Ухвала
від 23.02.2024 по справі 215/656/24
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/656/24

2/215/1044/24

УХВАЛА

про прийняття справи до провадження та призначення до розгляду за правилами загального позовного провадження

23 лютого 2024 року суддя Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області Камбул М.О. ознайомившись з матеріалами позовної заяви ОСОБА_1 (місце проживання за адресою: АДРЕСА_1 ) до ОСОБА_2 (місце проживання за адресою: АДРЕСА_2 ) про встановлення факту проживання дитини з батьком та стягнення аліментів , -

ВСТАНОВИВ:

01.02.2024 представник позивача ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , в якій просить встановити факт проживання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з батьком та просить стягувати аліменти з відповідача на користь позивача в твердій грошовій сумі в розмірі 2000 грн., на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до її повноліття.

05.02.2024 постановлено ухвалу суду про залишення позову, надано строк для усунення недоліків.

22.02.2024 від представника позивача ОСОБА_3 , який діє в інтересах ОСОБА_1 на адресу суду надійшла заява про зміну предмету позову, в якій він просив визначити місце проживання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з батьком та просить стягувати аліменти з відповідача на користь позивача в твердій грошовій сумі в розмірі 2000 грн., на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до її повноліття, одночасно просив залучити в якості третьої особи орган опіки та піклування виконавчого комітету Криворізької районної у місті ради.

Позовна заява подана із додержанням вимог ст. ст. 175-177 ЦПК України.

Підстави визначені статтями 185-186 ЦПК України, для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження у справі відсутні. Тому позовну заяву слід прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі.

За положеннями ч. 1 ст. 11 ЦПК України, суд визначає в межах, встановлених цим Кодексом, порядок здійснення провадження у справі відповідно до принципу пропорційності, враховуючи: завдання цивільного судочинства; забезпечення розумного балансу між приватними й публічними інтересами; особливості предмета спору; ціну позову; складність справи; значення розгляду справи для сторін, час, необхідний для вчинення тих чи інших дій, розмір судових витрат, пов`язаних із відповідними процесуальними діями, тощо.

Позивачем не подавалося клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Відповідно п. 1 ч. 4 ст. 274 ЦПК України, в порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи у спорах, що виникають з сімейних відносин, крім спорів про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, розірвання шлюбу та поділ майна подружжя, тому на підставі п.1 ч.2 ст. 19 ЦПК України, судочинство за даним позовом слід здійснювати за правилами загального позовного провадження, починаючи з підготовчого судового засідання.

Згідно ч.ч. 1, 3 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які заявляють самостійні вимоги щодо предмета спору, можуть вступити у справу до закінчення підготовчого провадження або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, подавши позов до однієї або декількох сторін. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов`язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Згідно ч. 4 ст. 19 Сімейного кодексу України, при розгляді судом спорів щодо участі одного з батьків у вихованні дитини, місця проживання дитини, виселення дитини, зняття дитини з реєстрації місця проживання, визнання дитини такою, що втратила право користування житловим приміщенням, позбавлення та поновлення батьківських прав, побачення з дитиною матері, батька, які позбавлені батьківських прав, відібрання дитини від особи, яка тримає її у себе не на підставі закону або рішення суду, управління батьками майном дитини, скасування усиновлення та визнання його недійсним обов`язковою є участь органу опіки та піклування, представленого належною юридичною особою.

З огляду на ч. 5 ст. 19 СК України орган опіки та піклування подає суду письмовий висновок щодо розв`язання спору на підставі відомостей, одержаних у результаті обстеження умов проживання дитини, батьків, інших осіб, які бажають проживати з дитиною, брати участь у її вихованні, а також на підставі інших документів, які стосуються справи.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить до висновку про необхідність прийняття заяви про зміну предмету позову та залучення в якості третьої особи орган опіки та піклування виконавчого комітету Криворізької районної у місті ради.

На підставі наведеного та керуючись ст.ст. 11, 19, 175, 177, 187, 189-197, 274, 277 ЦПК України,-

ПОСТАНОВИВ:

Прийняти до розгляду та відкрити провадження у справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визначення місця проживання дитини з батьком та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини.

Залучити до участі у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2 , про визначення місця проживання дитини з батьком та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, в якості третьої особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Криворізької районної у місті ради (код ЄДРПОУ 23929543, місцезнаходження за адресою: 50002, м. Кривий Ріг, вул. Кобилянського, 152).

Розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження.

Призначити підготовче судове засідання по справі на 12-00 год. 14.03.2024, яке відбудеться в приміщенні Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у залі судових засідань № 3, що знаходиться за адресою: Дніпропетровська область, м. Кривий Ріг, вул. Ухтомського, буд. № 23, каб. № 304.

Про дату проведення підготовчого судового засідання повідомити учасників справи та викликати їх.

Роз`яснити відповідачу можливість подати до суду відзив на позов, який повинен відповідати вимогам ст. 178 ЦПК України, встановивши п`ятнадцятиденний строк з дня вручення даної ухвали.

Роз`яснити відповідачу можливість подати до суду разом із поданням відзиву всі письмові та електронні докази (які можливо доставити до суду), висновки експертів і заяви свідків, що підтверджують заперечення проти позову.

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до вимог ч. 4 ст. 178 ЦПК України, одночасно з надісланням (наданням) відзиву до суду, копію відзиву та доданих до нього документів /доказів/ відповідач зобов`язаний надіслати іншим учасникам справи. У разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами (ч. 8 ст. 178 ЦПК України).

Встановити позивачу десятиденний строк з дня отримання відзиву для подання відповіді на відзив, копія якого одночасно з поданням до суду повинна бути надіслана іншим учасникам справи.

Роз`яснити відповідачу, що відповідно до ч. 1 ст. 193 ЦПК України у п`ятнадцятиденний строк з дня отримання даної ухвали, відповідач має право пред`явити зустрічний позов.

Третя особа має право подати суду пояснення щодо позову в п`ятнадцятиденний строк з дня отримання копії ухвали про відкриття провадження, а щодо відзиву - протягом десяти днів із дня його отримання, з підтвердженням направлення їх копій з додатками учасникам справи

Повідомити учасників справи про наявність у суді технічної можливості брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції відповідно до ч. 1 ст. 212 ЦПК України.

Учасники справи можуть отримати інформацію щодо даної справи в мережі Інтернет за веб-адресою сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України - http://tr.dp.court.gov.ua/sud0441/gromadyanam/csz/.

Копію ухвали про відкриття провадження у справі надіслати позивачу. Відповідачу та третій особі надіслати копію позовної заяви та копії доданих до неї матеріалів разом з ухвалою про відкриття провадження у справі.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею та оскарженню не підлягає.

Ухвалу складено та підписано суддею 23 лютого 2024 року.

Суддя:

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117197773
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту проживання дитини з батьком та стягнення аліментів

Судовий реєстр по справі —215/656/24

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні