Ухвала
від 26.02.2024 по справі 915/461/23
ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

ПІВДЕННО-ЗАХІДНИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД


У Х В А Л А

про повернення апеляційної скарги

26 лютого 2024 рокум. ОдесаСправа № 915/461/23Південно-західний апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого судді: Разюк Г.П.,

суддів: Богацької Н.С., Діброви Г.І.

перевірив апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України"

на рішення Господарського суду Миколаївської області від 17.11.2023, прийняте суддею Мавродієвою М.В. у м. Миколаєві, повний текст якого складено 27.11.2023

у справі №915/461/23

за позовом Приватного підприємства "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО"

до Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" в особі Філії Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" "Врадіївський елеватор"

про вилучення зерна переданого на зберігання, стягнення збитків у розмірі 2002070,53 грн. та

ВСТАНОВИВ:

27.03.2023 Приватне підприємство "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО" звернулося до Господарського суду Миколаївської області з позовною заявою б/н б/д (вх.№3784/23), в якій просить суд вилучити в Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" (код ЄДРПОУ 37243279) в особі Філії Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" "Врадіївський елеватор" (код ЄДРПОУ 37506069) та передати Приватному підприємству "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО" (код ЄДРПОУ 20892727) зерно пшениці 4 класу в кількості 1603,64 тонн та зерно соняшнику в кількості 69,06 тонн.

Рішенням Господарського суду Миколаївської області від 17.11.2023 позов задоволено частково. Вилучено в Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" в особі Філії Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" "Врадіївський елеватор" та передано Приватному підприємству "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО" зерно пшениці 4 класу в кількості 959,564 тон та зерно соняшнику в кількості 65,307 тон. Стягнуто з Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" в особі Філії Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" "Врадіївський елеватор" на користь Приватного підприємства "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО" судовий збір у розмірі 102611,73 грн. У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з зазначеним рішенням, 02.01.2024 року до Південно-західного апеляційного господарського суду надійшла апеляційна скарга Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" на рішення Господарського суду Миколаївської області від 17.11.2023 у справі №915/461/23 та одночасно в апеляційній скарзі скаржником заявлено клопотання про поновлення строку на її подання.

Автоматизованою системою документообігу суду для розгляду справи №915/461/23 було визначено колегію суддів у складі: головуючого судді Разюк Г.П., суддів: Богацької Н.С., Діброви Г.І., що підтверджується витягом з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 08.01.2024.

Ухвалою Південно-західного апеляційного господарського суду 15.01.2024 доручено Господарському суду Миколаївської області невідкладно надіслати на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду матеріали справи №915/461/23 та відкладено вирішення питання щодо відкриття, повернення, залишення без руху або відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" на рішення Господарського суду Миколаївської області від 17.11.2023 у справі №915/461/23 до надходження матеріалів справи на адресу Південно-західного апеляційного господарського суду.

26.01.2024 до суду апеляційної інстанції надійшли матеріали справи №915/461/23.

Дослідивши матеріали апеляційної скарги, додані до неї документи, суд апеляційної інстанції ухвалою від 30.01.2024 залишив її без руху та встановив Акціонерному товариству "Державна продовольчо-зернова корпорація України" строк для усунення недоліків, встановлених при поданні апеляційної скарги, протягом 10 днів з дня вручення ухвали про залишення апеляційної скарги без руху, а саме для надання (надіслання) до суду доказів сплати судового збору у сумі 163413,57 грн. та доказів надсилання копії апеляційної скарги з додатками Приватному підприємству "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО" поштою листом з описом вкладення. Відповідна сума судового збору була визначена судом апеляційної інстанції у такому розмірі, оскільки ані з мотивувальної, ані з резолютивної частини апеляційної скарги не вбачалось часткове його оскарження.

21.02.2024 до Південно-західного апеляційного господарського суду від скаржника надійшла заява про усунення недоліків, в якій апелянт надав докази сплати судового збору за подання апеляційної скарги в розмірі 123134,08 грн. та стверджував про те, що рішення ним оскаржується в частині вилучення у Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" зерна, в частині стягнення збитків у вигляді упущеної вигоди не оскаржує.

Колегія суддів приймає відповідні доводи як уточнення вимог його апеляційної скарги та вважає, що скаржник усунув відповідні недоліки щодо сплати судового збору.

Між тим, апелянтом у заяві про усунення недоліків не надано доказів направлення Приватному підприємству "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО" у паперовій формі копії апеляційної скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, поштою листом з описом вкладення.

Що ж стосується встановлених судом апеляційної інстанції недоліків апеляційної скарги, а саме не надання доказів надсилання копії апеляційної скарги Приватному підприємству "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО", то колегія суддів зазначає наступне.

Так, судом апеляційної інстанції було залишено апеляційну скаргу без руху, зокрема через не надання скаржником доказів направлення у паперовій формі Приватному підприємству "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО" копії апеляційної скарги і доданих до неї документів, які у них відсутні, поштою листом з описом вкладення.

При цьому, дійсно Приватне підприємство "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО" (код ЄДРПОУ 20892727) не має зареєстрованого Електронного кабінету в підсистемі Електронний суд ЄСІТС.

Разом з тим, відповідно до ч. 7 ст. 42 Господарського процесуального кодексу України (в редакції з 18.10.2023), якщо цим Кодексом передбачено обов`язок учасника справи щодо надсилання копій документів іншим учасникам справи, такі документи в електронній формі можуть направлятися з використанням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи або її окремої підсистеми (модуля), що забезпечує обмін документами, шляхом надсилання до електронного кабінету іншого учасника справи, а в разі відсутності в іншого учасника справи електронного кабінету чи відсутності відомостей про наявність в іншого учасника справи електронного кабінету - у паперовій формі листом з описом вкладення.

У такому разі, заявник має надати докази направлення іншим учасникам справи копії заяви та доданих до неї документів до електронних кабінетів інших учасників (квитанції про доставку документів до зареєстрованого електронного кабінету Користувача ЄСІТС), а за відсутності у учасника електронного кабінету докази направлення копії заяви та доданих до неї документів у паперовій формі листом з описом вкладення, отже відсутність електронного кабінету ніяким чином не звільняє апелянта від обов`язку направити відповідну апеляційну скаргу з додатками у паперовій формі Приватному підприємству "Виробничо-комерційне підприємство "КАРО", що спростовує відповідні доводи скаржника щодо протилежного.

Відповідно до частини 2 статті 260 та частини 4 статті 174 Господарського процесуального кодексу апеляційна скарга не приймається та повертається судом апеляційної інстанції, якщо особа не усунула недоліки апеляційної скарги, яку залишено без руху, в установлений судом строк.

Враховуючи, що скаржник не усунув недоліки апеляційної скарги в повному обсязі у строк, встановлений судом, апеляційна скарга Акціонерного товариства "Державна продовольчо-зернова корпорація України" на рішення Господарського суду Миколаївської області від 17.11.2023 у справі №915/461/23 підлягає поверненню.

Згідно з ч. ч. 6-8 ст. 260 Господарського процесуального кодексу України питання про повернення апеляційної скарги суд апеляційної інстанції вирішує протягом п`яти днів з дня надходження апеляційної скарги або з дня закінчення строку на усунення недоліків. Про повернення апеляційної скарги постановляється ухвала, яка може бути оскаржена в касаційному порядку. Копія ухвали про повернення апеляційної скарги надсилається учасникам справи у порядку, визначеному ст. 242 цього Кодексу. Скаржнику надсилається копія ухвали про повернення апеляційної скарги разом з апеляційною скаргою та доданими до скарги матеріалами. Копія апеляційної скарги залишається в суді апеляційної інстанції.

Судова колегія звертає увагу, що повернення апеляційної скарги не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

На підставі ст. ст. 174, 234, 258, 260,Господарського

процесуального кодексу України, колегія суддів

ухвалила:

1. Повернути апеляційну скаргу та додані до неї документи Акціонерному товариству "Державна продовольчо-зернова корпорація України" - без розгляду.

2. Справу №915/461/23 повернути до Господарського суду Миколаївської області.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддями та може бути оскаржена в касаційному порядку.

Головуючий суддя Разюк Г.П.

Суддя Богацька Н.С.

Суддя Діброва Г.І.

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117237505
СудочинствоГосподарське
Сутьвилучення зерна переданого на зберігання, стягнення збитків у розмірі 2002070,53 грн. та

Судовий реєстр по справі —915/461/23

Ухвала від 29.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 30.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Ухвала від 15.01.2024

Господарське

Південно-західний апеляційний господарський суд

Разюк Г.П.

Рішення від 17.11.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

Ухвала від 04.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

Ухвала від 02.10.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

Ухвала від 28.08.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

Ухвала від 02.05.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

Ухвала від 17.04.2023

Господарське

Господарський суд Миколаївської області

Мавродієва М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні