Рішення
від 22.02.2024 по справі 139/44/24
МУРОВАНОКУРИЛОВЕЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 139/44/24

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2024 року смт Муровані Курилівці

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

у складі: головуючої судді Коломіцевої В.І.,

присяжних Колядича М.В., Третяк О.Г.,

секретаря Слободянюк О.С.,

за участі заявника ОСОБА_1 ,

заінтересованої особи ОСОБА_2 ,

представника заінтересованої особи органу опіки та піклування Могилів-Подільської військової адміністрації Собольського А.В., який приймає участь в режимі відеоконференції,

розглянувши у закритому судовому засіданні в смт.Муровані Курилівці цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , орган опіки та піклування Могилів-Подільської військової адміністрації, про усиновлення дитини, -

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернувся до суду з заявою про усиновлення малолітньої ОСОБА_3 .

Заяву мотивував тим, що з листопада 2022 року він та ОСОБА_4 почали проживати разом. 21 вересня 2023 року зареєстрували шлюб. ОСОБА_2 є матір`ю малолітньої дитини - ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 . З часу їх спільного проживання він виховує дитину як рідну, а вона вважає його батьком. Між ними склалися теплі сімейні відносини. ЇЇ мати, не заперечує проти усиновлення. Він має гарний стан здоров`я, спиртними напоями або наркотичними засобами не зловживає і на психіатричному та наркологічному обліку не перебуває. До кримінальної відповідальності не притягувався і засудженим не був. На даний час є військовослужбовцем, за місцем служби характеризується позитивно. Просить оголосити його усиновлювачем ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 та внести зміни до актового запису про її народження.

Ухвалою суду від 25 січня 2024 року заяву було прийнято до розгляду судом та відкрито провадження у справі.

В судовому засіданні ОСОБА_1 вимоги заяви підтримав в повному обсязі та просив суд їх задоволити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 в судовому засіданні зазначила, що вона є матір`ю дитини і не заперечує проти того, щоб її чоловік ОСОБА_1 усиновив її доньку ОСОБА_3 . Просила задовольнити заяву про усиновлення.

Представник органу опіки і піклування Могилів-Подільської районної військової адміністрації начальник служби у справах дітей, сім`ї та молоді Собольський А.В. у судовому засіданні не заперечував щодо задоволення заяви та зазначив, що вважає усиновлення доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини.

Заслухавши в судовому засіданні пояснення учасників судового розгляду, дослідивши письмові докази та проаналізувавши чинне законодавство, суд вважає, що заява ОСОБА_1 підлягає до повного задоволення.

Відповідно до ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, крім випадку, передбаченого статтею 282 цього Кодексу.

Усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Відповідно до ч. 1 ст. 208 СК України, усиновленою може бути дитина (стаття 6 цього Кодексу).

Судом встановлено, що заявник ОСОБА_1 народився в смт Любимівка Каховського району Херсонської області ІНФОРМАЦІЯ_3 , проживає за адресою: АДРЕСА_1 (а.с.11).

Відповідно до копії свідоцтва про шлюб заявник ОСОБА_1 та заінтересована особа ОСОБА_2 21 вересня 2023 року зареєстрували шлюб, ОСОБА_5 після державної реєстрації шлюбу змінила прізвище на ІНФОРМАЦІЯ_8 (а.с.27).

Подружжя виховують дітей дружини: ОСОБА_3 та ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 .

ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в смт.Муровані Курилівці Вінницької області, її батьком був ОСОБА_8 , що підтверджується свідоцтвом про народження серії НОМЕР_1 , виданим відділом державної реєстрації актів цивільного стану Мурованокуриловецького районного управління юстиції Вінницької області, актовий запис про народження №4 від 21 січня 2012 року (а.с.19).

Відповідно до свідоцтва про смерть виданого Мурованокуриловецьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Вінницькій області від 17 червня 2016 року, ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_5 (а.с. 21).

Згідно акту обстеження умов проживання від 12.01.2024 року, складеного начальником Служби у справах дітей Мельник Н.А. та головним спеціалістом Служби у справах дітей Мішиною І.Г., встановлено, що житловий будинок по АДРЕСА_1 , складається з 4 кімнат. В даному будинку проживають заявник, його дружина ОСОБА_2 та її діти ОСОБА_3 та ОСОБА_7 . Умови проживання хороші. У будинку зроблено ремонт, є всі необхідні меблі, побутова техніка. У дітей є окремі кімнати де є спальні місця, місця для навчання, для відпочинку та розвитку. Стосунки у сім`ї дружні, довірливі (а.с.123).

ОСОБА_1 є військовослужбовцем, займає посаду стрілець-зенітник зенітно ракетного взводу роти бойового управління та забезпечення військової частини НОМЕР_2 . За місцем служби характеризується позитивно (а.с.52) Його дохід з першого по третій квартал 2023 року склав 386035,34 грн (а.с.35). Згідно висновку про стан здоров`я від 14.12.2023 заявник здоровий, на психіатричному та наркологічному обліку не перебуває (а.с.15-18).

Згідно з витягом з інформаційно-аналітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості», ОСОБА_1 станом на 19 грудня 2023 року до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої та непогашеної судимості немає та в розшуку не перебуває (а.с.14).

ОСОБА_4 11.12.2023 року нотаріально засвідчила свою згоду на усиновлення її чоловіком ОСОБА_1 , її дочки ОСОБА_3 (а.с.38).

Відповідно до висновку Могилів-Подільської районної військової адміністрації (а.с.39), усиновлення ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , малолітньої ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є доцільним та таким, що відповідає інтересам дитини.

Відповідно до положень ст.ст.1-3 Конвенції ООН «Про права дитини» в усіх діях щодо дітей першочергова увага приділяється якнайкращому забезпеченню інтересів дитини. Зокрема, передбачено, що дитині забезпечується такий захист і піклування, які необхідні для її благополуччя, беручи до уваги права й обов`язки її батьків, опікунів чи інших осіб, які відповідають за неї за законом, і з цією метою вживаються всі відповідні законодавчі і адміністративні заходи.

Відповідно до ст.208 Сімейного кодексу України дитина ОСОБА_3 може бути усиновленою.

Згідно з частинами першою - третьою статті 211 СК України, усиновлювачем дитини може бути дієздатна особа віком не молодша двадцяти одного року, за винятком, коли усиновлювач є родичем дитини. Усиновлювачем може бути особа, що старша за дитину, яку вона бажає усиновити, не менш як на п`ятнадцять років. Усиновлювачами можуть бути подружжя.

Судом встановлено, що заявник відповідає цим вимогам і не має перешкод до усиновлення, передбачених ст.212 СК України.

Відповідно до ч.1 статті 218 СК України, для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити.

Малолітня ОСОБА_3 в судовому засіданні висловила свою згоду на усиновлення її заявником ОСОБА_1 .

При винесенні даного рішення судом враховано стан здоров`я та матеріальне становище ОСОБА_1 , його сімейний стан та умови проживання, ставлення до виховання дитини, мотиви, на підставі яких він бажає усиновити дитину, його взаємовідповідність з дитиною, здатність забезпечити стабільні та гармонійні умови для життя дитини.

Таким чином, судом у повній мірі встановлено, що заявник ОСОБА_1 може бути усиновлювачем; ОСОБА_3 , відповідно до законодавства є суб`єктом усиновлення; вимоги ст. 218 СК України дотримано у повній мірі; висновок органу опіки та піклування на усиновлення відповідає необхідним вимогам.

Виходячи з вищенаведеного, суд приходить до висновку про наявність підстав для ухвалення рішення про усиновлення ОСОБА_1 ОСОБА_3 .

Крім того, відповідно до частини першою та третьою статті 229 СК України, особа, яка подала заяву про усиновлення, може виявити бажання бути записаною у Книзі реєстрації народжень матір`ю, батьком дитини або повнолітньої особи.

Таким чином, вимоги заявника про внесення змін до актового запису про народження дитини про зміну її прізвища, а також запису про усиновлювача, як батька також підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст. 225 СК України, усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Згідно з частиною четвертою статті 314 ЦПК України, судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81, 82, 263, 264, 265, 313, 314 ЦПК України і на підставі ст.ст.207, 208, 211, 223, 224, 229, 231 Сімейного Кодексу України, суд

У Х В А Л И В:

Заяву задовольнити.

Громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , визнати таким, що усиновив ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Внести до актового запису № 4 про народження ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , складеного 21 січня 2012 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану Мурованокуриловецького районного управління юстиції Вінницької області, наступні зміни:

- батьком дитини вказати « ОСОБА_1 », ІНФОРМАЦІЯ_3 , РНОКПП НОМЕР_3 , громадянина України.

- прізвище дитини змінити з « ОСОБА_3 » на « ІНФОРМАЦІЯ_8 ».

Судові витрати залишити за заявником.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов`язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Апеляційна скарга подається до Вінницького апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Заявник: ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , РНОКПП НОМЕР_3 , зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 ; фактична адреса проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа 1 - ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_7 , РНОКПП НОМЕР_4 , зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа 2 - Органу опіки і піклування Могилів-Подільської районної військової адміністрації, юридична адреса: 24000, площа Шевченка, 1 м. Могилів-Подільський Вінницької області, ЄДРПОУ: 04051135.

Повне рішення складено 22.02.2024 о 16:00 год.

Суддя:

Присяжні:

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117190115
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення дитини

Судовий реєстр по справі —139/44/24

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

Ухвала від 29.01.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Мурованокуриловецький районний суд Вінницької області

Коломійцева В. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні