Ухвала
від 22.02.2024 по справі 910/11821/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01054, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

м. Київ

22.02.2024Справа № 910/11821/19Господарський суд міста Києва у складі судді Павленка Є.В., розглянувши заяву Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі філії "Відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" про заміну сторони виконавчого провадження від 5 лютого 2024 року № 22-2259/001-юр в справі № 910/11821/19 за позовом Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі відокремленого підрозділу "Рівненська атомна електрична станція" до Товариства з обмеженою відповідальністю виробничого підприємства "Елком" про стягнення 84 950,96 грн,

за участю представників:

заявника: не з`явився;

позивача: не з`явився;

відповідача: не з`явився;

ВСТАНОВИВ:

У серпні 2019 року Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (далі - Підприємство) в особі відокремленого підрозділу "Рівненська атомна електрична станція" звернулося до Господарського суду міста Києва з даним позовом, посилаючись на те, що за умовами договору поставки, укладеного 6 липня 2018 року між позивачем та Товариством з обмеженою відповідальністю виробничим підприємством "Елком" (далі - Товариство), останнє зобов`язалося поставити позивачу передбачену вказаним правочином продукцію в обумовлені сторонами терміни. Оскільки відповідач взяте на себе за цією угодою зобов`язання щодо поставки наведеного товару виконав несвоєчасно, позивач, посилаючись на статті 525, 526, 549, 610, 611, 612, 712 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) та статті 216, 218, 230-232 Господарського кодексу України (далі - ГК України), просив суд стягнути з відповідача 46 684,76 грн пені та 38 266,20 грн штрафу, нарахованих у зв`язку з несвоєчасною поставкою продукції.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 3 вересня 2019 року позовну заяву прийнято до розгляду, відкрито провадження у справі № 910/11821/19 та вирішено здійснювати її розгляд за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення/виклику представників сторін (без проведення судового засідання).

Рішенням Господарського суду міста Києва від 4 листопада 2019 року позов задоволено частково, стягнуто з Товариства на користь позивача 43 404,80 грн пені, 38 266,20 грн штрафу, а також 1 846,83 грн судового збору. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

На виконання вказаного рішення 26 листопада 2019 року Господарським судом міста Києва було видано відповідний наказ.

13 лютого 2024 року на адресу суду від Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, місто Київ, вулиця Назарівська, будинок 3, ідентифікаційний код 24584661) в особі філії "Відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" (34400, Рівненська область, місто Вараш; ідентифікаційний номер 05425046) (далі - Компанія та Філія відповідно) надійшла заява від 5 лютого 2024 року № 22-2259/001-юр про заміну сторони виконавчого провадження у справі № 910/11821/19, у якій заявник на підставі статті 334 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) просив замінити стягувача - "Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, місто Київ, вулиця Назарівська, будинок 3, ідентифікаційний код 24584661) від імені якого діє відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" (34400, Рівненська область, місто Вараш; ідентифікаційний номер 05425046), на його правонаступника - Компанію, від імені якої діє Філія.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 14 лютого 2024 року розгляд вказаної заяви призначено на 22 лютого 2024 року.

Представники учасників судового процесу про дату, час і місце розгляду справи були повідомлені належним чином та у встановленому законом порядку, проте явку своїх уповноважених представників в призначене судове засідання не забезпечили. Однак, у своїй заяві від 5 лютого 2024 року № 22-2259/001-юр заявник просив суд про її розгляд без участі його уповноваженого представника.

Відповідно до частини 3 статті 334 ГПК України суд розглядає заяву про заміну сторони виконавчого провадження її правонаступником у десятиденний строк з дня її надходження до суду, в судовому засіданні з повідомленням учасників справи та заінтересованих осіб. Неявка учасників справи та інших осіб не є перешкодою для вирішення питання про заміну сторони виконавчого провадження.

Розглянувши матеріали поданої заяви від 5 лютого 2024 року № 22-2259/001-юр, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для її задоволення, з огляду на таке.

Частинами 1, 5 статті 104 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) передбачено, що юридична особа припиняється в результаті реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення) або ліквідації. У разі реорганізації юридичних осіб майно, права та обов`язки переходять до правонаступників. Юридична особа є такою, що припинилася, з дня внесення до єдиного державного реєстру запису про її припинення.

Відповідно до статті 106 ЦК України злиття, приєднання, поділ та перетворення юридичної особи здійснюються за рішенням його учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, а у випадках, передбачених законом, - за рішенням суду або відповідних органів державної влади. Законом може бути передбачено одержання згоди відповідних органів державної влади на припинення юридичної особи шляхом злиття або приєднання.

Частиною 6 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань" передбачено, що у разі перетворення юридичних осіб здійснюється державна реєстрація припинення юридичної особи, що припиняється у результаті перетворення, та державна реєстрація новоутвореної юридичної особи. Перетворення вважається завершеним з дати державної реєстрації новоутвореної юридичної особи.

Згідно із статтею 1 Закону України "Про акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" утворення Компанії здійснюється шляхом перетворення Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, місто Київ, вулиця Назарівська, будинок 3, ідентифікаційний код 24584661) за рішенням Кабінету Міністрів України, відповідно до законодавства, з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2023 року № 1420 "Про утворення акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" утворено Компанію, 100% акцій якої належать державі, шляхом перетворення Державного підприємства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, місто Київ, вулиця Назарівська, будинок 3, ідентифікаційний код 24584661), затверджено статут Компанії, положення про наглядову раду Компанії, положення про принципи формування наглядової ради Компанії. Установлено, що Компанія є правонаступником усіх майнових і немайнових прав та обов`язків Підприємства з дня державної реєстрації Компанії, а відокремлені підрозділи Підприємства - з дня державної реєстрації Компанії продовжують функціонувати як її відокремлені підрозділи (філії, представництва).

Отже, вказаною постановою унормовано, що Компанія є правонаступником усіх майнових, немайнових прав та обов`язків Підприємства з дня державної реєстрації зазначеного акціонерного товариства.

За інформацією, наявною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, Компанія є правонаступником Підприємства, дата державної реєстрації Компанії - 11 січня 2024 року.

Також з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань вбачається, що Філія є відокремленим підрозділом Компанії, зареєстрованим в реєстрі 11 січня 2024 року.

Відповідно до статті 52 України ГПК України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення юридичної особи шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов`язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, суд залучає до участі у справі правонаступника відповідного учасника справи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов`язкові для нього так само, як вони були обов`язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову в заміні учасника справи його правонаступником суд постановляє ухвалу.

Правонаступництвом є перехід прав і обов`язків від одного суб`єкта до іншого. Процесуальне правонаступництво виникає з юридичних фактів правонаступництва (заміни сторони матеріального правовідношення її правонаступником) і відображає зв`язок матеріального і процесуального права. Фактично, процесуальне правонаступництво є похідним від матеріального.

Отже, процесуальне правонаступництво, передбачене статтею 52 ГПК України, - це перехід процесуальних прав та обов`язків сторони у справі до іншої особи у зв`язку з вибуттям особи у спірному матеріальному правовідношенні.

Враховуючи наведені обставини справи та положення чинного законодавства, суд дійшов висновку про те, що заявник є правонаступником прав і обов`язків Підприємства.

Частиною 1 статті 334 ГПК України передбачено, що в разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження суд замінює таку сторону її правонаступником.

Заяву про заміну сторони її правонаступником може подати сторона (заінтересована особа), державний або приватний виконавець (частина 2 цієї статті Кодексу).

За частиною 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов`язковими тією мірою, якою вони були б обов`язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для задоволення вимог заявника та заміни стягувача у справі № 910/11821/19 - Підприємства в особі Станції, на його правонаступника - Компанію в особі Філії.

Відтак, заява Компанії в особі Філії є обґрунтованою та такою, що підлягає задоволенню.

Керуючись статтями 52, 233, 234, 333, 334 Господарського процесуального кодексу України,

УХВАЛИВ:

Заяву Акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" в особі філії "Відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" про заміну сторони виконавчого провадження від 5 лютого 2024 року № 22-2259/001-юр в справі № 910/11821/19 задовольнити.

Замінити сторону виконавчого провадження: стягувача у справі № 910/11821/19 - Державне підприємство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, місто Київ, вулиця Назарівська, будинок 3; ідентифікаційний код 24584661) в особі відокремленого підрозділу "Рівненська атомна електрична станція" (34400, Рівненська область, місто Вараш; ідентифікаційний номер 05425046), на його правонаступника - Акціонерне товариство "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом" (01032, місто Київ, вулиця Назарівська, будинок 3; ідентифікаційний код 24584661) в особі філії "Відокремлений підрозділ "Рівненська атомна електрична станція" (34400, Рівненська область, місто Вараш; ідентифікаційний номер 05425046).

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та може бути оскаржена в порядку, передбаченому статтями 254-257 Господарського процесуального кодексу України.

Дата підписання: 22 лютого 2024 року.

СуддяЄ.В. Павленко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117202182
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/11821/19

Ухвала від 22.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

Ухвала від 14.02.2024

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

Рішення від 04.11.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

Ухвала від 03.09.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Павленко Є.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні