Рішення
від 20.02.2024 по справі 348/116/24
НАДВІРНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Справа №348/116/24

Провадження № 2-о/348/27/24

20 лютого 2024 року Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області у складі судді Матолич В.В., присяжних: Дем`янчука Т.Б., Мойсишина Б.В., за участю секретаря судового засідання Буратчук О.В., розглянув у закритому судовому засіданні в м. Надвірна Івано-Франківської області справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Надвірнянської районної державної адміністрації в особі Служби у справах дітей, ОСОБА_2 про усиновлення неповнолітньої дитини,

інші учасники: представник заявника Гураш М.В. ,

представник заінтересованої особи: ОСОБА_4 .

Процесуальні дії у справі.

17.01.2024 ОСОБА_1 звернувся до Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області із заявою про усиновлення, відповідно до якої просить усиновити неповнолітню дитину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 та внести зміни до актового запису про народження дитини №14 від 26 березня 2008 року, складеного виконавчим комітетом Пнівської сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області. В обгрунтування заяви наведено таке.Заявник 26.07.2022 зареєстрував шлюб із ОСОБА_2 . В ОСОБА_2 є неповнолітній син від першого шлюбу, ОСОБА_5 . Рішенням Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 26.10.2023 ОСОБА_6 позбавлено батьківських прав відносно ОСОБА_5 . Дане рішення набрало законної сили 05.12.2023. Заявник раніше у шлюбі не перебував, своїх дітей не має. ОСОБА_5 заявник виховує з 4 років і має до нього батьківські почуття. Заявник має місце проживання в якому забезпечив умови для проживання та розвитку дитини, отримує належний дохід, оскільки перебуває на військовій службі. Вважає, що його майнове становище та стан здоров`я дозволяє утримувати в тому числі неповнолітню дитину. За місцем проживання заявник характеризується позитивно, до кримінальної відповідальності не притягувався, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває. Про стан здоров`я дитини обізнаний. Зазначив, що його дружина, ОСОБА_2 , не заперечує щодо усиновлення, про що свідчить нотаріально-посвідчена заява. Орган опіки надав висновок про відповідність усиновлення інтересам дитини.

18.01.2024 суд постановив прийняти до розгляду та відкрив провадження у справі, призначив підготовче засідання.

20.02.2024 суд постановив ухвалу про закриття підготовчого провадження і призначення справи до судового розгляду по суті.

Заявник в судовому засіданні зазначив, що з матір`ю дитини вони зареєстрували шлюб 26.11.2022, однак проживали однією сім`єю без реєстрації шлюбу вже більше 10 років. ОСОБА_5 тоді було 4 роки. Власних дітей у заявника немає, а до ОСОБА_5 заявник ставиться як до рідного, оскільки виростив цю дитину та тривалий час дбав про нього. Батько ОСОБА_5 його вихованням не цікавився, дитина навіть не знала як виглядає батько.

Представник заявника, адвокат Гураш М.В. просив суд заяву задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_2 у судовому засідання 20.02.2024 не заперечувала щодо задоволення заяви, зазначила, що біологічний батько дитини застосовував до неї домашнє насильство, тому вона вирішали розірвати шлюб. З 2012 року вона проживає у цивільному шлюбі із заявником, дитиною фактично опікується заявник, який на її думку і став справжнім батьком для дитини.

Представник органу опіки та піклування у ході судового розгляду зазначила, що усиновлення відповідає інтересам дитини, додатково повідомила, що при підготовці висновку орган опіки та пілкування всебічно дослідив умови проживання та виховання дитини, а також ставлення дитини до заявника та заявника до дитини.

Суд встановив:

Шлюб між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 зареєстровано 26.07.2022, що підтверджується копією свідоцтва про шлюб від 26.07.2022 серії НОМЕР_1 .

ОСОБА_2 та ОСОБА_7 зареєстровані за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується копіями витягів з реєстру територіальної громади.

Відповідно до витягу з реєстру територіальної громади №2023/003947402 від 24.05.2023, ОСОБА_5 зареєстрований за адресою АДРЕСА_1 .

26.10.2023 суд позбавив батьківських прав ОСОБА_6 відносно дитини - ОСОБА_5 , що підтверджено рішенням Надвірнянського районного суду Івано-Франківської області від 26.10.2023, яке набрало законної сили 05.12.2023.

Згідно з висновком про стан здоров`я особи від 29.12.2023 КНП «Надвірнянської центральної районної лікарні» ОСОБА_1 здоровий, за станом здоров`я може виховувати дитину.

Згідно з витягом з інформаційно-анатлітичної системи «Облік відомостей про притягнення особи до кримінальної відповідальності та наявності судимості» ОСОБА_1 станом на 29.12.2023 до кримінальної відповідальності не притягується, незнятої чи непогашеної судимості не має та в розшуку не перебуває.

Заінтересована особа ОСОБА_2 надала згоду на усиновлення заявником неповнолітнього сина ОСОБА_5 ,що підтверджується нотаріально засвідченою заявоюОСОБА_2 , зареєстрованої в реєстрі за №4989.

Відповідно до висновку про стан здоров`я, фізичний і розумовий розвиток дитини від 25.12.2023, ОСОБА_8 є здоровий.

Згідно з актом обстеження умов проживання від 03.01.2024 ОСОБА_5 проживає у АДРЕСА_1 , умови проживання сім`ї належні, хлопчик забезпечений всім необхідним відповідно до віку.

Згідно з характеристикою від 27.12.2023 ОСОБА_1 за час проживання у Пнівському старостинському окрузі зарекомендував себе виключно позитивно, спокійний, врівноважений, громадський порядок не порушує, опікується ОСОБА_5 .

Згідно з харакреристикою ВСП «Надвірнянського фахового коледжу НТУ» від 11.01.2024 ОСОБА_5 вступив у 2023 року освітнього закладу на спеціальність 192 «Будівництво та цивільна інженерія». Характеризується як дисциплінований студент, має грунтовні знання.

З висновку Надвірнянської районної державної адміністрації від 05.01.2024 №7/05-18/17, встановлено, що усиновлення заявником неповнолітньго ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , є доцільним та відповідає інтересам дитини.

Відповідно до довідки від 18.12.2023 військової частини НОМЕР_2 ОСОБА_1 перебуває на військовій службі військовій частині НОМЕР_2 АДРЕСА_2.

Згідно з довідкою від 31.03.2023 військової частини НОМЕР_3 ОСОБА_1 в період з 07.05.2022 по даний час бере участь у заходах, необхідних для забезпечення оборони України, перебуваючи на терниторії ІНФОРМАЦІЯ_4.

Згідно з випискою по картці АТ КБ "Приватбанк" від 27.12.2023 заявник отримує достатнє грошове утримання для забезпечення дитини.

Оцінка суду.

Згідно ст. 207 СК України, усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім`ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду, і усиновлення дитини провадиться у її найвищих інтересах для забезпечення стабільних та гармонійних умов її життя.

Згідно з ст. 217 СК України, усиновлення дитини здійснюється за вільною згодою її батьків. Згода батьків на усиновлення може бути дана ними лише після досягнення дитиною двомісячного віку. Письмова згода батьків на усиновлення засвідчується нотаріусом. Мати, батько дитини мають право відкликати свою згоду на усиновлення до набрання чинності рішенням суду про усиновлення.

Статтею 218 СК України передбачено, що для усиновлення дитини потрібна її згода, якщо вона досягла такого віку та рівня розвитку, що може її висловити. Згода дитини на її усиновлення дається у формі, яка відповідає її вікові та стану здоров`я. Дитина має бути проінформована про правові наслідки усиновлення. Усиновлення провадиться без згоди дитини, якщо вона у зв`язку з віком або станом здоров`я не усвідомлює факту усиновлення. Згода дитини на усиновлення не потрібна, якщо вона проживає в сім`ї усиновлювачів і вважає їх своїми батьками.

Відповідно до п. 6 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 березня 2007 року N 3 «Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав» вбачається, що вирішуючи заяву по суті, суд зобов`язаний перевірити наявність передбачених законом підстав для усиновлення, зокрема: чи дали батьки дитини згоду на це (якщо вона необхідна); чи може заявник бути усиновлювачем; чи є дитина відповідно до законодавства суб`єктом усиновлення і чи виконано вимоги ч. 1 - 3 ст. 218 СК щодо наявності згоди дитини; чи відповідають висновок органу опіки та піклування і дозвіл на усиновлення уповноваженого органу виконавчої влади необхідним вимогам.

Відповідно до п. 8 вказаної постанови, за змістом ст. 217 СК у випадках, коли дитина, стосовно якої розглядається питання про усиновлення, має батьків, обов`язковою умовою його позитивного вирішення є їхня вільна та безумовна згода. При цьому необхідно враховувати, що до набрання рішенням суду про усиновлення законної сили кожен із батьків може відкликати свою згоду незалежно від мотивів.

Згідно з ч.2 ст. 231 СК України, якщо усиновлювач записується батьком дитини, відповідно змінюється по батькові дитини.

Відповідно до ст. 225 СК України усиновлення вважається здійсненим у день набрання чинності рішенням суду про усиновлення .

Згідно ст. 314 ЦПК України за результатами розгляду заяви про усиновлення суд ухвалює рішення. У разі задоволення заяви суд зазначає у резолютивній частині рішення про усиновлення дитини або повнолітньої особи заявником (заявниками). За клопотанням заявника (заявників) суд вирішує питання про зміну імені, прізвища та по батькові, дати і місця народження усиновленої дитини, про зміну імені, прізвища, по батькові усиновленої повнолітньої особи, про запис усиновлювачів батьками. Судові витрати, пов`язані з розглядом справи про усиновлення, відносяться на рахунок заявника (заявників). Якщо після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили батьки дитини відкликали свою згоду на її усиновлення, суд скасовує своє рішення і поновлює розгляд справи. У разі відкликання заяви про усиновлення після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили, суд скасовує своє рішення і залишає заяву без розгляду. Усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини або повнолітньої особи копія рішення суду надсилається до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення, а у справах про усиновлення дітей іноземцями - також до уповноваженого органу виконавчої влади.

Судом встановлено, що усиновлення неповнолітнього ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_2 , відповідає інтересам дитини, заявник фізично здоровий, здатний створити для дитини належний матеріально-побутовий рівень проживання, проживає разом з дитиною однією сім`єю, тривалий час займається її вихованням, бере участь в утриманні сім`ї, здатний забезпечити духовні потреби дитини, у них склалися теплі родинні стосунки, мати дитини згідна на усиновлення, наявний позитивний висновок органу опіки та піклування, тому суд приходить до висновку, що заява про усиновлення підлягає задоволенню.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що слід внести зміни в актовий запис про народження дитини, а саме: прізвище дитини змінити із « ОСОБА_5 » на « ІНФОРМАЦІЯ_5 », по батькові дитини змінити з " ОСОБА_5 " на " ІНФОРМАЦІЯ_5 ", водночас вказавши батьком дитини усиновителя.

Керуючись ст. 264, 265 ЦПК України, суд,

ухвалив:

заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи: орган опіки та піклування Надвірнянської районної державної адміністрації в особі Служби у справах дітей, ОСОБА_2 про усиновлення,задовольнити.

Здійснити усиновлення неповнолітньої дитини ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с.Пнів Надвірнянського району Івано-Франківської області, громадянином України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_3 .

Внести зміни в актовий запис про народження дитини №14, складений 26.03.2008 Пнівською сільською радою Надвірнянського району Івано-Франківської області, а саме:

- прізвище дитини змінити із " ОСОБА_5 " на " ІНФОРМАЦІЯ_5 ";

- по батькові дитини змінити з " ОСОБА_5 " на " ІНФОРМАЦІЯ_5 ";

- батьком дитини вказати ОСОБА_1 .

Усиновлення вважається здійсненим із дня набрання законної сили рішенням суду. Для внесення змін до актового запису про народження усиновленої дитини копію рішення суду надсилати до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

Якщо після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили батьки дитини відкликали свою згоду на її усиновлення, суд скасовує своє рішення і поновлює розгляд справи.

У разі відкликання заяви про усиновлення після ухвалення рішення про усиновлення, але до набрання ним законної сили, суд скасовує своє рішення і залишає заяву без розгляду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення до Івано-Франківського апеляційного суду.

Заявник - ОСОБА_1 , РНОКПП НОМЕР_4 , місце проживання: АДРЕСА_1 .

Заінтересована особа - орган опіки та піклування Надвірнянської районної державної адміністрації в особі Служби в справах дітей, код ЄДРПОУ 23804557, місцезнаходження: Майдан Шевченка, 33, м. Надвірна,Івано-Франківська область.

Заінтересована особа - ОСОБА_2 ,РНОКПП НОМЕР_5 , АДРЕСА_1 .

Повний текст рішення складено 20.02.2024.

Суддя Матолич В.В.

Присяжні: Дем`янчук Т.Б.

Мойсишин Б.В.

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117198022
СудочинствоЦивільне
КатегоріяСправи окремого провадження Справи про усиновлення, з них: усиновлення громадянами України, що проживають на території України

Судовий реєстр по справі —348/116/24

Рішення від 20.02.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 20.02.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 19.02.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 25.01.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

Ухвала від 18.01.2024

Цивільне

Надвірнянський районний суд Івано-Франківської області

Матолич В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні