеного, керуючись ст. 103, п. 5 ч. 1 ст. 252, п. 9 ч. 1 ст. 253, ст. ст. 260, п. 12, 14 ч. 1 ст. 353 ЦПК України,

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання представникапозивача ОСОБА_1 -адвоката АнопольськоїРуслани Володимирівнипро призначеннясудової молекулярно-генетичноїекспертизи у цивільній справі за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , за участі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Полтавського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Полтавському районі Полтавської області Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, Служби у справах дітей виконавчого комітету Решетилівської міської ради, про визнання батьківства - задовольнити частково.

З метою з`ясування обставин вказаної цивільної справи призначити судову молекулярно-генетичну експертизу, на вирішення якої поставити таке питання:

- чи є ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_2 (паспорт № НОМЕР_1 , виданий 5337, РНОКПП НОМЕР_2 ) біологічним батьком неповнолітньої дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (свідоцтво про народження серії НОМЕР_3 , видане Диканським районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Північо-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми))?

Проведення вказаної експертизи доручити експертам Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, місцезнаходження: 36004, м. Полтава, пров. Рибальський, 8, попередивши їхпро кримінальнувідповідальність застаттями384та385КК Українизадачу завідомонеправдивого висновкута завідмову безповажних причинвід виконанняпокладених наних обов`язків.

Експертизу провести у строк, визначений відповідними нормативними актами.

Відібрання біологічних зразків у дитини ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 тапозивача ОСОБА_1 доручитиекспертам Полтавськогонауково-дослідногоекспертно-криміналістичногоцентру МВСУкраїни.

Покласти на експерта обов`язок визначити дату, час та місце відібрання відповідних біологічних зразків та проведення експертизи та повідомити про це Диканський районний суд Полтавської області для подальшого виклику судом відповідача ОСОБА_2 з сином ОСОБА_4 та позивача ОСОБА_1 для здачі біологічних зразків в експертній установі.

Зобов`язати ОСОБА_1 , ОСОБА_2 з сином ОСОБА_4 з`явитися за викликом до експертної установи за першою вимогою.

У зв`язкуз проведеннямсудової молекулярно-генетичноїекспертизи зобов`язати ОСОБА_1 та ОСОБА_2 надати експертній установі всі відповідні зразки, об`єкти та матеріали, необхідні для проведення експертизи.

Витрати по оплаті проведення судової молекулярно-генетичної експертизи покласти на позивача ОСОБА_1 .

Роз`яснити сторонам наслідки ухилення від участі в експертизі відповідно дост. 109 ЦПК Українита наслідки неоплати судової експертизи відповідно дост. 139 ЦПК України.

Матеріали цивільної справи № 546/1601/23 разом з копією даної ухвали надіслати експертній установі.

Провадження у вказаній цивільній справі зупинити до одержання висновку експертизи.

Ухвала набирає законної сили через п`ятнадцять днів після її постановлення, якщо на неї не буде подана апеляційна скарга учасниками справи.

Ухвала може бути оскаржена протягом п`ятнадцяти днів з дня її постановлення шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду.

Головуючий О.С. Кириченко

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117179189
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання батьківства

Судовий реєстр по справі —546/1601/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 21.02.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Диканський районний суд Полтавської області

Кириченко О. С.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Решетилівський районний суд Полтавської області

Романенко О. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні