Ухвала
від 20.02.2024 по справі 752/3343/24
ГОЛОСІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 752/3343/24

Провадження № 1-кс/752/1587/24

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 лютого 2024 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , з участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в закритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_4 , погоджене прокурором відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_5 про проведення огляду, подане в рамках кримінального провадження № 42023100000000495 від 10.10.2023, за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України,

встановив:

До слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва надійшло клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві ОСОБА_4 про проведення огляду, подане в рамках кримінального провадження № 42023100000000495 від 10.10.2023, за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України. Клопотання погодив прокурор відділу Київської міської прокуратури ОСОБА_5 .

Клопотання обґрунтоване тим, що Слідчою групою слідчого управління Головного управління Національної поліції у м. Києві проводиться досудове розслідуванняв кримінальному провадженні за № 42023100000000495 від 10.10.2023, за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України.

Проведення досудового розслідування в кримінальному провадженні доручено слідчій групі та визначено місцем проведення досудового розслідування Голосіївський район міста Києва, за місцем знаходженням адміністративної будівлі Головного управління Національної поліції у місті Києві, за адресою: вулиця Антоновича, 114, місто Київ.

Досудовим розслідуванням встановлено, що до Київської міської прокуратури з УСР в місті Києві ДСР НПУ надійшли матеріали щодо проведення закупівлі, за якою поставлено великовантажні мототранспортні засоби (сміттєвози), а саме:

- UA-2023-07-25-011711-a. Замовник: КК «Київавтодор». Укладено договір з ТОВ «ЄВРОАВТОАЛЬЯНС» (код ЄДРПОУ 40395093) на поставку великовантажних мототранспортних засобів (сміттєвозів) в кількості 9 штук, на суму: 52 279 020,00 грн. Договір № 40-19 від 16.08.2023.

Проведеним аналізом операцій з придбання вказаних сміттєвозів, моделі: «Сміттєвоз із заднім завантаженням СБМ-403/1 на шасі JAC N200 СБМ» встановлено, що службові особи КК «Київавтодор» маючи на меті вчинити розкрадання коштів комунальної корпорації, закупили вищевказану спецтехніку по завищеним цінам, спричинивши збитки підприємству.

Встановлено, що службові особи ТОВ «ЄВРОАВТОАЛЬЯНС» (код ЄДРПОУ 40395093) завищили комерційну пропозицію, уклали дилерський договір та закупили техніку у виробника завершених транспортних засобів сміттєвозів (машини дорожні комбіновані із змінним устаткуванням) -ТОВ «СПЕЦБУДМАШ» (код ЄДРПОУ 01354485) за завищеними цінами. Також встановлено, що між офіційним дистриб`ютором торгівельної марки «JAC» ТОВ «ДЖАК МОТОРС УКРАЇНА» (код ЄДРПОУ 44675359) таТОВ «ЄВРОАВТОАЛЬЯНС» (код ЄДРПОУ 40395093) був укладений дилерський договір і лист щодо можливості поставки вищевказаних автомобілів до КК «Київавтодор» перед проходженням процедури нанесення відповідного устаткування у ТОВ «СПЕЦБУДМАШ» (ЄДРПОУ 01354485).

В ході досудового розслідування встановлено, що покупцем даних сміттєвозів на шасі JAC N200 було підприємство ТОВ «ТД «Будшляхмаш» (код ЄДРПОУ 32670703), яке в подальшому реалізувало підконтрольному підприємству з спільними бенефіціарами вантажні автомобілі, а саме до ТОВ «Спецбудмаш» (код ЄДРПОУ 01354485), для нанесення відповідного устаткування на вантажні машини відповідно до вимог замовника. В подальшому, готова продукція з маркуваннями та з встановленням кузова самоскида, була реалізована до ТОВ «Євроавтоальянс» за значно завищеною ціною. Після чого, дана техніка була прийнята замовником та підписаний звіт про виконання договору. Сума оплати здійснена у повному обсязі.

Таким чином, встановлено, щослужбовими особами КК «Київавтодор», за попередньою змовою із службовими особами ТОВ «ЄВРОАВТОАЛЬЯНС», зловживаючи своїм службовим становищем, шляхом проведення відкритих торгів на загальну суму 52 279 020,00 грн. щодо закупівлі великовантажних мототранспортних засобів (сміттєвозів) за завищеними цінами, здійснено розтрату коштів державного бюджету у сумі понад 1 млн. грн.

Причетність службових осіб КК «Київавтодор» та ТОВ «ЄВРОАВТОАЛЬЯНС» підтверджується зібраними матеріалами кримінального провадження.

У зв`язку з цим, під час досудового розслідування виникла необхідність у проведенні огляду предмету Договору поставки товару № 40-19 від 16.08.2023, укладеного між КК «Київавтодор» (Замовник) та ТОВ «ЄВРОАВТОАЛЬЯНС» (Постачальник), а саме об`єктів - «Сміттєвоз із заднім завантаженням СБМ-403/1 на шасі JAC N200 СБМ» у кількості 9 шт.

Відповідно до Додатку № 2 до Договору поставки товару № 40-19 від 16.08.2023, адреса поставки Товару - КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Голосіївського району» м. Києва, КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дарницького району» м. Києва, КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Деснянського району`м. Києва, КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Дніпровського району» м. Києва,КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Оболонського району» м. Києва,КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Печерського району» м. Києва,КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Подільського району» м. Києва,КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Солом`янського району» м. Києва,КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського району» м. Києва.

За таких обставин у органу досудового розслідування виникла необхідність в проведенні огляду

Слідчий у клопотанні зазначає, що б`єкт, огляд якого планується здійснити, містить відомості щодо обставин кримінального провадження, які підлягають доказуванню та мають значення у кримінальному провадженні за № 42023100000000495.

На підставі зазначеного слідчий у клопотанні просить: надати дозвіл на огляд предмету Договору поставки товару № 40-19 від 16.08.2023, укладеного між КК «Київавтодор» (Замовник) та ТОВ «ЄВРОАВТОАЛЬЯНС» (Постачальник), а саме об`єкту - «Сміттєвоз із заднім завантаженням СБМ-403/1 на шасі JAC N200 СБМ», поставленого на адресу КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського району» м. Києва, що за адресою - м. Київ, вул. Ямська, 59.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав і просив задовольнити.

Вислухавши слідчого, вивчивши всі долучені до клопотання документи слідчий суддя приходить до наступного.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

Питання щодо проведення такої слідчої дії як огляд врегульовано ст. 237 КПК України.

Так, ч.1 ст. 237 КПК України визначено, що з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів.

При цьому за ч.2 цієї статті огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Відповідно до ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Порушень вимог ст. 234 КПК України, Глави 20 КПК України - слідчі (розшукові) дії, та Глави 2 КПК України - засади кримінального провадження, у судовому засіданні, слідчим суддею не виявлено.

До клопотання додані копії документів та матеріали, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання, а також витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, в рамках якого подається клопотання, згідно якого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань зареєстроване кримінальне провадження № 42023100000000495 від 10.10.2023, за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України. При цьому, враховуючи зміст клопотання та додані до нього матеріали, пояснення слідчого, надані під час розгляду клопотання в суді, слідчий суддя вважає, що є достатні підстави вважати, що кримінальне правопорушення було вчинено, а проведення огляду необхідно для отримання відомостей, які можуть бути використані як доказ у вказаному провадженні, з метою подальшого призначення відповідних експертиз та встановлення завданих збитків.

Згідно з ч.5 ст. 237 КПК України при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

З огляду на обставини вчинення кримінального правопорушення, документи долучені слідчим до клопотання про надання дозволу на проведення огляду, слідчий суддя приходить до висновку, що в результаті огляду предмету Договору поставки товару № 40-19 від 16.08.2023, укладеного між КК «Київавтодор» (Замовник) та ТОВ «ЄВРОАВТОАЛЬЯНС» (Постачальник), а саме об`єкту - «Сміттєвоз із заднім завантаженням СБМ-403/1 на шасі JAC N200 СБМ», поставленого на адресу КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського району», можуть бути виявлені та зафіксовані відомості щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, тому клопотання підлягає задоволенню.

Підстав для відмови у задоволенні клопотання в ході розгляду справи слідчим суддею не встановлено.

На підставі викладеного, керуючись статтями 233, 234, 237, 309 КПК України, слідчий суддя

п о с т а н о в и в:

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчим групи слідчих слідчого управління Головного управління Національної поліції у місті Києві, а також прокурорам групи прокурорів Київської міської прокуратури у кримінальному провадженні № 42023100000000495 від 10.10.2023 на проведення огляду предмету Договору поставки товару № 40-19 від 16.08.2023, укладеного міжКК «Київавтодор» (Замовник) та ТОВ «ЄВРОАВТОАЛЬЯНС» (Постачальник), а саме об`єкту - «Сміттєвоз із заднім завантаженням СБМ-403/1 на шасі JAC N200 СБМ», поставленого на адресу КП «Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського району», який знаходиться на території стоянки службового транспорту КП Шляхово-експлуатаційне управління по ремонту та утриманню автомобільних шляхів та споруд на них Шевченківського району» м. Києва, за адресою: м. Київ, вул. Ямська, 59.

Строк дії ухвали - один місяць з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117208041
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення огляду, подане в рамках кримінального провадження № 42023100000000495 від 10.10.2023, за ознаками злочину, передбаченого ч. 4 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —752/3343/24

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

Ухвала від 20.02.2024

Кримінальне

Голосіївський районний суд міста Києва

Машкевич К. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні