Постанова
від 21.02.2024 по справі 205/9482/21
ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

ДНІПРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Провадження № 22-ц/803/2305/24 Справа № 205/9482/21 Суддя у 1-й інстанції - Терещенко Т. П. Суддя у 2-й інстанції - Канурна О. Д.

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 лютого 2024 року м. Дніпро

Дніпровський апеляційний суд у складі:

головуючого судді Канурної О.Д.,

суддів: Космачевської Т.В., Халаджи О.В.,

за участю секретаря судового засідання: Керімової - Бандюкової Л.К.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпрі апеляційну скаргу ОСОБА_1 на ухвалу Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 30 листопада 2023 року про зупинення провадження у справі № 205/9482/21 за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , законними представниками якого є ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа - Управління-служба у справах дітей Новокодацької районної у місті Дніпрі ради, про усунення перешкод в користуванні власністю, вселення, визначення порядку користування домоволодінням,

В С Т А Н О В И В:

У листопаді 2021 року позивачі ОСОБА_1 , ОСОБА_2 звернулися до Ленінського районного суду м. Дніпропетровська з позовною заявою до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , неповнолітнього ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , третя особа - Управління-служба у справах дітей Новокодацької районної у місті Дніпрі ради про усунення перешкод в користуванні власністю, вселення, визначення порядку користування домоволодінням.

В обґрунтування позовних вимог позивачі посилалися на те, що ОСОБА_1 на праві приватної власності належить земельна ділянка з кадастровим номером 1210100000:08:658:0017 та домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 , яке складається з двоповерхового житлового будинку, літньої кухні, навісів, гаражу, бані, вольєру, огорож, споруд, замощень. Загальна площа житлового будинку становить 164,4 кв.м., при цьому площа шести приміщень першого поверху становить 54,4 кв.м., з яких: коридор - 5,4 кв.м., кухня - 10,4 кв.м., прихожа - 9,0 кв.м., житлова кімната - 19,4 кв.м., житлова кімната - 6,6 кв.м., санвузол - 3,6 кв.м. Житлова площа першого поверху складає 26,0 кв.м., а допоміжна - 28,4 кв.м.

Другий поверх житлового будинку має 110 кв.м., складається з трьох житлових кімнат, вітальні, кухні і санвузлу. Другий поверх має окремий вхід з двору домоволодіння.

Відповідачі у справі є їх донькою, зятем та онуками позивачів, та всі сторони проживають разом у зазначеному домоволодінні, однак вони не змогли найти спільної домовленості щодо порядку користування вказаним домоволодінням, через що виникають непорозуміння та суперечки. Це призвело до того, що позивачі, через неможливість мешкати в одному будинку, тимчасово зайняли для проживання літню кухню, а відповідачі, не отримавши відповідної згоди, зайняли весь житловий будинок, як перший, так і другий поверх. При цьому чоловік доньки - ОСОБА_3 займається пекарською справою та на першому поверсі житлового будинку облаштував хлібопекарню, де займається господарською діяльністю, а другий поверх житлового будинку використовується для фактичного проживання їхньої сім`ї. Позивачів відповідачі до житлового будинку не допускають, як і до приміщень на першому та другому поверхах.

Разом з цим відповідач ОСОБА_3 у гаражі - літ. О. встановив промислову піч, у якій промисловим шляхом здійснюється випікання хлібобулочної продукції.

Позивачі неодноразово звертались до відповідачів з проханням звільнити як житлові, так і допоміжні приміщення першого поверху житлового будинку, гаражу, прибрати пекарню та усе обладнання, щоб надати можливість позивачам проживати і користуватись своїм майном за його цільовим призначенням, однак, відповідачі категорично відмовляються та позивачі вимушені продовжувати мешкати у літній кухні, яка, на думку відповідачів, цілком облаштована для проживання.

Через це у сторін виникли вкрай неприязливі стосунки, що і спонукало позивачів звернутися до суду з цим позовом.

Позивачі просили суд:

- усунути їм перешкоди у користуванні житловим будинком літ. А-1, гаражем літ. О, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , зобов`язавши ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 не чинити перешкоди ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у користуванні гаражем літ. О, приміщеннями першого поверху житлового будинку АДРЕСА_2 , вселивши їх до приміщень першого поверху вказаного житлового будинку (літ.А-1);

- зобов`язати ОСОБА_3 , ОСОБА_4 придбати з приміщень першого поверху житлового будинку - літ. А-1, а також з приміщення гаражу - літ. О, за адресою: АДРЕСА_1 , усе обладнання і устаткування пекарні, заборонивши ОСОБА_3 використовувати домоволодіння в цілому для потреб промислового (підприємницького) характеру;

- встановити порядок користування домоволодінням, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та в цілому складається з житлового будинку - літ. А-1, літньої кухні - літ. Ж, навісів - літ. Н, літ. С., гаражу - літ. О, бані - літ. П, огорож, споруд, замощень № 1-7, І, наступним чином:

Приміщення першого поверху житлового будинку - літ. А-1, літню кухню - літ. Ж, гараж - літ. О, баню - літ. П, виділити в користування ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ,

Приміщення другого поверху житлового будинку - літ. А-1 виділити в користуванні ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 ,

Місця загального користування: навіси, огорожі, споруди, замощення № 1-7, І (територію подвір`я) - залишити у спільному користуванні ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 ; стягнути с відповідачів на користь позивачів суму сплаченого судового збору.

У грудні 2021 року позивачі збільшили розмір позовних вимог та просили суд:

- усунути їм перешкоди у користуванні житловим будинком літ. А-1, гаражем літ. О, які знаходяться за адресою: АДРЕСА_1 , зобов`язавши ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 не чинити перешкоди ОСОБА_1 та ОСОБА_2 у користуванні гаражем літ. О, приміщеннями першого поверху житлового будинку АДРЕСА_2 , вселивши їх до приміщень першого поверху вказаного житлового будинку (літ.А-1);

- зобов`язати ОСОБА_3 , ОСОБА_4 знести цегляні мангал та піч, що встановлені ними на подвір`ї, придбати з приміщень першого поверху житлового будинку - літ. А-1, а також з приміщення гаражу - літ. О, за адресою: АДРЕСА_1 , усе обладнання і устаткування пекарні, заборонивши ОСОБА_3 та членам його сім`ї - ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 використовувати домоволодіння в цілому для потреб промислового (підприємницького) характеру;

- зобов`язати ОСОБА_3 , ОСОБА_4 прибрати з подвір`я домоволодіння за адресою: АДРЕСА_1 усе відео обладнання (відеокамери для зовнішнього спостереження) та заборонити залишати на території подвір`я домоволодіння на стоянку автомобільний транспорт;

- встановити порядок користування домоволодінням, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 та в цілому складається з житлового будинку - літ. А-1, літньої кухні - літ. Ж, навісів - літ. Н, літ. С., гаражу - літ. О, бані - літ. П, огорож, споруд, замощень № 1-7, І, наступним чином:

Приміщення першого поверху житлового будинку - літ. А-1, літню кухню - літ. Ж, гараж - літ. О, баню - літ. П, виділити в користування ОСОБА_1 та ОСОБА_2 ,

Приміщення другого поверху житлового будинку - літ.А-1 виділити в користуванні ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 ,

Місця загального користування: навіси, огорожі, споруди, замощення № 1-7, І (територію подвір`я) - залишити у спільному користуванні ОСОБА_1 , ОСОБА_2 , ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_6 , ОСОБА_5 ; стягнути з відповідачів на користь позивачів суму сплаченого судового збору.

В ході розгляду справи 24 жовтня 2023 року ОСОБА_4 , в інтересах якої діє адвокат Мартинова Олена Вікторівна подала заяву про зупинення провадження у справі № 205/9482/21 за позовом ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , законними представниками якого є ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа - Управління-служба у справах дітей Новокодацької районної у місті Дніпрі ради, про усунення перешкод в користуванні власністю, вселення, визначення порядку користування домоволодінням, до набрання законної сили судового рішення у справі № 205/581/22 за позовною заявою ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_5 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання права власності.

Ухвалою Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 30 листопада 2023 року клопотання представника відповідачів ОСОБА_7 про зупинення провадження у цивільній справі задоволено.

Зупинено провадження у цивільній справі № 205/9482/21 за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , законними представниками якого є ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа - Управління-служба у справах дітей Новокодацької районної у місті Дніпрі ради, про усунення перешкод в користуванні власністю, вселення, визначення порядку користування домоволодінням, до набрання законної сили рішенням Ленінського районного суду м. Дніпропетровська у цивільній справі № 205/581/22 за позовною заявою ОСОБА_4 , ОСОБА_3 і ОСОБА_5 до ОСОБА_1 , ОСОБА_2 про визнання права власності.

Не погодившись із ухвалою Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 30 листопада 2023року, 12 грудня 2023 року позивачка ОСОБА_1 подала до Дніпровського апеляційного суду апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу суду першої інстанції, та направити цивільну справу для продовження розгляду до суду першої інстанції, обґрунтовуючи це тим, що об`єктивна неможливість розгляду цієї справи до вирішення іншої справи № 205/581/22 в даному випадку відсутня, враховуючи те, що позивачі у тій справі ОСОБА_4 , ОСОБА_3 та ОСОБА_5 просять визнати за ними право власності по 1/3 частині за кожним на будинок А-1 у домоволодінні АДРЕСА_1 , однак такі вимоги фактично зводяться до визнання за ними в цілому права власності на будинок літ. А-1, який, на їх думку, є новоствореним за їх кошти в порядку реконструкції та в результаті поліпшень, внаслідок чого істотно збільшилась його вартість та фактично пропонується Літостанським продовжувати проживати у літній кухні.

Позивач ОСОБА_1 зазначає, що у спірному домоволодінні здійснення господарської діяльності, як то промислового пекарського виробництва, не кореспондується з вимогами ст. 383 ЦК України.

При ухваленні судом першої інстанції ухвали про зупинення провадження у цій справі було порушено приписи п.6 ч.1 ст. 251 ЦПК України, що свідчить про порушення процесуальних норм та неповного з`ясування судом обставин, що мають значення для вирішення цієї справи.

Згідно з протоколом автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 26 грудня 2023 року дана справа розподілена для розгляду колегії суддів у складі: головуючого судді Максюти Ж.І., суддів Городничої В.С., Петешенкової М.Ю.

Розпорядженням керівника апарату суду №1990 від 28 грудня 2023 року призначено повторний автоматизований розподіл справи між суддями у зв`язку з перебування члена колегії судді Петешенкової М.Ю. у відпустці, на виконання службової записки судді-доповідача Максюти Ж.І.

Відповідно до протоколу повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 28 грудня 2023 року дана справа розподілена для розгляду колегії суддів у складі: головуючого судді Максюти Ж.І., суддів: Красвітній Т.П., Єлізаренко І.А. (том № 2, а.с. 84).

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 28 грудня 2023 року відкрито апеляційне провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_1 та призначено справу до розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

У відповідності до розпорядження заступника керівника апарату суду № 447 від 17 січня 2024 року призначено повторний автоматизований розподіл судової справи № 205/9482/21 у зв`язку із закінченням відрядження судді Дніпровського апеляційного суду Максюти Ж.І.

Протоколом повторного автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 17 січня 2024 року справу передано для розгляду складу суддів: головуючий суддя (суддя - доповідач) Канурна О.Д., судді: Космачевська Т.В., Халаджи О.В. (том № 2, а.с. 82).

Ухвалою Дніпровського апеляційного суду від 22 січня 2024 року прийнято до свого провадження цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_1 на ухвалу Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 30 листопада 2023 року про зупинення провадження у справі № 205/9482/21 за позовною заявою ОСОБА_1 , ОСОБА_2 до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , законними представниками якого є ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , третя особа - Управління-служба у справах дітей Новокодацької районної у місті Дніпрі ради, про усунення перешкод в користуванні власністю, вселення, визначення порядку користування домоволодінням, закінчено підготовчі дії та призначено справу до апеляційного розгляду в загальному позовному провадженні на 21 лютого 2024 року о 14 год 20 хв. в приміщенні Дніпровського апеляційного суду (том № 2, а.с. 84).

Копію ухвали направлено сторонам у справі засобами поштового зв`язку 24 січня 2024 року (том № 2, а.с.85).

Відповідачі не скористались своїм правом, передбаченим ст. 360 ЦПК України, та відзивів на апеляційну скаргу ОСОБА_1 не подавали.

В судове засідання Дніпровського апеляційного суду 21 лютого 2024 року відповідачі ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 не з`явилися, про дату, час та місце розгляду справи були повідомлені належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (том № 2, а.с. 86).

В судове засідання Дніпровського апеляційного суду 21 лютого 2024 року відповідачка ОСОБА_5 не з`явилася, про дату, час та місце розгляду справи була повідомлена належним чином, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення (том № 2, а.с. 87).

В судове засідання Дніпровського апеляційного суду 21 лютого 2024 року представник третьої особи - Управління-служби у справах дітей Новокодацької районної у місті Дніпрі ради не з`явився, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, що підтверджується довідкою (том № 2, а.с. 85).

Заслухавши головуючого суддю, вислухавши пояснення позивачки ОСОБА_1 , пояснення позивача ОСОБА_2 , пояснення представника позивачів - адвоката Шклярук Д.С., дослідивши матеріали справи, перевіривши доводи апеляційної скарги, апеляційний суд вважає, що апеляційна скарга ОСОБА_1 підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до частини 1 ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Частиною 1 ст. 367 ЦПК України передбачено, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними в ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Згідно частини 2 вказаної вище статті, суд апеляційної інстанції досліджує докази, що стосуються фактів, на які учасники справи посилаються в апеляційній скарзі та (або) відзиві на неї.

Пунктом 4 частини 1 статті 379 ЦПК України передбачено, що підставами для скасування ухвали суду, що перешкоджає подальшому провадженню у справі, і направлення справи для продовження розгляду до суду першої інстанції є. зокрема, порушення норм процесуального права чи неправильне застосування норм матеріального права, які призвели до постановлення помилкової ухвали.

Зупиняючи провадження у справі, суд першої інстанції послався на те, що приймаючи до уваги, що Ленінським районним судом м. Дніпропетровська за результатами розгляду справи № 205/581/22 можуть бути вирішені питання, що стосуються вимог, заявлених у справі за позовною заявою ОСОБА_1 і ОСОБА_8 , оскільки в матеріалах справи відсутні докази щодо права власності на весь будинок, наявності усіх його приміщень, в тому числі другого поверху, від яких залежить можливість його розгляду та прийняття об`єктивного рішення у цивільній справі, суд вважає необхідним зупинити провадження у цивільній справі за позовною заявою ОСОБА_1 і ОСОБА_2 про усунення перешкод в користуванні власністю, вселення, визначення порядку користування домоволодінням.

Проте, з вказаним висновком суду першої інстанції Дніпровський апеляційний суд не погоджується, виходячи з наступного.

Пунктом 6 частини 1 статті 251 ЦПК України передбачено, що суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі об`єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об`єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду.

Як вбачається із пункту 33 постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12.06.2009 року «Про застосування норм цивільного процессуального законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції», визначаючи наявність підстав, за яких проваджєення у справі підлягає обов`язковому зупиненню, суд повинен, зокрема, враховувати, що така підстава для зупинення провадження у справі - неможливість розгляду цивільної справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного, цивільного, господарського, кримінального чи адміністративного судочинства, застосовується у тому разі, коли в цій іншій справі можуть бути вирішені питання, що стосується підстав, заявлених у справі вимог, чи умов, від яких залежить можливість її розгляду.

З позовної заяви вбачається, що позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися до Ленінського районного суду м. Дніпропетровська із позовною заявою до ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , неповнолітнього ОСОБА_6 , ОСОБА_5 , третя особа - Управління-служба у справах дітей Новокодацької районної у місті Дніпрі ради про усунення перешкод в користуванні власністю, вселення, визначення порядку користування домоволодінням.

Враховуючи викладене вище, Дніпровський апеляційний суд вважає, що зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду справи № 205/9482/21 і підстави для зупинення провадження у вказаній справі відсутні.

Керуючись ст. 374, 379, 381-384 ЦПК України, апеляційний суд -

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу ОСОБА_1 задовольнити.

Ухвалу Ленінського районного суду м. Дніпропетровська від 30 листопада 2023 року скасувати.

Направити справу для продовження розгляду до суду першої інстанції.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до Верховного Суду протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Судді: О.Д. Канурна

Т.В. Космачевська

О.В. Халаджи

Повний текст судового рішення складений 26 лютого 2024 року

Суддя: О.Д.Канурна

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено27.02.2024
Номер документу117227056
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —205/9482/21

Ухвала від 12.03.2024

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Постанова від 21.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Постанова від 21.02.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 22.01.2024

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Канурна О. Д.

Ухвала від 28.12.2023

Цивільне

Дніпровський апеляційний суд

Максюта Ж. І.

Ухвала від 30.11.2023

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 19.10.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 14.06.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 12.06.2022

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

Ухвала від 16.12.2021

Цивільне

Ленінський районний суд м.Дніпропетровська

Терещенко Т. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні