Ухвала
від 18.03.2024 по справі 120/2036/24
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

про витребування доказів

м. Вінниця

18 березня 2024 р.Справа № 120/2036/24

Вінницький окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді:Томчука А.В.,

секретаря судового засідання: Товстун Н.М.

представника позивача: ОСОБА_1 ,

представника відповідача: не з`явився;

третя особа 1: не з`явився;

третя особа 2: не з`явився;

розглянувши у відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: ОСОБА_2

до: Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спор Тростянецька селищна територіальна виборча комісія Гайсинського району Вінницької області, Тростянецька селищна рада

про: визнання протиправним та скасування рішення

ВСТАНОВИВ:

20.02.2024 до Вінницького окружного адміністративного суду надійшла позовна заява ОСОБА_2 до Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спор Тростянецька селищна територіальна виборча комісія Гайсинського району Вінницької області, Тростянецька селищна рада, з вимогами:

- визнати протиправним та скасувати рішення Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024, оформлене витягом з протоколу № 1/2024 позачергового з`їзду Політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» про відкликання депутата Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_2 .

Ухвалою від 22.02.2024 задоволено заяву позивача про забезпечення адміністративного позову у справі № 120/2036/24.

Ухвалою від 22.02.2024 позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі, вирішено її розгляд здійснювати в порядку загального позовного провадження. Призначено підготовче засідання у справі на 18.03.2023. Встановлено учасникам справи строки для подання заяв по суті справи.

15.03.2024 на адресу суду надійшло клопотання представника позивача про витребування у Політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» доказів по справі:

- копії Протоколу Конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023 № 01-10/2023;

- копії документів, які підтверджують організацію позачергового з`їзду Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

- копії документів, які встановлюють перелік питань, що розглядались на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

- копії протоколу засідання політради Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", яка приймала рішення про скликання позачергового з`їзду Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

- копії документів, щодо встановлення переліку осіб, які були присутні на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

- копії протоколу голосування на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

- інформації та копії документів щодо обрання і підстави визнання делегатами чотирнадцяти осіб які були присутні на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

- інформації та копії документів щодо повноважень чотирнадцяти делегатів, які були присутні на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 24.04.2023;

- копії документів, які підтверджують організацію Конференції Вінницької обласної організації Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023;

- копії протоколу голосування на Конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023;

- інформації та копії документів щодо встановлення переліку осіб, які були присутні на Конференції Вінницької обласної організації Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023;

- копії документів, які підтверджують склад учасників Вінницької обласної організації Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана".

В обґрунтування поданого до суду клопотання заявник вказав, що вказані вище докази можуть підтвердити протиправність рішення політичної партії про відкликання позивача, як депутата селищної ради, а також ймовірне порушення порядку його прийняття. Крім того, адвокатський запит від 16.02.2024 про надання вказаних документів також залишився без виконання.

У підготовче засідання 18.03.2024 відповідач, треті особи не прибули, хоча про дату, час та місце його проведення повідомлялись відповідно до положень КАС України. Клопотань про проведення підготовчого засідання без їх участі чи відкладення такого до суду не надходило.

Суд, за відсутності заперечень з боку представника позивача, враховуючи норми статей 181, 205 КАС України, дійшов висновку про проведення підготовчого засідання у справі за відсутності представників відповідача та третіх осіб.

У підготовчому засіданні 18.03.2024 представник позивача підтримав подане клопотання та просив його задовольнити.

Визначаючись щодо заявленого клопотання, суд зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, предметом розгляду справи є рішення Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024, оформлене витягом з протоколу № 1/2024 позачергового з`їзду Політичної партії «Українська стратегія Гройсмана» про відкликання депутата Тростянецької селищної ради Гайсинського району Вінницької області VIII скликання ОСОБА_2 . При цьому в якості підстав позову позивач вказує про ймовірне порушення відповідачем процедури прийняття спірного рішення.

Відповідно до частини першої статті 72 КАС України, доказами в адміністративному судочинстві є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інші обставини, що мають значення для правильного вирішення справи.

Частина друга цієї статті визначає, що ці данні встановлюються такими засобами: 1).письмовими, речовими і електронними доказами; 2) висновками експертів; 3) показаннями свідків.

Згідно із ч. 1 ст. 73 КАС України належними є докази, які містять інформацію щодо предмета доказування.

Відповідно до частини 6 статті 80 КАС України будь-яка особа, у якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Згідно зі статтею 2 Закону № 2365-ІІІполітична партія - це зареєстроване згідно з законом добровільне об`єднання громадян - прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.

Політичні партії провадять свою діяльність відповідно доКонституції України, цього Закону, а також інших законів України та згідно із партійним статутом, прийнятим у визначеному цим Законом порядку (частина перша статті 3 Закону № 2365-ІІІ).

Устатті 8 Закону № 2365-ІІІвказано, що політичні партії повинні мати статут, а також закріплено перелік відомостей, які має містити статут політичної партії.

З огляду на підстави та предмет заявленого позову, суд приходить до висновку, що з метою забезпечення дотримання принципу офіційного з`ясування, дотримуючись необхідності сприяння позивачу в отриманні належних доказів, в частині з`ясування підстав його відкликання як депутата політичної партії, доцільним буде витребування у відповідача копії документів та інформацію, про витребування яких просить заявник.

При вирішенні поданого позивачем клопотання, суд зважає на те, що Верховний Суд неодноразово звертав увагу, що порушення процедури прийняття рішення суб`єктом владних повноважень саме по собі може бути підставою для визнання його протиправним та скасування лише у разі, коли таке порушення безпосередньо могло вплинути на зміст прийнятого рішення. Певні дефекти адміністративного акта можуть не пов`язуватись з його змістом, а стосуватися процедури його ухвалення. У такому разі можливі дві ситуації: внаслідок процедурного порушення такий акт суперечитиме закону (тоді акт є нікчемним), або допущене порушення не вплинуло на зміст акта (тоді наслідків для його дійсності не повинно наставати взагалі).

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку, що з метою забезпечення прав позивача, передбачених чатиною 3 статті 47 КАС України, клопотання представника позивача про витребування доказів є обґрунтованим і підлягає задоволенню.

Згідно частини третьої статті 80 КАС України, про витребування доказів за власною ініціативою або за клопотанням учасника справи, або про відмову у витребуванні доказів суд постановляє ухвалу.

Також, суд вважає за необхідне роз`яснити Політичній партії "Українська стратегія Гройсмана", що частиною 7 статті 80 КАС України визначено, що особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення ухвали.

У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом (ч. 8 ст. 80 КАС України).

Враховуючи вище викладені обставини, а також беручи до уваги необхідність надання Політичній партії "Українська стратегія Гройсмана" часу для подання до суду витребуваних документів, суд, керуючись положеннями статті 205 КАС України, приходить до висновку про наявність підстав для відкладення підготовчого судового засідання.

Керуючись ст.ст.9, 44, 45, 72, 80, 149, 205, 223, 256 України суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання представника позивача задовольнити.

Витребувати у Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" та зобов`язати таку у 10-денний строк з дня отримання цієї ухвали надати суду додаткові докази у вигляді інформації та документів, а саме:

1) копію Протоколу Конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023 № 01-10/2023;

2) копію документів, які підтверджують організацію позачергового з`їзду Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

3) копію документів, які встановлюють перелік питань, що розглядались на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

4) копію протоколу засідання політради Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана", яка приймала рішення про скликання позачергового з`їзду Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

5) копію документів щодо встановлення переліку осіб, які були присутні на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

6) копію протоколу голосування на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

7) інформацію та копію документів щодо обрання і підстави визнання делегатами чотирнадцяти осіб, які були присутні на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 30.01.2024;

8) інформацію та копії документів щодо повноважень чотирнадцяти делегатів, які були присутні на позачерговому з`їзді Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 24.04.2023;

9) копію документів, які підтверджують організацію Конференції Вінницької обласної організації Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023;

10) копію протоколу голосування на Конференції Вінницької обласної організації політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023;

11) інформацію та копії документів щодо встановлення переліку осіб, які були присутні на Конференції Вінницької обласної організації Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана" від 07.10.2023;

12) копії документів, які підтверджують склад учасників Вінницької обласної організації Політичної партії "Українська стратегія Гройсмана".

Роз`яснити Політичній партії "Українська стратегія Гройсмана", що згідно з ч. 7, 8 ст. 80 КАС України особи, які не мають можливості подати доказ, який витребовує суд, або не мають можливості подати такий доказ у встановлені строки, зобов`язані повідомити про це суд із зазначенням причин протягом п`яти днів з дня вручення судової ухвали. У випадку неповідомлення суду про неможливість подати докази, витребувані судом, а також за неподання таких доказів без поважних причин, суд застосовує до відповідної особи заходи процесуального примусу, визначені цим Кодексом.

Відкласти підготовче засідання у справі № 120/2036/24 на 8 квітня 2024 року о 11:30 год. в залі судового засідання № 8 Вінницького окружного адміністративного суду, що знаходиться за адресою: вул. Брацлавська, 14, м. Вінниця.

Копію ухвали направити учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає та набирає законної сили в порядку, визначеному ст. 256 КАС України.

СуддяТомчук Андрій Валерійович

Дата ухвалення рішення18.03.2024
Оприлюднено25.03.2024
Номер документу117825359
СудочинствоАдміністративне
Суть: визнання протиправним та скасування рішення

Судовий реєстр по справі —120/2036/24

Ухвала від 18.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 11.03.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Томчук Андрій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні