Ухвала
від 19.02.2024 по справі 202/16388/23
ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 202/16388/23

Провадження № 1-кс/202/1345/2024

ІНДУСТРІАЛЬНИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

УХВАЛА

19 лютого 2024 року м. Дніпро

Слідчий суддя Індустріального районного суду м. Дніпропетровська ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , погоджене з прокурором Криворізької східної окружної прокуратури про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 4202204207000076, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Дніпропетровській області ОСОБА_3 , звернувся до слідчого судді Індустріального районного суду м. Дніпропетровська з клопотанням, погодженим з прокурором Криворізької східної окружної прокуратури про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 4202204207000076, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

В обґрунтуванняклопотання зазначає,щодосудовим розслідуванням встановлено, що заступник Глеюватського сільського голови ОСОБА_4 розробив план заволодіння бюджетними коштами, виділеними на закупівлю спеціальної техніки (самоскиду з відвалом, універсальних навантажувачів), який полягав у: залучення в якості співучасників злочину довірених осіб серед працівників ІНФОРМАЦІЯ_1 , а також серед представників приватних суб`єктів господарювання; виділення бюджетних коштів на закупівлю спеціальної техніки (самоскиду з відвалом, універсальних навантажувачів); розробка тендерної документації, в якій будуть вказані умови, які можуть бути виконані лише заздалегідь визначеним учасником тендеру та унеможливлять перемогу у тендері інших учасників, не пов`язаних із організатором злочинної групи; формування завідомо завищеної очікуваної вартості предмета закупівлі на 40-50 % вище, ніж ринкова вартість відповідної одиниці техніки; визнання переможцем процедури закупівлі тендеру заздалегідь узгодженого суб`єкта господарювання, пов`язаного із організатором злочинного об`єднання; перерахування на банківський рахунок переможця тендеру грошових коштів за поставку техніки, очікувана вартість якої є завідомо завищеною; заволодіння грошовими коштами, які становлять різницю між реальною вартістю одиниці техніки, та вартістю, вказаною в актах приймання товару; легалізація (відмивання) грошових коштів, одержаних злочинним шляхом.

Так, між ІНФОРМАЦІЯ_1 в особі першого заступника сільського голови ОСОБА_4 , 21.11.2022 укладено договір про закупівлю № 28 з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в особі в.о. директора ОСОБА_5 , а саме: самоскида з відвалом: автомобіль вантажний ВКК Спецмаш МКД-15-08.15 на шасі НОМЕР_1 з кузовом та відвалом у кількості 1 одиниці по ціні 6 308 500, 00 грн. з урахуванням ПДВ.

Було встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » попередньо придбало, автомобіль вантажний ВКК Спецмаш МКД-15-08.15 на шасі НОМЕР_1 з кузовом та відвалом, який було поставлено за договором № 28 від 21.11.2022 до ІНФОРМАЦІЯ_1 , у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 ». Загальна сума договору становить 6 308 500,00 грн.

Як встановлено в ході негласних слідчих (розшукових) дій співучасники злочину обговорювали штучне завищення вартості техніки більше ніж на 50 % від реальної вартості.

Орієнтовна сума збитків за вказаними договорами становить понад 2 млн. грн.

В ході досудового розслідування встановлено, що за договором № 28 від 21.11.2022 ІНФОРМАЦІЯ_1 , оплата за товар здійснювалась на банківський рахунок ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » відкритий в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » № НОМЕР_2 .

Під часдосудового розслідуванняз метоювстановлення важливихобставин справа,зокрема проведеннясудової економічноїекспертизи необхіднодослідити інформаціюпро рухгрошових коштівпо розрахунковимрахункам ТОВ« ІНФОРМАЦІЯ_2 » (кодЄДРПОУ НОМЕР_3 ),юридична адреса: АДРЕСА_1 ,відкритих вАТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » юридична адреса: АДРЕСА_2 у період часу з 01.01.2022 по 31.12.2023.

Вказаний захід є крайнім та найбільш ефективним, іншими наявними заходами отримати необхідну інформацію не надається за можливе, оскільки вищевказана інформація відповідно ст. 162 КПК України відноситься до охоронюваної законом таємниці, доступ до якої можливий виключно на підставі ухвали суду.

Отримання доступу до зазначеної інформації, має важливе значення для подальшого проведення досудового розслідування оскільки, отримані відомості можна використовувати в якості речових доказів, з метою підтвердження або спростування винуватості осіб, необхідність отримання зазначених відомостей обґрунтовується також тим, що на їх підставі у органів слідства буде можливість у застосуванні негласних слідчих (розшукових) дій, а також виявлення інших осіб причетних до скоєння вказаного вище кримінального правопорушення.

Слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити.

Слідчий посилаючись на ч. 2 ст. 163 КПК України просив здійснювати розгляд клопотання без виклику представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Слідчим не доведено наявність достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, особою, у володінні якої вони знаходяться.

Представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » не з`явився в судове засідання, про час та місце розгляду справи повідомлявся належним чином, відповідно до ч. 4 ст. 163 КПК України слідчий суддя здійснює розгляд клопотання без участі представника АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 ».

Дослідивши матеріали клопотання, оцінивши доводи, на які слідчий посилається в своєму клопотанні, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання про тимчасовий доступ до документів підлягаю задоволенню частково.

СУ ГУНП в Дніпропетровській області здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні № 4202204207000076, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 02.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України.

Згідно з ч. 1ст. 131 КПК Українизаходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5 ч. 2ст. 131 КПК Українипередбачений такий вид заходів забезпечення кримінального провадження як тимчасовий доступ до речей і документів.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею або судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно з ч. 1ст. 160 КПК Українисторони кримінального провадження мають право звернутися до суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених устатті 161 цього Кодексу.

Згідно з ч. 5ст. 163 КПКсуд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: (1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; (2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; (3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Тобто, розглядаючи клопотання про тимчасовий доступ до речей та документів необхідна сукупність визначених зазначеною нормою умов.

Слідчий суддявважає доведенимнеобхідність наданнятимчасового дозволудо речейта документівв частинінадання доступуз можливістювилучення належнимчином завіренихкопій (впаперовому таелектронному вигляді), до інформації по рахунку НОМЕР_2 клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , рахунку на магнітному носії інформація (за неможливості паперовому) за період з 01.01.2022 по 31.12.2022.

В той же час слідчий суддя вважає недоведеним, що документи та інформація в іншій частині, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, має суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, відомості, які містяться у вказаних документах, можуть бути використані як докази, що виправдовує застосування такого заходу забезпечення кримінального провадження, оскільки в іншій спосіб довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів неможливо.

Враховуючи вищевикладене, клопотання слідчого, погоджене з прокурором про тимчасовий доступ до документів задоволенню підлягає частково.

Керуючись ст. ст. 159, 163-164, 369-372 КПК України, слідчий суддя, -

П О С Т А Н О В И В:

Клопотання слідчого відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Дніпропетровській області капітан поліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором Криворізької східної окружної прокуратури про тимчасовий доступ до речей та документів у кримінальному провадженні № 4202204207000076 від 02.09.2022, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст.191 КК України задовольнити частково.

Надати слідчомувідділу розслідуваннязлочинів усфері господарськоїта службовоїдіяльності слідчогоуправління ГУНПв Дніпропетровськійобласті капітануполіції ОСОБА_3 у кримінальномупровадженні за№ 42022042070000076,внесеного доЄдиного реєструдосудових розслідувань02.09.2022,за ознакамикримінального правопорушення,передбаченого ч.4ст.191КК України,дозвіл натимчасовий доступдо оригіналівдокументіву паперовому/електронному вигляді, з можливістю вилучення завірених належним чином їх копій, які перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », юридична адреса: АДРЕСА_2 , з можливістю вилучення документів у відділені АТ « ІНФОРМАЦІЯ_4 », що за адресою АДРЕСА_3 , а саме: інформацію по рахунку НОМЕР_2 клієнта банку ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), юридична адреса: АДРЕСА_1 , у тому числі на магнітному носії інформація (за неможливості паперовому) за період з 01.01.2022 по 31.12.2022: інформація про рахунку та платіжним карткам клієнтів банку (включаючи закриті) з зазначенням дати відкриття чи закриття, способу проведення операції відкриття чи закриття та документами (заява, фото, анкета), що надавались при відкритті чи закритті; виписками до платіжних карток з розшифруванням повних даних контрагентів; інформації стосовно зняття грошових коштів з рахунку та платіжних карток у банкоматах чи касах банку з зазначенням: дати операції, часу, суми, номеру банкомату, адреси банкомату; інформації стосовно зняття грошових коштів з рахунку та платіжних карток у банкоматах чи касах інших банків з зазначенням: дати операції, часу, суми, номеру банкомату, адреси банкомату, банку (якому належить банкомат чи каса); інформації стосовно переказів грошових коштів на платіжні картки банку з зазначенням контрагентів, дати, часу, суми, ідентифікатору пристрою, ІР-адреси, номера платіжної картки (на яку здійснено переказ); інформації стосовно переказів грошових коштів на інші платіжні картки з зазначенням контрагентів, дати, часу, суми, ідентифікатору пристрою, ІР-адреси, номера платіжної картки (на яку здійснено переказ), назву банку емітенту (на який здійснено переказ); інформації стосовно переказів грошових коштів з інших платіжних карток на платіжні картки вищезазначених клієнтів-банку з зазначенням контрагентів, дати, часу, суми, номера платіжної картки (з якої здійснювався переказ, поповнення); інформації стосовно переказів грошових коштів з інших банків на платіжні картки вищезазначених клієнтів-банку з зазначенням контрагентів, дати, часу, суми, номера платіжної картки (з якої здійснювався переказ, поповнення); інформації стосовно переказів грошових коштів на рахунки банку (або інших банків) з зазначенням контрагентів, дати, часу, суми, ідентифікатору пристрою, ІР адреси, номера рахунку (на який здійснено переказ), назву банку (на який здійснено переказ); інформації стосовно операцій у еквайринговій мережі банку з зазначенням дати, часу, суми, номеру терміналу, адреси терміналу, ідентифікаційних відомостей стосовно власника терміналу; інформації стосовно операцій у еквайринговій мережах інших банків з зазначенням дати, часу, суми, номеру терміналу, адреси терміналу, ідентифікатора банку еквайера, назви банку (в мережі якого проводились операції); інформації стосовно грошових переказів на користь інших осіб з зазначенням дати, часу, суми, номеру терміналу, адреси терміналу, ідентифікатора банку еквайера, назви банку (в мережі якого проводилисьоперації); юридичної справи, в тому числі установчих та реєстраційних документів, заяв на відкриття (закриття) рахунку в національній та іноземній валютах, заяв та інших документів на видачу пластикових карт, карток із зразками підписів і відбитками печаток, договорів на розрахунково-касове обслуговування, договорів на обслуговування в системі «Клієнт-банк», актів прийому-передачі програмного продукту, копій документів особистості засновників та посадових осіб підприємства, довіреностей на право керування рахунком і розпорядження грошовими коштами, що знаходяться на ньому.

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали два місяці з дня постановлення ухвали.

Роз`яснити, що невиконання ухвали слідчого судді про тимчасовий доступ до речей і документів може мати наслідки, що передбачені ч. 1 ст. 166 КПК України: суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цьогоКодексуз метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудІндустріальний районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення19.02.2024
Оприлюднено23.04.2024
Номер документу117216853
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про тимчасовий доступ до речей і документів

Судовий реєстр по справі —202/16388/23

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 19.04.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєльченко Л. А.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 19.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 21.02.2024

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

Ухвала від 22.09.2023

Кримінальне

Індустріальний районний суд м.Дніпропетровська

Бєсєда Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні