Ухвала
від 23.02.2024 по справі 645/819/24
ФРУНЗЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ХАРКОВА

Справа № 645/819/24

Провадження № 1-кс/645/372/24

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

23 лютого 2024 року м. Харків

Фрунзенський районний суд м. Харкова у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судового засідання у приміщенні суду в м. Харкові клопотання слідчого СВ ВП №2 ХРУП №2 ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Немишлянської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , подане в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024221190000216 від «11» лютого 2024 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 4 ст.185 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів, -

ВСТАНОВИВ:

23 лютого 2024 року до Фрунзенського районного суду м. Харкова надійшло клопотання слідчого СВ ВП №2 ХРУП №2 ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 , про надання тимчасового доступу до документів, а саме - інформації, яка перебуває у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

В обґрунтування клопотання слідчий вказує, що невстановлена особа, 10.02.2024, знаходячись в приміщенні магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », що розташований за адресою: АДРЕСА_2 , шляхом вільного доступу здійснила крадіжку сумки з мобільним телефоном марки «iPhone ХS Gold», 256 Gb, ІМЕІ: НОМЕР_1 , грошовими коштами в сумі 1000 грн, банківською карткою, що належить ОСОБА_5 .

За даним фактом слідчим відділенням відділу поліції №2 Харківського районного управління поліції №2 Головного Управління Національної поліції в Харківській області розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні, відомості про яке внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024221190000216 від 11.02.2024 року за ознаками кримінального правопорушення (злочину), передбаченого ч. 4 ст. 185 КК України.

Допитана в якості потерпілої ОСОБА_5 надала показання про те, що 10.02.2024 року близько 16.50 год. вона прийшла до магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 », який розташований за адресою: АДРЕСА_2 .

Коли ОСОБА_5 зайшла до супермаркету, де зробила покупку, після чого розрахувалась на касі та відійшла до столику, де почала складувати товар.

З нею була належна їй сумка коричневого кольору в якій знаходилось: мобільний телефон марки «iPhone ХS Gold», 256 Gb, ІМЕІ: НОМЕР_1 , який був придбаний новим в 2020 році за 15000 грн., банківська картка « ІНФОРМАЦІЯ_3 », грошові кошти в сумі 1300 грн, ключи від квартири. Коли потерпіла складувала товар, вказану сумку поставила неподалік від себе. Після цього ОСОБА_5 забрала пакет та вийшла з магазину, забувши при цьому сумку, а приблизно через 15 хвилин, повернувшись до магазину, виявила відсутність належної їй сумки.

Потерпіла звернулась до « ІНФОРМАЦІЯ_4 », де останній дали виписку по банківській картці, згідно якої після крадіжки, були списані гроші з банківської картки на загальну суму 5000 грн. 90 коп. (розраховувались за товари в різних магазинах).

14.02.2023 року ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_5 , мешкає: АДРЕСА_3 був добровільно виданий мобільний телефон марки «iPhone ХS Gold», 256 Gb, ІМЕІ: НОМЕР_1 , який, як вона пояснює, вона взяла разом з жіночою сумочкою 10.02.2024 року в приміщенні магазину « ІНФОРМАЦІЯ_2 ».

Таким чином ОСОБА_6 може бути особою, причетною до вчинення вказаного кримінального правопорушення.

Вивченням особистості ОСОБА_6 , встановлено, що вона з 1992 року перебуває на обліку у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » з діагнозом шизофренія параноїдна форма.

Згідно п. 3 ч. 2 ст. 242 КПК України з метою визначення психічного стану ОСОБА_6 необхідно в подальшому призначити судово психіатричну експертизу, для проведення якої експертам необхідно надати амбулаторну карту особи яка знаходиться на диспансерному обліку.

Беручи до уваги вищевикладене та враховуючи, що в матеріалах кримінального провадження вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказані речі і документи мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, необхідно отримати тимчасовий доступ з наступним вилученням медичної карти на ім`я ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_4 та іншу медичну документацію зі всіма довідками та знімками ОСОБА_6 які перебувають у приміщенні особистості ОСОБА_6 , встановлено, що вона з 1992 року перебуває на обліку у КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , де останній перебуває на диспансерному обліку.

Слідчий та прокурор в судове засідання не з`явились, слідчий надала заяву про слухання клопотання у її відсутність, клопотання просила задовольнити.

Представник КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ОСОБА_5 в судове засідання не з`явились, повідомлялись про час та місце слухання справи належним чином.

Слідчий суддя, розглянувши клопотання, дослідивши додані до клопотання документи, дійшов наступного висновку.

Відповідно дост. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей та документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі та документи, можливість ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Статтею 160 КПК Українипередбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Вимоги до клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів визначені у ч. 2 ст. 160 КПК України.

Під час розгляду клопотання слідчим суддею встановлено, що клопотання погоджено з прокурором та відповідає вимогам КПК України.

Як вбачається з витягу з ЄРДР у кримінальному провадженні, СВ ВП №2 ХРУП №2 ГУ НП в Харківській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №12024221190000216 від «11» лютого 2024 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 4 ст.185 КК України.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, належать персональні дані особи, що знаходяться у її особистому користуванні або базі персональних даних, яка знаходиться у володільця персональних даних.

Згідно з ч.ч. 5, 6ст. 163 КПК Українислідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Слідчий суддя вважає, що слідчим доведено, що вищевказані документи перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за адресою: АДРЕСА_1 .

Крім того, слідчому судді стороною обвинувачення надано достатньо доказів, які дають розумних підозр вважати, що документи, до яких необхідно отримати тимчасовий доступ мають значення для досудового розслідування, оскільки вони можуть сприяти розкриттю кримінального правопорушення, мають доказове значення та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою зазначених документів.

Разом з цим, тимчасовий доступ необхідно надати лише тим слідчим, які зазначені у Витязі з ЄРДР, у зв`язку з чим клопотання підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст.ст.159-164,369-372 КПК України, слідчий суддя-

п о с т а н о в и в :

Клопотання слідчого СВ ВП №2 ХРУП №2 ГУ НП в Харківській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Немишлянської окружної прокуратури м. Харкова ОСОБА_4 , подане в межах кримінального провадження, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12024221190000216 від «11» лютого 2024 року, за ознаками складу злочину, передбаченого ч. 4 ст.185 КК України, про тимчасовий доступ до речей і документів задовольнити частково.

Надати слідчому СВ ВП № 2 ХРУП № 2 ГУНП в Харківській області капітану поліції ОСОБА_3 право тимчасового доступу до оригіналів документів, які перебувають у володінні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що розташований за адресою: АДРЕСА_1 , а саме : до медичної карти на ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , яка мешкає за адресою: АДРЕСА_4 , та іншої медичної документації зі всіма довідками та знімками ОСОБА_6 , які перебувають у приміщенні КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », де остання знаходиться на диспансерному обліку.

В задоволенні решти клопотання-відмовити.

Установити строк дії цієї ухвали два місяці, тобто до 23.04.2024 року.

Роз`яснити керівникамта представнику КНП « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що згідно положень ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право тимчасового доступу на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку, згідно з положеннями Кримінального процесуального кодексу України з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала слідчого судді оскарженню в апеляційному порядку не підлягає. Заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Повний текст ухвали виготовлено 23.02.2024 р.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117198784
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —645/819/24

Ухвала від 23.02.2024

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Шевченко Г. С.

Ухвала від 22.02.2024

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

Ухвала від 15.02.2024

Кримінальне

Фрунзенський районний суд м.Харкова

Ульяніч І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні