Ухвала
від 22.02.2024 по справі 120/2036/24
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про відкриття провадження в адміністративній справі

м. Вінниця

22 лютого 2024 р.Справа № 120/2036/24

Суддя Вінницького окружного адміністративного суду Томчук А.В., розглянувши матеріали: за позовом ОСОБА_1 ( АДРЕСА_1 , РНОКПП НОМЕР_1 ) до Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" (Майдан Незалежності, 2, м. Київ, 01001, код ЄДРПОУ 39610682) про визнання протиправним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

20.02.2022 Вінницький окружний адміністративний суд надійшов адміністративний позов ОСОБА_1 до Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" про визнання протиправним та скасування рішення.

Разом з позовною заявою представником позивача було подано заяву про забезпечення позову.

Ухвалою від 22.02.2023 заяву адвоката Сівовни Ю.В. в інтересах ОСОБА_1 про забезпечення позову, подану до суду разом з позовною заявою, - задоволено та застосовано заходи забезпечення позову у справі № 120/2036/24.

В обґрунтування заявлених вимог представник позивача - адвокат Сівовна Ю.В. - вказує щодо протиправності рішення Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024, оформленого витягом з протоколу № 1/2024 позачергового з`їзду Політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» про відкликання депутата Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_1 за народною ініціативою.

Відповідно до статті 168 Кодексу адміністративного судочинства України, позов пред`являється шляхом подання позовної заяви в суд першої інстанції.

Ознайомившись з позовною заявою та доданими до неї матеріалами вважаю, що вона підлягає розгляду за правилами адміністративного судочинства, підсудна Вінницькому окружному адміністративному суду, відповідає вимогам, передбаченим статтею 160, 161 КАС України, що є підставою для відкриття провадження у справі.

Частиною першою статті 12 КАС України визначено, що адміністративне судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку позовного провадження (загального або спрощеного).

Враховуючи характер спірних правовідносин, предмет доказування та склад учасників, а також інші обставини, які мають значення для вирішення даної справи, доходжу висновку про розгляд адміністративної справи в порядку загального позовного провадження.

Частиною 1 статті 179 КАС України передбачено, що для виконання завдань підготовчого провадження в кожній судовій справі, яка розглядається за правилами загального позовного провадження, проводиться підготовче засідання.

Разом з цим, у позовній заяві позивач визначає в якості третіх осіб Тростянецьку селищну територіальну виборчу комісію Гайсинського району Вінницької області та Тростянецьку селищну раду.

Відтак суд розцінює це як клопотання позивача про залучення до справи третіх осіб без самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Відповідно до частини другої статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Відповідно до частини п`ятої статті 49 КАС України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

З огляду на викладене, суд, керуючись положеннями частини другої статті 49 КАС України, доходить висновку про необхідність залучення до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Тростянецьку селищну територіальну виборчу комісію Гайсинського району Вінницької області (вул. Соборна, 54, смт. Тростянець, Гайсинський район, Вінницька область, 24300, код ЄДРПОУ 43782901) та Тростянецьку селищну раду (вул. Соборна, 77, смт. Тростянець, Гайсинський район, Вінницька область, 24300, код ЄДРПОУ 04326224), адже рішення, прийняте за наслідками розгляду даної справи, може вплинути на їх права та обов`язки.

Керуючись статтями 171, 248, 256, 257 КАС України, -

УХВАЛИВ:

Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" про визнання протиправним та скасування рішення.

Залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Тростянецьку селищну територіальну виборчу комісію Гайсинського району Вінницької області (вул. Соборна, 54, смт. Тростянець, Гайсинський район, Вінницька область, 24300, код ЄДРПОУ 43782901) та Тростянецьку селищну раду (вул. Соборна, 77, смт. Тростянець, Гайсинський район, Вінницька область, 24300, код ЄДРПОУ 04326224).

Розгляд справи здійснюватиметься суддею Томчуком Андрієм Валерійовичем одноособово за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче засідання на 18 березня 2024 р. о 12:00 год. в залі судового засідання № 8 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: м. Вінниця, вул. Брацлавська, 14.

Встановити відповідачу 15-денний строк з дня отримання копії цієї ухвали для подання відзиву на позовну заяву в порядку статті 162 КАС України.

Роз`яснити відповідачу, що відзив повинен містити, зокрема, відомості про наявність або відсутність електронного кабінету, що встановлено статтею 162 КАС України (в редакції Закону № 3200-IX від 29.06.2023).

Встановити позивачу 5- денний строк з дня отримання відзиву на позовну заяву для подання відповіді на відзив в порядку статті 163 КАС України.

Встановити відповідачу 5- денний строк з дня отримання відповіді на відзив для подання заперечення в порядку статті 164 КАС України.

Запропонувати третім особам, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідачів, подати до суду у 15-денний строк письмові пояснення щодо заявлених позовних вимог.

Роз`яснити учасникам справи, що процесуальні дії, строк вчинення яких відповідно до цього Кодексу обмежений першим судовим засіданням у справі, можуть вчинятися протягом тридцяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Копію даної ухвали надіслати учасникам справи.

Учасники справи можуть отримати інформацію по даній справі на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/fair/.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

СуддяТомчук Андрій Валерійович

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117181743
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо захисту політичних (крім виборчих) та громадянських прав, зокрема щодо

Судовий реєстр по справі —120/2036/24

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні