Ухвала
від 28.03.2024 по справі 215/656/24
ТЕРНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРИВОГО РОГУ

Справа № 215/656/24

2/215/1044/24

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2024 року Тернівський районний суд міста Кривого Рогу Дніпропетровської області у складі: головуючого судді Камбул М.О.,

при секретарі судового засідання Савельєвої Л.А.,

за участю:представника позивача ОСОБА_1 ,

відповідача ОСОБА_2 ,

розглянувши увідкритому підготовчомузасіданні в залі суду№3м.Кривого Рогуза правиламизагального позовногопровадження задопомогою звукозаписувальноготехнічного засобуцивільну справуза позовноюзаявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Криворізької районної у місті ради, орган опіки та піклування Криворізької районної державної адміністрації про визначення місця проживання дитини з батьком та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини, -

ВСТАНОВИВ:

01.02.2024 представник позивача Зеркін А.С., який діє в інтересах ОСОБА_3 звернувся до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 , в якій просить встановити факт проживання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з батьком та просить стягувати аліменти з відповідача на користь позивача в твердій грошовій сумі в розмірі 2000 грн., на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до її повноліття.

05.02.2024 постановлено ухвалу суду про залишення позову без руху, надано строк для усунення недоліків.

22.02.2024 від представника позивача ОСОБА_1 , який діє в інтересах ОСОБА_3 на адресу суду надійшла заява про зміну предмету позову, в якій він просив визначити місце проживання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з батьком та просить стягувати аліменти з відповідача на користь позивача в твердій грошовій сумі в розмірі 2000 грн., на утримання доньки ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 до її повноліття, одночасно просив залучити в якості третьої особи орган опіки та піклування виконавчого комітету Криворізької районної у місті ради.

Ухвалою Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області від 23.02.2024 позовну заяву прийнято до розгляду та призначено підготовче засідання на 12-00 год. 14.03.2024, за правилами загального позовного провадження, залучено третю особу до участі у справі.

Позивач ОСОБА_3 та представник позивача ОСОБА_1 в підготовчому засіданні просили затвердити мирову угоду та закрити провадження по справі. Наслідки визнання судом мирової угоди та закриття провадження по справі у зв`язку з визнанням судом мирової угоди, відповідно до ст.256 ЦПК України, їм відомі.

Відповідач ОСОБА_2 в підготовчому засіданні надала клопотання про виклик свідків, в подальшому просила затвердити мирову угоду та закрити провадження по справі. Наслідки визнання судом мирової угоди та закриття провадження по справі у зв`язку з визнанням судом мирової угоди, відповідно до ст.256 ЦПК України, їй відомі.

Представник третьої особи, органу опіки та піклування виконавчого комітету Криворізької районної у місті ради, В.Мудрий, в підготовче засідання не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином.

Представник третьої особи, органу опіки та піклування Криворізької районної державної адміністрації, ОСОБА_5 ,в підготовчезасідання нез`явився,22.03.2024через канцеляріюсуду подаввисновок продоцільність визначеннямісця проживаннямалолітньої ОСОБА_6 з батьком ОСОБА_3

28.03.2024 сторони звернулися до суду зі спільною заявою про затвердження мирової угоди за умовами якої:

1.1.У відповідностідо досягнутоїміж Сторонамидомовленості,на основівзаємних поступок,з метоюзабезпечення повнотиправ таінтересів кожноїзі Сторінданої мировоїугоди кожназі Сторінданої Мировоїугоди окремо,при повномурозумінні значеннясвоїх дійта їхнаслідків,діючи добровільно,свідомо запопередньою домовленістюпогодили визначитипостійне місцепроживання ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 разом зїї батьком ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_3 за адресою: АДРЕСА_1 до досягнення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 повноліття.

1.2. У відповідності до досягнутої між Сторонами домовленості погодили, що ОСОБА_3 буде самостійно (одноособово) виховувати свою доньку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , утримувати її та матеріально забезпечувати всім необхідним до досягнення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 повноліття.

Під утриманням Сторони розуміють: одноособове вирішення на користь та з урахуванням інтересів дитини - ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 всіх фінансових, матеріальних, моральних питань, які пов`язані з вихованням, утриманням та забезпеченням дитини.

1.3. У відповідності до досягнутої між Сторонами домовленості погодили, що ОСОБА_3 одноособово, до досягнення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 повноліття, буде вирішувати всі питання щодо оформлення та підписання необхідних документів, оплачувати всі витрати доньки, в тому числі стосовно проживання, харчування, лікування, проходження навчання та відвідування дошкільного закладу, навчального закладу, спортивних та/або лікувальних закладів з правом представництва інтересів дитини з усіх питань в усіх без винятку органах державної влади та/або органах місцевого самоврядування, компетентних органах, правоохоронних органах, судових органах, правоохоронних органах та/або їх структурних підрозділах.

1.4. У відповідності до досягнутої між Сторонами домовленості, на основі взаємних поступок, з метою забезпечення повноти прав та інтересів кожної зі Сторін даної мирової угоди, ОСОБА_3 відмовляється від вимог про стягнення аліментів на утримання дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з ОСОБА_2 , до досягнення ОСОБА_6 повноліття.

1.5. Сторона «1»/Позивач зобов`язується не чинити перешкод у спілкуванні, побаченнях Сторони»2»/Відповідача з їх спільною неповнолітньою донькою ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 за попередньою домовленістю з Стороною «1»/Позивачем та брати неповнолітню дитину за місцем свого проживання, враховуючи бажання неповнолітньої дитини до досягнення повноліття донькою.

1.6. Судові витрати, в тому числі зі сплати судового збору, покладаються на сторону, яка їх понесла та не можуть бути стягнуті за рахунок іншої сторони.

2. Сторона «1»/Позивач та Сторона «2»/Відповідач розуміючи значення та наслідки своїх дій засвідчують що з моменту укладення та наступного затвердження даної Мирової угоди (постановленням відповідної ухвали) Тернівським районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області набувають права та обов`язки, визначені в даній мировій угоді.

3. Сторона «1»/Позивач та Сторона «2»/Відповідач, шляхом укладення даної мирової угоди засвідчують наявність практичної можливості для виконання умов даної Мирової угоди, в межах та порядку, визначені в даній мировій угоді.

4. Сторони зобов`язується, після затвердження ухвалою Тернівського районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області даної мирової угоди не чинити перешкод один для одного будь-яких у виконанні умов даної мирової угоди.

5. Сторона «1»/Позивач та Сторона «2»/Відповідач засвідчують відповідність наданої ними інформації та/або відомостей, що зумовлюють виконання ними даної угоди належним чином та в повному обсязі.

6. Сторона «1»/Позивач та Сторона «2»/Відповідач, після підписання даної мирової угоди не в праві самостійно, тобто на власний розсуд, змінювати порядок та форму виконання умов такої мирової угоди.

7. Сторона «1»/Позивач та Сторона «2»/Відповідач засвідчують, що виконання мирової угоди вказує на відсутність будь-яких неврегульованих та/чи спірних питань, які прямо чи опосередковано стосуються предмету судового спору по справі №215/656/24.

8. Сторона «1»/Позивач та Сторона «2»/Відповідач підтверджують, що умови мирової угоди відповідають їх волевиявленню, дана мирова угода укладена добровільно та без примусу, дана мирова угода не є фіктивною та/чи удаваною, а наміри сторін відповідають змісту взаємних зобов`язань визначених у даній мировій угоді.

9. Сторона «1»/Позивач та Сторона «2»/Відповідач засвідчують розуміння наслідків укладення та затвердження Тернівським районним судом міста Кривого Рогу Дніпропетровської області даної мирової угоди, в тому числі передбачених ст.ст.207,208,255,256 Цивільного процесуального кодексу України.

Дослідивши мирову угоду та додані до неї матеріали, вивчивши матеріали цивільної справи №215/656/24, враховуючи висновок органу опіки та піклування щодо доцільності проживання доньки разом з батьком, суд вважає, що мирова угода підлягає затвердженню з наступних підстав.

Згідно ч. 2 ст. 207 ЦПК України, сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до ч. 1 ст. 207 ЦПК України, мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов`язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, що мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Частиною 4 ст.207 ЦПК України передбачено, що укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією ж ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Оскільки відповідно до ч.3 ст.13 ЦПК України, учасник справи розпоряджається своїми правами щодо предмета спору на власний розсуд, а також враховуючи, що укладена сторонами мирова угода стосується предмету позову, не порушує права, свободи та інтереси третіх осіб, умови мирової угоди не суперечать закону, мирова угода укладена позивачем та відповідачем по справі та відповідає їх волі, наслідки такого рішення сторонам роз`яснені та зрозумілі, суд вважає необхідним спільну заяву сторін про затвердження мирової угоди задовольнити.

На підставі ст. 208 ЦПК України виконання мирової угоди здійснюється особами, які її уклали, в порядку і в строки, передбачені цією угодою. Ухвала про затвердження мирової угоди є виконавчим документом та має відповідати вимогам до виконавчого документа, встановленим Законом України "Про виконавче провадження". У разі невиконання затвердженої судом мирової угоди ухвала суду про затвердження мирової угоди може бути подана для її примусового виконання в порядку, передбаченому законодавством для виконання судових рішень.

Відповідно до п.5 ч.1 ст. 255 ЦПК України, суд своєю ухвалою закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Враховуючи аналіз викладених норм права та враховуючи вимоги ст. 207 ЦПК України, суд вважає необхідним затвердити мирову угоду від 27.03.2024, укладену між сторонами по справі, та на підставі ч. 4 ст.207, ст. 255 ЦПК України, провадження по справі закрити.

Сторонам роз`яснені норми ч.2 ст.256 ЦПК України, відповідно до яких, у разі закриття провадження у справі повторне звернення до суду з приводу спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Згідно положення ст.141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, у разі задоволення позову - на відповідача.

Відповідно до ч. 4 ст. 142 ЦПК України якщо сторони під час укладення мирової угоди не передбачили порядку розподілу судових витрат, кожна сторона у справі несе половину судових витрат.

Як видно з матеріалів справи, при зверненні до суду із позовом ОСОБА_3 звільнений від сплати судового збору щодо частини позову про стягнення аліментів на підставі положення п.3 ч.1 ст.5 Закону України «Про судовий збір».

Згідно ч. 6 ст. 141 ЦПК України якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від оплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Оскільки умовами мирової угоди врегульовано питання розподілу між сторонами судових витрат, а саме кожен з них самостійно несе судові витрати по справі, тому суд не вбачає доцільності у стягненні з відповідача на користь позивача витрат по сплаті судового збору або ж повернення їх частини за рахунок коштів з Державного бюджету України.

Керуючись ст.ст. 141, 142, 207, 247, 255-256, 353 ЦПК України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Затвердити мирову угоду сторін від 27.03.2024 по цивільній справі за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Криворізької районної у місті ради, орган опіки та піклування Криворізької районної державної адміністрації про визначення місця проживання дитини з батьком та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини за умовами якої сторони домовились:

1.Місцем проживання дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , визначено місце проживання її батька ОСОБА_3 , за адресою проживання останнього: АДРЕСА_1 .

2. ОСОБА_2 буде зустрічатися та без перешкод спілкуватися з дитиною: ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , - за попереднім погодженням з ОСОБА_3 , а також за попередньою домовленістю з останнім брати дитину до себе за місцем свого проживання, враховуючи бажання дитини та з урахуванням її стану здоров`я.

3. ОСОБА_3 буде самостійно (одноособово) виховувати свою доньку ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , утримувати її та матеріально забезпечувати всім необхідним до досягнення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 повноліття.

4. ОСОБА_3 буде самостійно (одноособово) вирішувати всі питання у тому числі щодо оформлення та підписання необхідних документів, оплачувати всі витрати доньки, в тому числі стосовно проживання, харчування, лікування, проходження навчання та відвідування дошкільного закладу, навчального закладу, спортивних та/або лікувальних закладів з правом представництва інтересів дитини з усіх питань в усіх без винятку органах державної влади та/або органах місцевого самоврядування, компетентних органах, правоохоронних органах, судових органах, правоохоронних органах та/або їх структурних підрозділах.

4. ОСОБА_3 відмовляється від вимог про стягнення аліментів на утримання дитини ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 з ОСОБА_2 , до досягнення ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , повноліття.

5. Судові витрати, в тому числі зі сплати судового збору, покладаються на сторону, яка їх понесла та не можуть бути стягнуті за рахунок іншої сторони.

Провадження посправі №215/656/24за позовною заявою ОСОБА_3 до ОСОБА_2 , треті особи: орган опіки та піклування виконавчого комітету Криворізької районної у місті ради, орган опіки та піклування Криворізької районної державної адміністрації, про визначення місця проживання дитини з батьком та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини - закрити на підставі п. 5 ч. 1 ст. 255 ЦПК України, у зв`язку з укладанням між сторонами мирової угоди, яка затверджена судом.

Ухвалу складено та підписано суддею 28 березня 2024 року.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Дніпровського апеляційного суду протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

У разі якщо ухвалу не було вручено у день її складання, учасники справи мають право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії ухвали.

СУДДЯ:

Дата ухвалення рішення28.03.2024
Оприлюднено29.03.2024
Номер документу117959243
СудочинствоЦивільне
Сутьвизначення місця проживання дитини з батьком та стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини

Судовий реєстр по справі —215/656/24

Ухвала від 28.03.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 14.03.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 23.02.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

Ухвала від 05.02.2024

Цивільне

Тернівський районний суд м.Кривого Рогу

Камбул М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні