Ухвала
від 26.02.2024 по справі 906/1302/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЖИТОМИРСЬКОЇ ОБЛАСТІ

майдан Путятинський, 3/65, м. Житомир, 10002, тел. (0412) 48 16 20,

e-mail: inbox@zt.arbitr.gov.ua, web: https://zt.arbitr.gov.ua,

код ЄДРПОУ 03499916

УХВАЛА

Від "26" лютого 2024 р. м. Житомир Справа № 906/1302/23 (906/199/24)

За заявою: Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна"

До: Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова"

про стягнення 1 065 439,06 грн

в межах справи №906/1302/23 про банкрутство

Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова"

Суддя Гнисюк С.Д.

В провадженні Господарського суду Житомирської області знаходиться справа №906/1302/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова".

20.02.2024 на адресу Господарського суду Житомирської області, через загальний відділ поштою, від Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" надійшла позовна заява від 15.02.2024 про стягнення заборгованості, з додатками.

Відповідно до частини 1 статті 2 Кодексу України з процедур банкрутства (далі - Кодекс про банкрутство), провадження у справах про банкрутство регулюється цим Кодексом, Господарським процесуальним кодексом України, іншими законами України.

Згідно статті 7 Кодексу про банкрутство, спори, стороною в яких є боржник, розглядаються господарським судом за правилами, передбаченими Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, визначених цією статтею.

Господарський суд, у провадженні якого перебуває справа про банкрутство (неплатоспроможність), в межах цієї справи вирішує всі майнові спори, стороною в яких є боржник; спори з позовними вимогами до боржника та щодо його майна; спори про визнання недійсними результатів аукціону; спори про визнання недійсними будь-яких правочинів, укладених боржником; спори про повернення (витребування) майна боржника або відшкодування його вартості відповідно; спори про стягнення заробітної плати; спори про поновлення на роботі посадових та службових осіб боржника; спори щодо інших вимог до боржника.

Склад учасників розгляду спору визначається відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Господарський суд розглядає спори, стороною в яких є боржник, за правилами, визначенимиГосподарським процесуальним кодексом України. За результатами розгляду спору суд ухвалює рішення.

Заяви (позовні заяви) учасників провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність) або інших осіб у спорах, стороною в яких є боржник, розглядаються в межах справи про банкрутство (неплатоспроможність) за правилами спрощеного позовного провадження.

Дослідивши матеріали заяви та доданих до неї документів судом встановлено наступне.

У прохальній частині позовної заяви, Товариство з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" просить суд, зокрема, включити кредиторські вимоги до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова".

Позовна заява містить посилання на норми Кодексу про банкрутство.

Як вбачається з матеріалів справи, ухвалою Господарського суду Житомирської області від 02.11.2023, зокрема, оприлюднено повідомлення про відкриття Господарським судом Житомирської області провадження у справі №906/1302/23 про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова".

Відповідно до ст. 45 Кодексу про банкрутство, конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов`язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Кредитори, вимоги яких заявлені після завершення строку, визначеного частиною першою цієї статті, є конкурсними, однак не мають права вирішального голосу на зборах та комітеті кредиторів.

Заяви з вимогами конкурсних кредиторів або забезпечених кредиторів, подані в межах строку, визначеного частиною першою цієї статті, розглядаються господарським судом у попередньому засіданні суду.

Вимоги кредиторів, заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, розглядаються господарським судом у порядку черговості їх отримання у судовому засіданні, яке проводиться після попереднього засідання господарського суду.

За результатами розгляду зазначених заяв господарський суд постановляє ухвалу про визнання чи відхилення (повністю або частково) вимог таких кредиторів.

Ухвала господарського суду набирає законної сили негайно після її оголошення, може бути оскаржена у встановленому цим Кодексом порядку та є підставою для внесення відомостей про таких кредиторів до реєстру вимог кредиторів.

В позовній заяві позивач вказує, що з огляду на положення ч. 2 ст. 7 КУзПБ позовна заява ТОВ "К.Т.Україна" до ТОВ "Ялинівка Нова", про стягнення боргу належить до розгляду в рамках справи про банкрутство №906/1302/23 в порядку спрощеного позовного провадження.

При цьому, у прохальній частині позовної заяви Товариство з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" просить суд, зокрема, прийняти позовну заяву та відкрити провадження у справі.

Розмір судового збору сплачено позивачем, як за позовну заяву.

З огляду на викладене, суд розцінює дану позовну заяву як позов в межах справи про банкрутство.

Судом встановлено, що позовна заява відповідає вимогам КУзПБ та ГПК України.

Враховуючи викладене, Господарський суд Житомирської області вважає за необхідне прийняти позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" від 15.02.2024 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова" про стягнення заборгованості; розглядати справу в порядку спрощеного позовного провадження за правилами, визначеними Господарським процесуальним кодексом України без виклику сторін.

Щодо вимоги позивача про включення кредиторських вимог до реєстру вимог кредиторів Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова", суд зазначає, що кредитор з вимогами до боржника, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, подає до господарського суду письмову заяву з вимогами до боржника саме у справу про банкрутство, а не окремим позовом про стягнення.

За загальним правилом, набуття статусу кредитора законодавець пов`язує з наявністю в особи (як фізичної, так і юридичної) грошових вимог до боржника, поданих у встановленому законом порядку (правова позиція викладена в постанові Верховного Суду від 25.06.2020 у справі № 916/1965/13).

Лише після вчинення всіх передбачених Кодексом про банкрутство дій, прийняття судом відповідної ухвали про повне або часткове визнання його вимог кредитор набуває статусу учасника провадження у справі про банкрутство та повну процесуальну дієздатність (здатність особисто здійснювати процесуальні права та виконувати свої обов`язки в суді).

Особа з майновими (грошовими) вимогами до боржника, стосовно якого відкрито провадження у справі про банкрутство, може реалізувати своє право на задоволення таких вимог виключно через набуття статусу кредитора з підстав і в порядку, передбачених Кодексом про банкрутство, з урахуванням особливостей і черговості задоволення таких вимог згідно з реєстром вимог кредиторів та обмежень виконання боржником зобов`язань перед кредиторами, встановлених спеціальним законом.

Водночас у разі задоволення майнових (грошових) вимог до боржника у позовному провадженні, що розглядалося в межах справи про банкрутство, позивач не набуває за замовчуванням статусу конкурсного кредитора, позаяк, як зазначалося раніше, законодавець визначив єдиний процесуальний порядок набуття такого статусу та задоволення кредиторських вимог до боржника - безпосередньо у справі про банкрутство за заявою кредитора в порядку реалізації спеціальних норм статей 39, 45 Кодексу про банкрутство.

Процесуальні дії та судові рішення під час розгляду справи позовного провадження в порядку статті 7 Кодексу про банкрутство не замінюють процесуальних дій і рішень щодо заявлення і визнання вимог кредиторів безпосередньо у справі про банкрутство.

Саме тому позивач у справі за позовом з майновими (грошовими) вимогами до боржника задля задоволення таких вимог, незалежно від стану (стадії) розгляду його позову в порядку статті 7 Кодексу про банкрутство, повинен подати письмову заяву з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, в порядку, визначеному статтею 45 Кодексу про банкрутство, тобто за власною волею трансформувати позовну вимогу у вимогу конкурсного кредитора до боржника в розумінні статей 1, 45 Кодексу про банкрутство.

Оскільки майнові вимоги кредиторів у розумінні статті 1 Кодексу про банкрутство, не тотожні позовним майновим вимогам (предмет позову) до боржника, які підлягають розгляду в порядку статті 7 Кодексу про банкрутство, суд не може на власний розсуд трансформувати позовні вимоги у вимоги до кредиторів, що подаються відповідно до статті 45 Кодексу про банкрутство.

Ця позиція підтверджується порівняльним аналізом регулювання процесуальних норм щодо розгляду позовних матеріалів у межах справи про банкрутство в порядку статті 7 Кодексу про банкрутство та заяв кредиторів з вимогами до боржника в порядку статті 45 Кодексу про банкрутство, що виявляє суттєві розбіжності, окрім предмета судового розгляду, також у змісті звернення до суду, правилах розгляду, виді судового рішення та суб`єктному складі.

З огляду на викладене, Товариство з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" у відповідності до ст. 45 Кодексу України з процедур банкрутства, зобов`язане подати до господарського суду письмову заяву з грошовими вимогами (конкурсними - що виникли до відкриття провадження у справі) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова" у справі №906/1302/23.

Керуючись ст.ст. 1, 2, 7, 9 Кодексу України з процедур банкрутства, ст. ст. 12, 20, 234 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд Житомирської області,-

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" від 15.02.2024 до Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова" про стягнення заборгованості.

2. Справу розглядати за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін за наявними матеріалами.

3. Товариству з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна" в строк до семи днів з дня отримання даної ухвали, надати суду:

- всі наявні докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються вимоги заяви.

Копії додаткових доказів надіслати на адреси учасників провадження у справі, докази надіслання надати суду.

4. Роз`яснити відповідачу, що частиною першою статті 251 Господарського процесуального кодексу України встановлений строк для подання відзиву протягом п`ятнадцяти днів з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі.

5. Встановити позивачу строк для подання відповіді на відзив - протягом семи днів з дня одержання відзиву.

6. Встановити відповідачу строк для подання заперечення на відповідь на відзив протягом семи днів з дня одержання такої відповіді.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та оскарженню не підлягає.

Суддя Гнисюк С.Д.

Дата ухвалення рішення26.02.2024
Оприлюднено28.02.2024
Номер документу117252945
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Ялинівка Нова". 20.02.2024 на адресу Господарського суду Житомирської області, через загальний відділ поштою, від Товариства з обмеженою відповідальністю "К.Т.Україна

Судовий реєстр по справі —906/1302/23

Ухвала від 22.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 16.04.2024

Господарське

Північно-західний апеляційний господарський суд

Саврій В.А.

Ухвала від 15.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

Ухвала від 09.04.2024

Господарське

Господарський суд Житомирської області

Гнисюк С.Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні