Ухвала
від 23.02.2024 по справі 908/391/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 9/25/24

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

23.02.2024 Справа № 908/391/24

м. Запоріжжя

Господарський суд Запорізької області у складі суду: судді Боєвої О.С., розглянувши матеріали за позовом: Заступника керівника Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя Запорізької області в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних відносинах

позивач-1: Херсонська обласна рада

позивач-2: Південний офіс Держаудитслужби в особі Управління Південного офісу Держаужитслужби в Херсонській області

до відповідача-1: Комунального закладу «Каїрський психоневрологічний будинок-інтернат» Херсонської обласної ради

до відповідача-2: Приватного підприємства «ЕНЕРГО ХОЛДИНГ ЛТД»

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів: Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України

про визнання недійсним договору та стягнення суми 3056400,00 грн в дохід держави,

ВСТАНОВИВ:

До Господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Заступника керівника Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя Запорізької області (вх.. № 425/08-7/24 від 15.02.2024), подана в порядку ст. 53 ГПК України в інтересах держави в особі органу, уповноваженого державою здійснювати відповідні функції у спірних правовідносинах в особі позивачів 1. Херсонської обласної ради, 2. Комунального закладу «Каїрський психоневрологічний будинок-інтернат» Херсонської обласної ради до відповідачів: 1. Комунального закладу «Каїрський психоневрологічний будинок-інтернат» Херсонської обласної ради та 2. Приватного підприємства «ЕНЕРГО ХОЛДИНГ ЛТД», з позовними вимогами про:

- визнання недійсним договору № 5-Т від 17.10.2017 про закупівлю товарів за державні кошти, укладеного між Комунальним закладом «Каїрський психоневрологічний будинок-інтернат» Херсонської обласної ради та Приватним підприємством «Агросервіс» (найменування змінено на ПП «ЕНЕРГО ХОЛДИНГ ЛТД» - відповідач-2);

-стягнення з Приватного підприємства «ЕНЕРГО ХОЛДИНГ ЛТД» на користь Комунального закладу «Каїрський психоневрологічний будинок-інтернат» Херсонської обласної ради грошових коштів в розмірі 3056400,00 грн, а з Комунального закладу «Каїрський психоневрологічний будинок-інтернат» Херсонської обласної ради одержані ним за рішенням суду грошові кошти у розмірі 3056400,00 грн стягнути в дохід держави в особі Південного офісу Держаудитслужби.

Позов обґрунтовано ст.ст. 9, 19, 131-1, 140 Конституції України, ст.23 Закону України «Про прокуратуру», 1, 4, 6, 50 Закону України «Про захист економічної конкуренції», ст.ст. 1, 3, 7, 8, 32, 36 Закону України «Про публічні закупівлі» (в реакції, чинній на момент укладення договору), ст. ст. 13, 16, 202, 203, 215, 216, 228, 256, 257, 261 ЦК України, ст.ст. 4, 6, 16 закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», ст. ст. 1, 10 Закону України «Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні».

Підставою для звернення до суду із даним позовом вказано порушення Приватним підприємством «ЕНЕРГО ХОЛДИНГ ЛТД» (відповідач-2) законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій під час публічної закупівлі, які спотворили результати тендеру, проведеного відповідачем-1, що є проявом недобросовісної поведінки учасника цивільних відносин, порушує принцип добросовісної конкуренції серед учасників, який установлено Законом України «Про публічні закупівлі». Обставини вчинення правопорушення підтверджуються рішенням адміністративної колегії Черкаського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України № 73/12-р/к від 29.10.2019. Договір, укладений за підсумками відкритих торгів підлягає визнанню недійсним як такий, що завідомо суперечить інтересам держави та суспільства, його моральним засадам з умислу ПП «ЕНЕРГО ХОЛДИНГ ЛТД» на підставі ч. 1 ст. 203, ч. 1 215 ЦК України. У відповідності до положень ч. 3 ст.228 ЦК України одержані відповідачем-2 при виконанні цього договору кошти у розмірі 3056400,00 грн підлягають поверненню іншій стороні договору (КП «Каїрський психоневрологічний будинок-інтернат» Херсонської обласної ради), а отриманні останнім за рішенням суду кошти стягненню в дохід держави.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу від 15.02.2024 здійснено автоматизований розподіл судової справи між суддями, присвоєно єдиний унікальний номер судової справи 908/391/24 та визначено до розгляду судді Боєвій О.С.

Підстав для залишення позовної заяви без руху, її повернення або відмови у відкритті провадження у справі судом не встановлено.

Відповідно до ч. 1 ст. 176 ГПК України суд відкриває провадження у справі протягом п`яти днів з дня надходження позовної заяви.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

Згідно з ч. 1 ст. 12 ГПК України господарське судочинство здійснюється за правилами загального або спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч.ч. 3, 4 ст. 12 ГПК України спрощене позовне провадження призначене для розгляду малозначних справ, справ незначної складності та інших справ, для яких пріоритетним є швидке вирішення справи. Загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні. Умови, за яких суд має право розглядати справи у загальному або спрощеному позовному провадженні, визначаються цим Кодексом.

За змістом ч. 3 ст. 247 ГПК України при вирішенні питання про розгляд справи в порядку спрощеного або загального позовного провадження суд враховує, зокрема: ціну позову; значення справи для сторін; обраний спосіб захисту; категорію та складність справи; обсяг та характер доказів у справі; кількість сторін та інших учасників справи; чи становить розгляд справи значний суспільний інтерес.

Відповідно до п. 8 ч. 4 ст. 247 ГПК України у порядку спрощеного позовного провадження не можуть бути розглянуті справи в яких ціна позову перевищує п`ятсот розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Враховуючи предмет спору та обраний спосіб захисту, ціну позову, категорію та складність справи, кількість сторін та інших учасників справи, суд вважає за необхідне розглядати дану справу за правилами загального позовного провадження.

У позовній заяві прокурором також викладена заява про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, як органу, уповноваженого державою на забезпечення дотримання законодавства про захист економічної конкуренції, в обґрунтування якої в позовній заяві вказано наступне. Рішенням адміністративної колегії Черкаського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України № 73/12-р/к від 29.10.2019 встановлено вчинення ПП «ЕНЕРГО ХОЛДІНГ ЛТД» (відповідач-2) порушення, кваліфікованого як антиконкурентну узгоджену поведінку, що спотворила результатами торгів, проведених відповідачем-1, та накладено на відповідача-2 штраф за вказане порушення. В подальшому відповідно до розпорядження Антимонопольного комітету України № 23-рп від 28.11.2019 «Про реорганізацію територіальних відділень Антимонопольного комітету України» з червня 03.06.2020 Черкаське обласне територіальне відділення Антимонопольного комітету перейменовано на Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

За змістом статті 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи. Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

На підставі викладеного, а також з метою з`ясування всіх обставин справи, повного та всебічного її розгляду, суд вважає за необхідне задовольнити заяву прокурора про залучення до участі у справі третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів - Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України, так як рішення у даній справі може безпосередньо вплинути на його права/обов`язки.

Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов`язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» № 3200-IX від 29.06.2023, який набрав чинності 21.07.2023 та введений в дію 18.10.2023, внесено зміни, зокрема до Господарського процесуального кодексу України.

За змістом ч.ч. 1, 4 статті 6 ГПК України у господарських судах функціонує Єдина судова інформаційно-телекомунікаційна система, яка відповідно до закону забезпечує обмін документами (надсилання та отримання документів) в електронній формі між судами, між судом та учасниками судового процесу, між учасниками судового процесу.

Згідно з абз. 1 частини 6 ст. 6 ГПК України адвокати, нотаріуси, державні та приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, органи державної влади та інші державні органи, органи місцевого самоврядування, інші юридичні особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в обов`язковому порядку. Інші особи реєструють свої електронні кабінети в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами, в добровільному порядку.

Реєстрація в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі не позбавляє права на подання документів до суду в паперовій формі (ч. 8 ст. 6 ГПК України).

Особам, які зареєстрували офіційні електронні адреси в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі, суд вручає будь-які документи у справах, в яких такі особи беруть участь, виключно в електронній формі шляхом їх направлення на офіційні електронні адреси таких осіб, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою (ч. 7 ст. 6 ГПК України).

Згідно з ч. 1 ст. 12-1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» якщо остання відома адреса місця проживання (перебування), місцезнаходження чи місця роботи учасників справи знаходиться на тимчасово окупованій території, суд викликає або повідомляє учасників справи, які не мають електронного кабінету, про дату, час і місце першого судового засідання у справі через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за двадцять днів до дати відповідного судового засідання. Суд викликає або повідомляє таких учасників справи про дату, час і місце інших судових засідань чи про вчинення відповідної процесуальної дії через оголошення на офіційному веб-сайті судової влади України, яке повинно бути розміщене не пізніше ніж за десять днів до дати відповідного судового засідання або вчинення відповідної процесуальної дії. З опублікуванням такого оголошення відповідач вважається повідомленим про дату, час і місце розгляду справи.

На підставі викладеного, повідомлення відповідача-1 про виклик, час, дату та місце проведення засідань у справі слід здійснювати через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України.

Керуючись ст.ст. 50, 53, 176, 182, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву та відкрити провадження у справі №908/391/24. Присвоїти справі номер провадження 9/25/24.

2. Розглядати справу за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 19.03.2024 о/об 12 год. 30 хв., яке відбудеться в приміщенні господарського суду Запорізької області за адресою: 69001, м.Запоріжжя, вул.Гетьманська, буд. 4, корпус 1.

Номер зали судового засідання буде повідомлено додатково - відповідна інформація розміщується в день судового засідання на інформаційному стенді списків справ, призначених до розгляду, розташованому на першому поверсі приміщення суду (1 корпус).

Повідомлення відповідача-1 Комунального закладу «Каїрський психоневрологічний будинок-інтернат» Херсонської обласної ради про виклик, час, дату та місце проведення засідань у справі здійснювати через оголошення на офіційному веб-порталі судової влади України, та додатково шляхом направлення ухвал суду на адресу електронної пошти відповідача-1, вказану у позовній заяві.

4. Залучити до участі у справі третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні позивачів Північне міжобласне територіальне відділення Антимонопольного комітету України.

Зобов`язати прокурора: протягом двох днів з дня отримання даної ухвали суду направити третій особі копію позовної заяви та доданих до неї документів, докази направлення надати суду. Надати до матеріалів справи копію наказу про призначення Редьки М.В. заступником керівника Вознесенівської окружної прокуратури міста Запоріжжя Запорізької обрості, вказаної як додаток до позовної заяви, якого фактично не виявилось при розкритті та огляду поштового відправлення (акт від 15.02.2024 додається).

5. Суд зазначає про обов`язок відповідачів зареєструвати електронний кабінет згідно з вимогами абз. 1 частини 6 ст. 6 ГПК України.

Відповідно до ст. 165 ГПК України запропонувати відповідачам (кожному окремо) надати відзив з документальним обґрунтуванням протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі/опублікування тексту даної ухвали на офіційному веб-порталі судової влади України (для відповідача-1), але не пізніше 19.03.2024.

Копії відзиву та доданих до нього документів іншим учасникам справи надсилаються (надаються) одночасно з надсиланням (наданням) відзиву до суду з урахуванням положень статті 42 ГПК України.

Суд зазначає, що відповідно до ч. 9 ст. 165, ч. 2 ст. 178 ГПК України в разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин, суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Третій особі надати письмові пояснення з нормативним та документальним обґрунтуванням своєї правової позиції щодо заявлених позовних вимог до 13.03.2024. Копії пояснень з доказами (додатками) необхідно направити іншим учасникам справи, з урахуванням положень ч. 7 статті 42 ГПК України; докази направлення/вручення надати суду (додати до пояснення).

Позивачам в строк 13.03.2024 надати суду письмово викладену позицію щодо заявленого позову з доказами направлення його копії іншим учасникам справи (прокурору, відповідачам, третій особі).

6. Запропонувати:

прокурору, позивачам надати відповідь на відзиви, відповідь на пояснення третьої особи протягом десяти днів з дня отримання відзивів/пояснення третьої особи;

відповідачам надати заперечення на відповіді на відзиви, відповідь на пояснення третьої особи протягом десяти днів з дня отримання відповіді на відзив/пояснення третьої особи.

7. Суд наголошує, що копії усіх заяв по суті справи та заяв з процесуальних питань, що подаються до суду, - одночасно надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи, з урахуванням положень ч. 7 статті 42 ГПК України, (докази направлення/вручення надаються суду).

Учасники справи зобов`язані подавати усі наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази (ч. 2 ст. 42 ГПК України). Копії доказів, що подаються до суду, заздалегідь надсилаються або надаються особою, яка їх подає, іншим учасникам справи, крім випадків, передбачених ч. 9 ст.80 ГПК України.

Заяви по суті спору та докази мають бути подані до суду у встановлені строки. Право на вчинення процесуальних дій втрачається із закінченням встановленого законом або призначеного судом строку (ч. 1 ст. 118 ГПК України).

Єдиний Контакт-центр судової влади України: (044) 207-35-46.«Гаряча» телефонна лінія господарського суду функціонує за номером (061) 764-89-30.

Отримати інформацію про стан розгляду справи можливо на офіційному веб-порталі Судової влади України в мережі Інтернет за посиланням: http://court.gov.ua/sud5009/. Ознайомитись з процесуальними документами у справі в Єдиному державному реєстрі судових рішень за посиланням: http://reyestr.court.gov.ua/.

Ухвала підписана 23.02.2024.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя О.С. Боєва

Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117202045
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору та стягнення суми 3056400,00 грн в дохід держави

Судовий реєстр по справі —908/391/24

Ухвала від 18.04.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 19.03.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Боєва О.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні