Ухвала
від 22.02.2024 по справі 756/1106/22
КРАСНОКУТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №756/1106/22

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"22" лютого 2024 р. с-ще Краснокутськ

Краснокутський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Бугаєнко І.В.,

за участі секретаря В`юнник В.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в с-щі Краснокутську Харківської області цивільну справу за позовом ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДЕВОН» до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Тарасенка Андрія Володимировича, громадянина Литовської республіки ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Акціонерне товариство «РВС БАНК» про визнання протиправними дій приватного нотаріуса та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень -

в с т а н о в и в:

ПРИВАТНЕ АКЦІОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО «ДЕВОН», в особі свого представника Ягодовського С.І., звернулося до суду з зазначеним вище позовом, у якому просить: 1)визнати протиправними дії приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Тарасенка А.В. щодо внесення відомостей до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та до Державного реєстру Іпотек за договором іпотеки №К-32/2006-1, за яким іпотекодержателем є ОСОБА_2 ; 2) визнати протиправними дії приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Тарасенка А.В. щодо внесення відомостей до Державного реєстру обтяжень рухомого майна за Договором застави №К-32/2006-2, заставодержателем (обтяжувачем) за яким є ОСОБА_2 ; 3) визнати протиправними дії приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Тарасенка А.В. щодо внесення 30.12.2021 відомостей Державного реєстру обтяжень рухомого майна запису про звернення стягнення на предмет застави; 4) скасувати у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно та у Державному реєстрі Іпотек запис, відповідно до якого іпотекодержателем за договором іпотеки №К-32/2006-1 є ОСОБА_2 ; 5) скасувати у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна запис, відповідно до якого заставодержателем (обтяжувачем) за договором застави №К-32/2006-2 є ОСОБА_2 ; 6) скасувати у Державному реєстрі обтяжень рухомого майна запис щодо внесення 30.12.2021 відомостей про звернення стягнення на предмет застави; 7) зобов`язати ОСОБА_1 відновити становище, яке існувало до порушення прав та інтересів ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДЕВОН» як власника рухомого та нерухомого майна; 8) судові витрати покласти на відповідача.

Разом з позовною заявою позивачем подано заяву про забезпечення позову, у задоволенні якої ухвалою Краснокутського районного суду Харківської області від 25.08.2022 року, було відмовлено.

Ухвалою суду від 05.09.2022 року позовну заяву було прийнято до розгляду та відкрито провадження у справі, визначено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження. Зобов`язано позивача здійснити нотаріально посвідчений переклад на литовську мову у двох примірниках: ухвали суду від05 вересня 2022 року та копії позовної заяви, прохання про вручення, підтвердження про вручення та короткий виклад документів, що підлягають врученню, які подати до канцелярії Краснокутського районного суду Харківської області у строк до 06 жовтня 2022 року для їх подальшого скерування до компетентного органу Республіки Литва. Зобов`язано позивача надати суду у строк до 30 вересня 2022 року докази сплати (оригінал платіжного доручення, квитанції банку) 110 (ста десяти) Євро за надання послуг щодо вручення документів Міністерством юстиції Литовської Республіки.

Крім того, тією ж ухвалою суду було зупинено провадження у справі до 14.03.2023 року та визначено резервну дату судового засідання 14.04.2023 року о 10:00 год., у зв`язку зі зверненням Краснокутського районного суду Харківської області із судовим дорученням до компетентного органу Литовської Республіки, про вручення виклику до суду.

Ухвалою Харківського апеляційного суду від 22.09.2022 року витребувано із Краснокутського районного суду Харківської області матеріали цивільної справи №756/1106/22 за позовом ПРИВАТНОГО АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА «ДЕВОН» до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Тарасенка Андрія Володимировича, громадянина Литовської республіки ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Акціонерне товариство «РВС БАНК» про визнання протиправними дій приватного нотаріуса та скасування рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень.

30.09.2022 року на виконання ухвали від 22.09.2022 року Краснокутським районним судом Харківської області матеріали вказаної цивільної справи направлено до Харківського апеляційного суду для розгляду апеляційної скарги представника позивача поданої на ухвалу Краснокутського районного суду Харківської області від 25.08.2022 року, якою відмовлено у задоволенні заяві ПАТ «Девон» про забезпечення позову.

Після перегляду судом апеляційної інстанції цивільної справи №756/1106/22, остання була повернута до Краснокутського районного суду Харківської області 07.02.2023.

Ухвалою від 14.03.2023 року поновлено провадження у справі та прийнятозаяву представникапозивача ПАТ«ДЕВОН» адвоката ГодованюкаО.В.про змінупідстав позовуу цивільнійсправі запозовом ПРИВАТНОГОАКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА«ДЕВОН» доприватного нотаріусаКиївського міськогонотаріального округуТарасенка АндріяВолодимировича,громадянина Литовськоїреспубліки ОСОБА_1 ,третя особа,яка незаявляє самостійнихвимог щодопредмету спору-Акціонерне товариство«РВС БАНК»про визнанняпротиправними дійприватного нотаріусата скасуваннярішення продержавну реєстраціюправ таїх обтяжень.Продовжено позивачуПАТ «ДЕВОН»строк навиконання ухвалиКраснокутського районногосуду Харківськоїобласті від05.09.2022року провідкриття провадженняз урахуваннямзаяви прозміну підставпозову від02.03.2023року. Зобов`язано позивача здійснити нотаріально посвідчений переклад на литовську мову у двох примірниках документів та надати до суду у строк до 21квітня2023року докази сплати (оригінал платіжного доручення, квитанції банку) 110 (ста десяти) Євро за надання послуг щодо вручення документів Міністерством юстиції Литовської Республіки. Провадження у справі зупинено.

25.04.2023 року ухвалою суду провадження у справі поновлено, виправлено описки в ухвалі Краснокутського районного суду Харківської області від 05.09.2022 року та зупинено провадження у справі до 04грудня2023року до 10:30 год. (резервна дата судового засідання 04 січня 2024 о 10:30 год.) у зв`язку зі зверненням Краснокутського районного суду Харківської області із судовим дорученням до компетентного органу Латвійської Республіки, про вручення виклику до суду.

20.07.2023 року за вих. № 1975/2023 Краснокутським районним судом Харківської області направлено до Міністерства юстиції Латвійської Республіки копії документів для вручення ОСОБА_3

26.01.2024 року до суду з Міністерства юстиції України повернулись без виконання судове доручення про вручення на території Латвійської Республіки судових документів ОСОБА_3 , у зв`язку з несплатою 133,33 Євро за надання послуг щодо вручення документів Міністерством юстиції Литовської Республіки. Водночас у супровідному листі зазначено, що у відносинах між Україною та Латвійською Республікою чинним є Договір про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних, трудових та кримінальних справах 1995 року. Вказано, що на підставі даного міжнародного договору можливо вручити документи особі, яка знаходиться на території Латвійської республіки.

Ухвалою суду від 30.01.2024 року провадження уцивільній справі поновлено, справу призначено до розгляду на 22.02.2024 року.

22.02.2024 року до суду надійшла заява представника позивача ПАТ «Девон» - адвоката Годованюка О.В., в якій він просить вручити ОСОБА_3 , який знаходиться на території Латвійської республіки, копії документів по справі № 756/1106/22 на підставі Договору про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних, трудових та кримінальних справах 1995 року.

Представник позивача у відкрите підготовче засідання не з`явився, надав заяву, в якій просить суд провести підготовче засідання 22.02.2024 року по цивільній справі № 756/1106/22 без участі заявника.

У підготовче судове засідання відповідачі та третя особа до суду не з`явилися, про дату, час і місце судового засідання повідомлялися належним чином та в установлений законом строк, про що свідчать оголошення про виклик на офіційному веб-порталі Судової влади України та направлення судових повісток за зазначеними адресами у позовній заяві.

У зв`язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу, відповідно до положень ч. 2 ст. 247 ЦПК України, судом не здійснювалося.

Беручи до уваги лист Міністерства юстиції України та заяву представника позивача - адвоката Годованюка О.В. суд доходить наступного.

Відповідно до ч. 5ст.12ЦПК України суд керує ходом судового процесу, сприяє врегулюванню спору шляхом досягнення угоди між сторонами, роз`яснює у випадку необхідності учасникам судового процесу їхні процесуальні права та обов`язки, наслідки вчинення або невчинення процесуальних дій, сприяє учасникам судового процесу в реалізації ними прав, передбачених цим Кодексом, запобігає зловживанню учасниками судового процесу їхніми правами та вживає заходів для виконання ними їхніх обов`язків.

Учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд (ч. 3ст.13 ЦПК України).

Згідно із ч. 2ст.10ЦПК України суд розглядає справи відповідно доКонституції України, законів України, міжнародних договорів, згода на обов`язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно дост. 498 ЦПК України, у разі якщо в процесі розгляду справи суду необхідно вручити документи, отримати докази, провести окремі процесуальні дії на території іншої держави, суд України може звернутися з відповідним судовим дорученням до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України. Доручення суду України надсилається у порядку, встановленому цим Кодексом або міжнародним договором, згода на обов`язковість якого надана Верховною Радою України, а якщо міжнародний договір не укладено - Міністерству юстиції України, яке надсилає доручення Міністерству закордонних справ України для передачі дипломатичними каналами.

Відповідно до ч. 1ст. 80 Закону України «Про міжнародне приватне право», у разі якщо при розгляді справи з іноземним елементом у суду виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд може направити відповідне доручення компетентному органу іноземної держави в порядку, встановленому процесуальним законом України або міжнародним договором України.

Відповідач ОСОБА_2 є громадянином Литовської республіки, а проживає у м. Рига Латвійської Республіки.

Порядок надання правової допомоги у цивільних справах між Україною та Латвійською Республікою регулюється договором між Україною та Латвійською Республікою про правову допомогу у цивільних, сімейних, трудових та кримінальних справах 1995 року.

Порядок опрацювання доручень про вручення документів, отримання доказів, вчинення інших процесуальних дій, а також клопотань про визнання і виконання судових рішень на виконання чинних міжнародних договорів України з питань надання правової допомоги в цивільних справах визначає Інструкція про порядок виконання міжнародних договорів з питань надання правової допомоги в цивільних справах щодо вручення документів, отримання доказів та визнання і виконання судових рішень, яка затвердженаНаказом Міністерства юстиції України, Державної судової адміністрації України від 27.06.2008 року № 1092/5/54.

Відповідно до пункту 2.1. вказаної Інструкції у разі, якщо при розгляді цивільної справи в суду України виникне необхідність у врученні документів або отриманні доказів, у проведенні окремих процесуальних дій за кордоном, суд України складає доручення про надання правової допомоги за кордоном. Доручення складається судом України, який розглядає цивільну справу, і повинно містити інформацію та документи, передбачені міжнародним договором України. Доручення адресується компетентному суду запитуваної держави.

Відповідно до п.2.3 розділу ІІ Інструкції, доручення та документи, що до нього додаються, складаються мовою, передбаченою відповідним міжнародним договором України. Якщо доручення чи документи, що до нього додаються, складено українською мовою, слід додавати завірений переклад на мову запитуваної держави або на іншу мову, передбачену міжнародним договором України. Документи, що підлягають врученню згідно з дорученням суду України, складаються мовою запитуваної держави чи іншою мовою, передбаченою міжнародним договором України, або супроводжуються завіреним перекладом на таку мову.

Відповідно до ст. 1 Конвенції про отримання за кордоном доказів у цивільних або комерційних справах, у цивільних або комерційних справах судовий орган Договірної Держави може відповідно до положень законодавства цієї Держави шляхом надіслання судового доручення звернутися до компетентного органу другої Договірної Держави з проханням отримати докази або провести інші процесуальні дії.

Згідно зст. 2 Конвенції «Про вручення за кордоном судових та позасудових документів у цивільних або комерційних справах»кожна Договірна Держава призначає Центральний Орган, обов`язком якого є отримання прохань про вручення документів, що виходять від інших Договірних Держав, і здійснення процесуальних дій відповідно до ст. 3 - 6.

Відповідно дост. 3 цієї Конвенції, орган влади чи судовий працівник, компетентний, відповідно до права запитуючої Держави, направляють Центральному органу запитуваної Держави прохання згідно з формуляром, що додається до цієїКонвенції, без потреби легалізації або виконання інших аналогічних формальностей. До прохання додається документ, що підлягає врученню, або його копія. Прохання і документ надаються в двох примірниках.

Відповідно до п. 2.1.7 Інструкції у разі потреби в одному дорученні може міститися прохання про вручення документів, про виконання процесуальних дій чи надання іншої правової допомоги, якщо це стосується однієї і тієї самої особи, чи в інших випадках, коли це обумовлено доцільністю.

Зважаючи нате, що відповідач проживає на території Латвії, виникла необхідність у врученні йому необхідних документів, а також з`ясувати чи визнає ОСОБА_2 позовні вимоги, повідомити про дату, час та місце проведення підготовчого засідання та його резервну дату.

Відповідно до п. 8 ч. 1ст. 252 ЦПК Українисуд може за заявою учасника справи, а також з власної ініціативи зупинити провадження у справі у випадку звернення із судовим дорученням про надання правової допомоги, вручення виклику до суду чи інших документів до іноземного суду або іншого компетентного органу іноземної держави.

Отже, згідно зі змістом ст. 253 ЦПК України, суд вважає за доцільне провадження у справі зупинити до надходження відповіді від компетентного органу іноземної держави на судове доручення.

Керуючись ст. ст.252, 253,260,261,498,353,354 ЦПК України,

постановив:

Доручити компетентному органу республіки Латвія вручити громадянину Литовської республіки ОСОБА_3 , місце проживання: АДРЕСА_1 , копію позовної заяви з додатками; копію ухвали суду про відкриття провадження від 05.09.2022; копію заяви про зміну підстав позову від 01.03.2023; копію ухвали суду від 14.03.2023; копію ухвали суду від 25.04.2023; копію ухвали суду від 22.02.2024.

Доручити компетентному органу республіки Латвія допитати в якості відповідача громадянина Литовської республіки ОСОБА_1 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

З`ясувати чи визнає відповідач обставини позовної заяви, повідомлені позивачем? Повністю або частково, в якій частині? Чи є заперечення у відповідача до позовних вимог, в чому вони полягають? Якщо не визнає позов, то якими доказами може спростувати повідомлені позивачем обставини? Які інші фактичні обставини, що можуть мати значення для вирішення спору, може повідомити відповідач? Чи бажає відповідач надати суду докази по справі? Чи бажає бути присутнім при розгляді справи, та чи не заперечує проти розгляду справи у його відсутність? Якщо відповідач бажає бути присутнім при розгляді справи, то на які засоби зв`язку (факс, телефон, офіційна електронна пошта тощо) йому може бути надіслано судову повістку про виклик в суд?

Зобов`язати позивача протягом 15 днів з дня отримання копії даної ухвали надати до Краснокутського районного суду Харківської області у двох примірниках: нотаріально посвідчений переклад на латиську мову ухвали Краснокутського районного суду Харківської області від 22.02.2024, доручення про вручення документів, підтвердження про вручення документа, виклик (повідомлення) про день судового розгляду, доручення про виконання окремих процесуальних дій - для вручення відповідачу.

Протокол допиту відповідача та підтвердження про вручення документів, заперечення (відзив) на позовну заяву, заяву (якщо він бажає, щоб справу розглядали без його участі) направити до Краснокутського районного суду Харківської області (вул. Охтирська, №15, селище Краснокутськ, Богодухівський район, Харківська область, е-mail: inbox@kk.hr.court.gov.ua, телефон (05756) 31191.

У разі неможливості виконання вказаного доручення, про причини, які перешкоджали його виконанню, повідомити Краснокутський районний суд Харківської області.

Провадження у цивільній справі №756/1106/22 зупинити до 05 вересня 2024 року до 10 години 30 хвилин.

Днем резервної дати підготовчого засідання вважати 03 жовтня 2024 року, о 10 годині 30 хвилин.

Ухвалу Краснокутського районного суду Харківської області від 22.02.2024 разом з необхідними документами направити до Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Харків) для виконання.

Ухвала в частині зупинення провадження може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня проголошення ухвали. В іншій частині ухвала оскарженню не підлягає, але заперечення на неї включаються до апеляційної скарги на рішення суду.

СУДДЯ Бугаєнко І. В.

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117188457
СудочинствоЦивільне
Сутьдержавну реєстрацію прав та їх обтяжень

Судовий реєстр по справі —756/1106/22

Ухвала від 22.02.2024

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 30.01.2024

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 25.04.2023

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Ухвала від 14.03.2023

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

Постанова від 12.01.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Постанова від 12.01.2023

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 14.10.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 22.09.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 10.10.2022

Цивільне

Харківський апеляційний суд

Пилипчук Н. П.

Ухвала від 04.09.2022

Цивільне

Краснокутський районний суд Харківської області

Бугаєнко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні