Ухвала
від 26.02.2024 по справі 939/3289/23
БОРОДЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 939/3289/23

УХВАЛА

Іменем України

26 лютого 2024 рокуБородянський районний суд

Київської області в складі: головуючого судді Стасенка Г.В.,

за участі секретаря судового засідання Клопот О.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі судових засідань Бородянського районного суду в селищі Бородянці Бучанського району Київської області по вул. Шевченка, 3 цивільну справу за заявою Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням, заінтересовані особи: виконавчий комітет Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області і ОСОБА_1 , та за поданням виконавчого комітету Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області про звільнення особи від обов`язків опікуна та призначення опікуна,

ВСТАНОВИВ:

В грудні 2023 року Бородянський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням звернувся до районного суду з вказаною заявою, обгрунтовуючи свої вимоги тим, що в їхньому закладі перебуває ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , який за рішенням Голосіївського районного суду м. Києва від 27 січня 2009 року був визнаний недієздатним. Опіку над ним здійснювала його двоюрідна сестра ОСОБА_1 , яка була призначена опікуном цим же рішенням суду. Тривалий час ОСОБА_1 не виконує свої обов`язки опікуна, оскільки проживає на території РФ. На даний час ОСОБА_2 перебуває під опікою психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням та зарекомендував себе як особа, яка не здатна самостійно себе обслуговувати та вирішувати певні питання.

Просив звільнити ОСОБА_1 від повноважень опікуна ОСОБА_2 та призначити Бородянський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням опікуном недієздатного ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Виконавчий комітет Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області звернувся до суду з поданням про звільнення ОСОБА_1 від обов`язків опікуна та призначення нового опікуна в особі Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням.

В судове засідання Бородянський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням свого представника не направив, до суду надійшла заява за підписом директора установи Ганіцької М. про розгляд заяви без участі представника інтернатної установи.

Заінтересована особа виконавчий комітет Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області про час та місце розгляду заяви повідомлена належним чином; від представника Бородянської селищної ради Сміщук В.М. до суду надійшла заява про розгляд справи без її участі, із заявою повністю погодилася і просила її задовольнити.

Заінтересована особа ОСОБА_1 на розгляд справи не з`явилася повторно, відповідно до поштового повідомлення відсутня за місцем проживання.

Дослідивши письмові докази по справі, суд вважає, що заява Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням та подання виконавчого комітету Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області підлягають задоволенню.

Судом встановлено, що за рішенням Голосіївського районного суду міста Києва від 27 січня 2009 року ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Києва визнано недієздатним і його опікуном була призначена ОСОБА_1 (а. с. 7-8)

Відповідно до копії паспорту, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець міста Києва, з 26 листопада 2009 року він зареєстрований в АДРЕСА_1 . ( а. с. 5)

Згідно з копією довідки Сер. КИ-1 № 057199, ОСОБА_2 , 1968 року народження, має другу групу інвалідності загального захворювання, безстроково; не придатний до регулярної праці, рекомендовано стаціонарне лікування. (а. с. 6)

Відповідно до характеристики, ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , знаходиться в Бородянському психоневрологічному інтернаті з геріатричним відділенням з 23 жовтня 2009 року; йому встановлений діагноз шизофренія, параноїдна форма, берперевно-прогредієнтний перебіг, апатико-дисоціативний дефект. ІХС. Дифузний кардіосклероз СН І ст. За час перебування в інтернаті він знаходиться під постійним спостереженням чергового медичного персоналу, проживає у реабілітаційному відділенні, інструкції виконує, постійно приймає підтримуюче лікування; активно-продуктивної симптоматики не виявляє. (а. с. 11)

Згідно з рішенням виконавчого комітету Бородянської селищної ради Бучанського району Київської області від 04 грудня 2023 року № 1373, виконавчий комітет вирішив підготувати подання про звільнення від обов`язків опікуна ОСОБА_1 у зв`язку з систематичним невиконанням опікунських обов`язків над недієздатним ОСОБА_2 та про доцільність призначення нового опікуна в особі Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням. (а. с. 9)

Відповідно до ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою у разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 4 ст. 63 ЦК України,опікун або піклувальник призначаються переважно з осіб, які перебувають у сімейних, родинних відносинах з підопічним, з урахуванням особистих стосунків між ними, можливості особи виконувати обов`язки опікуна чи піклувальника.

Відповідно до ч. 3 ст. 75 ЦК України,за заявою органу опіки та піклування суд може звільнити особу від повноважень опікуна або піклувальника у разі невиконання нею своїх обов`язків, порушення прав підопічного, а також у разі поміщення підопічного до навчального закладу, закладу охорони здоров`я або закладу соціального захисту.

Відповідно до ст. 66 ЦК України, якщо над фізичною особою, яка перебуває у навчальному закладі, закладі охорони здоров`я або закладі соціального захисту населення, не встановлено опіку чи піклування або не призначено опікуна чи піклувальника, опіку чи піклування над нею здійснює цей заклад.

Згідно зч.2ст.300ЦПК України,суд зазаявою органуопіки тапіклування чиособи,призначеної піклувальникомчи опікуном,у місячнийстрок звільняєїї відповноважень піклувальникаабо опікунаі призначаєза поданняморгану опікита піклуванняіншу особу,про щопостановляє ухвалу.

Оцінюючи досліджені докази, суд вважає за необхідне звільнити ОСОБА_1 від повноважень опікуна над недієздатним ОСОБА_2 у зв`язку з невиконанням нею своїх обов`язків і призначити Бородянський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням опікуном недієздатного ОСОБА_2 .

Керуючись ст. 60 - 63, 67, 75 ЦК України, ст. 263-265, 268, 293, 300 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ :

ЗаявуБородянськогопсихоневрологічного інтернатуз геріатричнимвідділенням таподання Бородянськоїселищної радиБучанського районуКиївської областіпро звільненняособи відобов`язків опікуната призначенняопікуна задовольнити.

Звільнити ОСОБА_1 від обов`язків опікуна над недієздатним ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у зв`язку з невиконанням нею своїх обов`язків.

Призначити Бородянський психоневрологічний інтернат з геріатричним відділенням опікуном ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Києва.

Апеляційна скарга на ухвалу суду подається протягом п`ятнадцяти днів з дня її проголошення до Київського апеляційного суду.

Головуючий - суддяГеннадій СТАСЕНКО

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117229546
СудочинствоЦивільне
Сутьзвільнення особи від обов`язків опікуна та призначення опікуна

Судовий реєстр по справі —939/3289/23

Ухвала від 26.02.2024

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Стасенко Г. В.

Ухвала від 29.12.2023

Цивільне

Бородянський районний суд Київської області

Стасенко Г. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні