Ухвала
від 26.02.2024 по справі 927/183/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

У Х В А Л А

про відкриття провадження у справі

26 лютого 2024 рокум. Чернігів справа № 927/183/24

Господарський суд Чернігівської області у складі судді Фесюри М.В., перевіривши матеріали позовної заяви від 19.02.2024 №15/3/2-1789-2023

за позовом: Заступника керівника Чернігівської обласної прокуратури,

код ЄДРПОУ 02910114, вул. Князя Чорного, 9, м. Чернігів, 14000,

в інтересах держави в особі

позивача: Чернігівської обласної ради,

код ЄДРПОУ 25618741, проспект Миру, 20, м. Чернігів, 14000,

до відповідача-1: Комунального підприємства Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації Чернігівської обласної ради,

код ЄДРПОУ 03358162, проспект Перемоги, 33, м. Чернігів, 14000,

до відповідача-2: Товариства з обмеженою відповідальністю Трудовий колектив Чернігівського обласного бюро технічної інвентаризації,

код ЄДРПОУ 43400802, проспект Перемоги, 33, м. Чернігів, 14017,

про визнання недійсним договору оренди, зобов`язання повернути майно, визнати дії незаконними та зобов`язання припинити вчинення дій

ВСТАНОВИВ:

Заступником керівника Чернігівської обласної прокуратури подано позов в інтересах держави в особі Чернігівської обласної ради до відповідачів: Комунального підприємства Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації Чернігівської обласної ради та Товариства з обмеженою відповідальністю Трудовий колектив Чернігівського обласного бюро технічної інвентаризації, в якому просить суд:

-визнати недійсним договір оренди окремого індивідуально-визначеного майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області від 19.02.2021, укладеного між Комунальним підприємством «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та Товариством з обмеженою відповідальністю «Трудовий колектив Чернігівського обласного бюро технічної інвентаризації»;

-зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Трудовий колектив Чернігівського обласного бюро технічної інвентаризації» повернути окреме індивідуально-визначене майно, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області у кількості 130 одиниць, найменування, дата введення в експлуатацію та кількість якого наведено в акті приймання-передачі в оренду від 19.02.2021 за виключенням 17 об`єктів, найменування, дата введення в експлуатацію та кількість якого наведено в акті приймання-передачі з оренди майна до додаткової угоди № 2 від 19.05.2023, Чернігівській обласній раді;

-визнати дії Товариства з обмеженою відповідальністю «Трудовий колектив Чернігівського обласного бюро технічної інвентаризації» щодо відтворення та використання творів «Збірка творів «карти районів та схематичне розташування об`єктів у м. Чернігові», «Твір практичного характеру «Методика заповнення та зберігання бази архіву КП «Чернігівське міжміське БТІ» Чернігівської обласної ради» та «Твір практичного характеру «Структура бази даних архіву КП «Чернігівське міжміське БТІ», їх переробки та адаптації, публічної демонстрації та розповсюдження незаконними та такими, що порушують авторські права Комунального підприємства «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради та зобов`язати Товариство з обмеженою відповідальністю «Трудовий колектив Чернігівського обласного бюро технічної інвентаризації» припинити вчинення дій, що порушують авторські права Комунального підприємства «Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації» Чернігівської обласної ради, щодо відтворення та використання творів «Збірка творів «карти районів та схематичне розташування об`єктів у м. Чернігові», «Твір практичного характеру «Методика заповнення та зберігання бази архіву КП «Чернігівське міжміське БТІ» Чернігівської обласної ради» та «Твір практичного характеру «Структура бази даних архіву КП «Чернігівське міжміське БТІ», їх переробки та адаптації, публічної демонстрації та розповсюдження.

Крім того, прокурор просить суд залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Управління комунального майна Чернігівської обласної ради (проспект Миру, 43, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 33469166).

Відповідно до ст. 50 ГПК України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення господарського суду може вплинути на права та обов`язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. У заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Треті особи, які не заявляють самостійних вимог, мають процесуальні права та обов`язки, встановлені ст.42 цього Кодексу. Вступ у справу третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, не тягне за собою розгляду справи спочатку.

Таким чином, нормами процесуального законодавства передбачено залучення третіх осіб до закінчення підготовчого провадження у справі, якщо справа розглядається в порядку загального позовного провадження.

Прокурор посилається на те, що відповідно до п. 2.1 та 2.2 Положення про Управління комунального майна Чернігівської обласної ради (далі - Положення) одними з основних завдань Управління є реалізація регіональної політики у сфері управління та розпорядження майном комунальної власності області, забезпечення ефективного управління та використання об`єктів комунальної власності області.

Управління відповідно до покладених на нього завдань здійснює контроль за використанням та збереженням закріпленого за комунальними підприємствами, закладами та іншими організаціями обласної ради майна комунальної власності області, подає пропозиції щодо напрямів його використання (п. 3.3 Положення).

Згідно з п. 3.5 Положення у порядку визначеному законодавством надає дозволи підприємствам, закладам та іншим організаціям обласної ради на передачу майна комунальної власності області в оренду та погоджує договори оренди.

Управління комунального майна Чернігівської обласної ради утворене рішенням Чернігівської обласної ради від 25.03.2005, є уповноваженим органом обласної ради, який відповідно до законодавства України забезпечує реалізацію повноважень обласної ради по управлінню та розпорядженню майном спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст Чернігівської області.

У той же час Управління комунального майна є органом управління комунального підприємства КП «Чернігівське МБТІ» (п. 1.1 Статуту КП «Чернігівське МБТІ») та уповноважене здійснювати контроль за фінансовою та господарською діяльністю підприємства (п. 7.3.8 Статут КП «Чернігівське МБТІ»).

Враховуючи, що Управлінням комунального майна Чернігівської обласної ради було погоджено договір № 1 від 19.02.2021 про оренду окремого індивідуально-визначеного майна, що належить до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Чернігівської області та повернення майна до комунальної власності може вплинути на її права та обов`язки, прокурор вважає за необхідне залучити Управління комунального майна Чернігівської обласної ради.

За таких обставин, суд залучає до участі в справі в якості третьої особи без заявлення самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Управління комунального майна Чернігівської обласної ради.

Позовна заява відповідає вимогам, встановленим ст. 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України. Підстави для повернення позовної заяви або відмови у відкритті провадження у справі, встановлені Господарським процесуальним кодексом України, відсутні.

Справа підлягає розгляду за правилами загального позовного провадження з призначенням у справі підготовчого засідання та встановленням її учасникам строків для реалізації ними своїх процесуальних прав та обов`язків у даному спорі.

Керуючись ст. ст. 12, 50, 165, 166, 176, 234, 247, 250 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

У Х В А Л И В:

1.Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2.Здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

3.Підготовче засідання призначити на 25 березня 2024 року о 09:00. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду Чернігівської області за адресою: проспект Миру 20, м. Чернігів, 14000, зал судових засідань №301.

4.Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Управління комунального майна Чернігівської обласної ради (проспект Миру, 43, м. Чернігів, 14000, код ЄДРПОУ 33469166).

5.Зобов`язати Відповідача-1 - Комунальне підприємство Чернігівське міжміське бюро технічної інвентаризації Чернігівської обласної ради (код ЄДРПОУ 03358162) та Відповідача-2 - Товариство з обмеженою відповідальністю Трудовий колектив Чернігівського обласного бюро технічної інвентаризації (код ЄДРПОУ 43400802) невідкладно зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами та повідомити, що у разі звернення до суду особою, яка зобов`язана зареєструвати електронний кабінет, але не виконала свого обов`язку, документи такої особи будуть залишатися судом без руху, або повертатися, залежно від виду процесуального документа.

Зареєструвати електронний кабінет в ЄСІТС можна за посиланням https://id.court.gov.ua. .

6.Встановити Відповідачу-1 та Відповідачу-2 строк - п`ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали для подання відзиву на позов із урахуванням вимог ст. 165 Господарського процесуального кодексу України.

7.Запропонувати прокурору та позивачу у строк до п`яти днів з дня отримання відзиву подати до суду відповідь на відзив із урахуванням вимог ст. 166 Господарського процесуального кодексу України.

8.Запропонувати прокурору та позивачу, до початку підготовчого засідання, у разі наявності, надати суду додаткові документи, що стосуються предмету заявлених позовних вимог; додаткові заяви, клопотання щодо суті спору.

9.Відповідачу-1 та Відповідачу-2, відповідно до ст. 167 Господарського процесуального кодексу України, протягом п`яти днів з дня отримання відповіді на відзив надати заперечення, в яких викласти свої пояснення, міркування, аргументи щодо наведених позивачем у відповіді на відзив пояснень, міркувань та аргументів і мотиви їх визнання або відхилення.

10. Третій особі в порядку ст.179 ГПК України протягом п`яти днів з дня отримання даної ухвали, відзиву на позов надати письмові пояснення щодо предмету та підстав заявленого позову, письмові пояснення на відзив на позов з одночасним надсиланням копії письмових пояснень з доказами учасникам справи. Докази надсилання надати до суду.

11.При з`явленні в судове засідання повноважним представникам мати при собі, відповідно до ст.60 Господарського процесуального кодексу України, документи, що підтверджують їх повноваження та документи, які посвідчують особу.

12.Звернути увагу учасників справи, що відповідно до приписів ч. 5-8 ст.6 та ч. 5,6 ст. 242 Господарського процесуального кодексу України, п. 5.6, 5.8, 10, 16, 17, 29, 37 Положення про порядок функціонування окремих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, учасникам справи (їх представникам), які є користувачами ЄСІТС, судові рішення в паперовій формі не надсилаються і не вручаються. Суд надсилає такі рішення в електронній формі до електронного кабінету таких осіб, і вони вважаються врученими в день отримання повідомлення про доставку копії судового рішення на офіційну електронну адресу учасника справи (його представника), з якого і починається перебіг процесуального строку, встановленого законом або судом. Обмін процесуальними документами в електронній формі між судом та/або особами, що є (повинні бути) користувачами ЄСІТС, мають здійснюватися виключно за допомогою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

13.Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання та не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Суддя М.В. Фесюра

Веб адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Документи по справі можуть бути направлені на адресу суду: пр-т Миру, 20, м. Чернігів, 14000, та на електронну адресу Господарського суду Чернігівської області - e-mail: inbox@cn.arbitr.gov.ua; засоби зв`язку - тел.099 420 54 50.

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117241189
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання недійсним договору оренди, зобов`язання повернути майно, визнати дії незаконними та зобов`язання припинити вчинення дій

Судовий реєстр по справі —927/183/24

Ухвала від 24.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 04.04.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 25.03.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 26.02.2024

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні