Ухвала
від 22.02.2024 по справі 440/18061/23
ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОЛТАВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

22 лютого 2024 року м. ПолтаваСправа № 440/18061/23

Полтавський окружний адміністративний суд у складі судді Бойка С.С., розглянувши заяви позивача, представника позивача про зміну позовних вимог, залучення належного відповідача та третіх осіб, заяву відповідача заміну відповідача на належного відповідача у справі №440/18061/23 за позовом ОСОБА_1 до Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Полтавській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії,

В С Т А Н О В И В:

До Полтавського окружного адміністративного суду 13.01.2022 надійшов позов ОСОБА_1 Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Полтавській області, в якому просить:

- визнати протиправною бездіяльність Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Полтавській області щодо поновлення права на реєстрацію належного позивачу легкового автомобіля марки Лексус ЕС 330, сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 ;

- зобов`язати Регіональний сервісний центр Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Полтавській області поновити право на реєстрацію належного позивачу легкового автомобіля марки Лексус ЕС 330, сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_3 .

Ухвалою судді Полтавського окружного адміністративного суду від 12 грудня 2023 року позовну заяву прийнято до розгляду та відкрито провадження в адміністративній справі із призначенням її до розгляду за правилами спрощеного позовного провадження з викликом учасників, розгляд справи призначено на 11 січня 2024 року.

11 січня 2024 року протокольною ухвалою оголошено перерву до 01.02.2024 для ознайомлення позивача з відзивом / а.с. 49-51/.

Суддя Бойко С.С. з 29 січня по 14 лютого 2024 року перебував у відпустці, у зв`язку з чим розгляд справи перенесено на 22 лютого 2024 року / а.с. 64/.

29 січня 2024 року від позивача та 22 лютого 2024 року від представника позивача надійшли заяви про зміну позовних вимог, залучення належного відповідача та третіх осіб, в яких просять:

- залучити до участі у справі у якості відповідача Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС м.Києва (01011, м. Київ, вул. Арсенальна,9/11);

- залучити у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Полтавській області (37950, Полтавська область, Полтавський район, с. Розсошенці, вул. Кременчуцька, 2В) та ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 );

- визнати протиправними дії Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС м.Києва щодо вибракування 21 липня 2023 року транспортного засобу LEXUS ES 330, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 за заявою колишнього власника ОСОБА_2 ;

- скасувати запис №540 про зняття з обліку транспортного засобу LEXUS ES 330, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 ;

- зобов`язати Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС м. Києва поновити реєстрацію легкового автомобіля LEXUS ES 330, сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 належного ОСОБА_1 .

22 лютого 2024 року надійшло клопотання представника відповідача про заміну неналежного відповідача, у якому представник просить замінити Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Полтавській області (філія ГСЦ МВС) в адміністративній справі за позовом ОСОБА_1 до Регіонального сервісного центру ГСУ МВС в Полтавській області (філія ГСЦ МВС) (надалі - РСЦ ГСЦ МВС в Полтавській області) про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії як неналежного відповідача.

22 лютого 2024 року учасники справи не з`явилися, про розгляд справи повідомлені належним чином.

Суд, розглянувши заяви позивача, представника позивача про зміну позовних вимог, залучення належного відповідача та третіх осіб, заяву відповідача заміну відповідача на належного відповідача у справі №440/18061/23, керується наступним.

Відповідно до ч. 1 ст. 47 КАС України крім прав та обов`язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, позивач має право на будь-якій стадії судового процесу відмовитися від позову. Позивач має право змінити предмет або підстави позову, збільшити або зменшити розмір позовних вимог шляхом подання письмової заяви до закінчення підготовчого засідання або не пізніше ніж за п`ять днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження.

Відповідно до ч. 3 ст. 48 КАС України якщо позов подано не до тієї особи, яка повинна відповідати за позовом, суд до ухвалення рішення у справі за згодою позивача замінює первісного відповідача належним відповідачем, не закриваючи провадження у справі, якщо це не потягне за собою зміни підсудності адміністративної справи. Суд має право за клопотанням позивача до ухвалення рішення у справі залучити до участі у ній співвідповідача.

Згідно з частиною другою статті 49 КАС України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору , можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, а у разу коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов`язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору. не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Заява позивача та представника позивача про зміну позовних вимог у цій справі подана у спосіб та в порядку визначеному законом, а тому перешкоди для її прийняття до розгляду відсутні, у зв`язку з чим заяви у цій частині підлягають задоволенню.

Тож предмет позову відтепер слід формулювати наступним чином:

- визнати протиправними дії Регіонального сервісного центру ГСЦ МВС м.Києва щодо вибракування 21 липня 2023 року транспортного засобу LEXUS ES 330, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 за заявою колишнього власника ОСОБА_2 ;

- скасувати запис №540 про зняття з обліку транспортного засобу LEXUS ES 330, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 ;

- зобов`язати Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС м. Києва поновити реєстрацію легкового автомобіля LEXUS ES 330, сірого кольору, д.н.з. НОМЕР_1 , 2004 року випуску, номер кузова НОМЕР_2 , свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_4 належного ОСОБА_1 .

Вирішуючи клопотання позивача, представника позивача та представника відповідача щодо залучення у цій справі належного відповідача та третіх осіб, суд зазначає наступне.

З огляду на факт прийняття судом до розгляду заяви про зміну позовних вимог, внаслідок чого предмет спору стосується ще й обставин правомірності зняття з обліку транспортного засобу LEXUS ES 330, за заявою колишнього власника ОСОБА_2 , яке проводилось Регіональним сервісним центром ГСЦ МВС м. Києва, а також з огляд уна те, що рішення по справі може вплинути на права та інтереси ОСОБА_2 та Регіонального центру сервісного центру ГСЦ МВС в Полтавській області, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі у якості відповідача Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС м. Києва (01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11, код ЄРДПОУ 43611844) та в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_5 ); Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Полтавській області (37950, Полтавська область, Полтавський район, с. Розсошенці, вул. Кременчуцька, 2В), змінивши його статус у цій справі з відповідача на третю особу.

За таких обставин заяви позивача, представника позивача, представника відповідача підлягають задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись статтями 47, 48, 263 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

У Х В А Л И В:

Заяви позивача, представника позивача про зміну позовних вимог, залучення належного відповідача та третіх осіб, заяву відповідача про заміну відповідача на належного відповідача у справі №440/18061/23 за позовом ОСОБА_1 до Регіонального сервісного центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ в Полтавській області про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити певні дії - задовольнити.

Прийняти до розгляду заяву позивача та представника позивача про зміну позивних вимог.

Залучити до участі у справі 440/18061/23 у якості відповідача Регіональний сервісний центр Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ м. Києва (01011, м. Київ, вул. Арсенальна, 9/11, код ЄРДПОУ 43611844).

Залучити в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача:

ОСОБА_2 ( АДРЕСА_1 , рнокпп НОМЕР_5 );

Регіональний сервісний центр ГСЦ МВС в Полтавській області (37950, Полтавська область, Полтавський район, с. Розсошенці, вул. Кременчуцька, 2В), змінивши його статус у цій справі з відповідача на третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача.

Розгляд справи продовжити в порядку визначеному ухвалою Полтавського окружного адміністративного суду від 12 грудня 2023 року.

Роз`яснити відповідачу, що:

- відповідно до частини третьої статті 79 Кодексу адміністративного судочинства України відповідач має подати суду усі наявні в нього докази разом із поданням відзиву;

- відповідно до статті 162, частини першої статті 261 Кодексу адміністративного судочинства України відповідач має право подати відзив на позов протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення копії цієї ухвали, до відзиву мають бути додані документи, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи;

- у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішуватиме справу за наявними матеріалами, а неподання суб`єктом владних повноважень відзиву на позов без поважних причин може бути кваліфіковано судом як визнання позову в силу частини четвертої статті 159 КАС України.

Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив тривалістю три дні з моменту отримання відзиву.

Встановити відповідачу строк для подання заперечення тривалістю три дні з моменту отримання відповіді на відзив.

Запропонувати третім особам у п`ятиденний строк з дня отримання копії позовної заяви з додатками надати до суду пояснення до позову за правилами, встановленими частинами 2-4 статті 162 Кодексу адміністративного судочинства України, а іншим учасникам справи - відповідь на такі пояснення.

Інформація у справі розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, веб-адреса сторінки суду: http://court.gov.ua/fair/sud1670/.

Направити учасникам справи копію цієї ухвали.

Направити Регіональному сервісному центру Головного сервісного центру Міністерства внутрішніх справ м. Києва та ОСОБА_2 копію позову з доданими до нього матеріалами.

Ухвала набирає законної сили з моменту підписання та оскарженню не підлягає.

Суддя С.С. Бойко

Дата ухвалення рішення22.02.2024
Оприлюднено26.02.2024
Номер документу117211080
СудочинствоАдміністративне
КатегоріяСправи щодо забезпечення громадського порядку та безпеки, національної безпеки та оборони України, зокрема щодо дорожнього руху, транспорту та перевезення пасажирів

Судовий реєстр по справі —440/18061/23

Рішення від 19.03.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 22.02.2024

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

Ухвала від 12.12.2023

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

С.С. Бойко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні