Ухвала
від 23.02.2024 по справі 926/502/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІВЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

23 лютого 2024 року м. ЧернівціСправа № 926/502/24

Господарський суд Чернівецької області у складі судді Ярошенко В. П., розглянувши заяву за вх. 540 від 19.02.2024 про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференцзв`язку у справі за позовом:

Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1, код ЄДРПОУ 42399676)

до Комунальної медичної установи "Обласне бюро судово-медичної експертизи" (58003, Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Кишинівська, 2, код ЄДРПОУ05481470)

про стягнення заборгованості в сумі 2792,67 грн

Представники сторін не викликалися.

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" (04116, м. Київ, вул. Шолуденка, 1, код ЄДРПОУ 42399676) звернулося до Господарського суду Чернівецької області із позовною заявою до Комунальної медичної установи "Обласне бюро судово-медичної експертизи" (58003, Чернівецька область, м. Чернівці, вул. Кишинівська, 2, код ЄДРПОУ05481470) про стягнення заборгованості стягнення заборгованості в сумі 2792,67 грн.

Позовні вимоги мотивовані тим, що між сторонами 16.01.2023 укладено договір № 23-2155/22-БО-Т на постачання природного газу.

На виконання умов зазначеного договору позивач протягом січня-березня 2023 поставив відповідачу природний газ на суму 101832,25 грн.

Однак, відповідач тільки частково здійснив оплату за поставлений йому природний газ на суму 99323,34 грн.

З урахуванням суми та строку прострочення сплати основного боргу позивач нарахував відповідачу пеню, інфляційні та 3% річних, відтак загальна сума заборгованості складає 2792,67 грн.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.02.2024, справу розподілено судді Ярошенко В. П.

Ухвалою суду від 15.02.2024 прийнято позовну заяву до розгляду, відкрито провадження у справі за правилами спрощеного позовного провадження. Розгляд справи по суті призначено на 26.02.24.

19.02.2024 через систему «Електронний суд» до Господарського суду Чернівецької області надійшла заява про участь у судовому засіданні призначеному на 26.02.2024 в режимі відеоконференцзв`язку поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів представника позивача.

Розглянувши вищезазначену заяву суд зазначає наступне.

Згідно з частинами першою-третьою статті 197 Господарського процесуального кодексу України учасники справи мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов`язковою. Учасник справи подає заяву про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду не пізніше ніж за п`ять днів до судового засідання. Копія заяви в той самий строк надсилається іншим учасникам справи. Учасники справи беруть участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів та електронного цифрового підпису згідно з вимогами положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Використовувані судом і учасниками судового процесу технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку, а також інформаційну безпеку. Учасникам судового процесу має бути забезпечена можливість чути та бачити хід судового засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, здійснювати інші процесуальні права та обов`язки (частина одинадцята статті 197 Господарського процесуального кодексу України).

Рішенням Вищої ради правосуддя від 17.08.2021 № 1845/0/15-21 затверджено Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (далі Порядок).

Відповідно до пункту 45 частини третьої розділу 3 цього Порядку підсистема відеоконференцзв`язку забезпечує учасникам справи можливість брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою свого Електронного кабінету та власних технічних засобів; у приміщенні іншого суду - за допомогою технічних засобів суду; в установі попереднього ув`язнення, установі виконання покарань або медичному закладі - за допомогою технічних засобів, наявних у відповідній установі.

Підсистема відеоконференцзв`язку також забезпечує користувачам можливість брати участь у засіданнях інших органів та установ системи правосуддя в режимі відеоконференції. Особливості порядку проведення таких засідань можуть встановлюватися відповідними органами та установами системи правосуддя.

Інструкція користувача підсистеми відеоконференцзв`язку розробляється адміністратором ЄСІТС та розміщується на веб сторінці технічної підтримки користувачів ЄСІТС за веб-адресою https://wiki.court.gov.ua.

Відповідно до пунктів 46-56, частини третьої розділу 3 цього Порядку зазначено наступне.

За наявності в суді технічної можливості учасник справи у порядку, встановленому процесуальним законом, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду за допомогою власних технічних засобів. Ризики технічної неможливості участі у відеоконференції поза межами приміщення суду, переривання зв`язку тощо несе учасник справи, який подав відповідну заяву.

За наявності в суді технічної можливості учасник справи може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції у приміщенні іншого суду за допомогою технічних засобів суду. Технічну можливість участі у відеоконференції, належну якість зображення та звуку, інформаційну безпеку тощо забезпечує такий суд.

Особа, яка утримується в установі попереднього ув`язнення, установі виконання покарань або медичному закладі, може брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції (дистанційне судове провадження) у приміщенні такої установи за допомогою її технічних засобів та з використанням Електронного кабінету установи або кабінету її службової особи. Технічну можливість участі у відеоконференції, належну якість зображення та звуку, інформаційну безпеку тощо забезпечує така установа.

Для участі в судовому засіданні в режимі відеоконференції учасник справи повинен попередньо зареєструватися в Електронному кабінеті. Учасник справи також повинен перевірити наявні у нього власні технічні засоби на відповідність технічним вимогам, визначеним Інструкцією користувача підсистеми відеоконференцзв`язку, для роботи із системою відеоконференцзв`язку.

Суд ухвалює рішення про можливість проведення засідання в режимі відеоконференції за умови наявності в суді відповідної технічної можливості (наявність обладнання та можливість його використання у визначені день і час).

У разі проведення судового засідання в режимі відеоконференції секретар судового засідання засобами підсистеми ЄСІТС забезпечує ведення протоколу судового засідання в електронній формі та відеозапис судового засідання. До матеріалів справи в паперовій формі приєднується паперовий примірник протоколу судового засідання з посиланням на відеозапис судового засідання, проведеного в режимі відеоконференції.

Після закінчення засідання протокол у визначені процесуальним законодавством строки підписується кваліфікованим електронним підписом секретаря судового засідання, після чого блокується для внесення змін.

Відеозапис судового засідання засобами підсистеми ЄСІТС автоматично зберігається у централізованому файловому сховищі.

Підписаний протокол судового засідання, який містить веб посилання на відеозапис судового засідання у централізованому файловому сховищі, переноситься (передається, імпортується) до АСДС.

До матеріалів справи в паперовій формі приєднується паперовий примірник протоколу судового засідання з посиланням на відеозапис судового засідання, проведеного в режимі відеоконференції.

У разі сплати стороною відповідного судового збору відповідальна особа суду за заявою сторони засобами підсистеми ЄСІТС:

-надає особі доступ до відеозапису судового засідання в Електронному кабінеті користувача; -надає запис на оптичному диску у вигляді файлу.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку, що заява представника позивача за вх. 540 від 19.02.2024 про участь у судовому засіданні призначеному на 26.02.2024 о 12 годині 00 хвилин в режимі відеоконференцзв`язку поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів подана належним чином та підлягає задоволенню.

Поряд з цим, слід роз`яснити представнику Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг", що з огляду на необхідність ідентифікувати особу, яка братиме участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, такий учасник справи повинен завчасно надати до суду скріплені електронним цифровим підписом скановані копії документів, що посвідчують особу (паспорту, тощо), а під час судового засідання пред`явити їх оригінали на вимогу суду на відео.

Керуючись статтями 197, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

П О С Т А Н О В И В :

1.Заяву представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" за вх. 540 від 19.02.2024 про участь у судовому засіданні призначеному на 26.02.2024 о 12 годині 00 хвилин в режимі відеоконференцзв`язку поза межами приміщення суду з використанням власних технічних засобів задовольнити.

2.Призначити розгляд справи по суті 26.02.2024 о 12 годині 00 хвилин, в режимі відеоконференцзв`язку за участю представника Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" Жигадло І.Б. ( ІНФОРМАЦІЯ_1 ).

3.Ухвала набирає законної сили після її підписання та оскарженню не підлягає.

Враховуючи перебування судді Ярошенко В.П. у відпустці з 20.02.2024 по 21.02.2024 включно Ухвалу складено та підписано 23.02.2024.

Суддя Вікторія ЯРОШЕНКО

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою:://cv.arbitr.gov.ua/sud5027/.

СудГосподарський суд Чернівецької області
Дата ухвалення рішення23.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117202749
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —926/502/24

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ярошенко Вікторія Петрівна

Ухвала від 23.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ярошенко Вікторія Петрівна

Ухвала від 15.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернівецької області

Ярошенко Вікторія Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні