Вирок
від 26.02.2024 по справі 745/131/24
СОСНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 745/131/24

Провадження № 1-кп/745/26/2024

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

26.02.2024 року Сосницький районний суд Чернігівської області в складі:

головуючої - судді ОСОБА_1 ,

за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Сосниця кримінальне провадження № 12024275370000005 від 01.01.2024 року по обвинуваченню:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця с. Конятин, Сосницького району, Чернігівської області, зареєстрованого по АДРЕСА_1 , фактично проживаючого по АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, не працюючого, одруженого, маючого середню спеціальну освіту, маючого на утриманні трьох малолітніх дітей, не маючого державних нагород, не депутата, в силу ст.89 КК України раніше не судимого,

у вчиненні кримінального проступку передбаченого ч.1 ст. 286-1 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

На початку жовтня 2023 року, ОСОБА_4 у вечірній час, більш точний час та дату органом досудового розслідування не встановлено, знаходячись на відкритій ділянці місцевості поряд зі ставком «Махотин», що розташований по вулиці Ювілейна, в селі Конятин, Корюківського району, Чернігівської області , діючи умисно, без мети подальшого збуту, всупереч вимогам Закону України «Про наркотичні засоби, психотропні речовини і прекурсори», Закону України «Про заходи протидії незаконному обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів та зловживанню ними», Порядку провадження діяльності, пов`язаної з обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, та контролю за їх обігом, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 589 від 03.06.2009, переслідуючи злочинний намір, спрямований на незаконне придбання, виготовлення та зберігання наркотичних засобів, привласнив зірвавши гілки з листям з самосійних рослин роду конопля, таким чином незаконно придбав особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено, - канабіс, який в подальшому в цей же день переніс при собі до свого місця проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

В подальшому ОСОБА_4 , продовжуючи реалізовувати свій злочинний намір, спрямований на незаконне виготовлення та зберігання наркотичних засобів, знаходячись за місцем свого проживання за адресою: АДРЕСА_2 протягом жовтня 2023 року, незаконно виготовив, висушивши та подрібнивши, без мети подальшого збуту особливо небезпечний наркотичний засіб, обіг якого заборонено, - канабіс, який у проміжок часу з жовтня 2023 року по 16 січня 2024 року незаконно зберігав у приміщенні комори будинку, сараю, погребні та даху сараю за адресою: АДРЕСА_2 , для власного вживання без мети збуту.

Під час обшуку господарства, розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , проведеного 16.01.2024 за місцем проживання ОСОБА_4 у приміщенні комори будинку виявлено та вилучено паперовий згорток з рослинами, схожими на висушені рослини конопель, згорток з подрібненою речовиною рослинного походження темно-зеленого кольору, поліетиленовий пакет з подрібненою речовиною темно-зеленого кольору, схожою на висушені рослини конопель, паперовий згорток з висушеними рослинами темно-зеленого кольору, схожими на рослини конопель. В приміщені сараю виявлено та вилучено паперовий згорток з подрібненою речовиною темно-зеленого кольору. На даху сараю виявлено та вилучено суху рослину темно-зеленого кольору, схожу на висушені рослини конопель. В погребні виявлено та вилучено білу ганчірку з висушеними рослинами темно-зеленого кольору, схожими на рослини конопель, та паперовий згорток з висушеною подрібненою речовиною, схожою на рослини конопель, які відповідно до висновку експерта №СЕ-19/125-24/873-НЗПРАП від 23.01.2024 є особливо небезпечним наркотичним засобом, обіг якого заборонено, - канабісом. Маса канабісу в перерахунку на висушену речовину становить відповідно 15,0 г, 9,046 г, 1,293 г, 0,975 г, 3,260 г, 21,1 г, 0,567 г, 0,565 г (всього 51,806 г). Згідно з «Переліком наркотичних засобів, психотропних речовин їх аналогів і прекурсорів», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 06.05.2000 № 770, канабіс віднесений до особливо небезпечних наркотичних засобів, обіг яких заборонено.

Будучи допитаним в судовому засіданні обвинувачений ОСОБА_4 свою вину в скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 309 КК України, визнав повністю та дав показання, що на початку жовтня 2023 року біля 19 год біля ставка "Махотин" в с.Конятин зірвав одну гілку коноплі та приніс її додому за адресою АДРЕСА_2 . Вдома положив на сарай, щоб висохла, а потім перетер, подрібнив і розклав по пакетах. Це він зробив для власного споживання. Пакети поразкладав по різних місця: на горищі сараю, в сараї, в погребні та коморі, щоб не побачила дружина. Працівники поліції вилучили коноплю під час обшуку. Повністю погоджується з кількістю вилученого. Що канабіс наркотичний засіб він знав, він для себе зробив висновки і не буде більше курити, а тим більше зберігати коноплю.

У зв`язку з тим, що обвинувачений свою вину та обставини скоєного кримінального просупку визнав повністю, заслухавши думку інших учасників судового провадження, за відсутності заперечень та сумнівів у добровільності позиції учасників судового провадження, після роз`яснення учасникам судового розгляду щодо позбавлення права оскаржити обставини кримінального проступку в апеляційному порядку, суд вважає недоцільним досліджувати докази щодо фактичних обставин кримінального провадження, які ніким не оспорюються.

На підставі допиту обвинуваченого, суд приходить до висновку про доведеність вини обвинуваченого в скоєнні інкримінованого йому кримінального просупку і вважає, що дії обвинуваченого вірно кваліфіковані за ч. 1 ст. 309 КК України як незаконне виготовлення, придбання та зберігання наркотичних засобів без мети збуту.

При призначенні покарання обвинуваченому суд враховує ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, сукупність обставин, що його характеризують, особу обвинуваченого, обставини, що пом`якшують та обтяжують відповідальність.

До обставин, які згідно зі ст. 66 КК України пом`якшують покарання ОСОБА_4 суд відносить щире каяття,активне сприяння розкриттю кримінального проступку.

За місцем проживання обвинувачений характеризується позитивно, має на утриманні трьох малолітніх дітей..

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченому, згідно зі ст. 67 КК України не встановлено.

Відповідно до вимог ст. 65 КК України суд призначає покарання, враховуючи ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання. Особі, яка вчинила кримінальне правопорушення, має бути призначене покарання, необхідне й достатнє для її виправлення та попередження нових кримінальних правопорушень. А згідно з ч. 2 ст. 50 КК України покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених.

Суд враховує тяжкість кримінального правопорушення, який відповідно до ст.12 КК України є кримінальним проступком, особу обвинуваченого ОСОБА_4 , який має позитивні характеристики за місцем проживання,має на утриманні трьох малолітніх дітей, обставини, що пом`якшують покарання обвинуваченому - щире каяття, активне сприяння розкриттю кримінального проступку, відсутність обставин що обтяжують покарання, вважає за необхідне призначити ОСОБА_4 покарання у вигляді обмеження волі (мінімальне покарання визначене ст.61 КК України) з застосуванням ст.ст. 75,76 КК України, яке на думку суду буде необхідне та достатнє для його виправлення і запобігання вчиненню нових кримінальних правопорушень.

Таке покарання, на переконання суду, є співмірним протиправному діянню, необхідним і достатнім для виправлення обвинуваченого та попередження нових кримінальних правопорушень і є справедливим та достатнім для досягнення мети покарання.

Підстав для обрання запобіжного заходу до вступу вироку в законну силу суд не знаходить.

Процесуальні витрати на проведення експертиз, що підтвердженні документально на суму 3029,12 грн, стягнути з обвинуваченого на користь держави.

Питання речових доказів вирішити за правилами ст.100 КПК України.

Керуючись ч.3.ст. 349, 368, 370 , 374 КПК України,

У Х В А Л И В:

ОСОБА_4 визнати винуватим у скоєнні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст.309 КК України, і призначити йому покарання у вигляді одного року обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України ОСОБА_4 звільнити від відбування призначеного покарання, якщо він протягом одного року не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов"язки.

Згідно зі ст. 76 КК України ОСОБА_4 зобов"язати періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Стягнути з ОСОБА_4 3029,12 грн процесуальних витрат за проведення експертизи на користь держави.

Речові докази: канабіс масою 15,0 г; 9,046 г; 1,293 г; 0,975 г; 3,260 г; 21,1 г; 0,567 г, які знаходяться в прозорому поліетиленовому пакеті опечатаного біркою №7681726., що зберігаються в кімнаті зберігання речових доказів відділення поліції № 1 Корюківського РВП ГУНП в Чернігівській області (квитанція №0000005) - знищити.

На вирок можуть бути подані апеляційні скарги до Чернігівського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення.

Вирок суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. Копію вироку після його проголошення негайно вручити обвинуваченому та прокурору.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117220194
СудочинствоКримінальне
КатегоріяЗлочини у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров'я населення Незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту

Судовий реєстр по справі —745/131/24

Ухвала від 11.04.2024

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Смаль І. А.

Ухвала від 04.04.2024

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Смаль І. А.

Вирок від 26.02.2024

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Смаль І. А.

Постанова від 13.02.2024

Кримінальне

Сосницький районний суд Чернігівської області

Смаль І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні