Рішення
від 22.02.2024 по справі 154/5170/23
ВОЛОДИМИР-ВОЛИНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Копія

154/5170/23

2/154/280/24

(заочне)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 лютого 2024 року м. Володимир

Володимир-Волинський міський суд Волинської області в складі:

головуючого - судді Каліщука А.А.

за участю секретаря судового засідання Кравчук А.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку спрощеного провадження в залі судових засідань Володимир-Волинського міського суду Волинської області цивільну справу за позовом Волинського обласного центру зайнятості до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів, -

в с т а н о в и в:

Волинський обласний центр зайнятості звернувся в суд із позовом до ОСОБА_1 про стягнення надміру виплачених коштів. Позовні вимоги обґрунтовує тим, що Волинським обласним центром зайнятості 13.12.2021 року ОСОБА_1 було надано статус безробітного призначено виплату допомоги по безробіттю як застрахованій особі з врахуванням страхового стажу на строк 270 календарних днів.

07.07.2022 року, згідно наказу №НТ220707 ОСОБА_1 припинено виплату допомоги по безробіттю.

08.03.2023 року встановлено, що ОСОБА_1 не повідомив центр зайнятості про факт отримання ним доходу в розмірі 700 гривень від ТОВ «Транслойд», що призвело до безпідставної виплати матеріального забезпечення безробітним у період з 01.02.2022 року по 25.05.2022 року.

У зв`язку з цим складено розрахунок, яким встановлено суму безпідставно перерахованих коштів допомоги безробітним, що становить 15042,57 грн та запропоновано добровільно відшкодувати цю суму коштів.

Однак відповідач добровільно не відшкодував коштів і його заборгованість становить 15042,57 гривень, на звернення не реагує.

Позивач просить стягнути з ОСОБА_1 на користь Волинського обласного центру зайнятості суму надмірно виплаченої допомоги безробітним в розмірі 15042,57 гривень, а також судові витрати у справі.

Представник позивача в судове засідання подала до суду заяву, в якій зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить їх задовольнити. Розгляд справи проводити за її відсутності. Не заперечує щодо заочного розгляду справи.

Відповідач в судове засідання не з`явився, хоча належним чином повідомлений про час та місце розгляду справи, із заявою про розгляд справи за його відсутності до суду не звертався, тому судом винесено ухвалу про проведення заочного розгляду справи та ухвалення заочного рішення, проти якого у поданій заяві не заперечив представник позивача.

Враховуючи те, що в судове засідання сторони не з`явились, тому згідно з ч.2 ст. 247 ЦПК України розгляд справи здійснюється без фіксування технічними засобами.

Дослідивши письмові матеріали справи, оцінивши докази по справі в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення.

Умови призначення та порядок надання громадянам допомоги по безробіттю визначається Законом України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», та «Порядком надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітним підприємницької діяльності», затвердженого наказом Міністерства соціальної політики Українивід 15.06.2015№613 (який був чинний на момент призначення допомоги по безробіттю).

Відповідно до п.1 ч. 1 ст. 43 Закону України «Про зайнятість населення» статусу безробітного може набути особа працездатного віку до призначення пенсії (зокрема на пільгових умовах або за вислугу років), яка через відсутність роботи не має заробітку або інших передбачених законодавством доходів, готова та здатна приступити до роботи. Пункт 8 частини 1 статті 45 Закону України «Про зайнятість населення» передбачає, що реєстрація безробітного в територіальному органі центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості та трудової міграції, припиняється у разі встановлення факту подання особою недостовірних даних та документів, на підставі яких було прийнято рішення про надання їй статусу безробітного, призначення (виплати) матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг.

Згідно ч.1ст.34Закону України«Про загальнообов`язковедержавне соціальнестрахування навипадок безробіття», Фонд має право стягувати відповідно до закону кошти Фонду, виплачені особам, зареєстрованим як безробітні, у вигляді матеріального забезпечення на випадок безробіття та витрачені на надання соціальних послуг безробітним у разі встановлення факту їх отримання на підставі недостовірних відомостей, поданих особою.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 13.12.2021 року звертався до Володимир-Волинської міськрайонної філії Волинського обласного центру зайнятості із заявою про надання йому статусу безробітного.

Із змісту поданої заяви про надання статусу безробітного встановлено, що ОСОБА_1 не вказував відомості про отримання ним інших доходів, а також ознайомлений із правами та обов`язками зареєстрованого безробітного та відповідальністю за подання недостовірних відомостей, що підтверджується його підписом.

Наказом від 13.12.2021 відповідачу з 13.12.2021 було надано статус безробітного та призначена допомога по безробіттю з урахуванням страхового стажу від 2 до 6 років у розмірі 55% середньої заробітної плати на 270 календарних днів з 13.12.2021 року.

Наказом від 07.07.2022 року ОСОБА_1 припинено виплату допомоги по безробіттю відповідно до п. 13 ч.1 ст.31 ЗУ «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», пп.2 п.1 розділу V Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності та припинено реєстрацію безробітного у зв`язку із невідвідуванням без поважних причин центру зайнятості протягом 30 робочих днів.

08.03.2023 було встановлено, що ОСОБА_1 отримав у першому кварталі 2022 року, під час перебування на обліку в центрі зайнятості отримав дохід в сумі 700 грн. від ТОВ «Транслойд».

Довідкою про дебіторську заборгованість підтверджується, що ОСОБА_1 отримав допомогу по безробіттю на загальну суму 15042,57 гривень, котру не повернув.

Повідомленням від 16.02.2023 підтверджується, що відповідача проінформовано про безпідставно виплачену допомогу по безробіттю та запропоновано добровільно повернути суму допомоги.

Однак дану суму допомоги у повному обсязі відповідач не повернув.

Згідно з розрахунку загальний розмір переплаченої допомоги на даний час становить 15042,57 гривень.

Відповідно дост.1166 ЦК України, майнова шкода, завдана неправомірними рішеннями, діями чи бездіяльністю особистим немайновим правам фізичної або юридичної особи, а також шкода, завдана майну фізичної або юридичної особи, відшкодовується в повному обсязі особою, яка її завдала. Особа, яка завдала шкоди, звільняється від її відшкодування, якщо вона доведе, що шкоди завдано не з її вини.

Згідно ч. 3 ст. 12, ч. 1 ст. 81 ЦПК України ЦПК України, кожна сторона зобов`язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Однак відповідач не надав суду доказів, які б спростували твердження позивача щодо порушення ним умов надання допомоги по безробіттю, наявність надмірно виплаченої допомоги, а також її розмір.

Таким чином, в ході розгляду справи встановлено, що відповідач порушивши порядок надання допомоги та приховавши отриманий ним дохід із інших джерел має заборгованість перед Волинським обласним центром зайнятості на загальну суму 15042,57 гривень, яка жодними належними та допустимими доказами не спростована відповідачем, а тому підлягає стягненню в користь Волинського обласного центру зайнятості, а також судові витрати.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 89, 265, 268, 280-282 ЦПК України, ст. 1166 ЦК України, суд,

ухвалив:

Позовну заяву задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь Волинського обласного центру зайнятості незаконно отриману допомогу по безробіттю в розмірі 15042 (п`ятнадцять тисяч сорок дві) гривні 57 копійок.

Стягнути з ОСОБА_1 в користь Волинського обласного центру зайнятості 2684,00 гривень судового збору.

Позивач (стягувач): Волинський обласний центр зайнятості, вул. Богдана Хмельницького, 3а, м. Луцьк, ЄДРПОУ 05427482.

Відповідач (боржник): ОСОБА_1 , ІПН НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 .

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене в день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку для подання заяви про перегляд якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги на рішення суду протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складено 22.02.2024 року.

Головуючий:/підпис/

Виготовлено з автоматизованої системи документообігу суду.

Суддя А.А. Каліщук

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117194162
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення надміру виплачених коштів

Судовий реєстр по справі —154/5170/23

Ухвала від 30.04.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Рішення від 22.02.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

Ухвала від 11.01.2024

Цивільне

Володимир-Волинський міський суд Волинської області

Каліщук А. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні