Ухвала
від 06.02.2024 по справі 509/3770/23
ОВІДІОПОЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 509/3770/23

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2024 року Овідіопольський районний суд Одеської області в складі:

головуючого судді Кириченко П.Л.

при секретарі Осадченко С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Овідіополь, Одеської області клопотання відповідача ОСОБА_1 про зупинення провадження в рамках цивільної справи за позовом ОСОБА_2 до Товариства з обмеженою відповідальністю «Інвестмент Корпорейшин», Державне підприємство «Сетам», Приватний виконавець Колечко Дмитро Миколайович, ОСОБА_1 , третя особа, яка не заявляє самостійних вимог: Приватний нотаріус Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Мазаратій Андрій Вікторович про визнання недійсними електронних торгів, про визнання недійними свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів, про визнання договорів купівлі-продажу недійними, про витребування об`єктів нерухомого майна з чужого незаконного володіння,

учасники цивільного провадження по справі:

Позивач: ОСОБА_2 та її представник адвокат Драгун А.С.;

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестмент Корпорейшин»;

Відповідач: Державне підприємство «Сетам»

Відповідач: Приватний виконавець Колечко Дмитро Миколайович,

Відповідач: ОСОБА_1 ;

Третя особа: Приватний нотаріус Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області Мазаратій Андрій Вікторович, -

ВСТАНОВИВ:

07 липня 2023 року до Овідіопольського районного суду Одеської області надійшов вищевказаний позов. Предметом позову є визнання недійсними електронних торгів, визнання недійними свідоцтв про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів, визнання договорів купівлі-продажу недійними, витребування об`єктів нерухомого майна з чужого незаконного володіння. Спірне нерухоме майно перебуває на території Одеського (кол. Овідіопольського) району Одеської області.

Від відповідача ОСОБА_1 до суду надійшла заява в якій він просить зупинити провадження по справі у зв`язку з тим що він є військовослужбовцем та знаходиться в зоні бойових дій. На підтвердження проходження військової служби надано довідку (форма №5) №342 від 03.08.2023р., в якій зазначено, що ОСОБА_1 перебуває на військовій службі по мобілізації у військовій частині НОМЕР_1 , також надав посвідчення про відрядження №1914 від 22.12.2022 року, в якому зазначено пункт призначення м. Херсон.

Від представника Позивача адвоката Драгун А.С. надійшли письмові заперечення на клопотання ОСОБА_1 щодо зупинення провадження у справі, в яких представник Позивача зазначила про наступне.

Представник Позивача зазначила, що подання відповідачем клопотання про зупинення провадження у справі є зловживанням своїм службовим становищем з метою затягнення розгляду справи № 509/3770/23.

Також, представник Позивача зазначила, що перебування Відповідача на військовій службі не перешкоджає його участі в інших справах у режимі відеоконференції.

Так, на підтвердження вищевказаних доводів, надала до суду ухвалу Одеського апеляційного суду у справі № 2-3793/11 за (провадження № 22-ц/813/860/23) за апеляційною скаргою ТОВ «ІНВЕСТМЕНТ КОРПОРЕЙШН» на ухвалу Київського районного суду м. Одеси від 26.05.2011 року за позовом ОСОБА_3 до ОСОБА_4 , треті особи ОСОБА_5 , ОСОБА_2 про поділ майна та визнання права власності від 02.11.2023 року, якою було задоволено клопотання представника ТОВ «ІНВЕСТМЕНТ КОРПОРЕЙШН» - Федяєва С.В. про участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції.

За правилами п.2 ч.1 ст.251ЦПК України суд зобов`язаний зупинити провадження у справі у разі перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції.

Згідно зі статтею 1 Закону України«Про ЗбройніСили України» Збройні Сили України - це військове формування, на яке відповідно до Конституції Українипокладаються оборона України, захист її суверенітету, територіальної цілісності і недоторканності.

Порядок проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України та вирішення питань, пов`язаних з проходженням такої служби під час виконання громадянами військового обов`язку в запасі, врегульовано Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженимУказом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008(далі - Положення).

Відповідно до пункту 12 Положення встановлення, зміна або припинення правових відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та за призовом осіб офіцерського складу (зокрема, присвоєння та позбавлення військового звання, пониження та поновлення у військовому званні, призначення на посади та звільнення з посад, переміщення по службі, звільнення з військової служби, залишення на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, направлення за кордон, укладення та припинення (розірвання) контракту, продовження його строку, призупинення контракту та військової служби тощо) оформлюється письмовими наказами по особовому складу на підставі відповідних документів, перелік та форма яких встановлюються Міністерством оборони України.

Результат аналізу пункту 12 Положення дає підстави зробити висновок про те, що встановлення відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом оформлюється письмовими наказами по особовому складу.

Таким чином, достовірним доказом в розумінніст.79 ЦПК України, на підставі якого можна встановити перебування сторони у складі Збройних Сил України є письмовий наказ по особовому складу.

В матеріалах справи відсутні докази на підтвердження того, що відповідач перебуває у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції, оскільки він не надав наказ по особовому складу.

Аналогічної думки притримується й Верховний Суд у постанові від 29 березня 2023 року по справі № 756/3462/20, тому висновок суду, щодо відмови у зупиненні провадження у справі, узгоджується з правовою позицією викладеною в постанові Верховного Суду у справі № 759/3462/20 від 29.03.2023 року.

Відтак в задоволенні клопотання про зупинення провадження у справі необхідно відмовити.

Керуючись ст.ст. 251,258,260 ЦПК України, суд,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання відповідача ОСОБА_1 про зупинення цивільного провадження - відмовити.

Копію ухвали направити сторонам у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя: Кириченко П.Л.

Дата ухвалення рішення06.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117252755
СудочинствоЦивільне
Сутьвитребування об`єктів нерухомого майна з чужого незаконного володіння, учасники цивільного провадження по справі: Позивач: ОСОБА_2 та її представник адвокат Драгун А.С.; Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю «Інвестмент Корпорейшин»; Відповідач: Державне підприємство «Сетам» Відповідач: Приватний виконавець Колечко Дмитро Миколайович, Відповідач: ОСОБА_1 ;

Судовий реєстр по справі —509/3770/23

Ухвала від 06.02.2024

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 18.07.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 14.07.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

Ухвала від 11.07.2023

Цивільне

Овідіопольський районний суд Одеської області

Кириченко П. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні