Ухвала
від 27.02.2024 по справі 501/675/24
ІЛЛІЧІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 27.02.2024

Справа № 501/675/24

2/501/813/24

У Х В А Л А

27 лютого 2024 року суддя Іллічівського міського суду Одеської області Пушкарський Д.В., вивчивши матеріали цивільного позову ОСОБА_1 до Державного підприємства «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту» про зобов`язання оформити документи на звільнення, здійснити остаточний розрахунок та видати трудову книжку, стягнення моральної шкоди, -

В СТ АН ОВ ИВ :

До Іллічівського міського суду Одеської області звернувся ОСОБА_1 з позовом до Державного підприємства «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту», в якому просить:

- зобов`язати Державне підприємство «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту» здійснити оформлення документів на звільнення з 15.01.2024 ОСОБА_1 на підставі п.4 ч.1 ст.36 та ст.38 КЗпП України, а саме з ініціативи працівника;

- зобов`язати Державне підприємство «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту» здійснити остаточний розрахунок при звільненні ОСОБА_1 , а також виплатити середній заробіток за весь час затримки з 15.01.2024 по день фактичного розрахунку;

- зобов`язати Державне підприємство «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту» видати ОСОБА_1 його трудову книжку;

- стягнути з Державного підприємства «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту» на користь ОСОБА_1 компенсацію завданої моральної шкоди у сумі 50000 (п`ятдесят тисяч) гривень;

- стягнути з відповідача на користь позивача судові витрати по справі у розмірі 1211,20 грн.

Вивченням наданих матеріалів встановлено, що заява подана з порушенням вимог ст.177 ЦПК України, а саме до заяви не додані документи, що підтверджують сплату судового збору у встановленому порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до Закону.

Слід зазначити, що відповідно до ст.4 Закону України «Про судовий збір», ставка судового збору за подання до суду позовної заяви немайнового характеру, яка подана фізичною особою, становить 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а майнового характеру - 1 відсоток ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня календарного року, в якому відповідна заява або скарга подається до суду.

Позивачем до позовної заяви додано квитанцію про сплату судового збору в розмірі 1211,20 грн.

Однак, згідно ч.3 ст.6 Закону, за подання позовної заяви, що має одночасно майновий і немайновий характер, судовий збір сплачується за ставками, встановленими для позовних заяв майнового та немайнового характеру.

У разі коли в позовній заяві об`єднано дві і більше вимог немайнового характеру, судовий збір сплачується за кожну вимогу немайнового характеру.

Оскільки позивачем одночасно заявлено три вимоги немайнового та одну вимогу майнового характеру, то судовий збір за подання вказаного позову до суду, який необхідно сплатити позивачу становить 4844,80 грн. (1211,20*3 + 1211,20).

Положеннями п.1 ч.1ст.5 Закону України «Про судовий збір» визначено, що від сплати судового збору під час розгляду справи в усіх судових інстанціях звільняються позивачі у справах про стягнення заробітної плати та поновлення на роботі.

За змістом вказаної правової норми позивачі мають пільги зі сплати судового збору виключно за позовними вимогами, що стосуються стягнення заробітної плати (винагороди за виконану роботу) та поновлення на роботі. За іншими позовними вимогами у трудових спорах позивачі не звільняються від сплати судового збору.

При відсутності у позовній заяві та матеріалах позову відомостей про наявність інших пільг при зверненні до суду, судовий збір сплачується на загальних підставах.

Згідно ч.1, ч.2 ст.185 ЦПК України, - суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст.ст.175, 177 ЦПК України, постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху, в якій зазначаються недоліки позовної заяви, спосіб і строк їх усунення, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення позовної заяви без руху.

Враховуючи, що позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст.177 ЦПК України, а саме не сплачено судовий збір у встановленому порядку та розмірі, то її слід залишити без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків.

Керуючись ст.185, ст.ст.259-260 ЦПК України, -

У Х В А Л И В :

Позов ОСОБА_1 до Державного підприємства «Морська адміністрація Чорноморського рибного порту» про зобов`язання оформити документи на звільнення, здійснити остаточний розрахунок та видати трудову книжку, стягнення моральної шкоди, - залишити без руху, надавши позивачу строк для усунення недоліків, - десять днів з дня вручення ухвали.

У разі невиконання ухвали суду у встановлений строк позовну заяву вважати неподаною та повернути позивачу.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Суддя

Дата ухвалення рішення27.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117273293
СудочинствоЦивільне
Сутьзалишення позовної заяви без руху. Враховуючи, що позовна заява подана без додержання вимог, викладених у ст.177 ЦПК України, а саме не сплачено судовий збір у встановленому порядку та розмірі, то її слід залишити без руху з наданням позивачу строку для усунення недоліків. Керуючись ст.185, ст.ст.259-260 ЦПК України

Судовий реєстр по справі —501/675/24

Ухвала від 11.03.2024

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

Ухвала від 27.02.2024

Цивільне

Іллічівський міський суд Одеської області

Пушкарський Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні