Ухвала
від 21.02.2024 по справі 909/1046/23
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про залучення третіх осіб

21.02.2024 м. Івано-ФранківськСправа № 909/1046/23

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Валєєвої Т.Е.,

при секретарі судового засідання Матенчук О.М., розглянувши у порядку загального позовного провадження матеріали справи

за позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Ойл Трансшипмент

(юридична адреса: вул. Південна, 4, кв. 37, с. Сливине, Миколаївська обл., 57130)

(адреса для листування: вул. Космонавтів, 1-Н, м. Миколаїв, 54018)

до Держави Україна

в особі Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області

(вул. Акад. Сахарова, 15, м. Івано-Франківськ, 76018)

про стягнення 22 171 436,34 грн витрат, пов`язаних із зберіганням речового доказу

за участю:

представників позивача: Сенька В.С. - керівник; Косенчука С.І. - адвокат;

представника відповідача: Король К.В. (самопредставництво)

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Ойл Трансшипмент (далі ТОВ Ойл Трансшипмент, позивач) звернулось до Господарського суду Івано-Франківської області з позовною заявою до Держави Україна в особі Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області (далі ГУНП в Івано-Франківській області, відповідач) про стягнення 22 171 436,34 грн витрат, пов`язаних із зберіганням речового доказу.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача 332 571,55 грн судового збору.

Процесуальні дії суду щодо розгляду справи. Заяви, клопотання сторін

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 21.11.2023 позовну заяву залишено без руху та встановлено позивачу строк для усунення недоліків позовної заяви.

27.11.2023 на виконання вимог ухвали Господарського суду Івано-Франківської області від 21.11.2023 до суду від позивача надійшло клопотання від 23.11.2023 №91 (вх.№13455/23) про усунення недоліків позовної заяви.

У цьому клопотанні позивач також просив суд залучити третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача, а саме: Офіс Генерального прокурора та Головне управління Державної казначейської служби України в Івано-Франківській області (далі заява про залучення третіх осіб).

Ухвалою Господарського суду Івано-Франківської області від 01.12.2023 прийнято позовну заяву до розгляду; вирішено здійснювати розгляд справи за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання на 23.01.2024; також призначено заяву про залучення до участі у справі третіх осіб до розгляду в підготовчому засіданні.

23.01.2024 судом відкладено підготовче засідання на 21.02.2024 (відповідну ухвалу занесено до протоколу судового засідання).

Після судового засідання 23.01.2024 до суду від відповідача надійшов відзив на позовну заяву (вх.№1247/24).

29.01.2024 через Електронний суд від позивача надійшла відповідь на відзив (вх.№1488/24).

05.02.2024 через Електронний суд від відповідача надійшли заперечення на відповідь на відзив (вх.№1888/24).

21.02.2024 у підготовчому засіданні з`явились представники обох сторін; представник відповідача заявила клопотання про поновлення строку на подання доказів та приєднання їх до матеріалів справи (вх.№2961/24), яке суд задовольнив.

Розгляд судом заяви про залучення третіх осіб

Представники позивача подану заяву про залучення третіх осіб підтримують та вважають за необхідне залучити Офіс Генерального прокурора та Головне управління Державної казначейської служби України в Івано-Франківській області третіми особами у справі.

Представник відповідача проти задоволення заяви позивача про залучення третіх осіб не заперечила.

Заслухавши пояснення представників сторін, перевіривши доводи, наведені в обґрунтування заяви про залучення третіх осіб, дослідивши матеріали справи, судом встановлено таке.

І. Загальні положення

За приписами ч. 1 ст. 177 Господарського процесуального кодексу України (далі - ГПК України) завданнями підготовчого провадження є, серед іншого, остаточне визначення предмета спору та характеру спірних правовідносин, позовних вимог та складу учасників судового процесу.

Відповідно до п. 4 ч. 2 ст. 182 ГПК України у підготовчому засіданні суд, зокрема, вирішує питання про вступ у справу інших осіб, заміну неналежного відповідача, залучення співвідповідача, об`єднання справ і роз`єднання позовних вимог, прийняття зустрічного позову, якщо ці питання не були вирішені раніше.

Частиною 1 статті 50 ГПК України передбачено, що треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов`язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Згідно з ч. 1 ст. 51 ГПК України, якщо в результаті ухвалення судового рішення сторона може набути право стосовно третьої особи або третя особа може пред`явити вимоги до сторони, така сторона зобов`язана сповістити цю особу про відкриття провадження у справі і подати до суду заяву про залучення її до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору.

У силу ч. 4 ст. 50 ГПК України про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов`язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

ІІ. Щодо обставин даної справи

Як вбачається з матеріалів справи, предметом спору є витрати, пов`язані із зберіганням речового доказу, у розмірі 22 171 436,34 грн, а предметом позову - їх стягнення.

Позов заявлено з підстав того, що позивачем понесені фактичні витрати у зв`язку із зберіганням в період з 08.04.2022 по 17.08.2023 речового доказу (дизельного пального у кількості 14453,011 тонн та авіаційного пального "JET-AІ" у кількості 1733,804 тонн, що знаходилося на нафтоперевалювальному терміналі за адресою: м. Миколаїв, вул. Космонавтів, 1-Н), яке було вилучено в межах досудового розслідування кримінального провадження №12022000000000257 від 14.03.2022, на яке у вказаному кримінальному провадженні на підставі ухвали слідчого судді Івано-Франківського міського суду від 12.04.2022 у справі №344/4329/22 було накладено арешт.

Правовими підставами позову вказано, зокрема:

- п. 32 Порядку зберігання речових доказів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 19.11.2012 №1104, згідно з яким фінансування витрат, пов`язаних із зберіганням чи пересиланням речових доказів, здійснюється за рахунок коштів державного бюджету, передбачених для утримання органу, у складі якого функціонує слідчий підрозділ або підрозділ дізнання, який здійснив пересилання речових доказів або їх передачу на зберігання;

- п. 13 Інструкції про порядок вилучення, обліку, зберігання та передачі речових доказів у кримінальних справах, цінностей та іншого майна органами дізнання, досудового слідства і суду, затвердженої та введеної в дію спільним наказом Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Служби безпеки України, Верховного Суду України, Державної судової адміністрації України від 27.08.2010 №51/401/649/471/23/125, згідно з яким у випадках, коли майно передається на зберігання в інші установи, підприємства, організації як таке, що потребує спеціальних умов зберігання, витрати, пов`язані із зберіганням речових доказів, цінностей та іншого вилученого майна покриваються за рахунок держави.

ІІІ. Щодо залучення Головного Управління Державної казначейської служби в Івано-Франківській області третьою особою

В обґрунтування необхідності залучення Головного Управління Державної казначейської служби в Івано-Франківській області третьою особою позивач посилається на те, що рішення у справі може вплинути на його права і обов`язки, оскільки забезпечення виконання остаточного судового рішення є позитивним обов`язком держави, що здійснюється Державною казначейською службою України у формі безспірного списання коштів державного бюджету та місцевих бюджетів на підставі рішення суду.

У відповідності до ч. 1 ст. 43 Бюджетного кодексу України Державна казначейська служба України забезпечує казначейське обслуговування бюджетних коштів на основі ведення єдиного казначейського рахунку, відкритого у Національному банку України.

Казначейське обслуговування бюджетних коштів передбачає розрахунково-касове обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів; контроль за здійсненням бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень бюджету, реєстрації взятих бюджетних зобов`язань розпорядниками бюджетних коштів та здійсненні платежів за цими зобов`язаннями тощо.

За приписами ст. 47 Бюджетного кодексу України відповідно до затвердженого розпису бюджету розпорядники бюджетних коштів одержують бюджетні асигнування, що є підставою для затвердження кошторисів. Державна казначейська служба України здійснює контроль за відповідністю кошторисів розпорядників бюджетних коштів розпису бюджету.

Крім того, згідно з ч. 1 ст. 3 Закону України "Про гарантії держави щодо виконання судових рішень" Державною казначейською службою України здійснюється виконання рішень суду про стягнення коштів, боржником за якими є державний орган, в межах відповідних бюджетних призначень шляхом списання коштів з рахунків такого державного органу, а в разі відсутності у зазначеного державного органу відповідних призначень за рахунок коштів, передбачених за бюджетною програмою для забезпечення виконання рішень суду.

Відповідно до Порядку виконання рішень про стягнення коштів державного та місцевих бюджетів або боржників, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 03.08.2011 №845, стягувачами подаються на виконання виконавчі документи у справах про стягнення коштів з боржників до органу, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, в якому обслуговується боржник.

При цьому, як вбачається з матеріалів справи, позивач визначив відповідачем Державу Україна в особі Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

Отже, рішення у справі може вплинути на відповідні права та обов`язки Головного Управління Державної казначейської служби в Івано-Франківській області.

ІV. Щодо залучення Офісу Генерального прокурора третьою особою

В обґрунтування необхідності залучення Офісу Генерального прокурора третьою особою позивач посилається на те, що рішення у справі може вплинути на його права і обов`язки як органу, що здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування у формі процесуального керівництва досудовим розслідуванням, оскільки саме він є процесуальним керівником під час проведення досудового розслідування кримінального провадження №12022000000000257 від 14.03.2022, в рамках якого позивач поніс витрати, пов`язані із зберіганням речового доказу.

Як вбачається з матеріалів справи, матеріали кримінального провадження №12022000000000257 від 14.03.2022 знаходяться в Офісі Генерального прокурора, про шо свідчить запит Слідчого управління ГУНП в Івано-Франківській області від 20.02.2024 №2236/108/24/02-24 до Офісу Генерального прокурора.

Відповідно до витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань від 01.02.2024 прокурор Офісу Генерального прокурора Писаренко Є.Г. є головним з прокурорів, які здійснюють процесуальне керівництво досудовим розслідуванням кримінального провадження №12022000000000257 від 14.03.2022, в межах якого майно (дизельне та авіаційне пальне) визнано речовим доказом та накладено на нього арешт, яке в подальшому передано на зберігання позивачу, а витрати позивача з його зберігання є предметом спору у даній справі.

Отже, рішення у справі може вплинути на права та обов`язки Офісу Генерального прокурора як органу, що здійснює нагляд за додержанням законів під час проведення досудового розслідування кримінального провадження №12022000000000257 від 14.03.2022.

Висновок суду

Враховуючи наведене, суд вбачає підстави для залучення Офісу Генерального прокурора та Головного Управління Державної казначейської служби в Івано-Франківській області до участі у справі як третіх осіб, яка не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача.

Керуючись ст. 42, 50, 51, 177, 182, 232 - 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання Товариства з обмеженою відповідальністю Ойл Трансшипмент (вх.№13455/23 від 27.11.2023) про залучення третіх осіб задовольнити.

2. Залучити до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Офіс Генерального прокурора (вул. Різницька, 13/15, м. Київ, 01011; ідентифікаційний код 00034051) та Головне Управління Державної казначейської служби в Івано-Франківській області (вул. Дністровська, 14, м. Івано-Франківськ, 76018; ідентифікаційний код 37951998).

3. Позивачу надіслати копію поданих у справі заяв (по суті справи та з процесуальних питань) третім особам, докази чого подати суду.

4. Відповідачу надіслати копію відзиву на позов та інших заяв (по суті справи та з процесуальних питань) третім особам, докази чого подати суду.

5. Третім особам - Офісу Генерального прокурора та Головному управлінню Державної казначейської служби в Івано-Франківській області протягом 5 днів з дня отримання копії заяв (по суті справи та з процесуальних питань) від позивача та відповідача надати суду письмові пояснення у справі, копії яких надіслати всім учасникам справи, докази чого подати суду.

Учасники справи можуть брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду (тобто дистанційно (з дому, офісу, іншого власного приміщення), не прибуваючи до суду) за допомогою власних технічних засобів (комп`ютеру, телефону, що має камеру тощо), через підсистему (модуль) відеоконференцзв`язку (ВКЗ) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (ЄСІТС), за допомогою свого Електронного кабінету в ЄСІТС (https://id.court.gov.ua.).

Учасники справи можуть подавати до суду процесуальні, інші документи, вчиняти інші процесуальні дії (подавати письмові чи електронні докази):

- в електронній формі через свій Електронний кабінет в ЄСІТС;

- в паперовій формі через канцелярію суду або на поштову адресу суду: вул. Грушевського, 32, м. Івано-Франківськ, 76018.

Учасники справи перед відправкою документів до суду можуть їх надсилати іншим учасникам справи до їх Електронних кабінетів в ЄСІТС з отриманням підтвердження (квитанції) про доставку таких документів (https://wiki-ccs.court.gov.ua/w/Send_doc_to_participants).

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення - 21.02.2024 (ст. 235 Господарського процесуального кодексу України) та не підлягає оскарженню.

Повний текст ухвали складено 26.02.2024.

Вебадреса, за якою можна знайти текст ухвали у Єдиному державному реєстрі судових рішень: http://reyestr.court.gov.ua.

Суддя Т.Е. Валєєва

Дата ухвалення рішення21.02.2024
Оприлюднено29.02.2024
Номер документу117275373
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 22 171 436,34 грн витрат, пов`язаних із зберіганням речового доказу

Судовий реєстр по справі —909/1046/23

Ухвала від 29.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

Ухвала від 10.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

Ухвала від 01.04.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

Ухвала від 21.02.2024

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

Ухвала від 01.12.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

Ухвала від 21.11.2023

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Валєєва Т. Е.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні