Ухвала
від 26.02.2024 по справі 167/188/24
РОЖИЩЕНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 167/188/24

Номер провадження 2-о/167/36/24

У Х В А Л А

про залишення позовної заяви без руху

26 лютого 2024 року м. Рожище

Суддя Рожищенського районного суду Волинської області Сіліч І. І. вивчивши заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , виконавчий комітет Копачівської сільської ради Луцького району Волинської області, Луцький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 , заінтересовані особи: ОСОБА_2 , виконавчий комітет Копачівської сільської ради Луцького району Волинської області, Луцький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції звернувся до суду за заявою про усиновлення.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі, суд доходить такого висновку.

У відповідності до ст. 293 Цивільного процесуального кодексу України (далі - ЦПК України) визначено, що окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до пункту 4 частини другої статті 293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про усиновлення.

Згідно з ч. 3 ст. 294 ЦПК України справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Інші особливості розгляду цих справ встановлені цим розділом.

Так, заява про усиновлення дитини подається до суду у порядку, передбаченому главою 5 розділу ІV ЦПК України та повинна відповідати як загальним вимогам, передбаченим у ст. 175, 177 ЦПК України, так і спеціальним, які передбачені ст. 311 ЦПК України.

Згідно з ст. 187 ЦПК України, суд відкриває провадження у справі за відсутності підстав для залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви чи відмови у відкритті провадження.

Вирішуючи питання про відкриття провадження у справі суд доходить такого висновку.

Відповідно до ч. 1 ст. 311 ЦПК України заява про усиновлення дитини повинна містити: найменування суду, до якого подається заява, ім`я, місце проживання заявника, а також прізвище, ім`я, по батькові, вік усиновлюваної дитини, її місце проживання, відомості про стан здоров`я дитини. Заява про усиновлення дитини може також містити клопотання про зміну прізвища, імені, по батькові, дати, місця народження дитини, про запис заявника матір`ю або батьком дитини.

Частиною 2 ст. 311 ЦПК України визначено документи, які за наявності мають бути додані до заяви про усиновлення дитини: 1) копія свідоцтва про шлюб, а також письмова згода на це другого з подружжя, засвідчена нотаріально, - при усиновленні дитини одним із подружжя; 2) медичний висновок про стан здоров`я заявника; 3) довідка з місця роботи із зазначенням заробітної плати або копія декларації про доходи; 4) документ, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням; 5) інші документи, визначені законом.

Всупереч вказаним вимогам закону до заяви про усиновлення заявником не долучено документів, визначених ч. 2 ст. 311 ЦПК України, а саме: медичного висновку про стан здоров`я заявника, сертифікатів лікаря-психіатра та лікаря-нарколога, про відсутність психічних розладів та відсутність наркологічної залежності, документу, що підтверджує право власності або користування жилим приміщенням.

Крім того, відповідно до вимог ч. 2, 3 ст. 312 ЦПК України орган опіки та піклування повинен подати суду висновок про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

До висновку органу опіки та піклування мають бути додані: 1) акт обстеження умов життя заявника, складений за місцем його проживання; 2) свідоцтво про народження дитини; 3) медичний висновок про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток; 4) у випадках, встановлених законом, згода батьків, опікуна, піклувальника дитини, закладу охорони здоров`я або навчального закладу, а також самої дитини на усиновлення. Суд у разі необхідності може вимагати подання інших документів.

Проте, заявником ОСОБА_1 всупереч вимогам ч. 2, 3 ст. 312 ЦПК України не додано до заяви висновку органу опіки та піклування про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини, акт обстеження умов життя заявника, складеного за місцем його проживання та медичного висновку про стан здоров`я дитини, про її фізичний і розумовий розвиток.

Статтею 294 ЦПК України, зокрема, визначено, що під час розгляду справ окремого провадження суд зобов`язаний роз`яснити учасникам справи їхні права та обов`язки, сприяти у здійсненні та охороні гарантованих Конституцією і законами України прав, свобод чи інтересів фізичних або юридичних осіб, вживати заходів щодо всебічного, повного і об`єктивного з`ясування обставин справи. Справи окремого провадження розглядаються судом з додержанням загальних правил, встановлених цим Кодексом, за винятком положень щодо змагальності та меж судового розгляду. Справи окремого провадження суд розглядає за участю заявника і заінтересованих осіб.

Разом з цим, за змістом ч. 1 ст. 313 ЦПК України, суд розглядає справу про усиновлення дитини за обов`язковою участю заявника, органу опіки та піклування або уповноваженого органу виконавчої влади, а також дитини, якщо вона за віком і станом здоров`я усвідомлює факт усиновлення, з викликом заінтересованих та інших осіб, яких суд визнає за потрібне допитати.

Проте, як вбачається з поданої до суду заяви, як заінтересовану особу не зазначено матір дитини, яку заявник бажає усиновити, її місце проживання чи перебування.

Враховуючи наведене вище, заявнику необхідно виправити усі вищезазначені в ухвалі недоліки, надати суду новий примірник заяви з доданими до неї документами та їх копії відповідно до кількості учасників справи.

Означені недоліки позбавляють суд можливості відкрити провадження за цією справою та призначити її до судового розгляду.

Частиною 1 ст. 185 ЦПК України встановлено, що суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 175 і 177 цього Кодексу, протягом п`яти днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, строк їх усунення не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Ураховуючи наведене та зважаючи на характер та обсяг виявлених недоліків заяви, доходжу висновку, що строк на їх усунення доцільно визначити десять днів з дня отримання копії ухвали.

Роз`яснити заявнику, якщо він у встановлений строк усуне недоліки визначені цією ухвалою то заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається заявникові.

Керуючись ст. 175, 177, 185 ЦПК України, суддя

п о с т а н о в и в :

Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи - ОСОБА_2 , виконавчий комітет Копачівської сільської ради Луцького району Волинської області, Луцький відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Луцькому районі Волинської області Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції про усиновлення - залишити без руху.

Надати заявнику строк для усунення недоліків протягом десяти днів з дня вручення копії ухвали про залишення заяви без руху.

У разі невиконання вимог суду заява буде вважатися неподаною та повернута заявнику.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя І. І. Сіліч

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117227750
СудочинствоЦивільне
Сутьусиновлення

Судовий реєстр по справі —167/188/24

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Рішення від 08.05.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Ухвала від 15.04.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Ухвала від 27.03.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Ухвала від 29.02.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Рожищенський районний суд Волинської області

Сіліч І. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні