Ухвала
від 26.02.2024 по справі 473/4047/22
ВОЗНЕСЕНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 473/4047/22

УХВАЛА

"26" лютого 2024 р. Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області в складі: головуючої судді Лузан Л.В., за участю: секретаря судового засідання Багрін І.А., прокурора Сиротюка Д.В., відповідача ОСОБА_1 , розглянувши в підготовчому засіданні в місті Вознесенську Миколаївської області цивільну справу за позовомкерівника Вознесенської окружної прокуратурив інтересах держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації до Дорошівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку, повернення земельної ділянки,

встановив

30 грудня 2022 року керівник Вознесенської окружної прокуратури Денисенко Віта Василівна звернулася до суду з позовом в інтересах держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації,природного заповідника «Єланецькийстеп»до Дорошівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, ОСОБА_1 , в якому просила:

- визнати незаконним та скасувати рішення Дорошівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області №12 від 20.02.2019 «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність без зміни цільового призначення» стосовно затвердження проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки у власність та надання ОСОБА_1 у власність земельну ділянку площею 2,0 га, кадастровий номер: 4822080400:09:000:0112 (земельна ділянка входить до складу природного заповідника «Єланецький степ»);

- скасувати державну реєстрацію земельної ділянки площею 2,0 га, яка розташована в межах Дорошівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, кадастровий номер: 4822080400:09:000:0112;

- зобов`язати ОСОБА_1 повернути у власність держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації земельну ділянку площею 2,0 га, яка розташована в межах Дорошівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, кадастровий номер: 4822080400:09:000:0112.

Ухвалою суду від 08 червня 2023 року позов керівника Вознесенської окружної прокуратури в інтересах держави в особі природного заповідника «Єланецький степ» до Дорошівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку,повернення земельної ділянки, залишено без розгляду.

Ухвалою суду від 16 лютого 2024 року до участі в справі в якості третьої особи без самостійних вимог залучено природний заповідник «Єланецький степ».

На час підготовчого засідання по вказаній справі від керівника Вознесенської окружної прокуратури Денисенко В.В. надійшло клопотання про призначення по вказаній справі земельно-технічної експертизи, оскільки для перевірки належності земельної ділянки кадастровий номер: 4822080400:09:000:0112, до земель природного заповідника «Єланецький степ» необхідні спеціальні знання.

В підготовчому засіданні прокурор Сиротюк Д.В. вказане клопотання підтримав.

Відповідач ОСОБА_1 в підготовчому засіданні не заперечував проти призначення по справі земельно-технічної експертизи.

Інші учасники справи в підготовче засідання не з`явилися, про час та місце його проведення були повідомлені належним чином.

Дослідивши матеріали справи, суд прийшов до наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 3-5ст. 103ЦПК Українисуд призначає експертизу у справі за сукупності таких умов:

1) для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо;

2) сторонами (стороною) не надані відповідні висновки експертів із цих самих питань або висновки експертів викликають сумніви щодо їх правильності.

При призначенні експертизи судом експерт або експертна установа обирається сторонами за взаємною згодою, а якщо такої згоди не досягнуто у встановлений судом строк, експерта чи експертну установу визначає суд.

Питання, з яких має бути проведена експертиза, що призначається судом, визначаються судом.

Учасники справи мають право запропонувати суду питання, роз`яснення яких, на їхню думку, потребує висновку експерта. У разі відхилення або зміни питань, запропонованих учасниками справи, суд зобов`язаний мотивувати таке відхилення або зміну.

Відповідно до ч.3 ст.12, ч.1 ст.81 ЦПК Україникожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається в обґрунтування своїх вимог або заперечень.

Зміст обумовлених норм визначає предмет доказування, тобто коло обставин, які належить установити по конкретній справі і які необхідні для правильного вирішення справи по суті, тобто ухвалення законного та обґрунтованого рішення.

Для з`ясування обставин, що мають значення для справи, необхідні спеціальні знання у сфері іншій, ніж право, без яких встановити відповідні обставини неможливо, суд як зазначалося вище, призначає експертизу за заявою сторони (сторін) щодо встановлення фактів, які обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для вирішення справи.

Як вбачається з матеріалів справи, природний заповідник «Єланецький степ» створений вiдповiдно до Указу Президента України вiд 17 липня 1996 року за № 575 «Про створення природного заповідника «Єланецький степ» на площі 1675,7 га в межах території Єланецького та Новоодеського районів Миколаївської області.

В подальшому Указом Президента України від 17 травня 2016 року за № 214 «Про зміну меж території природного заповідника «Єланецький степ» до території заповідника включено 1334,95 га земель державної власності (запас), які знаходяться на території Вознесенського району (37,47 га) та Миколаївського (Новоодеського) району (1297,48 га), що надаються заповіднику у постійне користування.

Наказом ГУ Держгеокадастру у Миколаївській області від 02 вересня 2017 року № 14-11615/14-17СГ заповіднику був наданий дозвіл на розробку проекту землеустрою, орієнтовним розміром земельної ділянки 23,27 га пасовищ в межах Білоусівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, із цільовим призначенням для збереження та використання природних заповідників.

В матеріалах справи також наявна карта-схема територій запроектованої земельної ділянки орієнтовним розміром 23,27 га для розширення природного заповідника «Єланецький степ».

Таким чином, з метою встановлення об`єктивної істини та виконання завдань і основних засад цивільного судочинства щодо справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду і вирішення цивільної справи з метою ефективного захисту порушених прав особи та сприяння учасникам судового процесу в реалізації ними їх процесуальних прав, суд вважає за можливе задовольнити клопотання керівника Вознесенської окружної прокуратури Денисенко В.В. про призначення судової земельно-технічної експертизи для встановлення обставини, чинакладається спірна земельна ділянка на землі природного заповідника.

Керуючись ст.ст.12,76,103-107,258,260 ЦПК України, суд

У Х В А Л И В

призначити по цивільній справі за позовом керівника Вознесенської окружної прокуратурив інтересах держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації до Дорошівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку, повернення земельної ділянки, судову земельно-технічну експертизу, на вирішення якої поставити наступні питання:

-чи накладаєтьсяземельна ділянкаплощею 2,0га,кадастровий номер:4822080400:09:000:0112, на землі природного заповідника «Єланецький степ» станом на момент її відведення?

- чи накладається земельна ділянка площею 2,0 га, кадастровий номер: 4822080400:09:000:0112, на земельну ділянку, зазначену в наказі Головного управління Держгеокадастру у Миколаївській області від 02 вересня 2017 року № 14-11615/14-17СГ?

Проведення судової земельно-технічної експертизи доручити експертам Миколаївського науково-дослідногоекспертно-криміналістичногоцентруМВС України.

Попередити експертів про кримінальну відповідальність за завідомо неправдивий висновок та за відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків за ст. ст.384,385 КК України.

Надати експертам Миколаївського науково-дослідного експертно-криміналістичного центруМВС України матеріали цивільної справи № 473/4047/22 за позовом керівника Вознесенської окружної прокуратурив інтересах держави в особі Миколаївської обласної державної адміністрації до Дорошівської сільської ради Вознесенського району Миколаївської області, ОСОБА_1 про визнання незаконним та скасування рішення, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку, повернення земельної ділянки.

Витрати по оплаті проведення судової земельно-технічної експертизи покласти на Вознесенську окружну прокуратуру.

Провадження у справі зупинити на час проведення судової земельно-технічної експертизи.

Ухвала може бути оскаржена до Миколаївського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення.

Суддя Л.В.Лузан

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117217898
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним та скасування рішення, скасування державної реєстрації права власності на земельну ділянку, повернення земельної ділянки

Судовий реєстр по справі —473/4047/22

Ухвала від 22.04.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 04.03.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Ухвала від 16.02.2024

Цивільне

Вознесенський міськрайонний суд Миколаївської області

Лузан Л. В.

Постанова від 18.01.2024

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Ухвала від 01.11.2023

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Шипович Владислав Володимирович

Постанова від 11.09.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Тищук Н. О.

Постанова від 06.09.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Тищук Н. О.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Тищук Н. О.

Ухвала від 21.07.2023

Цивільне

Миколаївський апеляційний суд

Тищук Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні